Cele Mai Bune CĂRȚI CADOU Pentru Gurmanzi
Cele mai bune cărți cadou pentru gurmanzi – când vrei să faci un gurmand fericit și nu știi ce delicii să îi duci, poți să îi îndulcești mintea cu o carte culinară – sigur vei vedea sclipiri de fericire în ochii cadorisitului.
Dacă celui vizat îi plac cărțile și ce uși pot ele deschide în minte, și mai e și gurmand, (cel puțin) una dintre cărțile de mai jos îi vor rămâne în memoria afectivă – eu una știu fiecare carte primită cadou și-mi amintesc cu drag de la cine și cum am primit-o. Dacă vrei recomandări pentru cărți cadou, aici e lista mea de 11 cele mai bune cărți cadou pentru gurmanzi.
Cele mai bune cărți cadou pentru gurmanzi
Printre cărțile culinare românești găsești două cărți lansate recent în România, și una care îmbie la tradiție, lansată pentru a serba 6 ani de existență a unui brand românesc – Luna Solai.
După ce a venit legumicultorul Lucian Dragomir (aici e Portretul de Fermier de când l-am cunoscut prima oară, iar aici vezi vizita video la grădina lui bio pe YouTube) să-mi livreze legume și să-mi arate ce a scris el în cartea lui Cosmin Dragomir (vezi pe YouTube aici), am văzut că Mona Petre a lansat cartea Ierburi Uitate la editura Nemira.
Apoi am regăsit pe rafturile bibliotecii mele cartea de rețete „de la bunici adunate și-apoi nepoatelor date” a brandului de uleiuri românești Luna Solai și m-am gândit că e bine venită perspectiva unui gurmand ca mine într-o listă cu cărți de oferit unui gurmand – așa că am inclus titluri care mi-au plăcut mult și titluri pe care aș fi bucuroasă să le primesc, poate perspectiva unei pasionate de hrană te ajută să găsești cea mai bună carte despre mâncare de făcut cadou.
Toate aceste cărți arată fiecare un mini univers pe care poți să-l observi, să-l trăiești, să-l explorezi și să-i încurajezi explorarea. Fiecare perspectivă e unică și merită explorată – e tare interesant cum niște cuvinte scrise derulează imagini în mintea noastră.
Cărți de dăruit unui gurmand
Ca cititoare și gurmandă, atunci când cineva îmi dăruiește o carte aleasă cu intenție, apreciez enorm pentru că știu că:
- persoana știe câte ceva despre mine – că citesc cu plăcere și-mi place să descopăr gusturi și idei noi,
- cadoul a fost ales cu drag, să reflecte pasiunile celui care-l primește,
- persoana care mi-a dăruit cartea știe să ofere și se bucură de două ori – că a ales cadoul potrivit, și se bucură de bucuria primitorului,
- îmi dăruiește și amintirea primirii cadoului și efectul pe care îl are cartea asupra mea,
- îmi deschide ferestre spre lumi noi din cărțile primite.
7 Cărți Românești pentru Gurmanzi care citesc
Fie că e cadou de Crăciun, de Paște, de ziua de naștere, o carte oferită unui cititor și mai ales o carte nișată pe cei îi place cititorului este ca un compliment adânc pe care i-l poți face: îi arăți că te-ai gândit cum să-i amplifici bucuria și să-l surprinzi cu ceva atât de personal că va fi impresionat că ai fost așa atent la detalii.
Cărțile românești despre cultura culinară îmi plac pentru că sunt adaptate la cultura noastră românească și vedem mai de aproape lumea asta care e în jurul nostru și de care tindem să nu fim conștienți. Cărțile românești îți arată părți nebănuite din lumea de lângă tine, în timp ce cărțile străine îți arată realitatea mai îndepărtată, și totuși conectată – împreună încurajează o perspectivă echilibrată.
Colecționarul de Sarmale de Cosmin Dragomir
Cartea Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice “este o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în diferite media în perioada 2017-2023. Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihai Coșulețu.”
După Curatorul de Zacuscă, Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari din România, a scris încă o carte din colecția pentru gurmanzii pasionați de bucătăria românească care merită să fie citită de cei care își doresc nu doar să aprofundeze lumea bucătăriei românești, ci să aibă o dovadă scrisă că mâncarea noastră este iubită intens.
Curatorul de Zacuscă de Cosmin Dragomir
Descrierea cărții: “Curatorul de zacuscă – texte gastronomice este o culegere de articole, studii, editoriale și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite (scrise special pentru acest volum) de Cosmin Dragomir unul dintre cei mai cunoscuti jurnaliști culinari români. Volumul abordează diferite teme de istorie și antropologie culinară românească și beneficiază de o multitudine de ilustrații.”
De asemenea, îmi place și implică ultima propoziție a descrierii de pe Cărturești: “Cu profitul din această carte își va finanța un studiu masiv intitulat: Enciclopedia Universală a Sarmalelor.” Am descoperit mai demult cartea Curatorul de Zacuscă, și am reușit să mă tot bucur de ea, așa că o las aici, în lista de cărți cadou pentru gurmanzi.
Ce e nou în Noua Bucătărie Românească de Adriana Sohodoleanu
Cartea Ce e nou in Noua Bucătărie Românească, scrisă de Adriana Sohodoleanu, aduce în lumină rezultatele unei cercetări de aproximativ 5 ani despre bucătăria românească. Autoarea a intervievat mulți dintre chefii care au contribuit activ la transformarea bucătăriei autohtone și avem norocul să dăm și peste câteva rețete de la cei mai cunoscuți bucătari de la noi. Aflăm din descrierea lucrării pe Cărturești următoarele:
“Cele dousprezece restaurante identificate au făcut obiectul unei cercetări empirice întinse pe parcursul a patru ani. Lucrarea arată că restaurantele apar ca proiecte de autor opuse unor practici culinare standardizate în deceniile comuniste și persistente încă în prezent. Inițiatorii lor susțin că și-au asumat responsabilitatea performării unei bucătarii românești alternative, care să arate bogăția, tradiția și potențialul mâncării românești.”
“Bucătarii acordă atenție exclusiv ingredientelor și practicilor locale că expresie a moștenirii culturale tangibile și intangibile, recuperând și promovând pe acelea dintre ele care reprezintă, sugerează, semnifică locul, terroir-ul, comunitatea. Ei creează la nevoie un imaginar pozitiv identitar asociat bucătăriei româneșți prin exploatarea ingredientelor și rețetelor care au asociate amintiri, povești, tradiții și referințe istorice cu potențial de a activa sentimente de mândrie națională și nostalgie.”
Ierburi Uitate de Mona Petre
Cartea Monei Petre, Ierburi Uitate, vine după mulți ani în care a împărtățit cu noi pasiunea ei pentru … ierburi uitate, culmea. O urmăresc pe social media de mulți ani și mi s-a părut natural să scoată și o carte cu minunățiile pe care le prezintă și cu fotografiile care surprind esența hranei – “peste 120 de rețete pornind de la plantele și ciupercile sălbatice culese de-a lungul sezoanelor” – un musai de avut în casă dacă ești curios și atent la natură.
Cartea este ca un ierbar de rețete și sunt multe motive pentru care am inclus-o în lista de cărți cadou pentru gurmanzi – cel mai simplu motiv este în descrierea cărții: “o colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi.”
Maramureș în bucate de Nicolai Tand
Un fragment din cartea Maramureș în bucate a lui Nicolai Tand: “De cate ori facea sarmale cu pasat, mama punea în oala în care le fierbea și cotoroage de porc, pentru grăsime și gelatină. Sarmalele astea sunt destul de seci, pentru că au mult orez, dar grasimea care se împrăștia în oală le facea nemaipomenit de gustoase. Bulionul îl aveam mai mereu de la mătușa Marita, pentru ca avea curtea plina de porodici. În Maramures, sarmalele sunt asociate cu zilele de sărbatoare, fie ca e vorba de duminici, Paște sau Crăciun. De asemenea, sarmalele sunt nelipsite de la hramurile bisericești.” Mi-ar plăcea să văd și recomandările voastre când vine vorba de cărți cadou pentru gurmanzi – rețetele din diferite zone ale țării sunt un fel delicios de a ne explora rădăcinile.
Carte „Povești și bucate de la Luna”
De uleiurile presate la rece Luna Solai știm de mult, dar poate că nu știai că echipa Luna Solai se implică cu drag în comunitatea din care fac parte. Printre aceste cărți cadou pentru gurmanzi se numără și cartea „Povești și bucate de la Luna”, care este un cadou care invită la arome și la reînvierea tradițiilor locale.
Cartea a fost lansată cu ocazia împlinirii a 6 ani de existență Luna Solai.
Rețetele prezentate în carte sunt scrise de doamna Fetița și gătite de doamnele din Asociația Femeilor Voluntare Luna. Luna Solai sunt responsabili „de modul în care toate astea au fost puse în pagină și făcute cunoscute celor interesați de o fărâmă din gastronomia locală.”
Cartea de bucate locale „Povești și bucate de la Luna” conține o colecție de rețete „de la bunici adunate și-apoi nepoatelor date”.
„Înființată în anul 2013, la inițiativa a trei membre, Mirică Susana, Călușer Susana și Cucerzan Maria, asociația a dorit să dezvolte și să implementeze activități și proiecte social-umanitare pentru persoane de vârsta a III-a sau alte persoane aflate în dificultate, dar și să reconstituie tradițiile și obiceiurile locale, ca un modest omagiu adus celor care și-au împodobit casa și ținuta cu obiecte în care au împletit pricepere, dăruire, doruri și speranțe și mai ales povești de viață.”
Bucate, vinuri și obiceiuri românești – Toate rețetele de Radu Anton Roman
Cartea “Bucate, vinuri și obiceiuri românești – Toate rețetele” a lui Radu Anton Roman este privită ca obiect de studiu pentru mulți și nu avea cum să lipsească din lista de cărți cadou pentru gurmanzi – o descriere scurtă ar fi de pe Librărie.net: “Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).”
4 Cărți Străine pentru Gurmanzi
Unele cărți cadou pentru gurmanzi, cele care sunt într-o sferă deliciosă, de multe ori poți să le citești doar cu stomacul plin (cum e recomandat să mergem și la cumpărături de alimente), dar sunt și lejere astfel încât să te bucuri de ele fără să le simți ca un ospăț de prea-plin.
Dilema Omnivorului de Michael Pollan
Cartea Dilema Omnivorului este “o invitație adresată tuturor de a gândi în profunzime ramificațiile morale ale deprinderilor noastre culinare actuale. Pollan întreprinde un pelerinaj de-a lungul lanțurilor trofice moderne, stabilind standarde pentru alimentația etică”, cum apare în descrierea de pe Cărturești. Cartea mi-a adus o altfel de înțelegere a hranei cum e ea în ziua de azi, și a fost important să o adaug în lista de cărți cadou pentru gurmanzi.
Mai mult, “Pollan a împărțit Dilema omnivorului în trei părți, câte una pentru fiecare dintre lanțurile trofice care ne susțin: mâncarea industrializată, mâncarea alternativă sau „organică“ și alimentele pe care oamenii și le procură singuri, din vânat, cules și grădinărit. Pollan urmărește fiecare lanț trofic literalmente din pământ până pe masă, subliniind relația noastră coevolutivă cu speciile pe seama cărora trăim. El încheie fiecare secțiune așezându-se la masă – la McDonald’s, acasă cu familia, la o cină cu alimente de la Whole Foods, și la o revoluționară fermă „transorganică“ din Virginia.”
Inteligența Culinară de Peter Kaminsky
Cartea Inteligența Culinară este o bucurie, poți vedea când am descoperit-o aici. Toate aceste cărți cadou pentru gurmanzi sunt diferite, iar despre Inteligența culinară aflăm de la Cărturești așa: “Cu doar câțiva ani în urmă, Kaminsky se găsea în fața unei alegeri dificile: să slăbească – ori să accepte consecințele stilului său de viață? Ca scriitor culinar hedonist și cronicar de restaurant la reviste de prestigiu, și-a petrecut peste două decenii într-un nesfârșit festin regesc. În mod previzibil, au urmat obezitatea și iminența unui diabet. Situația trebuia să se schimbe. Dar cum putea el, în ciuda chemării irepresibile către plăcerile mesei, să mănânce sănătos, nerenunțând totuși la acele delicii care dau farmecul vieții?
Julie și Julia de Julie Powell
Cartea “Julie și Julia. 365 de zile, 524 de rețete, o micuță bucătărie de apartament” este scurt descrisă aici: “Ajunsă la vârsta de 30 de ani şi împotmolită într-o slujbă de secretară fără perspective, Julie Powell se hotărăşte să demareze un ambiţios proiect: să gătească într-un an 524 de reţete din cartea Mastering the Art of French Cooking, scrisă de nonconformista Julia Child. Numai că reţetele nu sunt nici simple, nici puţine şi nici foarte clar explicate. Julie se pune pe gătit şi — la sugestia lui Eric, soţul său (care se manifestă surprinzător de tolerant şi iubitor) — începe să‑şi consemneze aventurile gastronomice pe un blog, spre deliciul cititorilor ei.”
Mulți gurmanzi au văzut deja filmul inspirat de cartea aceasta și au gătit cel puțin o dată cu mai multă pasiune după ce au parcurs povestea din carte și/sau film. Mai mereu, cartea și filmul spun aceeași poveste, dar în moduri diferite și mie una îmi place să citesc prima dată cartea, apoi să văd filmul – așa că am inclus și Julie și Julia în lista de cărți cadou pentru gurmanzi.
Sare, grasime, acid, căldură de Samin Nosrat
Cartea Sare, grăsime, acid, căldură de Samin Nosrat este pentru cei care deja au trecut de experimentele singuratice și și-au dat seama că au nevoie să cunoască baza mâncărurilor. Despre autorul ultimei dintre aceste cărți cadou pentru gurmanzi aflăm de la Librărie.net că “Samin Nosrat a predat oricui, de la profesioniști la elevi de gimnaziu, folosindu‑și filosofia revoluţionară. Dacă vei stăpâni doar patru elemente – sare, grăsime, acid, căldură –, tot ce vei găti va fi delicios.”
Ce cărți cadou pentru gurmanzi ne recomanzi tu?
Sunt curioasă ce citesc alți gurmanzi, ne auzim în secțiunea de comentarii de mai jos.
Unele linkuri de pe site au incluse trimiteri către magazine online de încredere din România. Aceste trimiteri au la bază linkuri de marketing afiliat, iar conversiile generate de voi prin achiziționarea unui produs din aceste magazine, fără vreun cost asociat pentru voi, vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului PlatFerma în viitor. Apreciem și vă mulțumim.
Tag:acid, Adriana Sohodoleanu, Bucate, Cărți Cadou Pentru Gurmanzi, Ce e nou în Noua Bucătărie Românească, cele mai bune carti, cele mai bune cărți cadou, Cele mai bune cărți cadou pentru gurmanzi, Colecționarul de Sarmale, Cosmin Dragomir, Curatorul de Zacuscă, Dilema Omnivorului, grasime, Ierburi Uitate, Inteligența Culinară, Julie Powell, Julie și Julia, Maramureș în bucate, Michael Pollan, Peter Kaminsky, Povești și bucate de la Luna, Radu Anton Roman, Samin Nosrat, Sare, vinuri și obiceiuri românești