Gradina Familiei, Bio pentru o cauza buna

Gradina Familiei, Bio pentru o cauza buna

Grădina Familiei din județul Suceava este afacerea socială a Fundaţiei FARA. Nouă ne e tare drag să primim emailuri de la gospodari, mai ales când ele sunt pentru o cauză bună. De data asta, avem pe PlatFerma o grădină de legume socială, cu tradiție. Prințul Charles al Marii Britanii a venit cu ideea înființării unei grădini ecologice când a acceptat să fie patronul Fundației FARA. De-atunci, multe legume proaspete au buburat papilele gurmanzilor.

„Am aflat cu bucurie de inițiativa PlatFerma și am dori să vă povestim și despre noi.”

Grădina Familiei, ajutor pentru familii încercate

Oamenii cu suflet deschis, care cresc legume din semințe românești în Suceava, susțin constant o cauză bună cu „drag, atenție și cunoștințe temeinice în domeniul agriculturii ecologice”. Grădina Familiei sunt:

  • 100% eco. „Legumele cumpărate de la Grădina Familiei sunt certificate ecologic, cresc în pământ certificat ecologic, îngrășat cu gunoi de grajd ce provine de la bovine certificate ecologic.
  • 100% social. Fiecare bănuț câștigat din vânzarea de legume de la Grădina Familiei este folosit cu chibzuință, astfel încât să sprijinim peste 500 de copiii și tineri ai Fundaţiei FARA. Sunt copii care nu au părinți, sau copii cu dizabilități, sau trăiesc alături de părinți în sărăcie extremă și sunt zi de zi la un pas de a renunța la școală.
  • 100% cu drag. Crezul nostru este: „La Grădina Familiei, nu producem legume, ci CREȘTEM legume”. De la sămânță până la fructul copt, cules unul câte unul manual în dimineața plecării către client, facem totul cu drag, atenție și cunoștințe temeinice în domeniul agriculturii ecologice.”
credit-foto-corneliu-david-gradina-familiei-fundatia-fara-4

Foto: Corneliu David

Grădina Familiei, în câmp și-n solarii

„Deținem 25 de hectare de teren certificat eco în Comuna Spătărești, lângă Fălticeni, județul Suceava.”

„Avem legume pe care le creștem în solarii (castraveți, roșii, ardei gras, ardei kapia, gogoșari, ridichi, spanac, ceapă verde) și direct în câmp (porumb zaharat, dovlecei, păstăi, fasole verde, morcov, pătrunjel, păstărnac, mărar, busuioc, cimbru). Toate produsele sunt certificate ecologic încă din 2005 cu reconfirmare anuală. Aici găsiți certificatul ecologic, înregistrarea la MADR.”

Legume curate din Grădina Familiei

„La Grădina Familiei am ales sa producem cantități reduse, dar curate. Îi cunoaștem personal pe cei care ne oferă gunoiul de grajd, provenit de la animale certificate ecologic. Cunoaștem furnizorii de semințe și sursele de apă folosite în irigare. Irigarea o facem din puțul propriu și fiecare plantă primește apa cu picătura printr-un sistem de irigare personalizat.”

Grădina Ecologică – de la idee la vis împlinit

„Grădina Familiei a început de la o idee, iar apoi s-a dezvoltat precum legumele pe care le cultivăm. Timid mai întâi, în vase mici, dar cu semințe bune, ca în timp să crească voinică și sănătoasă. Când Prințul Charles al Marii Britanii a acceptat să fie patronul Fundației FARA, a ales să se implice. Nu doar cu numele. El a fost cel care a venit cu ideea înființării unei grădini ecologice.”

Foto: Corneliu David pentru Grădina Familiei fundația FARA

Foto: Corneliu David pentru Grădina Familiei Fundația FARA

„Aceasta, pe deoparte, cultivă legume pentru copiii din programe, dar pe de alta este un centru de pregătire pentru cei care cresc în Fundație și au nevoie de o meserie. În 2003 ideea avea deja contur. Prințul Charles a pus piatra de temelie pentru pensiunea de lângă fermă și a plantat în curte un tei pentru bun-augur. Primii tineri au început să învețe agricultura din 2007. Erau tineri cu dizabilități din locuințele protejate ale Fundației, din satele apropiate fermei. Tot atunci, ferma a primit și certificatul de conformitate care atestă calitatea produselor ecologice crescute la noi.”

Foto: Corneliu David pentru Grădina Familiei fundația FARA

Foto: Corneliu David pentru Grădina Familiei Fundația FARA

Cum sunt îngrijite legumele în Grădina Familiei

„Împotriva bolilor, folosim substanțe pe baza de cupru (zeamă bordeleză), și substanțe din plante alopatice (urzică, pelin, etc.). Încercăm să înlăturăm manual insectele. Până în 2014, legumele produse ajungeau la proiectele noastre pentru copiii din programul de prevenire a abandonului școlar, cărora le oferim o masă caldă la prânz și vindeam surplusul în piețele agroalimentare.”

„Din 2014 am reușit să stabilim colaborări cu hipermarketurile din zona Moldovei. Iar în 2016 aducem producția noastră într-un hipermarket din Bucuresti. În continuare am păstrat specificul social al grădinii, banii reintrând în Fundația FARA, dar și o parte de legume este folosită în continuare pentru masa caldă a 200 de elevi din familii fără posibilități din satele județului Suceava.”

Cine are grijă de ferma organică Grădina Familiei

„La fermă lucrează 6 oameni, doi sunt ingineri agricoli și restul sunt angajați din comunitate. Când avem cantități mari de legume pe care trebuie să le recoltăm în timp scurt, sau un volum mare de muncă, ne vin în ajutor tinerii cu dizabilități moderate din locuințele protejate ale Fundației. Astfel ei învață o meserie și își pot îngriji propriile grădini cu legume de pe lângă casă.”

Foto: Cătălin Lăzăroiu pentru Gradina Familiei Fundatia FARA

Foto: Cătălin Lăzăroiu

 Cât de mare e Grădina Familiei

„Gradina Familiei se întinde pe 25 hectare de teren ecologic. Unde avem 7 solarii cu o suprafață de 30 de ari, un hectar de legume în câmp (porumb zaharat, dovlecei,morcov, fasole, păstăi, etc.), iar restul suprafeței este cu lucernă, și aceasta eco.”

gradina-familiei-judetul-suceava-eco-pentru-o-cauza-buna-13

Munca zilnică în Grădina Familiei, județul Suceava

Ce semințe folosesc și cum pun răsadurile

„ Am ales să folosim semințe românești de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) BUZĂU, netratate și certificate eco. Din acestea, ne producem singuri răsadurile. Mai întâi, punem semințele în palete alveolare, la o temperatură constantă de 20-25 grade și le udăm în funcție de nevoie cu apă din puțul propriu. Când plantele ajung la 2-3 frunze adevărate, le scoatem din paletele alveolare și le punem în tăvițe alveolare mai mari, pentru ca planta să aibă un spațiu de creștere sporit. Temperatura în spațiul unde sunt aceste răsaduri rămâne constantă, la fel și udatul.”

Atenția la detalii dezvăluie calitatea legumelor

„La sfârșitul lui aprilie, plantăm răsadurile în solarii. În ziua în care intrăm la plantat, terenul este pregătit deja și fertilizat cu gunoi de grajd vechi de 2-3 ani. Totul are loc cu o foarte mare atenție, în această etapă plantele sunt încă firave și pot fi rănite cu ușurință. Orice frunză sau rădăcină ruptă o face sensibilă la boli și o transformă într-un risc și pentru celelalte plante vecine. Plantatul se face de la primele ore ale dimineții până seara târziu, într-un timp cât mai scurt, ca plantele să fie puse odată și să-și continue perioada de vegetație normală.”

gradina-familiei-judetul-suceava-eco-pentru-o-cauza-buna-14

Pe câmpurile roditoare

„Deoarece nu folosim substanțe chimice care să țină legumele proaspete mai multe zile, recoltăm manual în ziua în care trebuie să ducem comanda, sau cu o zi înainte dacă comanda este foarte mare. Mobilizăm toți oamenii din fermă, inclusiv beneficiarii Fundației FARA, 12 tineri și tinere cu dizabilități ce stau în locuințe protejate în vecinătate. Cu forțe comune, în timp foarte scurt recoltăm cantitatea dorită și o livrăm, pentru ca produsele să fie proaspete. Toate produsele sunt certificate ecologic încă din 2005, cu reconfirmare anuală.”

„Ne găsiți în județul Suceava și vă așteptăm oricând în vizită să vă cunoașteți fermierul! Suntem bucuroși de oaspeți oricând, cu un telefon în prealabil.”

gradina-familiei-judetul-suceava-eco-pentru-o-cauza-buna-3

Grădina Familiei din județul Suceava te așteaptă

Foto: Veronica Lăcureanu

Foto: Veronica Lăcureanu

Unde găsim ferma organică Grădina Familiei

Găsim Grădina Familiei în Spătărești, la numărul 142 A, județul Suceava. Îi mai găsim pe Facebook și la numărul de telefon 555 3214568 sau email: ferma@gradinafamiliei.ro

vezi pe Harta Fermelor

„Intenționăm să deschidem și magazine online pe site-ul www.GradinaFamiliei.ro, pentru un program de genul Coșul de legume. Deocamdată, magazinul nu este funcțional și are rolul de a prezenta legumele noastre.”

„Pe termen mediu, ne-am propus sa întărim relația cu magazinele care desfac producția noastră pentru a ne putea dezvolta în continuare, sa extindem numărul de solarii și varietatea de produse.”

gradina-familiei-judetul-suceava-eco-pentru-o-cauza-buna-6

Pregătiți de livrare din Grădina Familiei

Garanția serviciilor sociale, o masă caldă pe zi

„Serviciile sociale oferite de Fundația FARA sunt un reper de bună-practică. Ne-am propus ca și Grădina Familiei să fie o referință în zona afacerilor sociale. Acum, legumele crescute cu drag în Grădina Familiei sunt parte dintr-o masă caldă pentru elevii fără posibilități din programele de prevenire a abandonului școlar, pe care Fundația FARA le desfășoară în satele din Județul Suceava. Pentru unii dintre ei, aceasta este singura masă din zi.

credit-foto-corneliu-david-gradina-familiei-fundatia-fara-3

Foto: Corneliu David

„O altă parte ajunge în magazine, așa încât și cumpărătorii noștri au legume sănătoase pe masa familiei lor. Acum Fundația FARA ajută peste 500 de copii și tineri în dificultate din Suceava, București, Satu Mare și Ilfov. Grădina Familiei contribuie la acest ajutor. Fiecare bănuț câștigat în ferma este redirecționat și folosit cu înțelepciune pentru proiectele Fundației FARA.”

Descoperă și alte gospodării:

Harta Fermelor din Romania, categorii de ferme

Harta Fermelor din Romania

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!