Miere subcarpatica, aur lichid din stupina stationara de weekend
Stupina Miere Subcarpatica, relaxare de weekend
Stupina Miere Subcarpatica e o stupină staționară din județul Dâmbovița care oferă miere polifloră, miere de rapiță, miere de tei și miere de salcâm. Ne întrebăm care miere e mai buna și unii află răspunsul având propria mini stupină. Un singur stup primit cadou acum 4 ani l-a convins pe Liviu să afle tot mai multe despre apicultură, așa că azi ne bucurăm de povestea stupinei Miere Subcarpatică.
La început a fost dorința de a se retrage la sfârșit de săptămână într-o activitate de sfârșit de săptămână care să îmbine pasiunea cu utilitatea și sănătatea. În stupina de hobby staționară pe care-o îngrijește, 24 de familii de albine carpatina roiesc de zor pentru a produce miere, aurul lichid care-i înlocuiește nu doar zahărul în dietă, ci îi întărește sistemul imunitar. De preț e stupina care nu doar dă viață ecosistemului din care face parte, ci duce mai departe o îndeletnicire crucială pentru viața pe pământ: apicultura.
Stupina Miere Subcarpatică
Mă numesc Liviu Rotaru, și împreună cu soția mea Adelina, deținem o mini stupina de 24 familii de albine în localitatea Vârfuri, județul Dâmbovița, o localitate pitorească, în zonă de deal împădurit. Este o stupina de hobby staționară, și activitățile principale le programăm de obicei pentru sfârșitul săptămânii, când mergem la stupină.
Fiind de profesie inginer proiectant, stresul datorat slujbei se vindecă în stupină, la fel ca celelalte probleme. Dar încet, încet, hobbyul dorește să se transforme și în afacere, deoarece stupina evoluează optim și produce o miere de calitate, apreciată de cumpărători.
Aceasta se datorează faptului că vând ceea ce consumăm și noi și nu intervin asupra mierii s-o procesez în vreun fel înaintea vânzării, doar o filtrez de impuritățile de ceară din timpul extracției centrifugale. Am moștenit pasiunea de la bunicul meu, care a avut stupi, dar părintii nu au mai continuat tradiția.
Am început de la un stup primit cadou în 2012 și m-am dezvoltat singur, având în prezent 24 de familii de albine. Producția este destinata consumului intern al familiei, deoarece am căutat să înlocuim zaharul și totodată să consumăm o miere naturală, neprelucratăși neprocesată. Surplusul este destinat vânzării cu amănuntul.
Baza meliferă din zonă mă ajută în perioada de primăvară destul de bine. Astfel produc miere de primăvară (pomi fructiferi, păpădie, păducel) și miere de salcâm. Vara oferă un cules acceptabil la fâneață și mai apoi la tei.
De ce o stupină staționară?
Pastoral nu fac, încerc să evit aglomerațiile de stupi, care pot provoca boli albinelor și totodată scad producția raportata pe suprafață sau stresează albinele. Pastoralul necesită multe locații și recunoașteri optime cu număr mic de stupi pentru a avea o producție acceptabilă per familie de albine.
Merg totuși primăvara, când am timp, la rapiță, fiindcă îmi place acest sortiment de miere. Dar merg aproape, în județ, cu toate că aici producția este mult mai scăzută decât în câmpia Dobrogei sau a Bărăganului. Singurul avantaj e că se găsesc sole individuale, pe care sătenii din lipsă fondurilor nu prea se întrec cu stropitul și asta e bine atât pentru albine cât și pentru miere.
Investițiile în stupină au fost și vor fi făcute pe cont propriu. Am evitat fondurile europene și le voi evita în continuare, deoarece nu voi creste foarte mult numărul de familii din stupină. Asta și pentru că zona nu suportă un număr mai mare de 30-40 familii per locație, din punctul de vedere al resurselor melifere.
Ingredientele şi uneltele din stupină
Am căutat de la început ca tot ce cumpăr pentru stupină să fie nou. Atât cutiile cât și uneltele le-am achiziționat de la diverși producători zonali. Doar centrifuga am luat-o printr-un magazin online. Folosesc unelte de inox (centrifugă, daltă, descăpăcitor) iar cutiile sunt de brad, verticale, cu rama 1/1 Dadant, de 10 rame.
Mă mulțumește rasa pe care o am, albine carpatina. În stupină am căutat să am numai aceasta rasă, cu toate că e din ce în ce mai greu să țin stupina izolată. Folosesc tratamente convenționale împotriva varroua, dar și naturiste, ca ceaiuri sau uleiuri volatile. În general, stupii îi las să se dezvolte singuri, cu resursele care le au, intervenind cât mai puțin asupra lor.
Anul acesta fiind un an prost, am obținut doar undeva la 10 kg de miere pe familie în total, iar salcâm nu a fost deloc. Cu toate acestea nu renunț la ele, deoarece activitatea în stupina e benefică sănătății, iar o stupină amplasată în gospodărie îmi este de ajutor pentru livezile pe care le am în jur, făcând o polenizare optimă.
Mierea naturală, greu de găsit
Problema care se ivește pentru viitor o văd în desfacerea mierii, deoarece piața absoarbe tot mai greu produse apicole interne, fiind concurate foarte dur de mierea din afara UE care primează la preț sau de mierea contrafăcută.
În România, majoritatea cumpărătorilor se uita la preț, cu toate că sunt documente oficiale care atestă că mierea non-UE cât și cea procesată din magazine, sunt mai slabe calitativ decât mierea neprocesată, ca sa nu mai vorbim de mierea bio sau raw.
Pe de altă parte există și piața falsificărilor, care fac să scadă încrederea în toți producătorii locali de miere, chiar dacă lucrează corect, neintroducând în miere diverse adaosuri.
Produsele nostre sunt produse naturale, neprelucrate, cu preț acceptabil, care să acopere oarecum și o parte din investițiile anuale care se fac în stupină. Pe lângă acestea, un lucru interesant, valabil, dealtfel la orice produs natural, fie el fruct, miere, lapte, este ca același sortiment de miere are gust și aromă diferite pentru fiecare zonă în parte.
Gustul și aroma sunt influențate de clima zonală, relief și de mineralele locale din subsol. Așadar, o miere de salcâm de la câmpie este destul de diferită la gust de o miere de salcâm din zona de deal. Pentru a sporii aceasta particularitate, fac un lucru simplu: las mierea să se coacă. Adică o extrag după ce albinele căpăcesc în proporție de peste 70% ramele cu miere. Astfel rezultă o miere mai vâscoasă, care zaharisește mai greu, cel putin în cazul poliflorei.
Care sunt prețurile practicate de stupină
Preturile practicate sunt de 20 lei/kg pentru miere polifloră, rapiță sau tei. Și de 25 lei/kg la salcâm. Pentru a atrage clienții la început am uzat de anumite bonusuri, ca un kilogram bonus la 10 kg achiziționate, sau un borcan cu căpăceală, tot la 10 kg achiziționate. Majoritatea au fost incantați și am păstrat în continuare bonusurile, chiar dacă prețul mierii ar scădea la total.
Produsele au fost achiziționate în general de persoane care consumă mai multa miere decât este media în România, pe cap de locuitor, și care caută produse neprelucrate, cât mai naturale, de încredere pentru sănătatea lor. La fiecare sortiment de miere fac analizele înainte de a vinde, mai mult ca o curiozitate, pentru a vedea diferențele față de alte tipuri de miere și totodată pentru a certifica lipsa problemelor. Alte produse nu comercializez, în afara mierii. Propolis și polen recoltez doar pentru consum propriu.
Unde găsim Miere subcarpatică
Găsim mierea în localitatea Vârfuri, județul Dâmbovița. Pe Liviu Rotaru îl găsim la numărul 0733 189 607 și pe .
Va mulțumesc pentru aprecieri și vă așteptăm să gustați din mierea noastră, nu numai s-o cumpărați!
Descoperă și alte stupine: