Pomăria Bădăcin, fructe ecologice din Transilvania

Pomăria Bădăcin este o livadă din județul Sălaj, care întinde ramuri parfumate peste pământul roditor de Bădăcin, sezon după sezon. I-am văzut susținuți de Maria Varga, un nutriționist dietetician din Timișoara care încurajează munca producătorilor locali, devenindu-le client fidel. Ea se aprovizionează cu fructe din livezile lor de câțiva ani, așa că hai să descoperim povestea Pomăriei Bădăcin și să înțelegem mai bine munca în livadă.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Mihaela și soțul ei, Tudor Pop, se bucură de fructe proaspete pe care le îngrijesc cu drag. Livezile înființate de ei poartă roade din soiuri de piersici, cireșe, zmeură, nuci și mere. Începând încă din anul 2014, cei doi soți distribuie fructele și în cadrul ASAT Timișoara și ASAT Cluj.

Mailul primit de la ei ne-a impresionat prin dorința de a participa activ, cu fructe delicioase, la sănătatea țării. Am aflat de la Mihaela și Tudor despre soiurile de fructe pe care le au la Pomărie, despre cum îngrijesc livezile și cultura de zmeură, cum au moștenit iubirea de pământ de la părinții care încă au grijă de livada tradițională sau despre soiurile pe care le-au înșirat ca mărgăritarele pe câmp, în bătaia soarelui.

Pomăria-Bădăcin, fructe ecologice din Transilvania

„Dorim să facem parte din acest grup frumos al producătorilor şi vă solicităm înscrierea pe platforma fermierilor români.”

Cum au aflat și ei și cum v-am obișnuit, la PlatFerma, noi trimitem o serie de întrebări care ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Am vrut să știm mai multe despre Pomăria Bădăcin, așa că Mihaela ne-a răspuns la întrebările prin care cunoaștem fermierii României.

„Suntem producători de fructe în conversie ecologică anul II, din satul Bădăcin, judeţul Sălaj. Avem în proprietate livezi înfiinţate de noi, cu piersici, cireşe, zmeură, nuci şi mere.

Cine are în grijă Pomăria Bădăcin

Pomăria Bădăcin, Județul Sălaj

Livezile din județul Sălaj

„Suntem o familie destul de tânără care, dintr-o plăcere şi dragoste de natură, ne-am trezit că am înfiinţat livezi de pomi fructiferi. Iubim natura, satul tradiţional românesc şi mâncarea sănătoasă şi cu gust. Am avut şi avem parte de ele crescând acolo în mijlocul naturii şi hrănindu-ne cu produse din grădinile familiei.”

Cum a început totul?

„Totul a început fără prea multe planuri, pur şi simplu am plantat şi noi pomi. Suntem fii ai satului Bădăcin şi ne tragem din familii care au muncit şi muncesc mult pământ şi întreţin ferme de familie. Soţul meu a muncit aproape toate muncile câmpului, încă din copilărie, moştenind dragul de pământ şi viaţa de la ţară. Dar noi ne-am dorit ceva înfiinţat de noi, creat de noi, şi aşa am ajuns ca acum să ne bucurăm de o Pomărie minunată cu piersici, cireşi, zmeură, nuci şi meri.”

„Pomăria de meri este singura preluată, fiind destul de bătrână şi probabil în scurt timp va trebui să o înlocuim. De fapt totul a pornit din iniţiativa soţului meu, Pop Tudor, născut în Bădăcin şi îndrăgostit de fiecare loc din sat, care şi-a dorit o Pomărie a lui cu piersici, apoi treptat şi alte fructe. Această activitate la început a fost luată ca un hobby din partea soţului, iar eu fiind implicată în activitatea mea de jurist, angajată într-o bancă cu un renume important, nu am acordat prea mult timp Pomăriei, care an de an era tot mai frumoasă.”

Pomăria Bădăcin, Județul Sălaj (39)

Pământul roditor perfect pentru Pomărie

„Soţul meu a plantat eşalonat, iar după câţiva ani a început să intre pe rod primii piersici şi tare ne-am mai bucurat. Treptat am început să-i acordăm tot mai multă atenţie şi să ne implicăm tot mai mult. Era nevoie de tot mai multă muncă…Din anul 2014 treptat, m-am alăturat şi eu acestei activităţi, care acum este activitatea de bază a noastră şi încercăm să facem faţă atât producţiei cât şi vânzării acestor fructe sănătoase şi gustoase, consumatorilor care ştiu să le preţuiască. Din anul 2015 ne-am înscris şi în agricultura ecologică, acum aflându-ne în anul 2 de conversie.

„De-a lungul timpului am întâmpinat diferite greutăţi, dar cele care au rămas încă, sunt: vremea tot mai capricioasă şi comercializarea produselor care nu este susţinută îndeajuns. Fiecare an este o adevărată provocare pentru noi şi încercăm să facem lucrurile tot mai bine.”

Ce soiuri găsim la Pomăria din Sălaj

„Avem o Pomărie cu piersici, cireşi, nuci, meri şi o plantaţie de zmeură. Piersicii sunt multe soiuri, care se coc treptat, din luna iunie până în luna septembrie, cireşii sunt şi ei mai multe soiuri, fiind şi de mai şi de iunie, zmeură avem tot din iunie până în septembrie, unul dintre soiuri este remontant.”

„Soiurile de piersic sunt cardinal, springold, redhaven, dixired, suncrest, venus, collins şi un soi de nectarin care se numește flavortop. Toate soiurile sunt pe rod, piersica fiind prima plantaţie.”

„Soiurile de cireş din livada sunt: biggareau burlat cu perioada de recoltare la sfârşitul lunii mai, boambe de cotnari, un soi valoros autohton cu perioada de recoltare în luna iunie, stella care se culege în luna iunie, hedelfinger care are perioada de recoltare în luna iulie şi germersdorf care se culege tot în luna iulie. Toate soiurile sunt pe rod.”

„Soiurile de zmeur sunt: polka care produce în perioada iulie-octombrie, willamete se culege în lunile iunie-iulie şi glen ample care se recoltează în lunile iulie-august. Zmeurul a fost plantat în anul 2014 şi începând cu anul acesta au intrat pe rod toate soiurile. Aici am fost nevoit să instalez sistem de irigaţii, deoarece pentru zmeur apa este vitală, altfel riscam pierderi mari de arbuşti.”

„Mărul este o plantaţie bătrână, de zeci de ani, aşa am preluat-o, iar soiurile de măr sunt cele vechi de peste 50 de ani, şi anume ionathan, golden şi delicious, care sunt pe rod.”

„Nuc am plantat un singur soi şi se numeste milotai 10.”

Pomăria Bădăcin, Județul Sălaj (70)

Cireșii care te poartă-n trecutul satului românesc

„De asemenea pe lângă aceste plantaţii, întrețin o livadă mixtă de pomi fructiferi, tradițională, plantată de aproximativ 30-50 de ani, cu soiuri tradiţionale de mere si anume ,,shuare”, „mărul raiului”, „botul”, „măr de vară”, cu cireși (soi tradiţional „oltoane”), caişi, peri tradiţionali şi anume: „pere cu miez roşu”, „cesărăşti”, „vilmoşe”, „mociocuţe”, pruni: stanley, prune roşii, anaspet, meri şi peri gutui si nuci.

„Această livadă se află în proprietatea bunicilor şi pot să vă asigur că toate fructele sunt naturale, pomii nu au suferit niciun tratament cu substanțe chimice. De asemenea bunicii mai au şi o vie cu soiuri tradiţionale de struguri în amestec cu viţă nobilă (nu sunt struguri de masă). Mai avem capşuni care sunt plantaţi la tata, în gradina din spatele casei.”

Primele livezi din Pomăria Bădăcin, cele ale bunicilor și ale părinților

Primele livezi din Pomăria Bădăcin, cele ale bunicilor și ale părinților

Cum are familia grijă de livezile din Bădăcin

„Munca şi pregătirile pentru fiecare an următor încep în toamnă târziu, când pământul dintre rândurile de pomi se ară mecanizat, apoi se aduce şi împrăştie gunoiul de grajd, care se şi încorporează manual la fiecare pom. Deasemenea se sapă manual rândul de pomi, rând pe rând fiecare pom. Se fac toate completările, adică toţi pomii care dintr-un motiv sau altul nu mai trăiesc, s-au uscat, se înlocuiesc cu alţii din pepinierele cu care colaborăm.”

„Tot toamna târziu se face o stropire pentru imunizarea pomilor cu substanţe pe bază de sulfatul de cupru, care este admis în agricultura ecologică (conform legislaţiei europene în vigoare) în cantitate de 6 kg/ha/an.”

„Iarna spre primăvară devreme se fac tăierile pentru stabilirea ramurilor de rod sănătoase şi aşezate corect pe şarpante şi axul pomului. Aplicarea altui tratament tot pe bază de sulfat de cupru pentru dezinfectarea rănilor provocate de tăierile de fructificare. Se adună şi se scot apoi toate ramurile tăiate, se discuieşte mecanizat pământul dintre rândurile de pomi, după care se sapă din nou manual rând pe rând fiecare pom. Procedura de discuit şi săpat se repetă la un interval de aprox. 3 săpt., în funcţie de vreme.”

„În momentul în care fructele sunt de mărimea unei alune, începem procedura de rărit a fructelor, unde se elimină cele afectate şi nu numai, şi se lasă între fructele de pe ramuri o distanţă necesară dezvoltării sănătoase. Apoi urmează aplicarea unui tratament pe bază de extracte de plante, alge marine, bacterii din sol. Din nou se dicuieşte pământul şi se aplică un alt tratament pentru putregaiul cenuşiu şi monilia fructigena.”

„La cultura de zmeură facem două proceduri de săpat/an şi cel puţin 3 de plivit/an, în funcţie de vreme. Tratamentele aplicate sunt aprox. similare cu cele de la pomi.”

Pomăria Bădăcin, Județul Sălaj (76)

Cultura de zmeură

„Doresc să precizez că, de la începutul plantării am folosit minimul de substanțe chimice, tratamentele le-am făcut doar cu substanțe de contact (sulfatul de cupru populara piatră vânătă și derivate din sulfatul de cupru), fără ingrășăminte chimice și fără irigații. Substanțele de contact sunt substanțele care nu intră în circuitul sevei pomului, ele acționând doar la suprafața fructului și a frunzei. Este foarte important să se respecte perioada de remanență a substanței înainte de recoltare. Perioada de remanență este perioada în care substanța se regăsește pe plantă.”

Culorile verii la Pomărie

Culorile verii la Pomărie

„N-am folosit niciodată erbicid. Singurele îngrășăminte folosite în cultura mea sunt cele naturale, din gospodăria bunicilor şi de la o fermă de vaci din sat. Pot să vă asigur de toată transparența necesară cu privire la producerea fructelor din livada mea, adresându-vă invitaţia de a veni in vizită când doriţi. Deasemenea puteţi veni să vă culegeţi singuri fructele.”

Vizită la Pomăria Bădăcin

La început, am amintit-o pe doamna doctor nutriționist dietetician Maria Varga pentru că m-a impresionat felul în care susține producătorii locali. Am văzut, pe pagina ei de Facebook, vizita pe care le-a făcut-o la pomărie:

Nutritionist Maria Varga si Pomaria Bădăcin

Nutritionist Maria Varga despre Pomăria Bădăcin pe Facebook

Unde găsim Pomăria Bădăcin

Pomăria soților Pop o găsim în satul Bădăcin, comuna Pericei, judeţul Sălaj (vezi pe Harta Fermelor). Mai pot fi găsiţi şi în mediul online cu o pagină de Facebook. Mihaela Pop răspunde la numărul de telefon 0746 805 919.

vezi pe Harta Fermelor

 

 

„Nu avem un nr. de stradă la Pomărie, doar la gospodăriile părinţilor şi bunicilor, pe care îi sprijinim cât de mult putem. Distribuim fructele noastre în cadrul ASAT Timişoara din anul 2014 iar din acest an distribuim şi în cadrul ASAT Cluj. Deasemenea şi altor consumatori interesaţi de fructele noastre.”

Pomăria Bădăcin ne-a trimis și fișa de înregistrare a producătorilor în agricultura ecologică:

anexa fisa DAJ Pomăria Bădăcin

Anexa fișei DAJ Pomăria Bădăcin

Convențional vs. Ecologic

Pomăria Bădăcin are grijă să ne deschidă mintea cu idei despre convențional vs. ecologic. Au răspuns în articol întrebărilor primite de la cei care le cumpără fructele. Ne place când gospodarii sunt deschiși și aduc în discuție subiecte care ne privesc pe toți.

Ce părere ai despre agricultura convențională? Dar despre cea ecologică? Știi diferența dintre ele? Spune-ne în comentariile de mai jos.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit despre Pomăria Bădăcin, dă vestea mai departe. Poate ai un prieten, un vecin, un coleg care caută fructe în județul Sălaj, și care ar aprecia să afle despre Pomărie. Așa reușim să facem gospodarii români mai vizibili, să le gustăm roadele muncii și să le mulțumim pentru sănătatea familiei noastre cu o strângere încurajatoare de mână.

Descoperă Harta Fermelor din România:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu