Ferma Sofia: Carne, Ouă şi Lactate din Covasna

Ferma Sofia: Carne, Ouă şi Lactate din Covasna

Ferma Sofia din judeţul Covasna am vizitat-o în ianuarie, pe când omătul încă acoperea pământul. La fermă am ajuns sâmbăta şi am fost întâmpinaţi cu zâmbete, curiozitate şi omenie. Patru oameni ţin o gospodărie care aduce diversitate pe masa braşovenilor. Pe lângă ouă, produsele din carne şi lactate, ferma din judeţul Covasna ne-a surprins cu dulciuri de casă cum n-am mai gustat.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


La Ferma Sofia, omătul pictează un tablou care l-ar fi inspirat pe Alecsandri în orice iarnă. Dincolo de gardul casei, se întinde o mini fermă compactă şi bine organizată. Patru oameni au grijă de Ferma Sofia. Familia e mai mare, dar Andrei, Adina, Lori şi mama primilor doi sunt cei care au grijă ca treaba în gospodărie să se desfăşoare în ritm organizat. Fiecare dintre ei au roluri bine definite, care se întrepătrund ca să formeze ritmul specific Fermei Sofia.

doi iezi cucuieti la Ferma Sofia

Căpriţe din rasa Boer la Ferma Sofia

Ce produse găseşti la Ferma Sofia

Am fost primiţi cu drag, cu masa pusă şi am gustat câteva din bunătăţurile de la fermă: brânză, caşcaval de casă, slăninuţă crudă şi afumată, drob, brânză de vaci proaspătă, servite cu ceapă roşie alături. Am mai gustat şi zacuscă de casă şi dulceaţă de vişine, luate de la o doamnă care le face acasă. Aşa am aflat cum se susţin producătorii între ei. Dulceaţa a venit ca o completare la surpriza ce ne aştepta: dulciuri de casă. Fiecare dintre noi a primit câte o felie de prăjitură de casă din griş, care-am aflat că se numeşte Kokris şi poţi vedea cum arată mai jos.

Produsele de la Ferma Sofia sunt fie lactate: lapte de vacă si lapte de capră, caşcaval de casă din lapte de vacă, brânză de vaci, caş, unt de casă, telemea, smântână, iaurt, fie ouă de găină şi ouă de raţă, fie carne proaspătă de porc, cârnaţi, caltaboş, sângerete, slănină afumată la afumătoare tradiţională, carne de ied şi carne de iepure, carne de rață și carne de gâscă.

produse de la Ferma Sofia

Delicii gustate la Ferma Sofia

Prăjitura Kokris e uşor de făcut şi e atât de pufoasă, încât Adina ne încurajează să o facem şi noi şi ne dă reţeta. Când te gândeşti la nişte copii care mănâncă de la fermă, în minte pot apărea ouă proaspete, brânzică moale de vaci, şi, în cazul vizitei noastre, ceapă roşie. Magia se întâmplă atunci când copiii nu doar gustă din produsul final, ci când ajută la prepararea lui.

Copiii se pot bucura de produse de la fermă şi într-o formă pufoasă, cu gust de nori însiropaţi cu dulceaţă. Făcută din ouă de casă, cu făină măcinată la moară şi cu dulceaţă de vişine curgând îmbietor pe lângă linguriţă, prăjitura însiropată servită cu măsură are gust şi aromă de prospeţime. Numele prăjiturii Kokris pare să fi fost ales după textură şi aromă şi înţelegi asta doar când o guşti.

Kokris, delicioasa prăjitura de casă cu griş.

Kokris, delicioasa prăjitura de casă cu griş.

Prăjiturile de casă ajută copiii să descopere ingredientele din care se prepară, şi magia care se întâmplă când găteşti alături de cineva drag. Mamele care gătesc împreună cu copiii le dezvoltă acestora curiozitatea, creativitatea şi le cultivă gustul calităţii. Cu gândul la o copilărie în care curiozitatea şi interesul pentru natură sunt recompensate, ne bucurăm de fiecare îmbucătură de prăjitură de casă.

Dincolo de căldura sobei de teracotă, afară frigul iernii se vede în aer. Ne amintim de animale şi ne reorganizăm gândurile.

Ferma Sofia iarna

Ce animale cresc la Ferma Sofia

Gospodăria numără o varietate încântătoare de animale: 32 de văcuţe, 15 oi, 38 de capre de lapte, 10 capre de carne Boer, două scroafe de reproducţie, porci, iepuri, găini, gâşte, raţe, şi fazani. Fiecare animal are locul lui bine îngrijit. O iapă neagră intră mândră în curte, în fruntea căruţei încărcată cu o parte din mâncarea animalelor pe timp de iarnă, silozul de porumb. Aşa l-am cunoscut pe Andrei, care coordonează mişcările iepei de parcă ar fi ale lui, şi o ghidează spre locul ei de lângă văcuţe.

Andrei are grijă ca ferma să merite numele împrumutat de la minunăţia lui de fetiţă, Sofia. Din toate produsele de la fermă aşezate pe masă, micuţa întinde mânuţa dolofană spre ceapa roşie. Alegerea curajoasă ne face pe toţi să râdem când cuvântul “Pişcă!” se rostogoleşte în încăpere.

Ferma Sofia se gospodăreşte eficient şi datorită organizării din curte. Fiecare animal are locul lui şi fiecare încăpere e organizată, curăţată şi îngrijită. Asta nu înseamnă că atunci când e nevoie de vreo schimbare de ultim moment, lucrurile nu se pot reorganiza astfel încât fiecare animal din fermă să se simtă confortabil.

Căpriţele veneau la uşă, de parcă şi-ar fi aşteptat rândul să ne cunoască. Sunt obişnuite să fie mângâiate, şi apariţia noastră le-a îndemnat să se apropie pe rând de uşă. Aşa am reuşit să vedem o mare parte din şeptelul ascuns de frigul iernii. Diversitatea de animale ne-a surprins plăcut şi se vede cu ochiul liber că organizarea gospodăriei a făcut posibilă dezvoltarea unui ritm natural, cu văcuţe care vara merg la păscut şi păsări de curte care fug de noi aleargă prin curtea întinsă de la marginea satului.

Unde găseşti Ferma Sofia

Ferma Sofia e în Dobolii de Jos, judeţul Covasna. Gospodăria se află la 22 de km de Braşov.

Facebook Ferma Sofia

vezi pe Harta Fermelor
Pentru detalii o puteţi suna pe Lori: 0749 125 298 sau pe Adina: 0745 306 310.

Le mulţumim tuturor de la Ferma Sofia pentru primire, ne bucură atunci când cei care ne hrănesc deschid porţile largi şi ne povestesc despre cum se desfăşoară zilele în gospodăria lor, cum au grijă ca păsările de curte să alerge libere şi vacile să meargă la păscut iarbă verde. Produsele pe care le fac la fermă poartă mărturia moştenirii lăsate de cei care au îngrijit animale înaintea lor. Îi mulţumim şi lui Manuel Ţeicu pentru fotografii, a surprins portretele animalelor chiar şi când a fost la rândul lui surprins de viaţa în gospodărie. Îi mulţumim Mădălinei Ciocoiu pentru ochiul de vultur folosit la corectura textului.

Grija, ambiţia, izbânzile şi greutăţile, fiecare lecţie învăţată la fermă se simte în gustul specific fiecărui produs în parte. Diversitatea este un atu important pe care fermierii pot miza când vine vorba de a se face remarcaţi. Cunoşti un fermier care merită susţinut? Scrie-ne la platferma[@]gmail.com

 

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!