
Găini din ceramică pictate punct cu punct – meditație cu rezultate vizibil încântătoare
Oamenii se exprimă nu doar prin cuvinte și acțiuni, ci și prin diferite forme de artă. În căutarea asta a sufletului, oameni, lucruri și sentimente se lipesc de tine pe drum și îți dau alte dimensiuni, pe care mai apoi le oferi lumii întregi prin ceea ce creezi.
Oana Popescu (cu care am avut plăcerea să vizitez Ferma Hărman din jud. Brașov) este de mult pasionată de exprimare prin artă – de-a lungul anilor, am văzut-o dedicându-și timpul creării unor decorațiuni care mereu m-au surprins.
Îmi amintesc că, după vizita la fermă, ne-am plimbat printr-o pădure și ea aduna conuri de brad și era atentă la orice ar putea transforma în expresie a creativității.
Recent am văzut noile minunății pe care le creează – pictează punct cu punct găini și cocoși din ceramică – și a trebuit să vă spun și vouă.

Ce treabă are arta cu viața fără artă?
Oana este brașoveancă de când se știe și n-a avut niciodată un job care să aibă legătură cu arta. A teminat liceul de mate-fizică (informatică), si ASE-ul la secția comerț marketing. Apoi a lucrat în vânzări de servicii telefonie mobilă, apoi telefonie mobilă, iar acum componente metalice pentru construcții.
Totuși, dorința de a crea a fost mereu acolo și, de-a lungul timpului, a găsit forme prin să-și exprime creativitatea în diferite feluri – în liceu făcea brățări și cercei din tuburi de perfuzie și ojă, petice din materiale și cartoane, mai apoi și-a aranjat “cuibul” cu decorațiuni pe care le făcea din orice găsea: sticle, sfori, bețe, scoici, pietre, conuri de brad (aici ni s-au intersectat nouă viețile și-am simțit curiozitatea cu care privea în detaliu orice material natural care putea să-i aprindă beculețele creative).
Au urmat cursuri de decoupage, de tehnici de vopsire, de recondiționat mobilier, colaborări și întâlniri cu artisți pe care-i admiră. Oana este entuziastă și curioasă, amuzantă și prietenoasă, așa că mulți dintre creativii pe care îi urmărea și admira pe social media i-au devenit prieteni.



Cum a început să picteze găini din ceramică
Ideea de a piguli găinile și cocoșii din ceramică i-a venit atunci când a primit în dar o găinușă din ceramică pictată de la outletul de mobilă din Teiuș unde mersese ca să achiziționeze un lampadar pe care să-l recondiționeze (bineînțeles că s-a legat și o prietenie cu proprietara, căreia i-a rămas recunoscătoare pentru “serendipity”).
Beculețul fiind aprins, au urmat încercări de a picta și ea o găinușă, doar că “nu se prea pricepe la pictură” și rezultatul n-a încântat-o. Însă dincolo de aparenta dezamăgire, stătea ascunsă starea de bine care i-o aduce acum aplicarea, punct cu punct, a vopselei pe curbele obiectelor ceramice.
Și uite așa vedem încă o dată cum “dar din dar se face Rai” – raiul din interiorul artistului se revarsă apoi și-n viața noastră.

Nuanțele pe care le folosește sunt mereu potrivite și tehnica mandala aplicată pe găinușe îi oferă Oanei liniște și îi crează o pâlnie de creativitate. Rezultatele sunt pe măsură – găinile de ceramică pictate sunt apreciate de la prima vedere. Abia apoi încep întrebările:
Știu că îți explorezi creativitatea în diferite feluri – ce simți înainte să începi? Cum îți alegi momentele în care creezi?
Oana: Fiind un hobby, momentele în care creez sunt cele din timpul liber. Aș minți să spun că după ce termin tot ce e de făcut în casă mă apuc de ele.. De multe ori îmi neglijez familia sau renunț la anumite treburi ce pot fi amânate sau pasate Aceste momente mi-s atât de dragi încât le venerez, și eu, care nu sunt cea mai ordonată ființă de pe pământ, mă ocup de pregătirea pentru aceste momente ca de un ritual: îmi aranjez vopselele, îmi prepar culorile, îmi curăț ustensilele, îmi aduc șervețele, apă, găinile terminate deja să-mi țină companie, ce mai, ceremonia ceaiului în toată regula! Iar când încep: puffff, intru în bula mea de liniște! Mă crezi că uneori sunt chiar îngrijorată de reacția asta a mea? Dacă în termeni medicali eu de fapt am și un diagnostic? Dar nu sap prea adânc pentru ca sunt mult prea fericită.

Când pui punct lângă punct și vezi cum capătă formă fiecare găinușă, ce-ți trece prin minte?
Oana: Mă crezi ca niciodată nu am început o găinușă cu un model clar în cap? Mi-am dorit ca ele să te ducă cu gândul la tradițional, la modelele de pe ii, am încercat dar nu am reușit cum reușește Mariana Andone-Rotaru cu ale ei ouă de struț. În schimb, m-am decis să fiu foarte atentă la cromatică și la factorul.. tactil. Găinile mele nu sunt doar pictate, unele puncte sunt și în 3-4 straturi așa că la final, dacă închizi ochii și o mângâi, ii simți modelul, ca o poezie în Braille. Asta mi-am dorit să iasă. Din păcate nici pozele, nici filmările nu te fac sa vezi asta. Mă întrebi ce îmi trece prin minte, setul ăsta de întrebări suplimentare m-a luat prin surprindere și răspund la cald, cum simt. Nu cred că îmi trec gânduri prin minte Ada, îmi trec senzații prin corp. Și în timpul procesului de pictare mă opresc câteodată, las vopseaua să se usuce bine și “citesc Braille-ul” cu mâinile, cu ochii închiși.
Pictezi și găinușe/cocoșei din ceramică la comandă?
Oana: Durează mult să fac o găinușă. La cea mare lucrez minim 20 de ore de exemplu. Ai crede că la una mică lucrez o oră, da’ de unde!! Sunt mari mâncătoare de timp, în plus e nevoie de timp de uscare între straturi, apoi lacul final! Folosesc grund, vopsele și lac de carte bună calitate de zici că le pregătesc pentru mileniul 3, când, de fapt, o grindină le-ar face praf, la bază e totuși ceramică.. Cu alte cuvinte, nu îmi permite timpul să lucrez la comandă.. În schimb, îmi plac poveștile oamenilor, adică dacă cineva vrea să o ia pentru a o face cadou, trebuie să înțeleg de ce a ales asta, ce fel de persoană va fi cel care o primește, vreau povestea, vreau să “văd” clientul meu final și să fac un lucru pentru el. În acest caz da, aș putea lucra pe comandă. Sunt în proces de “legalizare”, vreau să fac totul ca la carte, merge mai greu, dar, într-un final, sper să iasă ceea ce visez.



Pictate cu bețișoare chinezești, scobitori și frigărui de bambus, folosind vopsele rezistente de exterior, găinușele Oanei sunt decorațiuni care stau bine și afară, și în casă: “Nu se ouă, nu sunt de carne, doar estetice”, râde femeia asta minunată și creativă.
Am vrut să vă arăt și vouă cum se poate combina o idee (pictatul mandalelor) cu pornirea de a te exprima și relaxa creativ. Și, fiind găinușe și cocoși, am vrut să decoreze și ograda virtuală PlatFerma.
O găsiți pe Oana și creațiile ei AICI – îi puteți scrie un comentariu sau un mesaj, pentru că merită încurajată și arta ei cumpărată și admirată.