Soiuri Romanesti la Ferma Noastra din Tatarastii de Jos

Soiuri Romanesti la Ferma Noastra din Tatarastii de Jos

Odată ce ai cunoscut gustul din soiuri romanesti, poţi trăi cu impresia că ele vor fi mereu acolo. Şi chiar asta se întâmplă dacă cei care cultivă soiuri de legume româneşti se dezvoltă armonios şi cresc organic împreună cu clienţii care îi susţin. Inchipuie-ţi că toate ştirile despre otrava din mâncare nu te mai afectează pentru că ştii ce mănânci şi de la cine vine mâncarea. Imaginează-ţi că doctorul te trimite în piaţă, nu la farmacie. Cum ar fi dacă acei copiii pe care-i întâlneşti ar fi plini de energie pură, fără adaos de zahăr?

Ar fi o schimbare. Ar fi rezultatul unui şir de alegeri pe care le controlezi, că doar e viaţa ta.

Sănătatea se construieşte proteină cu proteină. Priveşti, asculţi, înveţi, îţi doreşti. Aşa devi jurnalistul care focusează atenţia pe ceea ce merge, petreci ani să te transformi în doctorul care recomandă naturaleţe, şi îţi creşti copilul cu ce e mai bun.

Pentru că alegi să faci asta.

Ferma Noastră e o alegere

Ferma Noastră este ferma de familie pe care Victorina Mihaela Grafu a crescut-o de la o bucată de pământ la o fermă cu livrare în Bucureşti şi în curând, cu comandă din magazinul online. Fermier cu acte în regulă, Mihaela ştie despre ce vorbeşte şi învaţă continuu.

Fiecare fermier are o poveste. Fiecare drum e presărat cu întâmplări. Unicitatea produselor e dată de unicitatea celor care le cultivă.

Educaţia şi auto-educarea în agricultură

Poveştile celor care lasă lumea corporatistă pentru fascinaţia simplitaţii de la ţară inspiră un progres greu de imaginat acum câţiva ani. Cu experienţa adunată în domeniul comunicării, Mihaela a pornit pe o cale inspirată de copilăria minunată din curtea bunicilor. Acum, la 39 de ani, Mihaela munceşte cu spor la Ferma Noastră, după ce “în 2014 m-am reîntors pe băncile şcolii şi am urmat toate cursurile necesare ca să devin fermier cu acte în regulă 🙂

M-am născut în Teleorman, părinţii fiind din acelaşi sat. Primele clase primare le-am făcut în comuna natală, Tătărăştii de Jos, iar liceul în Alexandria. Iniţial, credeam că voi ajunge un bun pedagog, pentru ca am absolvit, în 2000, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Nu a fost să fie aşa, pentru că în urma unui job part-time de vară, m-a fascinat lumea vânzărilor, mai precis a vânzărilor din zona mass-media. Am facut un master cu specializarea în marketing şi publicitate şi până în 2014, am căpătat o bogată experienţă în firme şi multinaţionale, unde am coordonat departamentul de vânzări.

Cu noţiunile de marketing şi vânzări puse în practică, Mihaela a plantat bazele a ceea ce a devenit Ferma Noastră. Numele fermei este primul care oferă garanţia unei colaborări. Ferma Noastră înseamnă produse cultivate cu drag pentru clienţi mulţumiţi, o fermă pe care cei care cultivă şi cei care mănâncă o construiesc împreună.

Soiuri româneşti la Ferma Noastră

Oricine ar zâmbi dacă ar avea atât cunoştiinţe cât şi norocul de a deţine ceva pământ, cum are Mihaela. Din moştenirea bunicilor a ridicat o afacere de familie la care participă mama Mihaelei şi Nicu Popescu, un prieten al familiei care li s-a alăturat în aventura agriculturii româneşti. Mihaela a studiat să devină fermier cu acte în regulă şi interesul ei creşte o comunitate de oameni care mănâncă sănătos.

Experienţele copilăriei petrecute la bunicii materni reprezintă esenţa conceptului Ferma Noastră, pentru că atunci am văzut cum se prepară tot felul de bunătăţi în casă. Având baza, adica logistica necesară (pământ şi căteva utilaje), m-am gândit că pot pune pe picioare o afacere de familie. În prezent lucrez 20 ha de pământ, pe care sunt cultivate : grâu, porumb din soiuri româneşti, floarea-soarelui din soiuri româneşti, ovăz, lucernă, legume precum porumb dulce şi dovleac plăcintar. Există un solar şi o grădina de legume care asigură materia primă pentru toate conservele pregătite în casă. De asemenea, există şi o componentă zootehnică : vacă, porci, găini ouătoare.”

Legume de sezon produse local

Produsele pe care le găseşti la Ferma Noastră sunt variate: tomate dolofane direct din solar (lunile mai – octombrie) , roşii cherry (iunie-octombrie), porumb dulce de fiert sau copt ( iulie şi august), mix “ţărănesc” de legume cu mazăre, fasole, ardei roşu şi ardei verde, păstârnac şi morcov (iunie- martie), dovleac plăcintar ras şi congelat (iunie- martie) şi ardei kapia ( iunie-noiembrie).

Unele produse sunt permanente, alte sunt sezoniere ( legumele proaspete), iar unele sunt stocuri limitate, cum sunt: carne de pui şi carne de curcan, brânza de vacăouă de găină şi ouă de raţă.

Conserve pentru iarnă din legume de la Ferma Noastră dulceaţă, piure de tomate, pastă de ardei, zacuscă

Conserve pentru iarnă din legume de la Ferma Noastră

Conserve şi dulceaţă de la Ferma Noastră

Diverse conserve din cămara fermei sunt: zacuscă, brânză de vacă marinată cu ierburi aromatice, castraveţi în oţet şi castraveţi în saramură, pastă de tomate dolofanefasole galbenă în pastă de tomate şi ketchup de casă (din pastă de tomate, ardei kapia roşu copt, ceapă, usturoi, dafin, cimbru, busuioc, ţelină).

Conservele conţin doar legume, sare neiodată, şi plante aromatice. Se păstrează în frigider după desfacere.

Alte delicii de la Ferma Noastră se prezintă sub formă de dulceaţă: dulceaţă de dude negre în stoc limitat, dulceaţă de dovleac plăcintar (iulie-martie), dulceaţă de floare de salcâm, tot în stoc limitat şi noua dulceaţă de dovlecel şi portocală (iunie-ianuarie).

Ferma Noastră, Teleorman

Vrejuri de fasole la Ferma Noastră

Cum cresc legumele şi florile la Ferma Noastră

Răspunsurile Mihaelei ne ghidează prin Ferma Noastră:

Ce fel de seminţe folosiţi? – Pentru seminţe există o colaborare cu Bio Plant. Este un partener serios şi oferă certifcat de calitate pentru toate tipurile de seminţe. Eu prefer soiurile româneşti: Olt sau Fundulea pentru porumb, Favorit sau Rod Bun pentru floarea soarelui, etc.
Ce fel de îngrăşăminte folosiţi? – În solar şi în grădina de legume folosesc gunoi de grajd, pentru că se strâng cantităţi însemnate de la animale.
Cum vă protejaţi culturile de dăunători? – Ca şi tratamente bio am folosit zeamă bordeleză şi un truc extrem de eficient şi simplu: cultivarea florilor şi plantelor aromatice în rondurile de legume, precum busuioc şi crăiţe.
Cum păstraţi sau conservaţi produsele? – Există un solar şi o grădina de legume care asigură materia primă pentru toate conservele pregătite în casă.

Unde este Ferma Noastră

Legumele din soiuri româneşti crescute la Ferma Noastră se întind pe 20 de hectare în Tătărăştii de Jos, judeţul Teleorman.

Ferma Noastră pe Harta Fermelor imagini agricultura harta Romania

Ferma Noastră pe Harta Fermelor

Cum v-a venit ideea? – Am crescut cu produse sănătoase făcute în casă. Am primit o educaţie în spiritul “să mâncăm sănătos, ca să trăim şi să gândim sănătos”. O lungă perioadă de timp chiar am avut un hobby în a analiza şi citi despre efectele E-urilor prezente în număr extrem de mare în toate tipurile de produse alimentare.
Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat şi cum vă ajută asta azi? – Ce am învăţat în ultimii doi ani de când am lăsat confortul biroului şi am trecut la munca pământului? Că agricultura nu se face după ureche, că nu este deloc uşor, este o munca grea şi mai ales un domeniu dependent de natură, de capriciile vremii.
Ce planuri de viitor aveţi? – M-am pregătit de peste un an pentru accesarea unor fonduri europene, mai precis sub-măsura 6.1, Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, iar acum la sfârşitul lunii voi depune proiectul.

Unde găsim produsele de la Ferma Noastră

Legume şi produse de ţară de la Ferma Noastră se pot comanda fie trimiţând un mesaj pe pagina de Facebook Ferma Noastră, fie accesând www.FermaNoastră.ro, care în curând va avea şi magazin online. În plus, produsele de la Ferma Noastră din Tătărăştii de Jos sunt livrate în Bucureşti de două ori pe lună, joia. Pe Mihaela o poţi contacta fie la adresa de email mihaelagrafu@gmail.com, fie la numărul de telefon 0723.449.133.

Mihaela ne-a trimis cu drag fotografii “nefotoşopate”, şi altele pot fi găsite pe pagina de Facebook. Mai mult, o putem vedea pe Mihaela într-un video înregistrat la doua ediţie a conferinţei “Sănătate, frumuseţe, feminitate”. Emotivă la început, Mihaela vorbeşte cu pasiune despre mâncare, sănătate şi produse tradiţionale, despre ce a convins-o să persevereze.

Atinge subiecte ca industrializarea tradiţiei, legătura dintre ignoranţă şi boală sau regret, ca mai apoi să ne arate alternativa: o viaţă sănătoasă pe care trebuie să o trăieşti ca să o înţelegi. Chiar dacă video-ul îţi ocupă cam toată pauza de masă, nicio altă pauză de masă nu va mai fi la fel. Toate vor deveni mai bune, pentru că vei alege altfel mâncarea care te energizează.

Mihaela îndeamnă să guşti din produsele Ferma Noastră ca să te convingi.

Ne place să auzim poveştile celor care ne hrănesc. Aşteptăm pe email (po)veşti de la producători români care au grijă ca legumele şi fructele să crească natural. Ne place să aflăm despre cei care cresc animale de curte şi de păşune, despre cei care au transformat casa de la ţară în spaţiu pentru musafiri şi îi hrănesc din gospodăria proprie. Trimite-ne un email dacă şi tu eşti sau ştii pe cineva a cărui muncă merită promovată.

Email PlatFerma: platferma@gmail.com

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!