Microgreens România, macro impactul microplantelor

Microgreens România, macro impactul microplantelor

Microgreens România este un brand românesc tot mai ușor de găsit în restaurantele din țară. Microplantele pe care le cultivă sunt plante tinere, comestibile, care sunt folosite atât pentru proprietățile lor, cât și pentru a decora farfuriile și o să vezi mai jos cum arată. Probabil le-ai văzut deja în restaurante, Microgreens colaborând cu profesioniști HoReCa din toată România.

Pateu-leurda-Perilla-verde-01

Pateu de leurdă cu perilla verde – rețetă de Floriana Gabriela Secui (dolcefarverde.ro)

Vlăstarii sunt acele plante aflate în primul stadiu de dezvoltare, care au tulpina și primele două frunze. Microplantele sunt cultivate fără insecticide, îngrășăminte sau lumină artificială. La noi ajung ambalate în caserole individuale, iar vlăstarii de la Microgreens au aromă intensă și își păstrează prospețimea până la șapte zile.

Microplantele (vlăstari sau microgreens) sunt diferite de germeni, cresc sub lumină naturală intensă, în spații cu umiditate scăzută și aerisire bună. Majoritatea speciilor de microplante au nevoie de 1-2 săptămâni pentru creștere și se recoltează abia după ce primele frunze sunt dezvoltate complet. Microplantele se păstrează între 4 și 7 grade Celsius, mai puțin busuiocul (sensibil la frig), care se păstrează între 12 și 15 grade Celsius.

Microplantele crescute de Microgreens România sunt de multe feluri (un număr de 29 de specii de plante): busuioc verde, busuioc roșu, amarant roșu, borago (limba mielului), brocolli, ceapă chives, coriandru, creson, fasole mung, floarea soarelui, gulie roz, iarbă de grâu, linte, măcriș roșu, măcriș verde, mazăre, muștar verde, muștar roșu, nasturtium, năut, perilla verde, perilla roșie (busuioc japonez), ridiche roșie, ridiche verde, ridiche chinezească, sfeclă roșie, varză roșie. Mai au și diferite kituri de microplante, dar și decor și flori comestibile: nasturtium frunze (numit şi condurul-doamnei sau conduraş), porumb galben sau mix de flori comestibile.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Cine sunt Microgreens România

„Microgreens România este primul producător local de microplante din România și, în acest moment, cel mai apreciat (nu o spunem noi, ci clienții noștri). Ferma a fost înființată în 2013 de Cristian-Alexandru Tudor și astăzi se află în plină dezvoltare, atât datorită calității vlăstarilor pe care îi cultivăm, cât și datorită faptului că ne ascultăm clienții cu atenție și încercăm să le îndeplinim dorințele și să le ascultăm sugestiile.”

Cristian-Tudor-Microgreens-Romania

Cristian Tudor, fondator Microgreens România

„Am pornit ca afacere de familie și acum folosim forță de muncă locală, din comuna Gorgota, județul Prahova, acolo unde se află și ferma. Anul acesta finalizăm o investiție în trei sere noi, moderne. Suprafața cultivată va depăși 2000 mp.”

Ce sunt microplantele?

„Totuși, ce sunt microplantele? Denumite și microgreens sau vlăstari – acestea sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare (de obicei tulpina și primele două frunze). Se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria SUPERFOOD, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine ș.a.m.d.).

Microplante-Microgreens-Romania

„Pentru a da un singur exemplu, vlăstarii de broccoli au de peste 30 de ori mai mulți nutrienți decât partea comestibilă a plantei mature (per unitatea de greutate, desigur). Avantajul suplimentar este că îi poți consuma fără procesare termică, ceea ce păstrează substanțe active care altfel s-ar pierde (cum ar fi enzimele). Concret, ca să obții aceleași substanțe benefice din broccoli, poți mânca 35 g de vlăstari sau 1 kg de broccoli matur. Alegerea optimă ni se pare evidentă.”

Cum sunt cultivate microplantele și din ce semințe provin

„Microplantele noastre sunt cultivate pe mese de cultură, exclusiv în sere. Datorită acestui fapt, putem produce toate speciile de microplante, tot anul. Trebuie menționat că folosim doar semințe bio. Unele sunt cumpărate de la producători români, altele sunt importate.”

Serele-Microgreens-Romania-06

Dacă folosiți doar semințe bio, sunteți și certificați ecologic?

Din păcate, legislația din România, la acest moment, nu ne permite certificarea, am încercat acest lucru, încă nu am găsit varianta. Deși materiile prime și tehnologia aplicată sunt de așa natură încât să ne fie foarte ușoară o certificare în acest sens, pe teritoriul României, o cultura agricolă se poate certifica doar dacă plantele sunt crescute în sol.

„Nu folosim nici îngrășăminte, nici insecticide. Microplantele se dezvoltă doar din puterea germinativă a semințelor, deci îngrășămintele ar fi inutile și potențial periculoase, iar dăunătorii sunt controlați printr-un mediu steril și prin prezența altor specii care îi țin la distanță.”

„Pentru a fi în întregime naturali, udăm plantele cu apă pură de adâncime și le monitorizăm creșterea și sănătatea pe loturi de cultură.”

„Dezvoltarea de la stadiul de sămânță până la cel de vlăstar ce poate fi consumat durează între 7 și 21 de zile, în funcție de specie. Aceasta pentru că nu forțăm în nici un fel creșterea plantelor, ci le lăsăm să se dezvolte natural.”

Serele-Microgreens-Romania-02

Ce fel de pământ folosiți și ce sunt bobițele albe pe care le-am observat amestecate cu pământul?

 Folosim turbă sterilă. Bobițele albe sunt perlit, o rocă inertă, și ajută la aerarea substratului. Preferăm să folosim termenul de „substrat pentru cultivare”, în loc de pământ.

De unde a început povestea Microgreens România

„Inițial am pornit afacerea pentru restaurante și pentru bucătarii profesioniști care folosesc microplante în preparatele lor. Însă apoi am descoperit că există foarte mulți oameni educați, conștienți de importanța unei nutriții corecte și preocupați de calitatea mâncării.”

Unde găsim microplantele de la Microgreens România?

„Această evoluție a influențat și felul în care distribuim și oferim la vânzare microplantele. Inițial livram direct la restaurante, apoi am intrat în Metro și Selgros, pe urmă ne-am făcut un website cu magazin online, de unde poate comanda oricine. De la 1 martie microplantele vor fi și în magazinele Auchan, deci vom ajunge mai aproape de oamenii obișnuiți, care vor să folosească vlăstari în bucătăria de acasă.”

Serele-Microgreens-Romania-01

„Produsele noastre sunt cumva speciale și asta influențează și strategia noastră de promovare. Înainte de orice, trebuie să educăm publicul în privința beneficiilor pentru sănătate pe care le oferă microplantele. În plus, vorbim de gusturi și arome puternice, proaspete, naturale, care pot oferi o experiență culinară deosebită chiar și în bucătăria de acasă.”

„Colaborăm cu nutriționiști, cu chefs, cu bloggeri culinari – în general cu oameni care înțeleg valoarea adăugată adusă de microplante, fie că este vorba de sănătate sau de gastronomie. Traducem și publicăm articole care prezintă rezultatele cercetărilor desfășurate în prestigioase instituții medicale din străinătate. Organizăm ateliere cu bucătari pentru a promova ideea că microplantele sunt mult mai mult decât un simplu decor. Trimitem constant mixuri gratuite de microplante nutriționiștilor și bloggerilor, pentru ca aceștia să experimenteze în voie.”

Serele-Microgreens-Romania-03

Cum se promovează Microgreens

„Până acum canalele noastre principale de comunicare au fost Facebook, cu toate comunitățile de acolo dedicate nutriției, sănătății sau gastronomiei, și website-ul nostru, pe care publicăm constant fie articole de informare, fie rețete sau sugestii de preparate cu vlăstari.”

„Desigur, apar și materiale în reviste sau pe blogurile partenere, ceea ce ne ajută mult. Pentru viitor ne propunem să scoatem și materiale tipărite, cum ar fi o broșură care să prezinte fiecare specie în parte sau o carte de rețete cu microplante.”

Foto: skyfoto studio

Descoperă aici mai multe rețete cu microplante care folosesc vizualul să ne ajute să descoperim aromele și nutrienții.

Ce urmează pentru echipa Microgreens România?

„Ceea ce ne încurajează să perseverăm și să ne dezvoltăm este aprecierea pe care o primim pentru calitate și corectitudine. Sunt foarte mulți oameni cărora chiar le pasă cum este produsă mâncarea lor și care sunt alături de noi ca parteneri sau clienți.

Am dori să vedem și în România din ce în ce mai mulți fermieri care își cultivă social responsabil produsele și care sunt apreciați pentru acest efort, care nu este simplu deloc. Sperăm să fim suficient de mulți în curând, să ne cunoaștem, să putem colabora, poate în cadrul unei asociații.

Este unul dintre motivele pentru care suntem recunoscători inițiativelor precum PlatFerma, care facilitează contactele atât între noi, fermierii, cât și cu publicul larg.”

Actul care atestă producția de microplante Microgreens

CUI-FRESH-MICROGREENS-web

Unde găsim Microgreens în România

Pe cei de la Microgreens România îi găsim în Fânari nr. 54, comuna Gorgota, județul Prahova, pe website-ul lor, www.microgreens.ro, pe Facebook Microgreens, pe Instagram Microgreens și pe Harta Fermelor din România cu un clic pe poza de mai jos:

vezi pe Harta Fermelor

Descoperă Harta Fermelor din România:

Harta Fermelor Romania, PlatFerma

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!