Legume Româneşti din Grădina lui Corogeanu, judeţul Vaslui

Legume Româneşti din Grădina lui Corogeanu, judeţul Vaslui

Cine a crescut cu legume româneşti ştie diferenţa pe care o fac legumele sănătoase. Studiile confirmă ceea ce noi ştim instinctiv. Legumele din seminţe tradiţionale, îngrijite cu apă, soare şi îngrăşăminte naturale, protejate natural de dăunători şi crescute în tihnă sunt ca şi copiii bine crescuţi.

Dorinţa de a mânca sănătos s-a transformat într-o grădină de legume care hrăneşte nu doar familia Corogeanu, ci şi pe cei care cumpără legumele tradiţionale crescute pe dealurile Vasluiului. Au început cu un sistem de irigaţii. “O bucăţică de pământ, câteva seminţe de la legumele cultivate de bunici, un sistem de irigaţii, multă muncă şi dragoste, obţinând astfel gustul perfect“, ne spune Eliza Corogeanu.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Mai jos o să aflăm că seceta a devenit din cea mai mare problemă, soluţia cu care a început povestea din Grădina lui Corogeanu.

Gradina lui Corogeanu din Vaslui

Neculai Corogeanu în grădina de pe dealuri.

E uşor să vezi cum munca zilnică a celor trei membri ai familiei Corogeanu – Neculai, Cela si Eliza – se transformă în energie vie care ne hrăneşte. În spatele legumelor sănătoase se ascunde o muncă determinată. Prima dată aflăm despre ce legume cultivă perseverent familia Corogeanu, ca mai apoi să vedem cum se desfăşoară munca în gospodăria lor din judeţul Vaslui.

Cine îngrijește Grădina lui Corogeanu?

“Suntem familia Corogeanu, compusa din 3 membri: Neculai, Cela si Eliza. Avem o grădina cu legume pe care ne dorim să o transformăm, în viitorul apropiat, într-o fermă de familie.”

Ce legume se cultivă în Grădina lui Corogeanu

“Cultivăm o gamă largă de fructe şi legume: ardei (iute, gras, kapia), roşii, varză, varză de Bruxelles, broccoli, ceapă, usturoi, praz, cartofi, salata verde şi salată roşie, verdeţuri şi plante aromatice (mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru), pepene (verde si galben), dovleac, rădăcinoase (sfeclă roşie, ţelină, morcovi), fasole verde şi fasole uscată, bame, bob, mazăre, spanac, gulii, dovlecei (Gold Rush, Zucchini, la metru), porumb etc. Avem chiar şi câţiva pomişori de cătină şi goji, pe care îi vom înmulţi pentru a înfiinţa o mică plantaţie.”

Florile se alătură legumelor pentru a compune nu doar o grădină, ci o gospodărie care va fi transformată în fermă de familie.

Pasiunea pentru flori nu a fost mai prejos, aşa că veţi găsi în grădina noastră soiuri ca: margarete, petunii, crăiţe, gălbenele, cărciumărese, zambile, narcise, canna indica, etc. Toate aceste plante sunt cultivate atât în camp, cât şi în solarii, într-un mod tradiţional, cu îngrăşăminte de natură organică, motiv pentru care producţia este destul de restransă, dar crescătoare de la an la an.

Unde este Grădina lui Corogeanu

Legumele din Grădina lui Corogeanu sunt crescute la vreo 6 kilometri de Vaslui. Grădina familiei Corogeanu se întinde chiar la intrarea în satul Delea din judeţul Vaslui. Pe Harta Fermelor vezi exact unde găseşti legume româneşti. Poarta le e mereu deschisă pentru cei care îşi doresc să mănânce sănătos, pentru cei care vor să îi cunoască şi pentru cei care vor să se aprovizioneze cu legume româneşti direct din grădină.

cum ajungi la Grădina lui Corogeanu, judeţul Vaslui imagini harta Romania agricultura

Legume româneşti din seminţe tradiţionale

Oamenii care iubesc ceea ce fac se cunosc din felul în care îşi trăiesc pasiunea. Când esti pasionat de grădinărit, atenţia la detalii vorbeşte despre curiozitate, perseverenţă şi dedicaţie.

Elementele care compun legume sănătoase pornesc de la calitatea solului şi a seminţelor, continuă cu îngrijirea şi protecţia naturală şi se termină fie în prezentarea produsului pentru vânzare, fie în conservarea naturală.

Familia Corogeanu este atentă la detalii. Ba chiar mai mult, deschid porţile grădinii ca să îşi deschidă mintea. Producătorii care îşi doresc să (se) hrănească natural sunt aceea care pun preţ pe tradiţie şi îşi fac planuri de viitor.

Cum cresc legumele româneşti în Grădina lui Corogeanu

Am întrebat şi am primit răspuns:

Ce fel de seminţe folosiţi? – Folosim seminţe de soiuri ţărăneşti, nemodificate genetic, pentru a obţine gustul tradiţional românesc.
Ce fel de îngrăşăminte folosiţi? – Singurele îngrăşăminte folosite sunt de origine organică: mraniţă de bovine, macerat de urzică şi gunoi de grajd provenit de la păsările crescute în curtea proprie.
Cum vă protejaţi culturile de dăunători? – Tratamentele naturale folosite sunt: decocturile/ceaiurile din pelin, coada şoricelului şi coada calul, mujdeiul de usturoi, infuzia de hrean.
Cum păstraţi sau conservaţi produsele? – Din cauză că nu avem posibilitate foarte mare de stocare, aplicăm metoda uscării la soare pentru usturoi, ceapă şi cartofi, pe care, ulterior, le putem comercializa. O parte din restul legumelor sunt conservate doar pentru consumul propriu, urmând ca pe viitor să ne mărim spaţiul de stocare.

Grădina lui Corogeanu a început cu o dorinţă

Am început să punem bazele acestei grădini la începutul anului 2012 din dorinţa de a avea şi de a promova importanţa unei alimentaţii cât mai sănătoase.”
Cum v-a venit ideea? – Grădinăritul este o pasiune mai veche de-a noastră.
De unde aţi început? – Am început prin a pune bazele unui sistem de irigaţii. Iniţial am început cu legumele de bază (roşii, ardei, castraveţi etc) pentru consumul propriu şi am continuat prin diversificare cu bame, broccoli, gulii etc. şi comercializarea lor.
Ce greutăţi aţi întâmpinat? – Printre cele mai mari greutăţi întampinate se numără seceta şi lipsa fondurilor pentru dezvoltare.
Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat şi cum vă ajută asta azi? – Am învăţat că trebuie să fim consecvenţi, perseverenţi şi încrezători în forţele propri.
Ce planuri de viitor aveţi? – Printre planurile de viitor se numără creşterea productivităţii muncii prin mecanizare şi înfiinţarea unui heleşteu.

Unde găsim legumele sănătoase din Grădina lui Corogeanu

“In piaţa Traian din Vaslui ne desfacem produsele, iar în viitorul apropiat le vom vinde şi într-un magazin online. Porţile noastre sunt deschise oricând atât pentru vizitatori, cât şi pentru clienţii care doresc să se aprovizioneze cu cele mai proaspete legume, direct din grădină.”

vezi pe Harta Fermelor

legume-romanesti-din-gradina-lui-corogeanu-la-piata-traian-din-vaslui

Îi găsim în Piața Traian din Vaslui

Am conversat virtual cu Eliza Corogeanu, care a inclus şi fotografii din gospodăria în creştere. Alte poze sunt de pe pagina de Facebook a Grădinii lui Corogeanu, unde îi poţi urmări. Mai mult, lista de 21 de Branduri Româneşti de Urmărit pe Facebook aduce în prim plan legumicultori, crescători de animale, apicultori şi pasionaţi de diferite forme de agricultură din România. Pentru cineva din altă parte a ţării e mai uşor să găsească producători locali de legume româneşti.

Ne place să auzim poveştile celor care ne hrănesc. Aşteptăm pe email veşti de la producători români care îngrijesc legume şi fructe naturale, care cresc animale de curte şi de păşune, de la cei care simt că pot hrăni bine România, cum spune Willy Shuster.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!