Ferma Mama Ţic, Fructe Eco Certificate din Livezi Româneşti

Ferma Mama Ţic, Fructe Eco Certificate din Livezi Româneşti

Ferma Mama Ţic este o fermă mixtă din judeţul Sălaj. Cei care se ocupă de fermă au ales varianta universal acceptată şi au obţinut certificare eco pentru fructe. Dincolo de termeni care au ajuns mai mult să ne încurce, toţi ştim că mâncarea e limbaj universal. Uită-te la o mamă ce îşi hrăneşte pruncul, la un om care întinde cuiva o bucată de pâine, la un animal care împarte masa cu ai lui. Mâncarea e expresia iubirii, a naturii, a felului în care avem grijă de cei din jur. Natura e mereu “bio”, are o logică imbatabilă şi capacitate de regenerare surprinzătoare.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Fructe Eco de la Ferma Mama Ţic

Nicoleta Oros ne-a scris pe email despre ferma lor, Ferma Mama Ţic. Aici moştenirea bunicilor şi a părinţilor se reînnoieşte în fiecare primăvară, iar ferma poartă porecla străbunicii şi descoperă felul în care îi cunoaşte lumea în sat. De la moştenirea din moşi-strămoşi la produsele bio din fermă a trecut o generaţie, chiar două.

„În fiecare toamnă pregătim conservele pentru anul viitor, depozităm legumele şi fructele din soiurile de iarnă în pivniţa casei sau în cămară. Cu toate acestea în minte şi multe altele m-am gândit că nu aş putea să le las să se piardă visele şi speranţele a trei generaţii, aşa că în anul 2012 am preluat ferma familiei de la tata, care continuă munca de instruire permanentă a noastră, aşa cum l-a învăţat şi pe el bunicul lui.”

Produse bio de la Ferma Mama Tic

Produse bio de la Ferma Mama Ţic

Cine îngrijeşte Ferma Mama Ţic

Nicoleta Oros şi ai ei au ales să cultive pentru ei, pe o suprafaţă agricolă primită prin transfer de exploataţie de la tatăl Nicoletei, Ştefan Chişiu.

„Suntem o familie de tineri care deţinem o fermă mixtă, cu certificare ECO pentru fructe, iar cultura mare se află în curs de certificare. Pe lângă ferma vegetală, gospodăria noastră are 2 vaci (balţată românească), porci şi găini. În perioadele cu surplus, am distribuit şi produse lactate, produse din porc sau ouă proaspete. Ferma animală este conexată cu cea vegetală, astfel încât, prin certificarea primeia, şi animalele sunt crescute în mod BIO. Noi nu cumpărăm alt tip de hrană pentru animalele fermei.”

„În ultimii 3 ani, am distribuit fructe în reţeaua ASAT din Cluj-Napoca şi altor parteneri direct interesaţi.”

Coş cu fructe şi conduraşi

Coş cu fructe şi conduraşi

Ce produse din fermă găsim la Mama Ţic?

Ferma Mama Ţic are o diversitate sezonieră de produse: fructe din pământ şi din livadă din soiuri româneşti, dulceţuri şi siropuri, plus lactate şi produse din ferma animalieră. Fermele de familie sunt mult mai performante decât fermele industriale. În cazul Fermei Mama Ţic, performanţa se măsoară în calitate, gust şi pasiune.

„Ferma noastră este o fermă mixtă şi se încadrează în categoria fermelor de familie. Datorită acestui fapt, livezile sunt orientate pe existenţa unei diversităţi de sortimente în acelaşi parcele, motiv pentru care odată ce ne vizitaţi găsiţi o gamă largă de sortimente, ca de exemplu:

fructe: cireşe, vişine, caise, piersici, pere, mere, gutui, nuci, dude, căpşuni, afine, zmeurăcoacăză, struguri şi mure;

dulceţuri de: cireşe, vişine, caise, piersici, pere, mere, căpşuni, afine, zmeură, coacăză, măceşe;

siropuri de: cireşe, vişine, căpşuni, coacăză, zmeură, porumbe, soc şi mure;

lactate şi produse din ferma animalieră.

Soiuri tradiţionale la Ferma Mama Ţic

„Un atu poate să fie considerat faptul că multe sortimente de fructe sunt soiuri tradiţionale, care este posibil să existe doar în satul nostru. În acest sens, amintim perele „cesărăşti, busuiocoase, pergament,” cireşele „oltoane”, merele gutui, care sunt un soi nealtoit, cu un gust deosebit, zmeura mamei Ţic a cărei aromă nu au egalat-o nici unul din soiurile achiziţionate ulterior. Munca o facem din pasiune, din dragoste pentru natură şi din bucuria de a lăsa să-ţi treacă prin mâini ţărâna casei tale, dar cea mai grea ni se pare distribuţia. Iniţial distribuiam fructele en-gros şi ne miram mereu că pe nimeni nu interesa calitatea acestora. Toţi aveau o singură dorinţă şi anume aceea de a negocia preţul cât mai mic. Odată cu distribuţia directă către consumator putem să spunem că fiecare dintre noi a putut să ofere şi să primească un preţ corect.”

Cum e împărţită cultura de la fermă

Nicoleta ne aranjează informaţia astfel încât să fie uşor de urmărit. Pe lângă livada certificată eco, şi celelalte pământuri care formează ferma sunt în conversie ecologică.

„Din anul 2015, din punct de vedere al certificării ecologice, ferma cuprinde:

– 3.7 hectare de livadă certificată ecologic;

– 1.31 hectare de livadă în conversie în anul II pentru primirea certificării ecologice;

– 5.19 hectare (0.3 ha livada şi 4.89 ha grâu, orz, porumb, plante de nutreţ) în conversie în anul I pentru primirea certificării ecologice.”

Copilăria cu care-a-nceput povestea fermei

Dincolo de cifrele şi calculele specifice adulţilor, Nicoleta ne povesteşte despre viaţa care s-a desfăşurat cum trebuia ca Ferma Mama Ţic să ajungă să inspire mai departe alte poveşti. Povestea Nicoletei ne poartă sus-jos-sus-jos, ca un leagăn al copilăriei. Amintirile au săpat adânc dorul de natură în sufletul Nicoletei. Şi acum, ea-l îngrijeşte şi-l udă câteodată, şi dorul o răsplăteşte cu recunoştinţă.

„O zi frumoasă de primăvară! Miresme îmbătătoare îmi învăluie simţurile. Păşesc prin iarba crudă cu bucuria copilăriei „uitată” datorită anilor petrecuţi în oraşe. O ploaie de petale multicolore îmi împodobeşte părul. Ridic ochii spre cer şi printre jocul de lumini şi trilurile păsărelelor, din colţurile copilăriei străbate glasul mamei Ţic (porecla străbunicii noastre şi felul în care ne cunoaşte lumea în sat):

– „Niculetă, trebuie văruiţi pomii!”

Drumul spre casă, drumul spre Ferma Mama Ţic

Drumul spre casă, drumul spre Ferma Mama Ţic

Străbunica a fost cea care iubea căminul, copiii de pe stradă, ştia când şi cum trebuiau îngrijite plantele şi fiecărei plante ce companie îi place. Pe lângă acestea ştia şi o mulţime de lucruri despre puterea de vindecare a plantelor. Cum eram răciţi cum ne prepara un ceai şi lucrurile se rezolvau. Nu-mi amintesc să fi existat antibiotice la noi în casă. Una dintre poveştile care mi-a rămas în minte despre aceste leacuri e cea în care verişorul ei, care era medic şi după investigaţii i-a pus diagnosticul de ulcer la stomac. S-a tratat singură cu ridiche neagră pusă la macerat cu miere de albine şi pălincă de prune. După 2 luni s-a dus din nou la control, iar verişorul ei i-a spus:

– „Mărie, ce ai făcut, că nu mai ai nimic?!”

Deşi perioada comunistă a impus restricţii, i-au numit “chiaburi” (termen prin care, în perioada comunistă, era desemnat un țăran bogat care aparține burgheziei satelor, sursa: wikipedia) şi le-au luat terenurile, noi nu am dus lipsă de nimic. Tot ce oferea natura era valorificat, iar cămara noastră era plină de dulceţuri, siropuri, compoturi, bulion, zacuscă, fructe uscate, preparate din porc, lactate etc.”

Animalele de la Ferma Mama Ţic

„Animalele au existat din totdeauna în gospodăria noastră. Îmi amintesc cu zâmbetul pe buze că, copil fiind, una dintre atribuţiile de bază era păscutul vacilor, iar eu îi amuzam mereu pe ceilalţi copiii când spuneam că animalele şi în special vacile seamănă cu stăpânii lor. Şi acum cred la fel. Ferma de animale nu este certificată ecologic. Ea este în strânsă legătură cu cea vegetală, acestea fiind hrănite cu cerealele şi plantele de nutreţ certificate ecologic. Vara ne adunăm cu toţii la strânsul fânului, unii cu furca, alţii cu grebla, deoarece facem acest lucru manual, fără a interveni pe parcele cu utilaje de balotat. La sfârşit „pieptănăm” remorca (operaţiune de netezirea a marginilor executată cu furcile), ca să nu o plimbam prin sat „ca pe o femeie despletită”, cum spunea bunicul nostru :).

Fân din livada Tufoi

Fân din livada Tufoi

„Fiindcă satul nostru este înconjurat de păduri deseori putem să oferim şi ciuperci, culesul cărora ne face o plăcere deosebită, mai ales mie şi tatălui meu.”

Ajutorul venit prin programul ASAT

„În ultimii cu trei ani am avut oportunitatea de a distribui fructe persoanelor private în Cluj-Napoca. Am început cu zece familii, iar în anul 2015, numărul acestora s-a dublat. În agricultura ecologică, când depindem de ceea ce vrea natura să ofere, vorbim de ani buni sau de ani „mai puţin buni” când livezile se „odihnesc” sau când sunt afectate de calamităţi naturale. În anii buni am putea să distribuim o cantitate de circa 200 kg de diverse fructe pe săptămână şi o parte a surplusului preparatelor din lapte (brânză, caş, brânză topită, telemea, de burduf, smântână, lapte şi dulceaţă de lapte.)”

Cum comanzi fructe eco şi produsele din Ferma Mama Ţic

„Anual întocmim liste pentru înscrie pe care vi le putem trimite dacă ne timiteţi un mesaj pe e-mail (produsebiomamatic@gmail.com) pentru a vă nota. Procedăm în acest mod pentru a nu depăşi cantitatea totală de fructe pe care o putem distribui. Detaliile cu privire la ce sortimente şi stocuri sunt disponibile le puteţi primi săptămânal pe adresa de e-mail şi tot aşa puteţi modifica şi cantităţile trecute iniţial în lista de înscriere sau să anunţaţi când sunteţi plecaţi din localitate.”

„Dacă tumultoasa viaţă cotidiană vă răpeşte timpul necesar de a ne face o vizită, dar doriţi să gustaţi din prosdusele noastre vă propunem două opţiuni:

  • – cea de distribuţie a unui coş săptămânal de produse în Cluj-Napoca (Preferabil zonele: Buna Ziua, Andrei Mureşan, Gheorghieni – până acum clienţii doreau ridicarea produselor de la noi de acasă, ca sa nu depindă de ore exacte), care este stabilit de fiecare familie în parte în funcţie de necesităţi, optând între sortimente de fructe, lactate, produse procesate sau produse din flora spontană (ciuperci, măceşe, porumbe, flori de tei,
  • – comandă cu trimitere prin firme de curierat în restul localităţilor.”
cos cu legume de la Ferma Mama Ţic

Coş cu legume şi fructe eco

Ferma ca mod de viaţă

„Cei care se îngrijesc ca natura să poată să ofere ceea ce are ea mai bun sunt membrii familiei, mari sau mici. Părinţii sunt permanent în fermă, iar noi la fiecare sfârşit de săptămână şi în concedii. Ambii am absolvit un curs de calificare de Lucrător în cultura plantelor, acreditat CNFPA.”

O Fermă cu Misiune, de Dat ca Exemplu

„Misiunea noastră este producerea şi distribuţia persoanelor fizice de produse de calitate care să ajute la un regim alimentar sănătos. Ne adresăm, în principal, persoanelor fizice din Cluj-Napoca şi altor colaboratori cu care am stabilit anterior parteneriate de colaborare care, la rândul lor, în calitate de consumatori interesaţi direct de produsul achiziţionat, pot participa la activităţile din fermă. Astfel, distribuţia se face prin contact direct cu cumpărătorul, pe principiul lanţurilor scurte.

În grădina de legume a familiei folosim seminţele pe care le-am moştenit de la bunici şi ce am primit ulterior de la Eco Ruralis din Cluj-Napoca. Plantele le fertilizăm cu gunoi de găină diluat cu apă şi de porc, iar la livezi folosim gunoiul de grajd. Pentru prevenţia dăunătorilor am menţinut organizarea grădinii concepută de mama Ţic, astfel în vara aceasta socul, care mărgineşte zmeura a fost plin de afide, în schimb ce zmeura a fost curată ca lacrima. În situaţiile când permacultura nu este suficientă stropim cu macerat de urzici sau cu piatră vânătă, care este permisă şi în agricultura ecologică. Suntem în legătură cu Asociaţia de Permacultură din Cluj-Napoca, care ne ajută cu drag oricând e nevoie.”

„Am învăţat aşadar cum se altoiesc şi plantează pomii, care sunt o companie bună unii pentru alţii, care este solul cel mai bun pentru tipul de cultură, etc. Prin urmare trebuie să ştii când te uiţi la un teren, la plantele care cresc pe el, la pânza freatică şi la expunerea lui ce poţi să cultivi acolo.”

Cum se promovează Ferma Mama Ţic

„Datorită diversităţii produselor pe care le producem am ales ca şi slogan care să ne reprezinte „Gusturi minunate din natură adunate”.Promovarea o facem pe pagina de pe reţeaua facebook, care are un număr de 576 de aprecieri şi un sit web de promovare a produselor,de unde se pot face cumpărături.”

Unde găseşti Ferma Mama Ţic

Ferma se află în satul Bădăcin, nr. 232, comuna Pericei, judeţul Sălaj (vezi pe Harta Fermelor).

Îi mai găsim pe Facebook, unde primesc comenzi prin mesagerie. Găsești certificatul ecologic pe 2017 AICI,  înregistrarea fermei în agricultura eco din 2014 pe site-ul MADR si pe cea din 2015 aici. Forma de organizare este PFA. Telefonul de contact al Nicoletei: 0744 601 307. Email de contact: produsebiomamatic@gmail.com

vezi pe Harta Fermelor

„Ferma se întinde pe o suprafaţă de 14.24 ha, din care 10,20 ha sunt înscrise în agricultură ecologică. Oricine e oaspetele nostru este invitat cu bucurie să se integreze în familia noastră, să participe alături de noi la activităţile curente, să se odihnească în casa făcută din vaioagă (cărămidă din pământ) şi iubită de patru generaţii. De fiecare dată la surechi (culesul strugurilor), bunica făcea guiaş (gulaş) şi pancove (gogoşi). Toată casa răsuna de râsetul copiilor pudraţi cu zahăr pe la gură, iar noi nu pierdem acest obicei.”

Mic dejun cu hribi, dovlecei si rosii la gratar

Mic dejun cu hribi, dovlecei şi roşii la grătar

Ce planuri şi-au făcut pentru viitor?

„Pentru viitor dorim să dezvoltăm puţin latura de procesare şi să oferim clienţilor noştri o varietate de produse, certificate ecologic, să replantăm livezile învechite astfel ca, în viitor să putem să creştem numărul consumatorilor. Pe latura socială vrem să ajutăm comunitatea astfel încât să se evite depopularea satelor, iar o parte din profit să o donăm căminului de copii cu handicap din satul nostru.”

„Suntem interesaţi ca în anul 2016 să ne dezvoltăm activitatea prin procesarea de fructe, şi distribuţia directa către consumatori a produselor procesate.”

Aşa-i satul Bădăcin, unde găseşti Ferma Mama Ţic. Să ne lăsăm purtaţi pe deasupra câmpului, ghidaţi de drona operată de Mihai Oros. Satul Bădăcin, filmat de la o înălţime de 20-100 m, ascunde liniştea şi natura nepoluată în care cresc cel mai bine soiuri româneşti. Fundalul muzical (instrumental taragot) e asigurat de Mihai Mariş.

Descoperă şi:

PlatFerma 21 de producatori autohtoni de urmarit pe Facebook

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!