PlatFerma, Jurnal de Bord #1: Noi, echipa PlatFerma

PlatFerma s-a născut din dorința nemărginită de a reuni toți fermierii și gospodarii din România într-un loc. Imaginează-ți o pajiște întinsă, suculentă, aromată, de unde poți alege ce e bun în România bob cu bob. Așa am ajuns să construim comunitatea unde mâncarea sănătoasă şi tradiția înflăcărează agricultura, meșteșugul şi turismul.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


De azi, avem un Jurnal de Bord, pe care îl umplem, foaie cu foaie, cu traseul PlatFermei prin peisajul agriculturii românești. Îți povestim cine suntem, cu cine colaborăm și mai ales, de ce alegem să lucrăm cu fiecare. Jurnalul de Bord PlatFerma ne va apropia de tine, ca să putem descoperi împreună minunata Românie rurală și varianta ei urbană.

Cine e în echipa PlatFerma?

Ada Țeicu, surprinsă de Firicel Photograpy când povesteam cu drag despre PlatFerma, la Petrecere câmpenească în Brașov - Adoptă un țăran.

Ada Țeicu. Povesteam de PlatFerma, la Petrecerea Câmpenească Adoptă un Țăran. Fotografie de Firicel Photograpy

Să mă prezint: eu sunt Ada Țeicu, inițiatoarea PlatFermei, gurmand curios și iubitoare de viață autentică, jurnalistă prin pregătire și blogger prin alegere, bănățeancă recent mutată în centrul țării, la Brașov.  Am pornit pe drumul bătătorit al satelor românești în căutare de rădăcini și sevă. Am organizat ce-am găsit și acum mă bucur să descopăr România rurală strat cu strat, ca foile de ceapă.

Acum câțiva ani, PlatFerma era dorința de a participa activ la ceea ce vreau să văd în jurul meu, o relație mai apropiată cu hrana și cu cei care-o îngrijesc. Curioasă din fire, dar și gâdilată de entuziasm, am atras oameni care au aceeași dorință de a știi cum și de unde se hrănesc, de a uita să ceară înainte să dea o mână de ajutor celor care păstrează rădăcinile bine înfipte în pământul roditor.

Ca să mă înțelegi, trebuie să îi cunoști pe gospodari, să le vezi gospodăriile. Nu-s două la fel!

Alături de mine sunt oameni care cred în propriile valori și se mișcă în aceeași direcție. De obicei, înspre ferme și grădini, înspre pajiști și munți, sezon după sezon.

Andrei Afrăsinei, gurmand curios la PlatFerma

Andrei Afrăsinei, gurmand curios la PlatFerma

Andrei Afrăsinei, brașovean de când se știe, a câștigat o perspectivă nouă de când ne-am cunoscut, el fiind alături de mine de 3 ani. PlatFerma l-a cucerit după un timp, când a văzut că România rurală e pe cât de fascinantă, pe atât de curios de (re)descoperit. Om bun la toate, mergem împreună la ferme și mereu rămânem surprinși de deschiderea gospodarilor cu care ne întâlnim.

Andrei: „Mă regăsesc în plăcerea de a ști ce mănânc, de a mânca sănătos. Prefer să depind de gospodarul de lângă mine, pe care îl cunosc și îl pot ajuta, decât să fim aglomerați de mâncare din surse neclare. Prefer lanțul alimentar scurt, dacă e să vorbim de lanțuri.”

„Încă de la prima vizită la fermă, am înțeles ce înseamnă munca și viața lor. Cei pe care i-am vizitat mereu făceau câte ceva cât povesteam. Pot spune nu că stăteam la povești, ci că mergeam la povești.”

Mădălina Ciocoiu, povestitoarea îndrăgostită de Crăciun

Mădălina Ivan, povestitoarea îndrăgostită de Crăciun, confundată adesea cu Mădălina Crăciun

Mădălina Ivan este „fata cu povestea”, prietena mea de o viață (de fapt, de 3 ani), care a simțit cum crește sămânța entuziasmului și s-a alăturat descoperirii României rurale prin PlatFerma. Ea este cea care scrie povești și corectează textele, cea care dă aripi puternice cuvintelor de pe blog.

Mădălina: „O cunosc pe Ada de 3 ani. De PlatFerma am auzit pentru prima dată acum 2 ani. Eu şi Ada ne-am revăzut acum 1 an. Nu e vorba aici despre rolul cifrelor, dar ele îmi arată totuşi evoluţia unor întâmplări din viaţa mea. O prietenie a însemnat mărturisiri, mărturisile au fost entuziaste foc, ele erau despre PlatFerma de azi. Azi, rolul meu şi munca mea în PlatFerma sunt exact ce am auzit de multe ori, dar n-am ştiut că mi se poate întâmpla şi mie: nu simt că lucrez, ci că fac fix ce-mi place şi o fac cu drag, alături de un om căruia ochii încep să-i sclipească grozav când vorbeşte despre PlatFerma.”

„Mie-mi plac poveştile şi îmi place la ţară, aşa că, pe când simţeam că Adei o să i se spargă pieptul de atâta entuziasm şi drag atunci când vorbea despre PlatFerma, i-am zis: Vreau şi eu cu voi, vreau mult !!! Şi ăla a fost momentul în care m-am alăturat familiei PlatFerma şi momentul care m-a pus pe macazul meu, cel al poveştilor şi al demultului românesc.

Nu demult, PlatFerma era un blog de gurmand (amator) curios (profesionist), apoi am creat Harta Fermelor.

Ca gurmand, sunt amatoare, însă la curiozitate sunt profesionistă. Așa că m-am gândit că nu poate fi greu să fac o Hartă a Fermelor din România. Nu e greu, dar a durat ceva. Acum pot spune că am învățat să fac o hartă. La fel, pot spune când altcineva o face mai bine, măcar am termen de comparație și știu ce presupune nivelul de amator.

Prin harta făcută cât am putut de bine cu Google Maps, am cunoscut dorința oamenilor de a descoperi gospodăriile din apropiere și am înțeles importanța gurmandului local.

Căutam câte un fermier care să aibă grijă de gospodărie pentru familia proprie, în primul rând, le scriam un email și descopeream oamenii de dincolo de agricultură și gospodăriile lor.

De atunci, lucrurile au luat amploare.

Harta Fermelor a devenit locul unde cei care caută hrană locală, proaspătă, să găsească mai mult decât se așteptau. Știu, că doar am pățit și eu. Am descoperit povestea fiecăruia și-mi e din ce în ce mai ușor să înțeleg valoarea diversității și muncii țăranului. Așa că Harta Fermelor e un fel de listă a dorințelor, vreau să-i vizitez pe toți cei care se mândresc cu truda lor și cu raritatea lucrului bine făcut, cu și din dragoste de pământ.

Cine a îmbunătățit Harta Fermelor
Corina Tudorache, fata cu Harta PlatFerma

Corina Tudorache, fata cu Harta PlatFerma

Corina Tudorache este „fata cu harta”. Am primit într-o zi un email de la ea, în care îmi spunea cu cât drag lucrează din pasiune într-un domeniu cel puțin curios, webmapping. Am făcut schimb de emailuri și acum Corina lucrează la noua versiune a Hărții, care va cuprinde fermele pe care le descoperim împreună cu voi.

Corina: „Într-o zi răsfoiesc Facebook-ul și privirea îmi pică pe o postare a unuia din sutele de contacte. Postarea vorbea de o hartă a fermelor cu produse naturale din România. Dau click pe link și intru pe site. Frumos proiectul, îmi zic, păcat că harta nu prea funcționează, îmi zic, din nou. Mă uit pe site, citesc câteva articole, și mă întorc din nou la hartă. Ah, ce păcat că iconițele sunt lipsite de personalitate… Și legenda e răsfirată pe un sfert din pagina site-ului. Închid browser-ul, dar îmi rămân în minte proiectul frumos și harta deloc inspirată.”

Aici poți să citești povestea emailurilor dintre PlatFerma și Corina și cum am ajuns să ne bucurăm cu toții de o hartă a fermelor mai bine organizată, mai interactivă, mai seducătoare. Dacă ai nevoie de o hartă interactivă care să-ți organizeze proiectul și să-i insufle mai multă viață, contacteaz-o pe Corina. Ea te va ajuta să găsești echilibrul în lucrul cu o hartă online.

Harta Fermelor din România

Ce urmează pentru PlatFerma?

Oamenii din jur care ne ajută, ne susțin, ne încurajează, sunt cei care încă nu sunt menționați aici. Familiile noastre și prietenii sunt mereu surprinși de traseul nostru prin veșnicia de la sat și prin tumultul orașelor, iar cei pe care îi întâlnim în diferite circumstanțe devin entuziasmați cu gândul la posibilitățile existente într-un proiect așa frumos ca PlatFerma.

Alexandru Ghiță a ajutat la construcția versiunii actuale a PlatFermei cu mult drag și îi mulțumim pentru sprijinul necondiționat. Mass-media a fost alături de noi de la început și le mulțumim celor care duc vestea mai departe. Voi, tu, cel care citește, toți suntem aici, pe PlatFerma, pentru că iubim natura, pământul, aerul și apa pură, viața autohtonă românească, sub diversele ei interpretări.

Ne mărim echipa cu fiecare om care oferă din timpul și experiența lui/ei celor care merită respectul, atenția și susținerea noastră: fermierilor români de calitate. Fiecare om din echipa PlatFerma aduce la masa din câmp ce are mai bun, cu fală, lucrat cu minuțiozitate și curiozitate, după îndemnul „Fă Rai din ce ai”.

Emailurile primite de la voi ne-au șlefuit direcția. Așa am ajuns să schimbăm harta sau să primim de la fermieri și să vă arătăm certificatele de producător ale celor care au. Voi vreți să știți cât mai multe despre fiecare gospodar, și noi învățăm cum să fim curioși și ce să întrebăm. Adresa noastră de email este platferma@gmail.com

O vizită la fermă spulberă iluziile, de orice fel sunt ele. Curiozitatea și interesul sunt binevenite unde înflorește cultura îngrijită cu mândrie, unde oamenii fac Rai din ce au.

Mergi la fermă și convinge-te! 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu