Ferma Muntean, stâna de capre din Pădurea Bogății

Ferma Muntean, stâna de capre din Pădurea Bogății

Ferma Muntean din Măieruș, județul Brașov, este locul unde găsești lapte și brânzeturi de capră, aer curat și omenie atunci când mergi în vizită la stână. Mutați de la bloc în satul natal al tatălui, familia Muntean îngrijește 242 de capre din rasă autohtonă, metisuri de Carpatină cu Albă de Banat. Laptele este muls manual dimineața și seara de către Alina și tatăl ei, Nicu, iar închegarea acestuia și transformarea lui în brânză de capră cade în sarcina mamei, Melania. Vezi cum se transformă laptele de capră în brânză în vizita PlatFerma la Ferma Muntean AICI.

Povestea ne-o spune Alina Muntean, tânăra ambițioasă care are grijă ca ferma să se dezvolte sănătos.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Cine are grijă de Ferma Muntean

„Suntem familia Muntean, familia care are ferma de capre pe Valea Bogății, Măieruș. Tati se ocupă de toată gospodăria, Alina se ocupă de animale și furaje, și mami este “băcița” fermei, ea face brânza. Tot Alina se ocupă de cele administrative, marketing, contracte și toate cele bănești.”

Alina si caprele de la stana, Ferma Muntean (2)

Alina la Ferma Muntean

Cum a început povestea Fermei Muntean

„Ne-am mutat de la bloc în satul natal al tatălui meu din dorința de a deveni “fermieră”.Tata a fost tractorist în IAS-uri ,dar de când cu divizarea lor, s-a angajat în uzină și așa, eu și sora mea am fost crescute la bloc și fițoase.”

„Idea ne-a venit amândurora ,Alina și tati, în 2016, iar în 2017 am avut propriul loc de pământ ca să ne facem stâna. Am renunțat cu toții la servicii, un lucru exagerat pentru alții, dar noi facem ce ne-am dorit. Am întâmpinat greutăți ,dar nu ne dam bătuți. Aceasta meserie este una permanentă, 24 din 24, solicitantă, dar cu atât mai  frumoasă. Facem terapie lucrând cu caprele și îngrijindu-le.”

Ce găsim la Ferma Muntean

„Avem 150 de capre din rasă autohtonă, metisuri de Carpatină cu Albă de Banat. Din laptele acestora producem brânzeturi și lactate. Caprele sunt pe pășune 9 luni din 12, dacă iarna e blândă. În cele 3 luni de iarnă aprigă, stau în adăpost; atunci se pregătesc de fătat și au iezi. Pe pășune mănâncă plante medicinale, iarbă, frunze din copaci, zona fiind una propice, muntoasă, perfectă pentru capre.”

Produse de la Ferma Muntean

În iulie 2018 au câștigat PREMIUL I la o competiție din Serbia (la concurență cu fermieri din Macedonia, Serbia, Kazahstan și România).

lapte si lactate Ferma Muntean judetul Brasov

Cum sunt îngrijite caprele la Ferma Muntean

„În stabulație mănâncă porumb, fân și sfeclă furajeră. Furajele provin din producție proprie și de la o sociație autorizată.”

„La animale încercăm să oferim tot ce e mai bun, ele sunt pe primul loc pentru noi. Adăpost curat, apa permanentă de la izvorul de mai sus de noi și căldură, pentru că sunt sensibile. Le facem tratamente  periodic, fiind atenți la sănătatea și bunăstarea lor.”

Ce produse găsim la Ferma Muntean

„Producem în principiu telemea de capră, apoi caș și urdă. Facem iaurt de capră simplu sau cu fructe de pădure, iar fructele le culegem din pădure de la noi. Din acest an vom face mai multe sortimente de brânză,suntem în continuă școlarizare la acest capitol.”

branza de la stana Ferma Muntean Brasov

Cum se fac produsele din lapte de capră de la fermă

„Laptele îl mulgem manual dimineața și seara, eu cu tati, iar mami încheagă. Nu vrem să ne industrializăm prea mult, de aceea avem niște reguli tradiționale pe care le urmăm. Cheagul folosit este cel natural, din stomac de ied.”

„Încălzim laptele la temperatura de 35-36 de grade Celsius, punem cheag și așteptăm 40-50 de minute, apoi băcița face brânza. Din mâinile ei iese acea telemea bună și moale în mijloc.”

Ce planuri de viitor are Ferma Muntean

„Suntem în process de instalare și amenajare, dorim sa ne extindem și spre turism, locul fiind mirific, însă durează toate procedurile. Avem în plan ca în acest an să ne deschidem propriul magazin cu produse în zona urbană a Brașovului, așa oamenilor le-ar fi mai ușor să vină la noi.”

„Vrem să construim o cabană din lemn din cele trei pe care ni le-am propus, cabane pentru turiștii care vor să se relaxeze, să vadă cum se trăiește și se muncește la țară.”

Unde găsim Ferma Muntean și produsele din fermă

Ferma Muntean e situată în Pădurea Bogății, la Măieruș, județul Brașov.

„Livrăm la domiciliu în Brașov sau puteți veni la noi. Ne mai găsiți în târguri prin Transilvania și pe Facebook Ferma Muntean. De anul acesta livrăm și în țară.”

vezi pe Harta Fermelor

În vizită la Ferma Muntean

„Dacă sunteți curioși de noi, vă așteptăm într-un loc plin de verde și aer curat. Noi suntem poziționați în inima pădurii, fără zgomot de mașini sau muzică, fără televizor și internet.”

„Facem petreceri câmpenești cu focuri de tabără mari, tabere de copii care vin cu cortul, primim oaspeți care vor să iasă din mirosul de ”gaze” al orașului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim tot ce ne propunem.”

În vizită la stâna de capre de la Ferma Muntean (jud. Brașov)

Aventură la stâna de capre a Fermei Muntean

Descoperă Harta Fermelor PlatFerma:

Harta Fermelor Romania, PlatFerma

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!