La Borcan, Întreprinderea Agricolă care Livrează „Hrănătate”
La Borcan sunt produse crescute cu grijă în grădina lui Lucian Dragomir, cel care atât de frumos semnează emailul: “ţăran responsabil“. Din 2017, Lucian are și certificat de confirmare a conversiei spre agricultura ecologică, așa că folosește doar semințe certificate ecologic. A ales calea aceasta pentru că a avut experiențe neplăcute în trecut, când semințele plantate i-au îmbolnăvit solul, a pierdut cultura și a trebuit să schimbe pământul în solar.
Întreprinderea agricolă La Borcan din judeţul Braşov are trăsături de basm pentru gurmanzii îndrăgostiţi de agricultura tradiţională. Diversitatea reflectată în evantaiul de legume, atenţia pentru detaliile care compun ciclurile de viaţă ale plantelor şi siguranţa cu care Lucian ne povesteşte despre alegerile lui ca ţăran responsabil îl recomandă pentru degustare. Noi am fost, am vizitat (vezi vizita în grădina La Borcan aici), am degustat, am aflat povestea, şi vă îmbiem să încercaţi şi voi, dacă sunteți din Brașov.
Pentru 2019, cultura La Borcan conține următoarele:
- tomate, 24 soiuri roșii, roz, galbene, negre, tigrate;
- ardei gras, ardei kapia, gogoșar, ardei iuți;
- morcovi clasici, baby morcovi, și morcovi mov;
- fasole, 6 soiuri;
- mazăre;
- spanac;
- dovlecei, 7 soiuri: dovlecei albi, dovlecei galbeni, dovlecei verzi, dovlecei patichon, dovlecei negri, dovlecei dungați;
- vinete, 2 soiuri: suple și grase;
- ceapă albă, ceapă galbenă, ceapă roșie și ceapă de apă;
- ridichi,
- salată verde, 5 soiuri: frunze, salată creață, căpățână, salată roșie;
- castraveți neaoși și exotici;
- kale, pokchoi (un tip de varză chinezească), mangold;
- verdețuri și condimente: mărar, pătrunjel, busuioc, coriandru, cimbru.
Toamna aduce murături și dulcețuri La Borcan:
- Murături asortate,
- Ardei umpluți cu varză,
- Salată de varză și rădăcinoase murate,
- Castraveți murați,
- Fasole murată,
- Sosuri de ardeioase,
- Gem (dulceață) mure,
- Gem (dulceață) zmeură,
- Ceai de mure,
- Ceai de zmeură.
Și nu numai. Completăm pe măsură ce aflăm de la Lucian ce se mai adaugă pe listă.
De la idee… La Borcan
Toate poveştile de viaţă au şi bune, şi rele. Să cauţi frumuseţea în tot şi în toate, să schimbi perspectiva şi să te încăpăţânezi să faci rai din ce ai este o moştenire pe care românii o descoperă chiar când au mai mare nevoie de ea. De la boală la sănătate şi de la sănătate la boală poţi oscila o viaţă întreagă. Purtat de trenduri şi modă, alintat de ignoranţă, pierdut în obiceiurile zilnice, e uşor să uiţi să te hrăneşti sau să amâni la infinit să “duci o viaţă sănătoasă”. Vestea bună e următoarea: corpul nostru e construit să se realinieze permanent la sănătate.
„Prin 2010 am fost diagnosticat cu un sindrom rar, care printre multe alte cauze îşi datorează apariţia în sistemul meu prin alimentaţie cu produse procesate şi excesiv chimicate. Aşa că am început să-mi produc propria mâncare şi am început cu legumele. Mi-am desţelinit o parte din gazonul grădinii (eh, domn, nu cultivam nimic) şi, în anii următori, mi-am încropit nişte solarii strâmbe şi amărâte. Într-un solar intram pe burtă, că deh, construcţii făcute de un bucătar cu studii de management (?!).”
„În 2012 am realizat o producţie record de roşii, am mâncat cu tot familionul, am făcut sosuri şi sucuri şi tot mai aveam o grămadă. Am început să sun toţi cunoscuţii: Vrei roşii? Hai să-ţi culegi! La plecare, unul din cei chemaţi (şi cel mai antipatic) îmi zice “A, de ce nu încerci să faci pe bani minunăţiile astea de roşii?”
Trink Clink!
În 2013 ia naştere SC La Borcan SRL!
„Am desţelenit toată grădina de acasă, am făcut contract de comodat cu familia soţiei pentru proprietatea batrânească din minunatul sat Vad, comuna Şercaia, şi avem 2000 mp cultivaţi, din care 150 mp în solar. Producţia de legume e bunicică (roşii, vinete, dovlecei, ceapă, morcov, castraveţi) şi cam toate transformate în borcane. Sell out!”
De ieri şi de azi, La Borcan
„2014 am diversificat producţia adăugând “buruieni” ca busuioc, ţelina tijă (apio), coriandru, salata verde, şi astfel am prins primii clienţi persoane juridice, adică restaurante. Am produs mai multe borcane ca în 2013, pe care le-am epuizat în octombrie.
2015 a venit cu dublarea suprafeţei de cultura în spaţii protejate şi cu multe noutăţi în cultură: dovlecei chinezeşti, galbeni, pepeni, fasole verde şi boabe, “buruieni” (plante aromatice), etc. De asemenea, am experimentat cu mare succes coşul bisăptămânal de legume proaspete! Am dublat numărul de clienţi, atât persoane fizice cât şi juridice!”
2016 vine cu 1 hectar ca suprafaţă de cultură şi cu multe alte suprize!”
Legume proaspete şi La Borcan
„Pentru a pune în valoare legumele pe care le cultivăm cu dragoste, an de an, preparăm 3 sortimente de zacuscă şi 2 sortimente de sosuri cu bază în legume coapte.
Cum se coc legumele pentru zacuscă şi sosuri
„Dovleceii, vinetele şi diferitele soiuri de ardei (ardei gras, gogoşar, kapia şi ardei iuţi) îi coacem la foc iute, făcut numai din rămurele de pomi fructiferi rezultate din toaletarea de primăvara a acestora. Slavă Domnului, avem peste 50 de astfel de pomi, astfel avem asigurat an de an material de foc pentru întreaga producţie.
„Aceasta coacere la foc iute ajută la păstrarea substanţelor benefice din legumele,iar faptul că acestea sunt coapte la foc făcut cu ramurele de pomi fructiferi le conferă un gust plăcut şi discret de fum uşor dulceag.”
De ce să cumpere braşovenii şi nu numai legumele La Borcan?
Lucian ne dă motivele pentru care românii şi mai ales braşovenii ar trebui să îi caute:
- „suntem mici producători locali,
- folosim metode tradiţionale de cultivare a legumelor,
- suntem oneşti cu clienţii noştri, apropiindu-i de produsele noastre printr-o relaţie directă,
- plătim toate “dările” la stat,
- suntem flexibili, livrăm la uşa clienţilor promt, fără minim de comandă şi fără costuri,
- suplimentare de transport,
- cultivăm o paletă largă de legume.”
Cum procură seminţele pentru răsaduri şi nu numai
La Borcan procură seminţele prin două metode:
- 1. De la culturile proprii care nu au fost afectate de nici o boală sau dăunători.
- 2. De la cultivatori pasionaţi din întreaga lume sub formă de schimburi.
„Toate seminţele sunt Heirloom, adică nu sunt hibrizi modificati genetic în laborator. Seminţele le dezinfectăm înainte de plantare în zeamă de cenuşă şi usturoi la temperatura de 65-70 grade Celsius. Pământul folosit la răsaduri este alcătuit din pământ de ţelină, biohumus producţie proprie, îngrăşământ din găinaţ de pasăre, turbă, nisip şi perlit.
„Răsadurile le udăm cu atomizorul, iar la interval de 2 săptămâni, aplicăm îngrăşământ foliar în macerat de urzică, alternativ cu macerat de alge marine. Contra insectelor dăunatoare răsadurilor folosim infuzii de ardei iute şi usturoi. Contra bolilor specifice acţionăm cu diluţii de zer şi săpun de casă.”
Îngrăşăminte folosite la întreprinderea agricolă La Borcan
„În totalitatea lor, îngrăşămintele LaBorcan sunt 100% organice, iar în marea lor majoritate, sunt de natură vegetală, realizate din compost obţinut din resturile vegetale ce se adună de-a lungul ciclurilor de producţie precedente. De asemenea, maceratul de urzică este de o importanţă capitală. Pe lângă aportul de azot liber şi a câtorva minerale esenţiale legumiculturii, maceratul de urzică ţine deoparte şi insectele dăunătoare. Aici aş mai vrea să sublinez că noi încurajăm insectele benefice cum e viespea sălbatică, cel mai mare duşman al insectelor dăunatoare legumiculturii. În acelaşi context, suntem binecuvântaţi cu mierle, coţofene, rândunici sau vrăbii care patrulează nonstop arealul de cultură LaBorcan.
„Ca îngrăşământ foliar folosim doar produse obţinute din macerate de algă marină importate de la un partener din Italia, de la care avem şi grosul seminţelor de tomate. Culturile neculese de spanac, salată verde, mazăre şi dovlecei ce se dezintegrează în pământ ne ajută la adaosul de nutrienţi benefici fără de care nu am avea rezultatele actuale.”
Organic tradiţional vs. organic convenţional
Lucian Dragomir ne spune care e diferenţa dintre legumicultura tradiţională şi legumicultura convenţională, şi că această ecuaţie e rezolvată de factorul economic.
- „Seminţele în sistemul organic costă de 5-6 ori mai mult decât hibrizii convenţionali.
- Productivitatea e ridicată pentru legumicultura convenţională, în funcţie de gradul şi numărul chimicalelor şi otravurilor folosite, rezultând producţii de 10 ori mai mari.
- Tratamentele şi îngrăşămintele aplicate în producţia legumelor organice se fac foarte des, şi la trei zile, pe când în sistemul conventional, în functie de cultură, acestea se fac de 3-5 ori pe sezon. Un exemplu elocvent în evidenţierea de cost a muncii este polenizarea la tomate. Convenţional, se face cu stropiri cu hormoni de creştere şi feromoni artificiali. Noi folosim la tomate polenizarea mecanică, scuturând fir cu fir (minim 700 de bucăţi) la fiecare etaj de producţie de aproximativ 12 ori pe an!”
Concluziile lui Lucian sunt iminente:
- „convenţional = investiţie mică / rezultate uriaşe,
- tradițional – organic = investiţie mare / rezultate mulţumitoare.”
„Rezultatul mulţumitor din legumicultura tradițională, organică, este dat de produsul în sine şi nu de cantitatea acestuia. De ce? Ca şi producători de mâncare, adormim fără griji şi spaime după ce am livrat sănătate curată clienţilor noştri!” – Lucian Dragomir, ţăran responsabil
Mulțumim lui Lucian pentru adeverința de producător pe care ne-a trimis-o, ca voi să aveți încredere în produsele La Borcan:
Certificat ecologic pentru legume și fructe La Borcan
PlatFerma în vizită în gospodăria La Borcan
Am fost în vizită la Lucian în luna mai, am cunoscut familia și am stat de vorbă despre felul în care au decis să se dedice hrănătății. Am vizitat doar o parte din cultură, cea din cele 4 solarii din spatele casei. Vom merge din nou să vedem și cultura din câmp și revenim cu completări. Între timp, am gustat o bunătate de zacuscă de dovlecei.
Ne-a plăcut în mod special că Lucian a început să-și decoreze curtea cu căpșuni. Lângă casă, “coșulețe” cu căpșuni facute din paleți atrag atenția binemeritată. Lucian mai cultivă și usturoi românesc, ceea ce ne promite multe feluri de mancare încununate cu usturoi sau asezonate cu mujdei. Noroc că Vlady ne-a dezvăluit misterele mujdeiului cu sfeclă si acum știm de unde să ne facem plinul de usturoi românesc ca să repetăm experiența rețetei Mujdeiului Însângerat. În coșul bi-săptămânal de hrănătate livrat de La Borcan găsim usturoiul care ne-a șicanat papilele gustative în copilaria ce pare acum fără de griji.
Ne-a plăcut și ne-a inspirat faptul că livrarea se face în coșuri împletite, lucrate în Vad, județul Brasov, de meșteri locali. E o mai mare plăcere să visezi la coșul pe care-l poti primi acasa de doua ori pe saptamana, și să primești hrănătate într-un coș adevărat. Și când Lucian pleacă în aventura livrărilor, nu-și uită traista lucrată de doamna Simona Ciuban și instrumentele care îl ajută să plătească dările la stat.
Să știi că ai plăcerea de a mânca sănătos, texturat, aromat, și de a trăi autentic, de a încuraja economia locală și de a-ți forma un obicei din toate motivele astea e o plăcere în sine. Mulțumim din suflet că ne urmărești în încercările de a da aripi poveștilor fiecărui fermier în parte. Povestește-ne despre experiența ta în comentarii, ca să îi poți inspira, la rândul tău, pe cei care citesc.
Dacă ai învățat ceva nou din povestea La Borcan, dă-o mai departe. Spune-le celor care crezi că le-ar prinde bine să mănânce sănătos de unde pot să încerce produse autohtone. Îndreaptă-le atenția spre PlatFerma, unde adunăm fermierii României pe Harta Fermelor, ca tu și cei dragi să ajungeți cât mai repede la hrana naturală, înmiresmată și texturată.
Tocmai de asta ne-ar plăcea să știm de la tine, cum visezi să primești coșul cu produse sănătoase. Sau poate preferi să mergi la fermă să îți culegi singur? Sau îți place să alegi în tihnă din produsele frumos așezate pe , doar cu produse autohtone?
Pe scurt: care e modalitatea ta preferată de a-ți procura hrană sănătoasă?
Spune-ne în câmpul de comentarii de mai jos și ajută-i pe fermieri să se inspire din părerea ta, fie că ești Gurmand sau Fermier.
Unde găseşti produsele La Borcan
Găsești grădina cu legume din care se fac produsele La Borcan în Sânpetru, județul Brașov și în satul Vad, comuna Şercaia, judeţul Braşov (vezi pe Harta Fermelor). În sezon, Lucian livrează un coş săptămânal de legume proaspete. Livrează gratuit în Brașov în fiecare luni.
Produsele La Borcan le găseşti fie pe , fie pe . Lucian răspunde la numărul: 0727 229 349 și email: office@laborcan.ro sau lucian.dragomir@laborcan.ro.
Descoperă cea de-a doua vizită în grădina La Borcan:
Tag:adeverința de producător, ardei gras, ardei iuţi, ardei kapia, busuioc, castraveţi, castraveti murati, ceapă, cimbru, coriandru, coş bi-săptămânal, coșuri împletite, dovlecei, dulceata mure, fasole, gem mure, gogoșar, îngrăşământ foliar, întreprinderea agricolă, Judeţul Braşov, kale, La Borcan, LaBorcan, legume proaspete, Lucian Dragomir, macerat de alge marine, Macerat de urzică, mangold, mărar, mazăre, morcovi, organic convenţional, Organic tradiţional, pătrunjel, pokchoi, ridichi, roşii, salată, spanac, tomate, vinete, Zacusca dovlecei, Zacuscă vinete
1 Comment