Acasă la Greaca au căpșune magice
Acasă la Greaca. Soiul românesc de căpșune Magic
Acasă la Greaca este tărâmul căpșunilor și al soarelui. Acasă la Greaca este locul în care frații Alina și George Surduleasa au simțit că pot redesena căpșunii de altădată ai lu’ mamaie de la țară și chiar au reușit, în joaca lor serioasă de oameni mari, să ne aducă pe masă, căpșunele. Acasă la Greaca cultivă căpșune din soiul românesc Magic.
Mi se părea mie ceva magic la mijloc! Dar și pretutindeni 🙂
Nu, acesta nu este sezonul căpșunilor.
Dar cu siguranță este sezonul în care ne place să aflăm vești bune, iar Acasa la Greaca este un start grozav pentru vești bune!
Deci, fiți cu ochii pe calendar și, în timp ce toți în jurul vostru se gândesc unde își petrec revelionul, voi o să fiți de-a dreptul exotici, gândindu-vă la căpșunele dulci-acrișoare, cel mai bun gust din lume, la mirosul de vară și nopți dogoritoare, la fructele roșii, proaspete, vii, curajoase și totodată timide, privind printre florile lor micuțe, albe.
Suntem doi frați, Marian și George Surduleasa și Acasă la Greaca este ferma noastră de familie, a fost un vis al nostru mai vechi de deveni fermieri după zeci de ani de lucru în cu totul alte domenii, pentru că deși este solicitant fizic, nimic nu se compară cu munca în natură.
Acasă la Greaca. Începuturile
Am început prin a cumpăra stoloni de căpșune din soiul Magic, apoi ne-am luat toată familia, copii, neveste și părinți și am plantat stolonii pe un teren de aproximativ 1ha aflat în Comuna Greaca, jud Giurgiu, la 60 de km de București, pe malul fostului lac Greaca, secat în perioada comunistă pentru a obține terenuri agricole. Trebuie spus că agricultura nu este un domeniu nou pentru noi, crescuți fiind la țară, a fost mai mult un mod de viață până în momentul în care ne-am mutat în București și am pornit amândoi pe alte căi. George chiar a terminat un liceu cu profil agricol și a lucrat în perioada liceului la stațiunea de cercetare viticolă din Greaca.
De ce căpșune și ce implică îngrijirea acestora
Idei pentru îngrijirea căpșunilor
Am ales căpșunele pentru că sunt o cultură mai delicată, necesită multă atenție și din acest motiv majoritatea cultivatorilor le tratează cu chimicale și le ierbicidează, am ajuns astfel să nu mai găsim căpșune netratate nici măcar la țăranii din piețe.
Noi folosim un tip de îngrășământ natural, din alge (Cropmax), le curățăm constant de buruieni și le udăm printr-un sistem de irigare prin picurare cu apă provenită de la un puț de mare adâncime. Înainte să se coacă fructele, așezăm paie între rânduri pentru ca ele să nu crească direct pe pământ. În luna mai încep să se coacă și le adunăm zilnic cu grijă, le curățăm de fructele stricate pentru a nu le dăuna și celor sănătoase de lângă ele, apoi le așezăm în lădițe care ajung în București la cei care comandă pe pagina de facebook Acasă la Greaca.
Acasă la Greaca, încotro?
Fructele rămase, o cantitate destul de mare, sunt vândute din păcate en gros pierzându-și valoarea de produs ecologic și vândute chiar mai ieftin decât cele crescute artificial care rezistă mai mult pe tarabe, de aceea noi încercăm pe cât putem să livrăm cât mai multe celor cu adevărat interesați de calitatea căpșunelor noastre, pe viitor am vrea să închiriem spațiu într-o piață ca să le putem vinde chiar noi.
Anul trecut am primit foarte mult feedback pozitiv și încurajări din partea celor care au comandat pe pagina de facebook, ceea ce ne face să ne gândim mai serios la plantarea mai multor tipuri de legume și fructe și chiar să producem gemuri și dulcețuri.
Relația producător – consumator
Acasă la Greaca este o familie, am aflat asta deja. Ei însă sunt o familie mult, mult mai pare, cuprinzând și familiile de căpșuni 🙂 Așa se întâmplă când ceea ce faci, faci cu toată inima. Familia Surduleasa cunoaște care e rolul său în comunitatea de fermieri, dar și în comunitatea de gurmanzi. Acest aspect este important, deoarece ne garantează nouă, consumatorilor, că producătorul Acasă la Greaca este pe deplin conștient de aportul său în viața noastră.
Suntem încrezători că pe viitor vom putea trăi numai din agricultură ecologică si simțim că încet-încet oamenii devin mai atenți la ceea ce consumă, iar noi contribuim la educarea lor în acest sens. Ne place să fim transparenți în tot ceea ce facem pentru ca oamenii să nu aibă niciun fel de dubiu așa că postăm mereu poze de la câmp pe pagina de facebook și îi invităm pe cei interesați să vină și să ne viziteze la Greaca, este la doar o oră de București.
Unde pot fi găsiți și cum pot fi contactați
Produs: căpșuni din soiul românesc Magic
Localizare: Comuna Greaca, jud. Giurgiu
Suprafață cultivată: 1ha, aproximativ 10 tone de fructe pe sezon
Contact: pagina de Facebook Acasă la Greaca, George Surduleasa – 0732882347, Alina Surduleasa – 0723875235
Noi am gustat căpșunele Magic și a fost așa :
Tag:acasa la greaca, agricultura ecologică, alina surduleasa capsune, capsune, capsune bucuresti, capsune giurgiu, căpşuni, comuna greaca capsune, dulceţuri, gemuri din capsune, george surduleasa capsune, idei ingrijire capsuni, ingrasaminte pentru capsune, ingrijirea capsunilor, la greaca, producatori locali capsune, soiul magic de capsune, stoloni de capsune