Bio-Gradina lui Radu, la un pas de certificare bio

Bio-Gradina lui Radu, la un pas de certificare bio

Bio-grădina lui Radu este o grădină din județul Giurgiu. Aici, Radu și mătușa sa îngrijesc o gamă variată de legume și pomi fructiferi. Lui Radu îi place nu doar să cultive, ci și să învețe lucrurile care îl ajută să facă lucrurile din ce în ce mai bine, mai organizat. Alături de mătușa lui, a decis să meargă pe drumul de țară care ne atrage pe mulți dintre noi din ce în ce mai mult. Grădina lui Radu nu are încă certificare bio, însă se fac pregătiri pentru a putea intra în circuitul agricol certificat.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Radu a renunțat la ideea de a-și cumpăra o mașină modestă și a ales să își construiască primul solar.

Așa a început totul.

„Numele meu este Radu. Am o mică fermă unde produc legume din semințe românești nemodificate genetic (am și câteva soiuri despre care nu sunt 100% sigur, dar din moment ce le cultiv de vreo 5 ani, am văzut că sunt ok) și unde nu folosesc decât îngrășământ de grajd (am căutat proprietari de animale care să nu le furajeze).”

radu-de-la-bio-gradina-lui-radu-la-targul-de-la-agronomie-din-bucuresti

Radu la târgul de la Agronomie, din București

Cine este Radu de la Bio-grădina lui Radu

„Numele meu este Radu Costin Toma, un agricultor încă mic. Cultiv legume împreună cu mătușa mea, sora mamei. Încerc sa pun pe picioare o grădină bio (de aia am și numit-o Bio-grădina lui Radu) care e pe cale să primească organismul de atestare bio cu care sunt în discuții de ceva timp, numai ca formalitățile durează o vreme.”

Ce găsim în Bio-grădina lui Radu

„Am o grădină de aproximativ 4000 de metri pătrați (teren arabil) în care cultiv legume autohtone precum salată, spanac, ceapă, usturoi, roșii, castraveți, ardei, fasole, mazăre, dar și varză kale, cultura pe care am încercat-o anul ăsta pentru prima dată la cererea unei cunoștințe care face sucuri din plante presate la rece.”

abundenta-de-legume-de-la-bio-gradina-lui-radu-judetul-giurgiu

Abundența legumelor proaspete

„Am 2 solarii, primul construit în 2010, pe o suprafață de 200 metri pătrați în total, pentru că mai nou roșiile și castraveții nu prea se mai fac afară din cauza manei. Apoi restul de culturi le fac în gradină, fără altfel de protecție. ”

gradina-si-solar-de-la-bio-gradina-lui-radu-judetul-giurgiu

Grădina și solarul

„Pe lângă aceste legume am înființat și o mică livadă în care am pruni, nuci, piersici și migdali.”

Ce fel de semințe folosește Radu în grădina lui

„Cele mai multe din semințe le am de pe la oameni care cultivă soiuri din propria gradină de la an la an, așa cum se obișnuiește la țară. Acum câțiva ani am cerut și câteva soiuri de semințe de la Banca de gene Suceava de care sunt foarte mulțumit. Aici mă refer la câteva soiuri de roșii, castraveți, dovlecel și ardei.”

legume-proaspete-de-gradina-de-la-bio-gradina-lui-radu-judetul-giurgiu

Legume proaspete la târg în București

Animalele care dau viață oricărei gospodării

„Animale nu am prea multe. Ca în orice gospodărie de la țară, am găini. Avem și câteva exemplare de rață leșească, dar și puișori sub aripile ocrotitoare ale cloștii care îi apără toată ziua de coțofenele prădătoare care dau târcoale, doi porci pentru noi și cam atât. Era să uit de Ursu, „paznicul” gospodăriei.”

„Animalele le hrănesc cu cereale pe care le cultiv la câmp. Din punct de vedere sanitar-veterinar, le facem vaccinurile periodice de care se ocupă veterinarul din comună. Nu comercializez produse de origine animală, deoarece nu țin atât de multe animale, după cum am spus și mai sus, cel puțin nu încă.”

bio-gradina-lui-radu-la-targul-de-la-agronomie

Bio-grădina lui Radu la târgul din București unde merge săptămânal

De ce a ales Radu să facă o grădină bio

„O alimentație sănătoasă este foarte importantă pentru o bună funcționare a organismului, de aceea eu m-am hotărât să fac grădina bio. Nimic nu se compară cu gustul legumelor curate atunci când ești un mic gurmand. Îmi place aerul curat și liniștea, îmi plac diminețile răcoroase cu rouă și pasări cântând în pomii din curte la răsărit. În apropiere am o pădure, iar Argeșul e la câteva sute de metri. Nu cred că pentru mine este o zonă mai potrivită în care să locuiesc și să mă simt mai bine de atât.”

Cum lucrează Radu în grădina de legume

„În grădină este esențial sa acorzi atenție detaliilor pentru a munci cât mai eficient. Una din condițiile de baza este trezitul de dimineață, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt mari și lucrările este bine sa fie făcute pe răcoare. Udatul se face numai dimineața ca sa nu se ardă plantele.”

cea-mai-mare-rosie-din-bio-gradina-lui-radu

Cea mai mare roșie de anul acesta

Ce îngrășăminte folosește Radu în grădină

„Ca îngrășăminte, am căutat bălegar de animale de la țărani care nu le furajează cu concentrate. Cu toate că suntem la țară, nu prea mai ține lumea animale, iar îngrășământul fără chimicale se găsește din ce în ce mai greu.”

„Acum 3 ani am făcut o nouă fântână care să fiu sigur că îmi asigură un debit suficient pentru necesarul culturilor pe care le cultiv, deoarece în verile secetoase aveam probleme cu fântâna veche, care seca.”

Cum își protejează Radu grădina de dăunători

„Împotriva dăunătorilor nu am nevoie să folosesc soluții. Nu am probleme cu dăunătorii, aceștia sunt prea puțini ca să-mi provoace daune semnificative. Dacă mă tem de ceva, aceasta este mana, care îmi vine de hac an de an la cel puțin una din culturi. Pentru asta folosesc zeama bordeleză, soluție care e acceptată în cultura bio.”

Ce se întâmplă cu surplusul din grădină?

„Surplusul de legume de peste an îl conservăm în borcane sub diferite forme și le punem la beci pentru iarnă. Având în vedere că anul ăsta m-am apucat mai serios de gradină, nu produc cantități foarte mari, iar prețurile sunt pe măsura calității. Trebuie înțeles că eu acum încep acreditarea bio. Asta este doar ce se întâmplă din punct de vedere legal, pentru că grădina este de ani buni cultivată în condițiile de cultură bio.”

fasole-galbena-din-bio-gradina-lui-radu-judetul-giurgiu

Fasole din Bio-Grădina lui Radu

„Am început să merg și pe la târguri cu produsele. În prima fază, făceam doar livrări la domiciliu câtorva persoane pe care le-am cunoscut întâmplător.”

Cum a început povestea grădinii

„După doi ani în care mă săturasem să cumpăr roșii de la piață și să nu mai găsesc roșiile pe care le mâncam în copilărie, gustul de care nu te mai săturai, am hotărât să îmi fac un solar. Inițial aveam bani strânși pentru o mașină modestă, dar având în vedere că nu găseam ce vroiam eu, am renunțat la aceasta pentru solarul din care să mănânc sănătos.”

„La doi ani după primul, m-am gândit că, dacă mai fac încă unul, e posibil să încep o mică afacere cu legume. La serviciu deja nu mai era o atmosferă veselă. O problemă a fost pentru mine faptul că nu primeam răspunsurile pe care le căutam în legătura cu forma ideală pentru solar sau materialul din care să fie făcut. Să nu uitam că nu aveam buget pentru ceva profesional, așadar a trebuit să gândesc eu proiectul de solar pas cu pas.”

solar-de-la-bio-gradina-lui-radu-judetul-giurgiu

Solarul lui Radu

„Nu voiam să folosesc araci în solar, drept pentru care structura solarului trebuia să fie una cât mai rezistentă. Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost acela că atunci când vrei să faci ceva, nu există scuză să dai înapoi, ci doar motivație să continui. Piedici sunt la tot pasul, important este să găsești o cale de a trece cu bine peste ele.”

„Anul ăsta a trebuit să sudez structura de metal pentru solar. Am așteptat după cei cărora le place să promită că te ajută până m-am săturat și am pus mâna pe aparatul de sudură. Am făcut anul acesta ce nu am făcut până la 35 de ani și ce crezi, mi-a ieșit!”

„În continuare aștept cu nerăbdare atestarea bio. Apoi, următorul pas este să mă extind cu suprafața în funcție de potențialul pieței de profil. Mai am și alte planuri, dar deocamdată nu e bine să mergem prea departe cu asta, importantă este o dezvoltare stabilă, chiar dacă este într-un ritm ceva mai lent.

Atestat de producător pentru Bio-Grădina lui Radu

Unde găsim Bio-grădina lui Radu

Găsim grădina lui Radu în satul Căscioarele, din comuna Găiseni, din județul Giurgiu.

vezi pe Harta Fermelor

Îl vedem pe Instagram și pe Facebook, unde postează și când îl găsim la târgul de la Agronomie, din București. Îl găsim pe Radu și la numărul de telefon: 0720 644 277.

Cum își promovează Radu grădina

„În ceea ce privește promovarea, vă pot spune că mai am și eu destule de înțeles. Cert este că în momentul ăsta, Facebook te face cunoscut lumii, însă gustul legumelor este acela care face un om să mai vrea legumele tale. Dacă i-a plăcut ce a gustat, o să mai vrea. Acesta este principiul pe care eu mă bazez și până acum funcționează.”

„Mulți oamenii care iau legume de la mine au început cu o legătură de ceapă și/sau o salată. Acela este momentul când eu știu omul încearcă gustul legumelor mele și sunt sigur că o să îi placă. De aceea, în sufletul meu zâmbesc în momentul când cineva vrea pentru prima dată legume de la mine. Alții gândesc: „A luat așa puțin!” Eu gândesc: „Încă un om care o să vină convins la mine data viitoare!”

salata-de-la-bio-gradina-lui-radu-judetul-giurgiu

Salată

În vizită la Bio-grădina lui Radu

„Grădina este oricând deschisă celor care au curiozitatea să vadă cum se cresc legumele pe cale naturală și ce înseamnă o gradină cu legume cu adevarat sănătoase și gustoase.”

Sfatul lui Radu pentru tineri gospodari

„Pentru cei care vor să se apuce de agricultura bio, am un sfat pe care eu îl consider esențial: să aibă spirit de observație pentru tot ce înseamnă plantă, pământ și toate viețuitoarele cu care iau contact cu gradina și culturile. Cine a creat lumea asta a făcut-o perfectă, trebuie doar înțeleasă corect.”

Dacă ai aflat tot ce ai vrut să știi despre Bio-grădina lui Radu, dă vestea mai departe cu un share sau trimite cuiva Portretul de Fermier al lui Radu. Poate în lista ta există oameni care abia așteaptă să găsească surse de încredere pentru hrana zilnică.
Descoperă și:

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!