Ferma ecologică Țopa, o moștenire de lăsat copiilor

Ferma ecologică Țopa, o moștenire de lăsat copiilor

Ferma ecologică Țopa e îngrijită de Dan și Tincuța Cișmaș, cei doi soți care au transformat pasiunea fiilor lor în moștenirea pe care le-o vor lăsa. De când băiatul cel mare a primit în dar o ieduță, calea spre ferma ecologică Țopa s-a conturat tot mai puternic și a devenit tot mai vizibilă pentru cei din familie. Aflăm cum au început Dan și Tincuța să producă bunătățuri din fermă, ce produse sănătoase cresc pe câmp și în solarii, ce produse de origine animale au la fermă și de ce ferma este una ecologică.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Să-i cunoaștem pe cei care au participat la formarea și creșterea unei ferme ecologice în județul Mureș:

„Suntem Dan și Tincuța Cișmaș și locuim în satul Țopa, sat care apartine de comuna Albești din județul Mureș. Micul nostru sat se afla pe malul drept al râului Târnava Mare, la 5-6 km înainte de intrarea râului în frumosul oraș Sighișoara. Este o zonă foarte frumoasă, unde avem dealuri cu pășuni și fânețe, păduri de brad și de foioase. În apropierea râului este o luncă unde sătenii din cele două sate, Țopa și Boiu, cultivă pământul de sute de ani.”

 Cum se moștenește un stil de viață ecologic

„Noi provenim din două familii de țărani din aceste sate. Eu (Dan ), din Boiu, iar Tincuța, din Țopa,  suntem căsătoriți din anul 1989 și avem 4 copii (Dorin – 27 ani, Dragoș – 23 ani, Maria – 17 ani și micuța Ana – 8 ani). Timp de mai mulți ani după ce ne-am căsătorit, am lucrat în diferite locuri, inclusiv în străinătate, având totuși și grijă de grădina casei și de alte două parcele de pământ (1,5 ha).Cu trecerea timpului, ne-am dat seama că ar trebui să ne concentrăm mai multă energie pe această latură, a producerii de hrană pentru noi, dar si pentru alții. Sincer să fiu, eu nu mă prea vedeam pe mine înhămat la o treabă legată de pământ, ba chiar la un moment dat, am vândut cele câteva oi pe care le aveam în gospodărie, însă …și de aici începe povestea fermei ecologice Țopa.”

Cum a început povestea Fermei Ecologice Țopa

„Era prin anul 1996 când baiatul meu cel mare a primit un dar, o iediță de capră de la nașa Tincuței. Din acel moment, pentru el, dar și pentru fratele lui, acest dar s-a transformat într-o responsabilitate, devenind o afacere a copilăriei lor. După 10 ani, aveau nu mai puțin de 50 de capre. Văzându-le marea lor pasiune pentru această muncă nu tocmai ușoară pentru niște copii, am decis, împreună cu soția Tincuța, să facem ceva pentru a nu-i lăsa singuri. În anul 2004, lucram la școala din Boiu și acolo a apărut idea unei ferme ecologice finanțată printr-un proiect prin care copiii de la școala să învețe câte ceva despre agricultura ecologică. Zis și făcut, în anul 2005, am facut o echipă din sat și am ridicat ferma cu sprijinul unei fundații, Fundația pentru Cultură și Ecologie.”

 7 ani de învățăminte, 7 ani de viață sănătoasă

„Proiectul era ca după 3 ani să fie dat spre a fi administrat de către o familie din zonă. Și așa, din primăvara anului 2009, familia noastră a preluat administrarea fermei. Timpul trece implacabil și acum ne aflăm în al 7-lea an de muncă și de cunoaștere.  Am început să ascultăm ceea ce natura ne șoptește, să învățăm împreună despre nevoile fiecăruia din membrii familiei, fie că locuiesc în casă, în grajd sau în pământ. Am învățat că ecologia nu este o filozofie, ci viața de zi cu zi în care învățăm împreună din relațiile cu cei cu care interacționăm și despre cum putem îmbunătăți permanent acest legături.

Hrană crescută din Dorință și Dragoste

„Toate acestea au venit în completarea unui tablou frumos despre principiile de viață care să nu te facă doar bogat financiar, dar și îmbunătățit ca OM. Pe firma care este la intrarea în fermă sunt scrise și două litere ( D și D ), litere care vin de la două nume, dar și de la două dimensiuni care există în fiecare dintre noi – DORINȚA și DRAGOSTEA. Credem cu adevărat că omul care aplică aceste două principii, poate să produca hrană, nu doar mâncare.”
Familia Cismas de la Ferma ecologica Topa

Familia Cișmaș de la Ferma ecologică Țopa

 Ce produse găsești la Ferma ecologică Țopa

Legume, cereale, plante aromatice și flori:

„Acum, ferma are în administrare 45 de hectare de pământ (15 ha arabil ,15 ha fâneață și 15 ha pășune). Pe terenul arabil, avem cultivate 8 hectare de lucernă pentru a putea realiza rotația corectă a culturilor de legume diferite (roșii, ardei, cartofi, sfeclă roșie, morcovi, ceapă ,salatăspanac, pătrunjel, varză). Afară, dar și în solarii, cultivăm grâu pentru făină, porumb, dar și plante aromatice și medicinale (gălbenele, lămâiță, ciuboțica cucului, mărar, cimbru, busuioc și alte plante culese din flora spontană, dar și trandafiri pentru ceai.”
Legume și fructe la borcan:
„Avem diferite gemuri: gem de prune, gem de soc, gem de coacăze negre, sau dulceață de trandafiri. Cantitățile pe care le facem nu sunt mari, dar avem câte puțin din fiecare. Toate produsele care nu sunt vândute proaspete vor deveni fie zacuscă, fie sare amestecată cu diferite legume uscate (noi îi spunem sare cu verdețuri) ori compoturi sau conserve puse pentru iarnă.”
Bunătățuri din lapte:
„Avem 12 vaci, din laptele cărora facem cașcaval, telemea, brânză dulce de vacă, iaurt, smântână și alte minunății la care Tincuța este expertă.”

 Ce soiuri de legume folosește Ferma Ecologică Țopa

„Toate legumele sunt din soiuri bine adaptate condițiilor noastre, sunt rezistente la boli și bune la gust, deoarece nu sunt grăbite în creștere și au timpul necesar să ia din pământ ceea ce au nevoie.”

 Cum trăiesc și cum sunt hrănite animalele de la fermă

În fiecare dimineață, văcuțele noastre plecă la pășune deasupra satului, iar seara se întorc pline de bunătățuri. În hrana lor intră doar ce producem noi în fermă: fân, lucernă, făină de porumb, tărâțe de grâu și altele. Și găinile se bucură în fiecare zi de hrană bună, de aer și soare. Iar Dama, iapa noastră pe care o avem de la fratele meu, Nicu, ne ajută foarte mult în treburile zilnice. Mai facem și economie la motorina cu care merg tractorașele noastre.”

 Unde găsești produsele de la Ferma Ecologică Țopa

Găsești Ferma ecologică Țopa în satul Țopa, care aparține de comuna Albești din județul Mureș. vezi pe Harta Fermelor

Produsele le găsești fie în fermă, fie le comanzi prin email la fermatopa@yahoo.com sau suni la numărul de telefon 0740.256 990. Îi mai găsești pe Facebook Ferma Ecologică Țopa și produsele mai sunt și la magazinul Biocoop din Sibiu, pe str Avram Iancu.

„Porțile fermei sunt deschise tot timpul pentru cei care vor să ne viziteze, să vadă că folosim îngrășăminte ca gunoiul de grajd, compostul, preparatele din diferite plante. La fabricarea dulcețurilor și gemurilor, adăugăm numai fructele și zahărul .”

Bucuroși de susținere și promovare

„Am mai fost pe la diferite târguri prin apropierea fermei: Sighișoara, Târgu Mureș, Cluj, chiar și București și ne bucurăm de susținerea fundației Adept din Saschiz, care promovează pe cei care doresc să facă o agricultură prietenoasă cu natura și cu grijă față de sănătatea oamenilor. Suntem și membri EcoRuralis, o asociație care se bate și ea pentru aceleași principii, dar și pentru a avea acces la aceste comori naționale care sunt semințele tradiționale.”

 Abia așteptăm să mergem în vizită la fermă

PlatFerma încă nu a ajuns să viziteze Ferma ecologică Țopa, dar am avut plăcerea să degustăm produsele la Rural Fest 2015, anul trecut. Ne-au plăcut nu numai gustul, ci și prezentarea. Avem noroc că i-au vizitat alții înaintea noastră. Așa că ne putem bucura de o plimbare virtuală AgroTv prin gospodăria de lângă Sighișoara, care ne dezvăluie și mai mult din povestea fermei.

Revenim cu noutăți când mergem în vizită la Ferma ecologică Țopa, să vedem cu ochii noștri, să gustăm și să spunem mai departe dacă ne place, cum te îndemnăm să faci și tu. Pozele sunt din colecția lor personală, o parte primite pe mail, o parte de pe Facebook. Ne bucurăm să putem descoperi fermierii României și îi găsim mereu surprinzători, ca produsele lor gustoase.

Mulțumim soților Cișmaș pentru certificatul de înregistrare și certificatul ecologic:
certificatul de inregistrare al Fermei Ecologice Topa

Certificatul de înregistrare al Fermei Ecologice Țopa

Descoperă:

portret-de-fermier

Poveștile gospodăriilor din România

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!