PlatFerma la TEDx Brașov Women – Jurnal de Bord

PlatFerma la TEDx Brașov Women – dincolo de dorință

TEDx Brașov Women este un eveniment anual, care aduce pe scenă femei care vorbesc despre idei și acțiuni importante pentru fiecare dintre noi. Am urcat pe scena TEDx Brașov Women în 3 noiembrie 2017, la Brașov, pentru a vorbi publicului despre cum putem educa prin poveste. Cea mai bună formă prin care am putut vorbi despre educație (tema propusă pentru TEDx Brașov Women 2017) a fost să spun povestea PlatFerma, platforma fermierilor din România. Ce am dorit să transmit și chiar mai mult, găsești în următoarele rânduri:

Ada Țeicu, inițiatoarea PlatFerma, pe scena TEDx Brașov Women

PROBLEMA – nu mai găseam roșii cu gust

„Ce faci atunci când te lovești iar și iar de o problemă? Încerci poate să te gândești la ea, să o întorci pe toate părțile, să înțelegi de unde a apărut și cum o poți rezolva. Problema asta apare și reapare sub diferite forme și ajunge să îți afecteze nu doar viața, ci și felul în care gândești.

Pe mine una mă deranja îngrozitor de câte ori mergeam la piață și NU GĂSEAM roșiile alea cu gust de roșii, ca în copilărie, când luam fructul de pe vrej, îl frecam de bluză (deja murdară) și mușcam din el de se scurgea jumătate pe lângă.

Și știți cum e, la piață ajungi de câteva ori pe săptămână, depinde câte uiți să iei din prima. M-am și mutat lângă o piață când m-am relocat la Brașov, eu fiind bănățancă de fel, doar ca să fie mai scurt drumul până la legumele și fructele proaspete.

Ușor, ușor, am văzut că în piață nu mai găsesc legume autohtone cu gust. În loc să-mi fie ușor să găsesc produse sănătoase, am descoperit cât de greu este să aflu identitatea hranei din meniul zilnic. Asta însemnă că trebuie să fiu atentă nu doar la cum arată produsul, ci și la subtilitățile care nu se văd cu ochiul liber. De exemplu, contează unde cresc și felul în care sunt crescute produsele, din ce semințe provin, ce îngrășăminte se folosesc, cu ce sunt apărate de dăunători. Adică să mă intereseze CE cumpăr și DE LA CINE. Așa mi-am dat seama că:

– puțini producători mai au timp să stea la piață să vândă,
– românii vizitează tot mai rar piețele și cumpără din supermarket, unde totul e la îndemână,
– mulți producători nu știu cum să-și vândă marfa sau nu au timp pentru asta.

IDEEA – PlatFerma: Platforma Fermierilor din România

Așa că am zis să caut producătorii unde sunt ei, să le bat la poartă. Dar prima dată a trebuit să îi găsesc.

I-am căutat în primul rând pe marele Internet. Acolo i-am găsit pe cei mai activi, dar și pe cei care au crezut că, dacă-și fac un site sau un profil pe Facebook, vor vinde tot. Ce unii nu știau este că trebuie să fii ACTIV pe internet, că altfel se pierde minunăție de informație în tot zgomotul care se întețește zilnic.

Apoi i-am căutat direct la ei acasă, am fost și merg în vizite la ferme. În vizită la una din fermele din apropierea Brașovului, fetița de 7 ani a familiei m-a surprins cu răspunsul la mirarea mea: „ce gospodărie mare și frumoasă aveți voi!”. Ea, mângâind cei doi pui de pisică pe care tocmai îi scosese din ascunzătoare ca să-i vedem și noi și să ne jucăm cu ei, îmi spune: „Da, dar e și multă treabă de făcut”. Didi, copila de 7 ani școlită în oraș și dusă la cursuri de pian și scrimă, care mulge cu cea mai mare plăcere căprițele familie, observă câtă muncă e necesară într-o gospodărie și are o etică a muncii tot mai rar întâlnită. Atunci e corect să spunem că Didi este o copilă educată și la școală, dar are și „școala vieții”. Cum altfel aș fi putut afla toate acestea dacă nu mergeam în vizită la fermă?

Ferma Harman, Didi
Didi mulge cu drag căprițele din fermă

Dacă ești activ și, mai important, constant, oamenii încep să fie atenți la ce ai de spus, pentru că se conturează o voce. Eu am zis că degeaba am pregătire de jurnalist, dacă nu-mi folosesc EDUCAȚIA.

Și-am făcut un blog. I-am spus acestei voci – PlatFerma – platforma fermierilor români. De-atunci m-a lovit cel mai mare val de auto-educare și entuziasm din viața mea.

SOLUȚIA – o comunitate activă și dinamică

O comunitate CU CARE și PENTRU CARE să ai un impact se construiește în timp, dar mai ales cu OAMENI.

Sănătatea este importantă. Autenticitatea este importantă. Identitatea hranei este importantă. Fermierii sunt importanți, pentru că ei sunt cei care ne hrănesc prin munca lor. În ziua de azi, munca lor pe ogor nu mai este de ajuns. Degeaba ai cel mai sănătos și gustos produs, dacă nu ai o piață pentru el, ajungi (cum vedem la televizor) să îl arunci pentru că 1) produsele naturale sunt foarte perisabile și în România sunt prea puține locuri pentru depozitare special amenajate 2) ai muncit prea mult să dai produsele pe nimic.

Puțini producători mai au timp să stea la piață să vândă, așa că internetul poate fi de un real folos dacă știu să-l folosească. Toți folosim internetul și acesta nu va dispărea prea curând. Ba mai mult, toate afacerile din ziua de azi și de mâine primesc o dimensiune nouă pe Internet.

Dar să înveți să folosești internetul în scopul vânzării produselor cere timp, resursa cea mai importantă pe care o avem cu toții. Sunt atâtea strategii și oportunități de promovare, încât ajungi să nu știi ce să alegi.

PlatFerma conturează dimensiunea nouă de care au nevoie fermierii români. Promovăm poveștile care educă. PlatFerma susține fermierii și spune poveștile producătorilor din România: Cine? Ce face? Unde? Când au început? Cum au făcut? De ce fac asta?

Cosmina și soțul ei s-au mutat din București la țară, în Mărginimea Sibiului, pentru că și-au dorit să stea cât mai mult cu cei 3 copii ai lor și să le lase moștenire un mod de viață. Cosmina face niște dulcețuri ca rupte din rai, decorate de ea manual și personalizate, din fructe din propria gospodărie, dar și cumpărate de la producători din zonă. Familia Cosminei face transhumanța de la oraș înapoi la sat și insistă să colaboreze cu alți producători, pentru că este de părere că nimeni nu poate sta în calea celor care mizează pe calitate. Pentru ea, PlatFerma înseamnă un motiv în plus de colaborare, pentru că știe că producătorii sunt o forță când sunt uniți.

Camara cu Delicatese, bijuterii culinare din Gura Raului, Marginimea Sibiului (7)
Cosmina lângă sobă, amestecând molcom în dulceață

În ziua de azi, poți citi despre producătorii din România pe PlatFerma chiar și în timp ce stai la coadă la supermarket, iar așa poți vedea că fiecare om și fiecare produs are o poveste și fiecare poveste se poate împleti cu a ta.

Românii evită tot mai mult piețele și cumpără din supermaket, unde totul este la îndemână, din cauza prețurilor competitive, care au în vedere doar dimensiunea economică, nu și pe cea socială.

Cumpără direct de la producător și folosește instrumentele moderne de a ajunge la el: telefon, comandă pe internet, mergi la târguri, ia mașina, umple-o cu prieteni și mergi în vizită în gospodărie!

Întâlnirea cu fermierul și istoria acestuia, lucrurile pe care le afli de la producător despre cum cresc produsele în timp ce-ți alegi ce-ți place, invitația de a-i vizita în gospodărie, sunt cele care fac diferența dintre a consuma marketing și a te hrăni sănătos. PlatFerma te invită în gospodăriile fermierilor români, lansează o invitație de a cunoaște identitatea hranei și a femierului, prima dată online, apoi direct în gospodărie. Harta Fermelor te ajută să găsești cel mai apropiat fermier și să-i faci o vizită, să înveți ce înseamnă drumul hranei din gospodărie în farfurie.

Mulți producători nu știu cum să-și vândă marfa sau nu au timp pentru asta. Dacă informațiile și întâmplările din Portretul de Fermier și Portretul de Procesator te ajută să descoperi identitatea hranei, iar Harta Fermelor îți arată unde găsești producătorii cei mai apropiați, noua secțiune de restaurante te îndrumă spre restaurantele din orașe care au înțeles cât de importantă este identitatea ingredientelor pe care le folosesc să gătească meniurile atât de arătoase!

Soluțiile la problemele fermierilor sunt ușoare dacă știi să le simplifici:

1. În loc să convingă fiecare om în parte să cumpere produsele, fermierii pot ajunge la mai mulți oameni deodată prin internet, pot vinde produsele direct din gospodărie, la târguri sau restaurantelor care hrănesc populația urbană tot mai mult.
2. În loc să piardă timpul convingând clienții să cumpere rând pe rând, fermierii se pot concentra pe a face lucrurile cât mai bine în gospodărie, pe organizare și pe propria educație continuă, învățând unii de la alții.

PlatFerma le oferă fermierilor servicii de promovare customizate, pentru că fiecare are nevoi diferite, fiecare poate servi doar un anumit număr de oameni. Unii pot alege să se promoveze prin social media, alții comunică cu clienții fideli prin newsletter, alții își doresc propriul magazin online, unii participă la târguri și evenimente, alții vor să vândă produsele în restaurante și magazine.

Magazine cu produse locale | Restaurante cu produse locale | Târguri și evenimente

PlatFerma aduce față în față fermierul și gurmandul în diferite feluri. Dezvoltăm platforma fermierilor români astfel încât tu, ca gurmand, să poți găsi ușor producătorii la ei acasă, dar și în oraș, la târguri și evenimente sau când îți livrează produsele acasă, în restaurante care servesc produse locale. Ceea ce leagă totul este POVESTEA fiecărui fermier pe care o găsești pe PlatFerma.

Poate că eu dau gospodarilor idei despre cum se pot promova, dar în același timp, ei mă învață ceva mult mai important: cum să trăiesc autentic, sănătos. Și împreună, gurmanda curioasă din mine și gospodarii care ne hrănesc sănătos, facem loc pentru identitatea hranei și vă oferim vouă gustul produselor de la țară în meniul zilnic. Tocmai de asta avem nevoie, să ne (re)educăm simțurile.

Eu vă invit să mergeți în vizită la fermele locale din jurul orașului în care locuiți. Găsiți ferme pe Harta Fermelor și ne puteți scrie să ne recomandați gospodarul preferat. Mulțumesc, să fim sănătoși!”

Harta Fermelor Romania, PlatFerma

Când am început PlatFerma, era doar un blog. Nu avem ideea că se va transforma într-o platformă care aduce împreună fermieri și gurmanzi, că va avea o hartă a fermelor (mulțumită MapWizard) de unde-ți poți alege cea mai apropiată fermă și poți vedea ce anume produce și cum produce, dar și de ce și de unde au început. Asta pentru că totul a început de la o dorință de a găsi fermieri români și a înțelege ce înseamnă drumul hranei din gospodărie în farfurie.

În timp, PlatFerma s-a dovedit a fi folositoare:

  • pentru cei ca tine și ca noi, care caută cele mai naturale produse,
  • pentru gurmanzii care caută dincolo de gust și vor să cunoască identitatea hranei,
  • pentru fermieri, care au început să aibă parte de promovare susținută,
  • pentru fermieri și procesatori, care-și găsesc parteneri pe Harta Fermelor,
  • pentru presă, care preia informații de pe PlatFerma.

Azi, PlatFerma este locul unde găsești fermieri și procesatori care aduc pe masa ta cele mai naturale produse crescute pe pământ românesc. Fiecare are un loc de cinste pe Harta Fermelor și ne bucurăm să vedem tot mai mulți gospodari în magazinele și restaurantele din România.

Vezi povestea PlatFerma pe scena TEDx Brașov Women:

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *