Lădiţa cu Legume din Fermă, pentru Braşoveni

Lădiţa cu Legume din Fermă, pentru Braşoveni

De Legume din fermă pentru Braşoveni am aflat de pe Facebook, căutând o alternativă la ce poţi găsi în piaţă zilele astea. Cei doi ingineri horticoli care au grijă ca braşovenii să aibă acces la legume din fermă sunt Zsolt Varga şi Tünde Szabo. Ferma lor e împărţită astfel încât să poată fi uşor de gospodărit.

Vrei noutățile PlatFerma în căsuța de e-mail?

În spatele casei în care locuiesc au serele în care plantează seminţele şi unde cresc vlăstari tineri de plăntuţe. Plantele sunt transferate afară, lângă sere, pentru aclimatizare. Apoi sunt duse în câmp, la vreo 10 km distanţa de sat, să crească în voie pe cele 20 hectare de pământ. Tot aici au şi depozitul şi aici se odihnesc utilajele când nu sunt în câmp. Nu am avut răbdare să aşteptăm până la primăvară şi, la invitaţia lui Zsolt, am mers să vedem cu ochii noştri cum e la ferma lor din Sântionlunca, la 30 de km de Braşov.

flori in sera legume din ferma pentru Brasoveni

Am văzut în miez de iarnă florile din solar care arborează culorile primăverii.

Sântionlunca din judeţul Covasna e un sat care îşi arată comorile încă de la intrare. De-a lungul şoselei, unii locuitori au scos în faţa porţii deja tradiţionalele standuri cu kurtos kalacs şi pâine de cartofi facută în casă. Pe la mijlocul satului, la casa cu magazin de flori în faţă, ne aştepta Tünde. Prima fermă pe care o vizităm prinde contur cu fiecare detaliu povestit şi cu fiecare imagine surprinsă de ochii noştri curioşi. Tünde ne-a servit cu suc de sfeclă delicios, pe care am aflat că l-au procesat la o cunoştinţă, din sfecla de la ferma lor.

Legume din fermă, pentru Braşoveni, spun multe prin numele pe care l-au ales să-i diferenţieze. Fac livrări de legume la domiciliu din propria fermă din apropierea Braşovului. Ce am putut vedea acum, în ianuarie, au fost serele pregătite să primească belşugul de primăvară. Mai jos, lângă pozele făcute de noi, am alăturat câteva poze pe care le-au postat cei doi pe Facebook, din cursul anului trecut.

Ce legume găsim la ferma de lângă Braşov

Legume din fermă pentru Braşoveni creşte morcovi, ţelină, ridichi negre, pătrunjel, roşii, broccoli, conopidă, varză albă, varză roşie, ceapă, dovleac, fasole fideluţă, sfeclă roşie, porumb zaharat, salată verde, salată iceberg, salată romană, spanac, ridichi de lună, cartofi albi, cartofi roşii şi dovleac plăcintar. Până termini de citit, o să afli şi cum poţi comanda lădiţa cu legume din fermă, dacă locuieşti în Braşov. Cum ar fi, mai întâi să cunoşti copilăria legumelor acasă la ele, la fermă?

Cum cresc legumele la fermă

Împărţeala din gospodărie e în felul următor: 4 hectare irigate de la o fântână săpată în câmp iau calea lădiţei cu legume, celelalte 16 hectare merg la piaţă şi se vând la poarta gospodăriei. Pe 4 hectare, legumele care vor alcătui lădiţa cu legume cresc îngrijite cu gunoi de grajd şi găinaţ de păsări. Pentru cultura care urmează a fi vândută la piaţă, îngrăşământul este de natură să aducă oamenilor ceea ce caută, produse mai aspectuoase. Ştim cu toţii că produsele arătoase sunt preferate în pieţe. Dacă ne uităm dincolo de estetică, putem începe să înţelegem importanţa naturaleţii şi frumuseţea imperfecţiunii.

Ce aflăm de la cei doi soţi e „Nu folosim soiuri modificate genetic, şi nici pesticide sistemice.”

Lădiţa cu Legume din Fermă, pentru Braşoveni

Am comandat de două ori de la ei lădiţa prestabilită de legume. Conţinutul lădiţei se schimbă în funcţie de sezon.  Asta ne arată că legumele cresc natural, ciclic. Îşi încep călătoria spre farfurie din seminţe cumpărate, în solarii, se aclimatizează afară când vremea permite, şi iau calea câmpului, ca să se dezvolte sub soare.

Legume din ferma, pentru Brasoveni

Cultura de câmp şi lădiţa cu legume pregătite de livrare

Cum se comandă lădiţa cu Legume din Fermă, pentru Braşoveni

Lădiţa cu legume din fermă pentru Braşoveni se comandă fie trimiţând un mesaj privat pe Facebook, cu adresa de livrare şi numărul de telefon la care poţi fi contactat. Conţinutul lădiţei de legume e fix, adică legumele care s-au copt natural sunt recoltate cu o zi înainte sau în ziua livrării. Conţinutul lădiţei se postează luni pe pagina lor de Facebook, şi comanda se face până cel târziu joi în cursul aceleiaşi săptămâni. Doar adrese din Braşov sunt acceptate, iar comenzile se confirmă joi seara. Preţul lădiţei, ca şi conţinutul, este fix: 40 de lei.

Unele familii consideră lădiţa îndestulătoare, alţii preferă să împartă cu vecinii. Uneori se aduna două sau mai multe familii de pe o scară de bloc să comande o lădiţa cu legume de la fermă şi împart produsele după necesităţi.

Comanda ne-a fost livrată de domnul Mircea, ajutorul de nădejde al celor doi soţi. De când au început livrările, au învăţat şi străzile din Braşov, şi ruta săptămânală Sântionlunca-Braşov. Aşa că au stabilit un orar pe care îl respectă pentru a fi eficienţi. De la atâţia oameni care le sunt şi le-au fost clienţi, care au strâns mâna fermierului care-i hrăneşte, au învăţat să-şi gospodărească livrările.

Apelul de anul trecut de pe Facebook este la fel de valabil şi azi:

„Livrările se fac in intervalul orar 14-20. Începem întotdeauna în cartierul Tractorul după care mergem in Bartolomeo, Centru, şi așa mai departe. Ajutorul nostru, domnul Mircea, şi chiar şi eu, avem o vârstă. Ne este greu să urcăm cu 30-40 de lădițe săptămânal la fiecare, de aceea va rugam, pentru a ne ajuta, coborâți în fata scării când sunteți sunați. Am înțeles întotdeauna persoanele în vârstă, mamele cu copii mici, şi pe cei cu probleme de sănătate, unde am adus lădița în fata ușii.”

cultura de varza in camp de la Legume din ferma,pentru Brasoveni

Munca la câmp si Legumele din fermă pentru Braşoveni

Cum au început să cultive legume în Sântionlunca

Au început în 2004 de la 30 de arii de pământ pe care au plantat morcovi. O cultură întreagă de morcovi pe care la recoltare i-au încărcat să-i aducă acasă. Tünde îşi aminteşte râzând ce surprinşi au fost că înainte ca morcovii să ajungă de la poartă la depozitare, au avut parte de curiozitatea oamenilor care au vrut să cumpere direct din maşina încărcată. Asta le-a dat speranţe că au intuit bine prima lor recoltă.

Legume din ferma,pentru Brasoveni, colectie de morcovi

Colecţia de morcovi de anul trecut

Din 2004 şi până azi, familia a adunat 20 de hectare de teren pe care le lucrează, iar în curte au patru sere care să-i ajute să pornească o gospodărie din care să se hrănească în primul rând ei şi Puiul de Ţăran. De la construcţia primului solar în 2004 şi până la livrarea legumelor în oraş începând din 2014 au trecut prin prea multe încercări ca să poată fi povestite aici. Dacă te hotărăşti să îi vizitezi, Tünde e bucuroasă să povestească şi bune, şi rele.

Legume şi flori pentru corp şi suflet

Dincolo de legumele pe care le cultivă, cresc şi flori. Flori colorate ţes povestea bucuriei vizuale, agăţate în solarul de unde pornesc seminţele.

Florile care fac deliciul vizual sunt de multe feluri: crăiţe, begonii de grădină, năsturaş, petunii de covor, salvie, garofiţe, lobularia, muşcate, panseluţe curgătoare care se revarsă din ghivece. Printre culorile florilor care animă iarna serele şi vara curtea, trei pisici curioase stau de veghe în solar. Ştim clar că acolo vegheză, le-am văzut pe Facebook înainte să ne convingem cu ochii noştri şi să vă arătăm şi vouă. Felinele astea colorate sunt nu doar fericite şi răsfăţate, ci şi extrem de doritoare să fie pozate.

O parte din mândreţea florilor de la fermă

O parte din mândreţea florilor de la fermă

Când cineva chiar e acasă şi pisicile încă sunt pe masă, cam aşa arată.

Vezi curiozitatea felinelor dacă tragi de cursorul din mijlocul pozei stânga-dreapta.

Legume din fermă, din câmp în depozit

Pozele care urmează sunt preluate de pe pagina lor de Facebook. Vedem cultura de anul trecut şi cum sunt depozitate legumele de la fermă. Depozitul în care se păstrează recolta ce urmează a lua drumul lădiţei sau al pieţei e îngrijit de mecanicul care are grijă de tractoare. Între sacii cu varză şi cartofi, înconjuraţi de mirosul baloţilor de fân care izolează clădirea, aflăm că uneori, comanda se anulează până vremea permite livrarea. Aşa nu rişti să te trezeşti cu legume care nu fac nici cât o ceapă degerată.

martie in depozit la Legume din ferma,pentru Brasoveni

Martie în depozit la Legume din fermă, pentru Braşoveni

Unde găseşti Legume din fermă, pentru Braşoveni

Legume din fermă, pentru Braşoveni, au ferma în Sântionlunca, judeţul Covasna. Îi găseşti la numărul de telefon: 0788 014 275.

vezi pe Harta Fermelor

Le mulţumim lui Zsolt si Tünde că ne-au invitat, ne-au primit cu bucurie, ne-au povestit bune şi rele şi ne-au omenit. Acum e rândul tău să descoperi fermierii din apropiere, oriunde locuieşti în România. Strânge mâna fermierului care te hrăneşte!

Descoperă şi:
PlatFerma 21 de producatori autohtoni de urmarit pe Facebook

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!