Gradina Urșilor, hrană crescută local cu pasiune

Gradina Urșilor, hrană crescută local cu pasiune

Gradina Ursilor din județul Iași este grădina de pe deal unde 5 “ursuleți” și-au găsit locul care-i face nu doar fericiți, ci îi ajută să împărtășească fericirea naturii și cu alții. Găsim aici legume și fructe crescute cu grijă și adunate în plin sezon într-un coș cu legume și fructe.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


În coșul cu legume și fructe găsim sănătate sub diferite forme, arome și culori: roșii, ardei, castraveți, vinete, morcov, ceapă, sfeclă roșie, varză, cartofi, mere, pere, prune, caise, nuci, coacăze, agrișe, mure, zmeură, afine, dar și lonicera, aronia, goji, ziziphus, arome de încercat măcar o dată în viață. Între legume românești și fructe greu de pronunțat, ne delectăm cu povestea care a început acum 3 ani.

Cine are grijă de Grădina Urșilor

Suntem cinci ursuleți 🙂 : Ursu Vasile și Claudiana și cei trei copii ai noștri. Tatăl urs este inginer horticultor, șef de promoție cu master în horticultură ecologică. Mama ursoaică este licențiată în biologie (ecologie și protecția mediului). Ne-am mutat de 3 ani la țară, unde am cumpărat o casa bătrânească cu gradină.

gradina-ursilor-vizitata-de-adopta-un-taran-2

Foto: Adoptă un țăran

Ce găsim în Grădina Urșilor

Avem o grădină mică de circa 0,5 hectare, în care încercăm să cultivăm de toate. Cultivăm fructe și legume în primul rând pentru noi. Surplusul am început să-l vindem și am fost încurajați de cumpărători să ne îmbogățim oferta. Din aceasta cauză am mai achiziționat anul acesta 0,8 hectare de teren pe care intenționăm să-l plantăm cu viță de vie, cireș și arbuști fructiferi (coacăze, agrișe și zmeură).

Ce legume și fructe găsim în Gradina Ursilor

Nouă ne place diversitatea, așa că încercăm să avem cât mai multe feluri de legume și fructe, chiar dacă este mult mai greu de întreținut o grădină cultivată cu o multitudine de specii.

De la măr, păr, cireș, prun, viță de vie, cais, nuc, la arbuști fructiferi: coacăz, agriș, mur, zmeur, afin canadian, lonicera, aronia, goji, ziziphus și până la legume: roșii, ardei, castraveți, vinete, morcov, ceapă, sfeclă roșie, varză, cartofi, etc.

Bineînțeles că din toate aceste plante nu avem un număr mare, ci atât cât să ne ajungă în primul rând nouă, celor cinci ursuleți, iar surplusul îl vindem sub formă de coș de legume și fructe (50 lei coșul de legume și fructe, care are cam 10 kg).

gradina-ursilor-judetul-iasi-11

“Coșul”de legume și fructe din Grădina Urșilor

Soiuri cultivate în Grădina Urșilor

Aici se poate vorbi foarte mult, fiind inginer horticultor de profesie, încerc să aduc în grădina soiurile cele mai bune, cele mai gustoase și cele mai rezistente la boli, dăunători și ger. Doar când este vorba despre vița de vie, pentru care eu am o inclinație aparte, vă pot spune ca am peste 80 de soiuri din România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Ungaria, Franța, etc.

Semințele de legume pe care le folosim sunt cele de la Agrosel – cel mai bun producător autohton de semințe de legume, credem noi. Ca îngrășământ folosim gunoiul de oi, fiindcă avem în apropiere 2 stane și fânul compostat.

gradina-ursilor-vizitata-de-adopta-un-taran-11

Foto: Adoptă un țăran

Avem 2 fântâni din care irigăm mai ales în solar, însă zona este destul de deficitara în apă. Protejăm culturile de dăunători cu macerate de urzica, tătăneasă, coada calului plus zeama bordeleză și sulf la vie, soluții care sunt acceptate în agricultura ecologică.

Scopul nostru este în primul rând, ca noi să renunțăm la supermarket și sa ne auto-susținem. În funcție de an, ploaie/secetă, producția variază. Anul acesta a fost un an bunișor, am putut livra 2-3 coșuri de legume și fructe săptămânal.

gradina-ursilor-vizitata-de-adopta-un-taran-5

Foto: Adoptă un țăran

Avem un solar mic în care cultivam în primul rând roșii, restul se află în camp deschis. Nu prea mai avem timp și de animale, avem doar câteva găini pentru noi.

Încă nu ne putem numi producători, iar cei care au cumpărat de la noi, ne-au recomandat și prietenilor lor. Practic ni s-a dus vestea din gura-n gura 🙂

Unde găsim Grădina Urșilor

Găsim Grădina Urșilor în satul Mogoșești, județul Iași, la circa 20 km distanta de Iași.

vezi pe Harta Fermelor

Avem grădină într-o zona frumoasă, înconjurată de dealuri împădurite, iar mie îmi place să spun că terenul pe care avem noi gradina nu a văzut agricultura de la Big Bang încoace 🙂 – a fost desțelenit de noi.

Găsim Grădina Urșilor pe Facebook, acolo puteți vedea evoluția anotimp cu anotimp.

Ce greutăţi au întâmpinat în Grădina Urșilor?

„Oamenii, care chiar când ne-am mutat ne-au furat circa 50 pomi proaspăt plantați. Și sunt multe alte probleme când lucrezi cu plantele, dar dacă ai pasiune și dăruire, le treci.”

Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat şi cum vă ajută asta azi?

Poate părea hazliu, dar sunt 3 lucruri care le-am învățat în 3 ani de când ne-am mutat la Mogoșești:

  • Să nu plantezi pomii în pământ înțelenit,
  • Să nu te pui cu orbeții, că nu ai șansă de izbândă,
  • Dacă vrei să mananci struguri, umple via de CD-uri, ca să alungi graurii.”

Care sunt planurile de viitor pentru Grădina Urșilor?

„Vrem să plantăm cireș, coacăz și viță de vie, soiuri foarte bune, cu care sperăm să oferim un etalon de calitate consumatorilor din Iași.”

Ce sfaturi și încurajări ați putea da cuiva care e pasionat de grădinărit?

„Dacă croitorul de 7 ori măsoară și o dată taie, atunci cel care vrea să se apuce de grădinarit trebuie să fie mult mai precaut, să se informeze bine și chiar să vorbească cu cei care practică, pentru a învăța din greșelile altora și a nu le repeta și ei.”

gradina-ursilor-judetul-iasi-8

Liniște și hrană în Grădina Urșilor

În vizită la Grădina Urșilor

Adoptă un țăran au vizitat Grădina Urșilor și ne povestesc cât de mult contează accesul la sănătate prin hrană.

Mihaela Popescu de la Adoptă un țăran a vorbit cu „urșii” în grădina lor: „Copiii, care inițial aveau alergii la mai toate alimentele, au reușit, încet-încet, să se vindece : « mâncarea sănătoasă acționează asupra cauzei, medicamentele asupra efectului » – ne-a spus mama lor. Mâncarea neprocesată, hrana chiar din curte, au făcut minuni. Din minunata Grădină a Urșilor puteți primi coșuri cu legume asortate , dar și cu fructe, în funcție de sezon : coșul cu legume cântărește cca. 10 kg și conține, în principal, cartofi, roșii, sfeclă roșie, morcovi, ceapă galbenă și roșie, usturoi, varză, dovlecei, păstăi. Totul costă 50 de lei, în care este inclusă și livrarea în orașul Iași. Gustul este excelent, am avut ocazia să le gustam și noi.” (citește tot pe Facebook Adoptă un țăran)

Fotografiile preluate din Grădina Urșilor pe Facebook și de pe Facebook Adoptă un Țăran, vizită în Grădina Urșilor.

gradina-ursilor-judetul-iasi-8

Foto: Adoptă un țăran

Descoperă toate gospodăriile de pe Harta Fermelor:
Harta Fermelor din Romania, categorii de ferme

Descoperă Harta Fermelor din Romania

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!