Fotografie culinară: hrană locală și artă fotografică la Brașov
Fotografie culinară
De la do it yourself la let me do it for you
Fotografia culinară a prins teren și pe meleaguri românești. Dincolo de artă, fotografia culinară spune poveștile simțurilor care participă la orice festin. Aura Petrașcu se joacă cu mâncarea de ceva timp și asta cu scopuri bine-definite, artistice. Aflăm chiar de la ea ce înseamnă fotografia culinară într-un interviu care atinge subiecte precum:
- avem fotografie culinară în România?
- cum ajungi fotograf culinar?
- de ce să nu îți fotografiezi singur mâncarea?
- cum ajută fotografia aprecierea muncii în gospodărie?
PlatFerma: De ce te joci cu mâncarea, Aura, este o răzvrătire artistică împotriva sfaturilor părintești primite când erai mică? :))
Aura: „Ei, nu chiar împotriva părinților, cât a nebuloasei în care se află informația că există food-photographeri (și) în România. Proiectul poartă, într-adevăr, numele inspirat de zicala “cu mâncarea nu te joci”, dar am ales în mod intenționat titlul acesta, pentru a atrage atenția (în stil relaxat) asupra existenței oamenilor-care-fotografiază-mâncare-și-nu-sunt-bucătari.”
PlatFerma: Cum ai ajuns fotograf, care e povestea ta?
Aura: „Fără să fi avut asta în plan 🙂 Am avut o cameră foto la-ndemână în momentul potrivit, a început să-mi placă să bâjbâi în fotografie, cu apusuri și potrete și iacă-ta-mă. Mi-au trebuit, ce-i drept, 3 ani să ajung aici – dar je ne regrette rien.”
PlatFerma: De ce fotografie culinară?
Aura: „Pentru că sunt pofticioasă și nu mă pot ține departe de tot ce e food-related. Am început să pregătesc acasă gustări vegetariene, perioadă care a coincis cu descoperirea Instagram-ului, mi-am făcut un obicei din a face fotografii preparatelor homemade de la cină și am mers în direcția asta. Când m-am dezmeticit, de fapt, eram deja abonată la vreo 5 reviste din domeniu, publicasem 3 fotografii în VEG (revista cu și despre stilul vegetarian), pornisem o colaborare relaxată cu Bistro de l’Arte pe partea foto, fotografiam cocktailuri…”
PlatFerma: Care sunt clienții care-ți gâdilă cel mai tare partea artistică?
Aura: „Cei care știu de la început de vor. Pentru că urmează o discuție profi pe subiect, ascultă propunerile mele, îmi pun la dispoziție tot ce am nevoie și mai ales… nu se grăbesc.”
PlatFerma: Apuci să mănânci subiectele fotografiilor, mâncărurile?
Aura: „Nu-mi propun asta. Spuneam mai sus că sunt pofticioasă, dar când e vorba de job se anulează orice. Au fost și situații în care am murit de curiozitate și-atunci am gustat.”
PlatFerma: Ce impact vrei să aibă fotografiile tale? Dar proiectul Don`t play with your food, let me do it for you?
Aura: „Scopul e ca fotografiile finale să fie apetisante, indiferent că ajung într-un meniu din locație, într-un articol online sau ilustrează o ofertă. Proiectul Don`t play with your food se adresează mai degrabă celor care au un restaurant sau care sunt bucătari. Seria de portrete cu mine “îmbrăcată” în fructe și legume atrage atenția asupra importanței unui fotograf culinar într-un proiect (fie el meniu, broșură, afiș, etc). Nu e de ajuns să ai un aparat foto la telefonul mobil și să știi să gătești, oricât de priceput ai fi, tot în mod subiectiv vei fotografia mâncarea.”
PlatFerma: Spune-ne despre colaborarea cu Bistro de l’Arte, cum ați pornit, încotro mergeți?
Aura: „La Bistro de l’Arte am mers să mănânc și am sfârșit fotografiind alături de ei meniuri la evenimentele Gourmet de l’Arte (catering), brunch-urile de duminică din bistro, cocktailurile gândite în bar. Am ajuns să gândim o carte de bucate cu cele mai cunoscute și importante rețete din 17 ani de bistro, așa că acolo mă aflu-îndrept în relația asta. E cu To be continued 🙂 ”
PlatFerma: Ai gospodari care au apelat la tine pentru fotografii profesionale? Dacă da, cum decurge munca cu gospodarul român?
Aura: „Momentan doar Chefi care implementează conceptul From farm to Table în locațiile lor și alături de care am ajuns să fotografiez procesul de plantat-cules la La Borcan de exemplu 🙂 ”
PlatFerma: Ar trebui să apeleze fermierii la fotografie profesională pentru produsele lor? Dacă da, de ce?
Aura: „Nu știu dacă ar trebui, că nu-s în măsură să pun condiții. Știu că ar fi important pentru relevanța muncii lor. O documentare elaborată pe teren, de la prima sămânță plantată până la compost, mod de lucru, munca depusă de-a lungul unui sezon, cred că ar ajuta publicul să aprecieze ceea ce primește contra unei anumite sume de bani.”
PlatFerma: Dă-ne câteva sfaturi pentru fermierii și gospodarii care vor să vadă cât de greu (sau ușor) e să facă fotografii produselor pe care le vând?
Aura: „Ca în fiecare domeniu, cred că fiecare le știe pe-ale lui. E important să țină cont de lumină în fotografie și de relevanța fotografiilor. În cazul ăsta, cel mai la-ndemână și aproape de realitate sunt cadrele trase în lumina zilei, pe terenul pe care au crescut legumele. Bineînțeles că și un text adecvat crește nivelul fotografiilor.”
Mulțumim Aurei pentru răspunsuri, ne fascinează dedicația cu care-și descoperă talentul cu fiecare proiect nou.
O găsești pe, pe și .