Ferma Bărzani, inspirație canadiană pe pământ românesc

Ferma Bărzani, inspirație canadiană pe pământ românesc

Ferma Bărzani am descoperit-o prima dată în lista celor 21 de producători autohtoni de urmărit pe Facebook, și încă de atunci am vrut să știm mai multe. Așa că i-am trimis lui Ruben Budău o mână de întrebări care ne ajută să ne cunoaștem mai bine și-am descoperit un fermier dedicat, lector universitar la facultatea din Oradea, pasionat de cultura arbuștilor fructiferi.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Răspunsurile care par simple la întrebările cine, ce, unde, cum când, de ce, au niște nestemate ascunse în spatele răspunsurilor fiecărui gospodar în parte. Așa aflăm despre culturile de la Ferma Bărzani care cresc în câmp deschis, la marginea pădurii Munților Codru Moma, de care-mi amintesc de la orele de geografie. Mai aflăm și că toate soiurile pe care le cultivă sunt produse în România, în afară de afinul canadian, care e diamantul fermei Bărzani.

Fiecare Portret de Fermier are corespondent pe Harta Fermelor. Să-l cunoaștem pe Ruben Budău la Ferma Bărzani din județul Arad.

Vedere Ferma Bărzani din județul Arad

Vedere peste Ferma Bărzani

Ferma Bărzani din localitatea Bârzești, județul Arad

din băncile facultății, la program inspirat de canadieni, U-Pick

Cine: Ne-ar plăcea să ne cunoaştem mai bine, să ştim cine sunteţi, cum vă numiţi, câţi şi de-ai cui sunteţi 🙂

„Sunt Ruben Budău, de profesie inginer silvic, în prezent Lector universitar dr.ing. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului. Rădăcinile mele sunt la țară, în localitatea Bârzești din județul Arad, loc în care m-am reîntors după mulți ani de studii la Oradea și Cluj. Aici la Bârzești am creat Ferma Bărzani. Părinți mei sunt Ioan și Marta, tatălui meu i se mai spune Nelu Bărzanu, asa ca pot spune ca, sunt a lui Nelu Bărzanu :))”

„Am creat o fermă, planul meu țintă este sa creez un brand local și, de ce nu, național mai târziu.”

Ferma Bărzani, judetul Arad

Nuanțe de prospețime la fermă

„Înainte de a vorbi despre cultură, vreau să menționez faptul că terenurile pe care le-am achiziționat și arendat în proporție de 80% erau pârloagă, nelucrate. Ceea ce m-a determinat să îmi investesc timpul și resursele acasă la Bârzești. A fost și partea de infrastructură a drumului care s-a asfaltat prin proiect european în 2009.”

„Practic toată comuna Archis, în acest moment, are toate străzile asfaltate, apă curentă și multe alte facilități, drept pentru care personal doresc să mulțumesc domnului primar Valea Nicolae. Sper să difuzați acest material după alegeri, astfel încât să nu se interpreteze având conotații electorale :)) ”

Ce culturi găsim la Ferma Bărzani

  • cca.1 ha cultură de mur;
  • 0,6 ha cultură de prun;
  • 2,5 ha cătină;
  • 1,2 ha zmeur, coacăz și din acest an, un lot experimental cu căpșun.
  • 0,8 ha afin canadian – „este diamantul fermei, așa îi spun pentru că este un arbust nou în piața din România, momentan sunt în curs de omologare, dar în fermă este în anul 4 de cultură și anul acesta o sa fie primul an de rod. Cine intră o dată în contact cu fructele afinului canadian, greu se mai desparte de el.”
Afine canadiene de la Ferma Bărzani, judetul Arad

Afine canadiene de la Ferma Bărzani, judetul Arad

Programul U-Pick, Alegi și culegi la Ferma Bărzani

„Anul trecut am inițiat programul U-PICK/ Alegi și culegi la Ferma Bărzani. Programul e inspirat de la canadieni, dar eu cred că sunt primul sau cel puțin printre primii fermieri din România care am început acest program. Primul contact cu zmeurul a fost în Ungaria, dar după doi ani am ajuns la concluzia că și ai noștri produc materiale foarte bune, de calitate superioară și adaptate climatului nostru.”

Cum cresc culturile la Ferma Bărzani

„Toate culturile sunt în câmp deschis, la marginea pădurii Munților Codru Moma, într-un loc ferit de poluare. Eu îi spun, de cele mai multe ori când am vizitatori și le arat lanțul muntos: Ați ajuns la capătul lumii, aici întoarce uliul :)) ”

„Este greu să estimez pentru câte persoane produc, scopul meu este să produc calitate, adică zmeurul să aibă gustul acela autentic de zmeur, murul, și celelalte la fel, este importantă și forma, culoarea. Aici gustul face diferența între ce cumpăram de la magazin (zmeur din Chile) sau direct de la un producător local.”

„Am achiziționat plante certificate de la producători din România. Îngrășămintele pe care le utilizez frecvent sunt composturile, gunoiul de grajd, îngrășămintele organice foliare, iar anul acesta am început fertilizarea cu îngrășământ pe bază de urzică, produs de mine.”

De unde a început pasiunea, cum a crescut Ferma Bărzani

Când: Când aţi început? De ce: Care este motivul care v-a îndemnat să începeţi?

„Totul a început de la pofta de a mânca fructe de zmeur proaspete, în urma cu 7 ani. Abia după vreo 3 zile de căutări, am intrat în posesia fructelor, îmi amintesc că era într-o zi de vară, aici în Oradea. Apoi am simțit acel gol în piață …Este imposibil așa ceva, să nu ai un fruct de zmeur la îndemână în sezon! Câteva luni mai târziu, după documentări și căutări, aveam plantat primul lot de zmeur și de aici am crescut în fiecare an.”

Greutăți din fermă

„Greutăți au fost destule, lipsa mea de experiență era una. Fiind inginer silvic, nu eram afon de unele lucruri, dar totuși era o provocare nouă. Pe urmă, eu și oameni cu care muncesc la fermă a trebuit timp să ne acomodăm toți cu această provocare nouă – cultura arbuștilor fructiferi.”

Cel mai important lucru pe care l-am învățat este să produc material de calitate, chiar cu costuri mai ridicate.

Animalele de la Ferma Bârzani

„La capitolul animale, părinții mei cresc vaci și găini în gospodărie, iar dacă este să vorbim despre produse: lapte, smântână, ouă. Unul din frații mei are o fermă de oi și-n acest sezon are o brânză delicioasă. Pe pășunile din raza localității, în câmp deschis, cu iarba proaspătă, apă curată…practic cresc într-un mediu 100% natural.”

Unde găsim Ferma Bărzani

Găsim Ferma Bărzani în localitatea Bârzești, județul Arad, la o distanță de vreo 75 km de Oradea.

vezi pe Harta Fermelor

„Aici este locul unde produc fructele de pădure, iar acestea și derivate din ele, majoritatea ajung pe piața locală din Oradea, direct la clienți, piață sau magazinele de profil. Promovarea produselor mele este pe blogul personal și pe paginile de Facebook Ruben Budău si Facebook Ferma Bărzani. Pe Facebook am intervenții live din fermă. Din toamna acestui an o să lansez un magazin online, profesional, dar până atunci pot fi găsit cel mai simplu pe google: Ruben Budău.”

Email: rubenbudau2014@gmail.com

Telefon: 0769.538.549

Munca în gospodărie la Ferma Bărzani

Munca în gospodărie la Ferma Bărzani

Sfatul Fermierului

„Recomand celor care se gândesc la o astfel de cultură (mă refer la cultura arbuștilor fructiferi) să se documenteze foarte bine înainte. Pe urmă, să se asigure că în momentul achiziției plantelor, acestea sunt ceea ce se spune. Asta nu se poate decât prin certificarea acestora de către producător. Cu alte cuvinte, în afară de afinul canadian, toate soiurile pe care le cultiv sunt produse în România, la cele din Ungaria am renunțat după doi ani din motive personale de producție și aclimatizare.”

Descoperă toată categoria:
Descoperă fermierii României

Descoperă fermierii României, rând pe rând.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!