Ferma Sibioara, legume din Constanța (și) pe Instagram

Ferma Sibioara, legume din Constanța (și) pe Instagram

Ferma Sibioara din județul Constanța crește o gamă diversificată de legume și plante aromatice, în solarii și-n grădină, pe o suprafață mică. Asta le permite să diversifice producția și să experimenteze cu diferite culturi.

Cine are grijă de Ferma Sibioara

„Ferma Sibioara suntem noi, Alexa (26 ani) și Radu (31 ani), un tânăr cuplu. Venim din domenii total diferite (Alexa – marketing și publicitate, Radu – reparații navale), dar ne-am dorit foarte mult să începem un business împreună. Așa că după un neașteptat de scurt brainstorming ne-a venit această idee, am renunțat la job-urile noastre, ne-am mutat în Constanța și în toamna anului trecut, am făcut această fermă.”

Vrei noutățile PlatFerma în căsuța de e-mail?

Alexa și Radu, la a lor Fermă Sibioara

Alexa și Radu, la a lor Fermă Sibioara

Experimente pe suprafețe mici, cultură diversificată

„Suntem la început și încă învățăm agricultură, dar asta nu ne-a speriat, așa că acum creștem o gamă diversificată de legume și plante aromatice, pe o suprafață mică, atât în solarii cât și în grădină. Fiind primul an, am decis sa experimentăm și să încercăm o cultură mică, dar mixtă, astfel putem învăța cum trebuie sa le îngrijim, vom vedea ce ne iese, pentru ce exista cerere mai mare, etc.”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta-15

Diversitate pe suprafețe mici

Ce produse găsim la Ferma Sibioara

„Avem multe feluri de legume: roșii, castraveți, ardei, fasole, dovlecei, vinete, gulii, broccoli, ridichi, fasole, morcovi, ceapă, praz, usturoi, rucola, spanac, mangold, salată verde și salată roșie, pepeni, și o gamă largă de plante aromatice (busuioc verde și busuioc mov, coriandru, rozmarin, cimbru, oregano, mentă).”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta-1

Legume

„La roșii, pe lângă cele câteva soiuri mai “tradiționale” (inimă de bou, rotunde de grădină, cherry), am experimentat pe suprafețe mai mici cu 9 soiuri diferite; câteva dintre ele deja arată fantastic. De asemenea am descoperit că există cerere mare de fructe, iar pe un lot apropiat de al nostru există o livadă neîngrijită, așa că pentru anul viitor există șanse mari să o preluăm și să o readucem la sănătate.”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta-9

Din fermă.

„Deși ferma noastră e de dimensiuni reduse, ne-am pregătit un plan de cultură care să ofere o diversitate cât mai mare de produse pentru cât mai mult din an. Spre exemplu la ceapă verde am început cu arpagic din sat încă din martie și etapizăm plantarea lui astfel încât să putem produce până în iarnă. Pe lângă culturile destinate comercializării am plantat prin toate cotloanele fermei mici “teste”: anghinare, andive, pelin, roiniță, physalis și altele. Dacă vedem că funcționează și că există cerere pentru aceste plante, anul viitor intenționăm să le plantăm pe suprafețe mai mari.”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta-7

Proaspete

„Deoarece avem o cultură mică, ideal pentru noi este să vindem câte puțin din fiecare produs, la cât mai multe familii. De aceea pe lângă cantități limitate de produse disponibile individual, vom face și abonamente săptămânale ce includ coșuri de diverse dimensiuni, în funcție de numărul de membri ai familiei respective.”

Coș cu legume din Ferma Sibioara

Coș cu legume din Ferma Sibioara

Cum au tinerii grijă de culturi la fermă

„Până acum am avut un model de cultură chiar mai mult decât bio: nu a fost nevoie să folosim deloc îngrășăminte. Am avut norocul să ne putem amplasa pe un teren care nu a fost folosit niciodată în scopuri comerciale, și pe care în ultimii câțiva ani a fost crescut doar trifoi. Asta înseamnă că a fost un teren nutritiv, perfect pentru începutul culturii noastre. Desigur că pe măsură ce avansăm în timp, vom căuta soluții de îngrășăminte organice care să funcționeze pe termen lung fără să dăuneze culturii noastre sau solului.”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta-22

Teren proaspăt, înflorat

Interiorul solarului la Ferma SIbioara

Interiorul solarului la Ferma SIbioara

Solariile noastre sunt plasate pe un teren ferit din toate părțile: câteva rânduri de copaci și vegetație înaltă în toate direcțiile, astfel încât avem norocul de a fi destul de protejați natural de dăunători. Unde e nevoie, plivim manual; nu am folosit și nici nu vom folosi erbicide pe terenul nostru.”

Cum au început viața la fermă

Viața la fermă în România poate fi ușor confundată, la început, cu o chemare. Inconfundabil legați de pământ, ideea de a trăi viața la fermă se strecoară în mintea tinerilor și își face culcuș în visele lor. Așa ajungi să construiești viața pe care vrei să o trăiești,

„Ideea de a începe o fermă ne-a venit cumva natural. Eram în căutare de o afacere pe care să o putem administra împreună și care să ne atragă pe amândoi. Ideea de fermă de legume ne-a atras imediat: muncă în natură, departe de stresul cotidian, piață (încă) emergentă a produselor bio.”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta-16

Ferma Sibioara

Primul an de viață la fermă

„Aveam terenul disponibil și primul impuls a fost de a încerca să obținem finanțare europeană pentru ideea noastră, dar pe măsură ce am început să înțelegem cum funcționează de fapt finanțarea în agricultură, și în special “instalarea tinerilor fermieri”, ne-am dat seama că nu sunt programe dedicate oamenilor de bună credință. Am restrâns planul la minimul necesar și am început totul din banii noștri. Vânzările de anul acesta ne vor spune dacă și cât ne putem extinde anul viitor.”

Ferma Sibioara, de la semințe la branding

Ca totul să aibă o imagine unitară, ca munca celor doi să se vadă clar încă de la prima întâlnire, au lăsat munca de creație pemâna unui studio de branding. Învățămintele aplicate din agricultură, dorința de a ajunge pe masa gurmanzilor cu legume din cele mai bune și atenția la tot lanțul de producție, de la semințe la promovare, fac din Ferma Sibioara una de dat ca exemplu tinerilor fermieri.

Gospodarii Fermei Sibioara au văzut că dincolo de branding, ferma este cea care transformă promisiunile imaginii în experiențe și trăiri.

„Ferma în sine nu este foarte mare, lucru care ne permite să ne ocupăm îndeaproape, cu drag, pentru că am descoperit că ne place ceea ce facem acum, mai ales că avem oportunitatea de a aplica în afacerea noastră experiența de muncă, dar și ceea ce am învățat la școală. Aici face excepție partea de agricultură, pe care am început să o învățăm lucrând. Noi ne-am ocupat de absolut tot, de la ales semințe, pus răsaduri, montat solarii, branding (unde am colaborat cu un studio de design drag nouă LOOT Studio), website, până la promovare și vânzări.”

ferma-sibioara-din-judetul-constanta

Legume proaspete din Ferma Sibioara

Unde găsim Ferma Sibioara

Găsim Ferma Sibioara în satul Sibioara, aflat la mai puțin de 30 km de Constanța.

vezi pe Harta Fermelor

„Ferma noastră se află în satul Sibioara, aflat la mai puțin de 30 km de Constanța, suficient de aproape cât să nu ne fie greu să mergem în fiecare zi. La fermă ne ajută Viorel și Cristina care sunt acolo în fiecare zi mult mai devreme decât putem noi să ajungem, pentru a uda plantele, a îngriji răsadurile, a deschide ferestrele solariilor și ce altele mai trebuiesc făcute dis-de-dimineață.”

Îi găsim și pe site-ul lor și pe rețele sociale ca Facebook, dar și Instagram. Livrează marți și vineri, doar în Constanța. Adresă: Mihail Kogălniceanu 9A, Sibioara, Constanța. Telefon: 0756 366 735 / 0722 836 540

Certificat de înregistrare Ferma Sibioara

Certificat de înregistrare Ferma Sibioara

.

.

Descoperă toată categoria:

Portret de Fermier

Descoperă fermierii României, rând pe rând

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!