Ograda lui Luca, legume și fructe pentru copiii sportivi

Ograda lui Luca, legume și fructe pentru copiii sportivi

Ograda lui Luca din județul Dâmbovița este locul unde Luca Mihai și familia lui îngrijesc legume naturale și compun rețete de pus la borcan. Lui Luca îi place să experimenteze cu ce crește în ogradă și îi mai place să studieze, să învețe cum să facă lucrurile cât mai bine.

Așa reușește să crească legumele din semințe, până la răsad, recoltă și conservare pentru iarnă. Ne surprinde cu rețete proprii de salată de ghebe cu gogoșar sau salată de ghebe cu ardei capia, dulcețuri cu diferite arome, siropuri și alte bunătăți. Luca ne dezvăluie chiar și o rețetă video de marinată de Limba Boului, ciupercă ușor de găsit în păduri.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Prospețime din Ograda lui Luca

Prospețime din Ograda lui Luca

De unde a pornit ideea transformată în ogradă

„Luca Mihai mi-e numele și în mare parte din viață, sunt trăit la oraș, mai precis în București. Sunt căsătorit și am un băiat de 10 ani. Este în clasa a IV-a la Colegiul National Emil Racoviță, școală cu profil sportiv de înot. Încă de când era Alex la grădiniță, am ales să-l îndrumăm spre o viață sănătoasă, cu multa mișcare. Așa că ni s-a părut logic să meargă la o școală cu profil sportiv.”

„Pot spune că antrenoarea de înot, în clasa I, ne-a recomandat să nu îi mai dăm sub nicio formă carne de pui din comerț și să îl hrănim cu legume cât mai natural crescute.

Descoperi, te documentezi, înveți

„Așa că am făcut primul pas acum 4 ani și am început să cresc iepuri în mica noastră curte (sub 100 metri pătrați ) din orașul Pantelimon. Acesta a fost momentul în care mi-am dat seama că îmi place să cresc animale.”

„În perioada ce a urmat, am început să citesc și să mă documentez din ce în ce mai mult despre agricultura ecologică. Anul trecut am urmat un curs de introducere în permacultură și anul acesta, un curs de antreprenoriat social.”

„Tot anul trecut am achiziționat și curtea de la țară din sat Ungureni, comuna Cornești, județul Dâmbovița. Printr-un joc de cuvinte între mine și soția mea, ne-am hotărât sa ii spunem Ograda lui Luca. ”

ograda-lui-luca-2

Ograda lui Luca

„Ograda are 1000 metri pătrați și avem o grădină de legume, un solar de 60 de metri pătrați și două țarcuri în care aleargă în voie puișorii și găinile. Anul trecut în primăvară (2015) am cumpărat 200 de puișori. Din păcate, lipsa de experiență și încăpățânarea mea de a le da furaje mai mult de 2 săptămâni, au făcut ravagii… am avut pierderi mari și mai mult am băgat decât am scos.”

ograda-lui-luca-joaca-in-fan

Legume proaspete și conservate în Ograda lui Luca

Punct. Și de la capăt

„Dar omul din greșeli învață. Anul acesta am luat-o de la capăt cu 300 de puiuți și cu ajutorul unei prietene (medic veterinar) puișorii sunt bine. De data asta nu le-am mai dat uruială, adică cereale amestecate, ci am pus spărtura de porumb în 70% din hrănitori și spărtură de grâu în celelalte.”

„Vânzările de pui încep după vârsta de 3 luni. Același principiu l-am păstrat și la găinile mari, în jumătate din hrănitori, porumb, și în cealaltă jumătate, grâu. Anul acesta voi încerca sa fac și cuști pentru iepurași, și un țarc pentru rațe.”

Grădina din Ograda lui Luca

În grădină, totul e natural, nu eco și bio (termeni pe care îi consider foarte comerciali). La noi e ca la țară, țărănește, sau mai bine spus, ca pentru mine și familia mea. În iarnă am aruncat câteva roabe de găinaț de pasăre și cam atât. De stropiri cu ceva anume nici nu se pune problema. Anul acesta am sa încep cu macerat de urzică și cu lapte.”

„Am pus roșii, castraveți, vinete, ardei, morcov, țelină, păstârnac, dovlecei, sfecla roșie și altele. Nu am pus cantitate mare, doar surplusul îl vând. Marea majoritate a semințelor o procurăm de la oamenii buni de pe Semințe Libere și de la prieteni dragi, iar răsadurile sunt produse la mine în solar, sunt nestropite, neîngrășate.”

„O altă cultură dragă mie este cultura de ciuperci pleurotus pe buștean. Fructifică mai mult toamna, iar gustul ciupercilor crescute natural nu se compară cu cele crescute în mediu controlat.”

„În plus, iubesc drumețiile și mersul în natură, culeg plante și ciuperci din flora spontană, și așa, ele devin parte din gama de produse din Ogradă.”

(sursa celor 3 video: pagina de Facebook Ograda lui Luca)

„Anul acesta am început mai în forță și pe partea de dulcegării: siropuri și dulcețuri din flori de salcâm, soc, bujor, și sper să mai am timp să fac și din iasomie și tei.”

Sirop de salcâm

Sirop de salcâm

„Când vine vorba despre desfacerea produselor, aici e puțin mai greu. Eu personal nu vând decât prin mediul online, cu livrare în București o data pe săptămână pe un traseu prestabilit.”

borcane-cu-legume-din-ograda-lui-luca-3

Bunătățuri din Ograda lui Luca

Care sunt planurile de viitor pentru Ograda lui Luca?

„Vreau să pun la punct Ograda, încă mai sunt multe de făcut. Vreau să mă extind pe o gamă mare de conserve de calitate și cât mai unice ca produs. De exemplu, anul trecut am făcut salată de ghebe cu gogoșar și salată de ghebe cu ardei capia. A fost o nebunie și e rețetă proprie!”

Care sunt cele mai importante lucruri învățate până acum?

„Cele mai importante lucruri care l-am învățat sunt: că nu te poți baza decât pe tine și familia ta, că gura lumii nu o închide decât pământul, că dacă vreau ca ceilalți să fie buni, în primul rând eu trebuie să fiu bun, și că, atâta timp cât faci ceea ce îți place, rezultatele nu vor întârzia să apară.”

munca-in-ograda-lui-luca

Liniște și spor

Unde găsim Ograda lui Luca

Ograda lui Luca e de găsit în satul Ungureni, comuna Cornești, județul Dâmbovița.

vezi pe Harta Fermelor

Pe Luca Mihai îl găsești pe Facebook sau la numărul de telefon: 0788 497 937.

Ograda lui Luca livrează în București o data pe săptămână pe un traseu prestabilit.

După ce guști (vizual cel puțin) legumele din Ograda lui Luca, recomandă unui prieten Portretul de Fermier al lui Mihai Luca. Cine știe când ai tăi au nevoie de hrană sănătoasă și îți vor mulțumi.

Descoperă:

Harta Fermelor din România

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!