Castravete amar (momordica) cultivat în județul Ialomița [Video]

Castravete amar (momordica) cultivat în județul Ialomița [Video]

Castravetele amar, o legumă exotică recomandată pentru proprietățile terapeutice, crește și în România. Roxana Aldulescu cultivă castravete amar în grădina ei din comuna Făcăeni, județul Ialomița. A început să cultive castravete amar în doar 5 cuiburi, ajungând azi, după doi ani, la 1.000 de metri pătrați de cultură. Aproape de Dunăre, în județul Ialomița, Roxana plantează castravete amar în aer liber, dar și în solar.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Cultura de castravete amar a Roxanei a plecat de la 5 cuiburi, ca acum să ajungă să vândă sute de kilograme de castravete amar. Pentru diabetici, castravetele cu gust amar este o legumă-minune. Puțini știm cum se consumă castravetele amar, puțini cunoaștem rețete cu castravete amar sau cum se prepară castravetele amar.

Aflăm de la Roxana cele 3 feluri în care se poate consuma castravete amar, dar și prețul per kilogram de castravete amar. Să începem cu începutul, lăsăm să curgă povestea unui producător de castravete amar în România.

Cine cultivă castravete amar în România?

Numele meu este Aldulescu Roxana, din județul Ialomița, comuna Făcăeni. La cei doar 24 de ani ai mei, m-am hotărât, la îndemnul părinților bineînțeles, să fac ceva pentru mine! Așa am ajuns să cultiv castravetele amar, cunoscut ca momordica charantia, sub denumirea lui științifică. Am terminat facultatea de relații economice internaționale în cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, unde sunt înscrisă în prezent și la un program de master.

Cultura de castravete amar din judetul Ialomita, crescut de Roxana Aldulescu in presa(3)

Roxana Aldulescu și cultura ei de castravete amar în presă

Newsletter PlatFerma, Noutăți pe email

Află noutățile PlatFerma prin email!

De ce ai ales să cultivi castravete amar în România?

Fiind genul de persoană care preferă să facă ceva diferit față de restul lumii, am ales Momordica Charantia. Unul dintre principalele motive pentru care am ales acest fruct a fost faptul că are extrem de multe proprietăți terapeutice, acest tip de castravete fiind benefic persoanelor bolnave de diabet și de asemenea, se poate dezvolta o afacere din creșterea lui.

Cultura de castravete amar din judetul Ialomita, crescut de Roxana Aldulescu (7)

Recolta de castravete amar crescut în Ialomița

Cum se cultivă castravetele amar?

Castravetele amar este un fruct de origine asiatică și are nevoie de căldură, tocmai de aceea am întrebat în ce condiții se cultivă castravetele amar în România, cum s-a adaptat la clima țării noastre.

Avem o grădină de 1000 metri pătrați. Cultivăm castravete amar și în solar, dar și în aer liber. Avantajul cultivării în solar este faptul că putem produce fructe de momordica charantia mult mai devreme. Castravetele amar are nevoie de căldură, un element foarte important în creșterea și dezvoltarea lui.

De unde au procurat semințe de castravete amar?

Primele semințe le-am achiziționat acum doi ani, de la noi din țară, mai exact din Oradea. În primul an nu am vândut nimic, toate fructele pe care am reușit să le producem au fost lăsate să ajungă la maturitate pentru a face sămânță pentru anul următor.

Abia în anul următor a început greul, muncă și iar muncă, dar foarte dificil a fost să trecem peste reticența oamenilor la un produs nou. Am reușit, cu mult efort. Putem spune că ne aflăm pe drumul cel bun și suntem mulțumiți de ceea ce am reușit să facem într-un singur an. Am ajuns să producem sute de kilograme de momordica charantia!

Cum se îngrijește cultura de castravete amar?

Castravetele amar este o plantă care se cultivă ușor, ne trebuie doar căldură și apă. Noi nu folosim nici un fel de îngrășământ, îi lăsăm să se dezvolte normal, nu îi ajutăm cu absolut nimic. Castravetele amar nu este atacat de acarieni datorita gustului său. În primul an, am produs peste 1.000 kg de castravete amar de la 1.400 de plante.

Cum se consumă castravetele amar?

Castraveții se pot consuma verzi, proaspeți, în salate, împreună cu alte legume sau fructe. Se mai pot consuma și uscați, făcându-se ceai din ei, sau sub formă de pulbere presărată în mâncare.

Ce preț are castravetele amar?

Prețurile diferă în funcție de preferințele clienților:

  • fructe proaspete de castravete amar: 30 lei/kg,
  • fructe uscate de castravete amar: 80 lei/kg,
  • pulbere de castravete amar: 120 lei/kg.
Castravete amar din judetul Ialomita, crescut de Roxana Aldulescu (3)

Felii de castravete amar

Ce greutăţi ai întâmpinat în cultivarea castravetelui amar?

Cel mai greu a fost faptul că oamenii au fost reticenți la schimbări, mulți nu mai auziseră de castravetele amar înainte și poate nu au avut încredere că o singură legumă poate face atât de mult bine. A fost greu începutul, deoarece nu știam foarte multe despre modul de cultivare și creștere al castravetelui amar. Am făcut multe greșeli la început, dar am învățat din ele și m-au ajutat să evoluez.

Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat şi cum vă ajută asta azi?

Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că, indiferent de ceea ce spun cei din jur, trebuie să avem încredere în ceea ce facem și vom reuși cu siguranță.

colaborate cu Topoloveana Cultura de castravete amar din judetul Ialomita, crescut de Roxana Aldulescu

Colaborarea cu binecunoscutul brand românesc Topoloveana (Foto: Facebook)

Ce sfaturi și încurajări ați putea da cuiva care e pasionat de grădinărit?

Am avut foarte multe comenzi de semințe, pentru că sunt multe persoane interesate să cultive acest soi de castravete și implicit să pornească această afacere. Eu îi sfătuiesc să aibă încredere în ei și cu siguranță vor reuși. Mereu am vrut să împărtășesc ceea ce am învățat eu și altora, iar de fiecare dată când am primit întrebări legate de modul de cultivare, am povestit din secretele mele.

Unde găsești castravete amar în România

Cultura de castravete amar a Roxanei o găsim în comuna Făcăeni, județul Dâmbovița. Pe Roxana o găsim la numărul de telefon: 0743 316 700. Îi mai găsim pe Facebook și curând, în magazinul online pe care îl pregătesc.

vezi pe Harta Fermelor

Din Făcăeni ne ocupăm și de livrarea castravețlor amari, pe care îi trimitem în toată țara. În prezent lucrăm și la un magazin online care nu este finalizat încă. Ne puteți găsi pe facebook, telefon, sau pe www.castraveteamar.ro

Cei care au dorit și doresc să ne viziteze pentru a vedea cum se cultivă acest fruct sunt bine primiți la noi oricând!

Descoperă și alte culturi interesante:
portret-de-fermier

Poveștile gospodăriilor din România

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!