Ferma Harman județul Brașov

Ferma Hărman, ouă și carne de înaripate, brânzeturi și voie bună

Ferma Hărman este o fermă de familie din localitatea Hărman, județul Brașov, unde fermierii lucrează cu drag pământul și îngrijesc animalele din gospodărie. Locuitorii din Brașov pot să se bucure de produse locale din apropiere și pot vizita ferma ca să se convingă de felul în care sunt îngrijite animalele și cum sunt cultivate legumele. Acum, să aflăm povestea fermei chiar de la cei care o îngrijesc, iar aici vezi cum a fost în vizita pe care-am făcut-o la ferma Hărman.

Ferma Hărman, unde familia lucrează împreună

Suntem familia Mureșan: Anca și Mio și copiii Diana (aproape 7 ani) și Radu (2 ani) și părinții mei (Mimi și Titi).

 

Nu suntem o fermă în adevăratul sens al cuvântului, „Ferma” cred că se trage de la diversitatea animalelor și nu de la numărul acestora. Ne situăm în localitatea Hărman și dispunem cam de 5000 metri pătrați unde creștem diverse animale (găini, rațe, bibilici, prepelițe, iepuri și capre).

Mutarea de la oraș la fermă

Suntem o gospodărie care producem în primul rând pentru familia noastră. De fapt, de aici a început totul, provocarea de a ne produce cât mai multe alimente în gospodăria proprie. Apoi am realizat că putem produce mai mult decât putem noi consuma și am început să dăm și prietenilor. După ce am dat prietenilor, au început să ne sune prietenii prietenilor și răspunsul pentru o afacere a venit încet-încet.

Părinții mei,  proaspăt pensionari, s-au mutat în Hărman în anul 2000 și au început să îngrijească câteva găinușe, pentru familia noastră, care ne ofereau necesarul de ouă și carne. Apoi prima căpriță am cumpărat-o în 2011 când fetița noastră avea nevoie de o sursă proaspătă și sănătoasă de lapte.

Apoi iepurașii mai mult de decor și apoi animalele s-au diversificat în specii și număr. Noi toți suntem iubitori de animale și, pe lângă produsele proaspete primite de la ele, avem privilegiul de a ne crește copiii înconjurați și de alte plăceri și dragoste necondiționată. Copiii noștri au învățat să meargă în picioare între căprițe, știu să hrănească găinile și să culeagă ouăle. Copii freamătă de bucurie și nerăbdare când mergem la cuibul vreunei iepurici care a făcut pui, să descopere în puful acesteia micii urecheați.

Am renunțat la servicii (noi, familia tânără, spre disperarea părinților, care nu erau deloc de acord să lăsăm niște servicii sigure ca să creștem niște înaripate) și ne-am făcut fermieri. Am întâmpinat greutăți și de multe ori am vrut să ne recunoaștem învinși, dar prin pasiune și dorință, am reușit să ne punem pe roate.

Meseria de fermier nu o faci 8 ore pe zi și apoi ai plecat și ai lăsat grijile în urmă. Meseria asta o faci tot timpul, pe ploaie sau pe arșiță, de Paște sau de Crăciun. Noi întotdeauna suntem prezenți acolo între animale, de unde suntem siguri că ne întorc dragostea oferită.

E amuzant să mergi în țarcul caprelor și să înceapă să te caute prin buzunare și să primească mângâieri și dulcegării. Sau dimineața în țarcul găinilor nici nu le poți pune mâncare, că ele se urcă pe picioarele tale, încât trebuie să îți târâi picioarele ca să nu le calci.

Ce produse găsim la Ferma Hărman

Produsele pe care le găsiți la noi sunt ouă de găină, ouă de rață, ouă de prepeliță, ouă de bibilică și carne de la toate aceste înaripate.

Mai găsiți lapte de capră, brânză de capră cu verdeațăcaș din lapte de caprătelemea de capră și ocazional brânză tartinabilă și unt din lapte de capră, toate produse integral din lapte de capră. Mai găsiți pastramă de capră sau pastramă de ied (până în 6 luni).

branza, oua, rosii din Ferma Harman

Brânza tartinabilă de la Ferma Hărman

Brânza tartinabilă de la Ferma Hărman

Ocazional mai găsiți la noi și tăiței de casă cu ouă de găină sau prepeliță, însă din lipsă de timp, nu prea avem pe stoc.

În ogradă, mama se ocupă și cu creșterea legumelor (ceapă, morcov, roșii, ardei). Folosim doar îngrășământ natural (gunoi de grajd) și legumele nu sunt stropite.

 

Animalele din Ferma Hărman

Pentru că ne iubim animalele, am încercat să le oferim condiții de stabulație cât mai bune, găinile, rațele și bibilicile zburdă prin curte și câteodată, printre legumele mamei. Căprițele au adăpost închis, semi-închis și deschis, primesc nutreț cultivat de noi pe terenul propriu, lucernă și fân, precum și amestec de boabe format din grâu, porumb, floarea soarelui, mazăre, soia.

Toată mâncarea păsărilor o producem în gospodăria proprie, din cereale parțial cultivate de noi, parțial de la colaboratori. Lucrăm cu rețete dezvoltate de nutriționist, tocmai pentru a putea oferi fiecărei specii în parte necesarul energetic și proteic de care are nevoie. Nu utilizăm în creșterea animalelor antibiotice sau hormoni de creștere, iar în produsele noastre nu există potențiator de aromă, conservanți, amelioratori, etc.

Unde găsim Ferma Hărman

Adresa fermei este Strada Ștefan cel Mare, nr. 366, Hărman, județul Brașov, și îi puteți contacta la numărul de telefon 0721 737 050.

Suntem aproape de Brașov și, ca să venim în ajutorul clienților noștri, de 2 ori pe săptămâna livrăm la domiciliul acestora. Produsele și informații despre noi găsiți pe pagina de Facebook Ferma Hărman sau la www.fermaharman.ro

Ne place să lucrăm cu programări cu cel putin 2 zile înainte, astfel clienții știu ce produse găsesc la noi și le comandă cu 1-2 zile înainte. Niciodată nu avem animale sacrificate pe stoc. Tot ce sacrificăm se face la comanda clientului și se livrează în câteva ore de la sacrificare.

Ne bucurăm că putem oferi clienților noștri produse de calitate și întotdeauna proaspete, iar poarta curții nostre este deschisă tuturor.

Am avut vizite de la grădinițe cu copii care aveau lecție deschisă sau familii care au venit să își ridice produsele și copii lor au putut interacționa cu animalele. Amuzant este când vor sa plece părinții iar copiii nu, se lasă și cu plâns.

Actele care atestă producția din Ferma Hărman

Planurile de viitor din Ferma Hărman

Planuri de viitor avem multe, dar ne confruntam cu lipsa forței de muncă, seriozității și responsabilității oamenilor. Vrem să investim în achiziția unui tractoraș și a câtorva utilaje, pentru că acum toate activitățile agricole le facem cu colaboratori. În rest ne dorim să fim sănătoși și cu putere de muncă și sigur ne vom auzi în viitor!

Surse foto: site Ferma Hărman și Facebook Ferma Hărman

Vezi ce am făcut în vizita noastră la Ferma Hărman:

In vizită la Ferma Hărman din, judetul Brasov

Descoperă și:
portret-de-fermier

Poveștile gospodăriilor din România

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu