Prima ie românească tricotată. ONIBON

O ie românească tricotată e ceva inedit. Ia românească este un limbaj universal pentru români. Se oglindește zestrea străbună în pânza aceasta dragă, se depășesc hotare purtând-o și se transmite dragoste și apreciere pentru ce a fost și pentru ce avem.

Ia românească interiorizează strigătul acela vechi al satului, chiotul durerii și-a bucuriei sincere pentru pământ, pentru soare, pentru viață.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


IA ROMÂNEASCĂ grăiește, prin toate împunsăturile de ac în straiul alb, strașnic, cu roșu, albastru, negru, auriu, toate doinele, toate cântările, toate colindele, toate poeziile, toate poveștile noastre românești, toate – toate, lăsate cu lacrimi și exaltare sufletului nostru pentru totdeauna.

Am aflat într-o seară de iarnă, la târgul Dichisar, despre ia tricotată de Oana Cucu, prima ie tricotată românească.

IA ROMÂNEASCĂ. ONIBON

 

Onibon este un brand românesc, creat de designerul Oana Cucu din Timișoara. Oana se simte  cel mai bine în atelierul de creație – un efect benefic ai celor 9 ani de studiu al artelor vizuale, atât la liceu, cât și la facultate.

IMG_3347

Atelierul de creație al Oanei de la Onibon

ONIBON – IE  ROMÂNEASCĂ TRICOTATĂ

În anul 2013, Oana debutează în forță în lumea modei pe podiumul din San Francisco – SUA, cu colecția Return to Innocence, proiect finalist în cadrul concursului internațional Arts of Fashion. Tot în 2013, prezintă colecția de licență inSight. Prima jumătate a anului 2015 a fost dedicat colecției de disertație, Into the Blue, o colecție ce aduce în prim plan lumea fascinantă a mediului acvatic și capacitatea viețuitoarelor de a lumina în întuneric prin intermediul bioluminescenței, o colecție care a devenit rapid apreciată de public. O puteți găsi pe paginile revistei Whisper Magazine, în catalogul expoziției Noaptea Albă a creatorilor si designerilor de produs organizată de Revista Atelierul, dar și pe siteul Revistei Atelierul într-un articol despre conceptul colecției.

În creațiile Onibon, atenția este îndreaptată în special spre combinarea materialelor și a culorilor într-un mod armonios și natural. Produsele se evidențiază  prin crearea de noi suprafețe, texturi sau imprimeuri, designul pieselor fiind creativ, original și mai ales în tendințele actuale.

IMG_3445

Mașina tricotaj

TRICOTAJE ROMÂNEȘTI CU MOTIVE POPULARE

Pasiunea pentru tricotaje a fost preluată din familie, așa au început să apară primele piese gândite de Oana și realizate fie de mama Onibon, fie de bunica Onibon. În 2014, după câțiva ani în care designerul studia cu atenție ce se poate face și ce nu pe mașinile de tricotat (casnice – manuale) și primea feedback-uri pozitive într-o comunitate handmade românească, a apărut brandul Onibon cu un site, un atelier și magazin în Timișoara și cu prima ie tricotată cu motive populare românești din România. Această ie tricotată îmbină pasiunea pentru tradiție și plăcerea pentru tricotaje și reprezintă dorința de a oferii iubitorilor de tradiție o alternativă la a purta o ie românească și în sezonul răcoros sau începutul primăverii. Bazele iei tricotate au fost puse în 2013, însă în 2014,  aceasta a devenit cel mai bine vândut produs al brandului Onibon, făcându-se remarcată și fiind răspândită deja în întreaga țară. La sfârșitul anului 2014 aceasta ajunge să depășească granițele țării, în Anglia, Germania, Cehia sau Spania.

22F00

Ie roșie românească

IMG_3101

Ii românești în toate culorile

IA ROMÂNEASCĂ PENTRU FEMEI, COPII ȘI BĂRBAȚI

Încântați de acest produs, de multe ori la târgurile de profil sau în atelierul Onibon se aude întrebarea de unde au materialul pentru realizarea iilor tricotate. Ia tricotată este 100% realizată în România, de la firele comercializate de o firmă românească, până la tricotarea ei și croșetarea detaliilor în atelierul timișorean. Din punct de vedere structural, ia tricotată  păstrează croiul simplu dar inovativ al variantei tradiționale, iar motivele decorative sunt inspirate de cele existente pe iile vechi tradiționale și realizate tot de Oana. În acest moment ia tricotată se găsește în trei variante pentru femei, fiecare putând fi realizată în culorile preferate ale fiecărei cliente. De asemenea la comandă s-au realizat și variante de ii tricotate pentru copii, set mamă – fiică, dar și ie pentru bărbați.

Ia românească pentru copii şi femei

Producția produselor tricotate nu se realizează la metraj și apoi croire și coasere. Fiecare parte a unui produs, mâneci – față – spate este tricotată separat și croită direct pe mașina de tricotat. Când se vorbește despre mașina de tricotat, nu vă imaginați o mașinărie care lucrează singură, de capul ei, mașina de tricotat folosită fiind una acționată manual.

IMG_3323

Secțiune din mașina de tricotat

Deși în atelierul Onibon se realizează și alte produse vestimentare, atât îmbrăcăminte casual cât și elegantă și în fiecare an se pregătesc cele două colecții primăvara – vară și toamnă – iarnă, ia tricotată își va continua dezvoltarea, în fiecare an venind cu câte un model nou, sau cu un produs nou tricotat inspirat de costumul tradițional.

UNDE SE GĂSEȘTE ATELIERUL ONIBON ÎN TIMIȘOARA

Dacă sunteți din Timișoara, găsiți atelierul Onibon pe strada Mureș nr. 118 B, într-o nouă locație foarte drăguță. Iar pentru cei din țară, aveți la dispoziție siteul www.onibon-fashion.ro sau pagina de facebook.com/onibonfashion  unde puteți admira produsele acestui brand, le puteți cumpăra sau puteți fi la curent cu ultimele noutăți.

Felicitări Oana Cucu pentru ONIBON! Ia creată de tine ne îmbracă românește, cu drag și mândrie.

IMG_3284

Creații ONIBON

ie românească tricotată

Onibon, despre ia sufletului românesc

Credit fotografii, Oana Cucu: http://onibon-fashion.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu