Fiecare locație de pe Harta Fermelor are un Portret de Fermier sau Procesator
Ferma Muntean, stâna de capre din Pădurea Bogății

Ferma Muntean din Măieruș, județul Brașov, este locul unde găsești lapte și brânzeturi de capră, aer curat și omenie atunci când mergi în vizită la stână. Mutați de la bloc în satul natal al tatălui, familia Muntean îngrijește 242 de capre din rasă autohtonă, metisuri de Carpatină cu Albă de Banat. Laptele este muls manual dimineața și seara de către Alina și tatăl ei, Nicu, iar închegarea acestuia și transformarea lui în brânză de capră cade în sarcina mamei, Melania. Vezi cum se transformă laptele de capră în brânză în vizita PlatFerma la Ferma Muntean AICI. Povestea ne-o spune Alina Muntean, tânăra ambițioasă care are grijă ca ferma să se dezvolte sănătos. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Cine are grijă de Ferma Muntean „Suntem familia Muntean, familia care are ferma de capre pe Valea Bogății, Măieruș. Tati se ocupă de toată gospodăria, Alina se ocupă de animale și furaje, și mami este “băcița” fermei, ea face brânza. Tot Alina se ocupă de cele administrative, marketing, contracte și toate cele bănești.” Cum a început povestea Fermei Muntean „Ne-am mutat de la bloc în satul natal al tatălui meu din dorința de a deveni “fermieră”.Tata a fost tractorist în IAS-uri ,dar de când cu divizarea lor, […]
Terra Natura, cereale, făină și vin, certificate ecologic

Terra Natura este o fermă ecologică din județul Timiș, care cultivă cereale ecologice și viță-de-vie ecologică. Culturile sunt transformate și în produse finite, adică făină ecologică și mălai ecologic procesate în moară cu pietre, dar și vin ecologic. Mai găsim și ulei presat la rece, paste făinoase și muștaruri, produse făcute de colaboratorii lor, cu materia primă provenită de la Terra Natura. Noi am descoperit produsele Terra Natura la Băcănia Magică (Hărman, jud. Brașov). Ne-am dorit să cunoaștem povestea lor mai în detaliu și se pare că am fost gând la gând cu Luca, pentru că ne-a scris un email de la care a pornit conversația noastră. Acum, să aflăm povestea fermei Terra Natura. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! În 1995, doi frați elvețieni, Luca și Paco, alături de tatăl lor, au pus bazele fermei care acum se întinde pe o suprafață de 900 de hectare. Începuturile poveștii Terra Natura au fost marcate de înființarea unei ferme agricole de cereale, certificată mai apoi și extinsă cu adăugarea unei mori cu pietre care să transforme cerealele ecologice în făină bio de grâu, grâu spelta, făină de secară, dar şi în mălai bio. Mai apoi au început să planteze și viță-de-vie, care s-a transformat în vin ecologic din soiurile: Fetească […]
De la Plantație la Sucuri Naturale – Sana Plant Extract

Sana Plant Extract din județul Dâmbovița cultivă, în sistem ecologic, lavandă, soc, aronia și mur, pe care le poți cumpăra proaspete sau uscate și din care fac sucuri naturale. În timpul sezonului, îți poți culege singur fructele direct de pe plantație (Pick Your Own). Povestea plantației de lavandă, soc, aronia și mur de mai jos ne arată cum poți începe fără nimic: fără teren, fără experiență, într-o localitate în care nu cunoști pe nimeni, cu fructe de care lumea fie nu auzise, fie nu credeau că pot fi folosite ca hrană. Plantația de la marginea pădurii este certificată ecologic, iar produsele care ies din mâinile celor care lucrează aici sunt și ele naturale și cu garanția de primă calitate. Binecunoscutul brand Topoloveni și Topoloveana folosesc fructele de aronia de la Sana Plant Extract pentru dulceața de aronia. De asemenea, fac parte din aceeași asociație ca și Ferma Nasul Roșu. Ne bucurăm să vedem colaborări între producătorii și procesatorii români și să vedem piața românească de produse locale luând avânt. Ce găsim la plantația Sana Plant Extract? ✅ produse în stare proaspătă sau uscată: flori de lavandă, flori de soc, fructe de soc, fructe de aronia ✅ sucuri naturale: Suc Natural de Aronia, Suc Natural de Soc și Suc Natural de Aronia și Soc. Vrei noutățile […]
Microgreens România, macro impactul microplantelor

Microgreens România este un brand românesc tot mai ușor de găsit în restaurantele din țară. Microplantele pe care le cultivă sunt plante tinere, comestibile, care sunt folosite atât pentru proprietățile lor, cât și pentru a decora farfuriile și o să vezi mai jos cum arată. Probabil le-ai văzut deja în restaurante, Microgreens colaborând cu profesioniști HoReCa din toată România. Vlăstarii sunt acele plante aflate în primul stadiu de dezvoltare, care au tulpina și primele două frunze. Microplantele sunt cultivate fără insecticide, îngrășăminte sau lumină artificială. La noi ajung ambalate în caserole individuale, iar vlăstarii de la Microgreens au aromă intensă și își păstrează prospețimea până la șapte zile. Microplantele (vlăstari sau microgreens) sunt diferite de germeni, cresc sub lumină naturală intensă, în spații cu umiditate scăzută și aerisire bună. Majoritatea speciilor de microplante au nevoie de 1-2 săptămâni pentru creștere și se recoltează abia după ce primele frunze sunt dezvoltate complet. Microplantele se păstrează între 4 și 7 grade Celsius, mai puțin busuiocul (sensibil la frig), care se păstrează între 12 și 15 grade Celsius. Microplantele crescute de Microgreens România sunt de multe feluri (un număr de 29 de specii de plante): busuioc verde, busuioc roșu, amarant roșu, borago (limba mielului), brocolli, ceapă chives, coriandru, creson, […]
BIOLOI, ulei presat la rece bio produs în România

BIOLOI este un ulei presat la rece bio, fabricat în România, din cultură crescută la Măriuța, județul Călărași. Uleiul ecologic este produs din culturi certificate ecologic de floarea-soarelui, cultivate de cei patru oameni dedicați care formează echipa BIOLOI. Foști corporatiști, cei patru prieteni au pornit o cultură certificată de floarea-soarelui din semințe tradiționale românești, pe care o transformă, prin presare la rece, în uleiul organic BIOLOI. BIOLOI este un ulei organic produs în România, presat la rece o singură dată (adică extravirgin) și nerafinat. Pe lângă uleiul organic provenit din cultura bio de floarea-soarelui, cei patru mai cultivă cânepă bio, coriandru bio și armurariu bio și fac ulei bio din cânepă și ulei bio din armurariu. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! BIOLOI are certificare ecologică pentru culturile din care extrag uleiul, la fel cum au și partenerii lor care îi ajută cu procesarea uleiurilor. Uleiurile sunt presate la rece, mărturie stă menținerea temperaturii semințelor din timpul stoarcerii undeva sub 40 de grade. Ambalajele din sticlă sunt 100% reciclabile, închise la culoare, ca uleiul să-și păstreze proprietățile intacte odată deschis și din respect pentru mediul înconjurător. Cine stă în spatele uleiurilor ecologice BIOLOI „Suntem două cupluri de români, altfel spus, patru vechi prieteni cu aceeași istorie de foști angajați în bănci, care la […]
Aronia, Elixirul Vieții, cultivată în Satu Mare

Aronia Elixirul Vieții din județul Satu Mare este o mică afacere de familie a cărei poveste dezvăluie puterea dorului de țară și ambiția izvorâtă dintr-o idee venită la timpul potrivit. Povestea Siminicăi și a familiei ei este punctată de dorință și stăruință. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Aronia ecologică și sucul de aronia Din năzuința de a se reîntoarce în țară după ce au muncit în străinătate (și a avea la ce se întoarce), Siminica a pornit pe un drum care i-a deschis multe uși datorită insistenței și ambiției ei. Puterea exemplului din povestea Aronia Elixirul Vieții ne reamintește că, pentru oamenii care vor, nu există nu pot, există doar: cum fac asta? Aflăm din povestea Aronia Elixirul Vieții: cum începi o cultură de aronia în România, care sunt pașii în plantarea culturii de aronia pe care i-a urmat Siminica, certificarea culturii de aronia, cel mai important lucru pe care l-au învățat plantând aronia, unde găsim plantația și produsele Aronia Elixirul Vieții, cum se consumă și cât costă sucul ecologic de aronia, sfaturi pentru cultivatorii de aronia. Aronia, plantă de origine americană, a fost dovedită ca având cel mai puternic fruct cu proprietăți antioxidante din natură. Aronia face parte din familia Rosaceea și este cunoscută […]
Manufactura de Brânză – brânză maturată în Mureș

Manufactura de Brânză din Cund, județul Mureș, este locul unde laptele vacilor Bălțată Românească se transformă în brânzeturi maturate trimise în toată țara prin curier. Familia Varga se ocupă de îngrijirea văcuțelor din rasa Bălțată Românească și produce 9 sortimente de brânză maturată. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Manufactura de Brânză de la Mureș Suntem Manufactura de Brânză, adică Familia Varga din Cund. Tata, István, se ocupă de animale și furaje, mama, Ilonka, vede de cele administrative și juniorul, István produce și “marketează” brânza maturată. Brânză maturată din lapte de la văcuțe românești ✅ Avem 20 de vaci din rasa Bălțată Românească, iar din laptele acestora producem circa 15 kg brânză maturată în stil elvețian, în cinci sortimente diferite. ✅ Văcuțele noastre petrec 6 luni pe an pe pășune unde mănâncă doar iarbă, iar toamna și iarna sunt în grajd, furajele acestora constând în fân și sfeclă furajeră. Furajele provin din producție proprie, începând cu 2018 vom produce furaje în sistem ecologic. ✅ Încercăm să oferim confort cât mai mare vacilor noastre. Le-am instalat perii cu care se pot scărpina singure, au acces la apă proaspătă de izvor, le facem anual “pedichiura”, ca sa nu le doară picioarele, suntem la zi cu toate […]
Ferme curate (lângă București) unde cresc legume sănătoase

Găsim în toată țara ferme curate, care fie cultivă legume, fructe sau cereale, fie cresc animale. Pe cele pe care le descoperim, le punem pe PlatFerma, le aflăm povestea în Portret de Fermier și își găsesc cu ușurință locul pe Harta Fermelor din România, pentru că o viață sănătoasă începe cu hrană curată. După ce am descoperit 21 de Producători Autohtoni de Urmărit pe Facebook, să vedem ce delicii au fiecare dintre gospodăriile românești din jurul capitalei. Dintre cele pe care le-am găsit până acum, câteva sunt din jurul Bucureștiului. Să le descoperim pe fiecare în parte, în ordine aleatoare! Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Ferme curate de lângă București Pe PlatFerma adunăm cele mai naturale și active gospodării, ferme, plantații și producători din România. Cum capitala țării duce lipsă de legume, fructe și produse curate, naturale, ne-am gândit să facem un rezumat la gospodăriilor pe care le-am găsit în jurul Bucureștiului. Să începem! Legume de Țară, județul Argeș Legume de Țară cu magazin online și livrare în București Gusturi de Altădată, județul Ilfov Gusturi de altădată, legume curate pentru bucureșteni Ferma Nasul Roșu, județul Prahova Ferma Nasul Roșu, fermă vegetală în conversie eco Biodumbrava, județul Giurgiu Biodumbrava, Microferma Ecologica cu livrare in Bucuresti si […]
Ferma Nasul Roșu, fermă vegetală în conversie eco

Ferma Nasul Roșu din Palanca, județul Prahova, se ghidează după #PurSimpluAdevărat, motto-ul care le susține munca și totodată promisiunea pe care o fac celor care cumpără legume de la ei. Au lansat de curând cutia cu legume Nasul Roșu, în două variante, una pentru familie mică de 1-2 persoane, alta pentru o familie mare, de 3-4 persoane. Cutia conține legumele de sezon care cresc în ferma vegetală și se livrează pe bază de abonament. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Cine are grijă de Ferma Nasul Roșu Alina, Dan, Ioana și Tudor Constantinescu, împreună ne numim Nasul Roșu pentru că vrem să aducem zâmbetul pe fața celor care ne consumă produsele și o lacrimă în colțul ochiului pentru că-și amintesc de gustul #PurSimpluAdevarat. Suntem o familie de doi corporatiști și doi mici navetiști la București. Ne-am hotărât să cultivăm legume pentru noi în momentul în care a venit pe lume primul copil, acum 10 ani. În timp am învățat, eșuat, învățat din nou și acum am ajuns să fim familiarizați cu tehnica culturii ecologice de legume. Mica noastră fermă a intrat anul acesta în conversie eco, urmând să primim certificarea ecologică în 2019. Ce cultivă familia la fermă Cultivăm tot felul de legume și verdețuri, […]
Ferma Hărman, ouă și carne de înaripate, brânzeturi și voie bună

Ferma Hărman este o fermă de familie din localitatea Hărman, județul Brașov, unde fermierii lucrează cu drag pământul și îngrijesc animalele din gospodărie. Locuitorii din Brașov pot să se bucure de produse locale din apropiere și pot vizita ferma ca să se convingă de felul în care sunt îngrijite animalele și cum sunt cultivate legumele. Acum, să aflăm povestea fermei chiar de la cei care o îngrijesc, iar aici vezi cum a fost în vizita pe care-am făcut-o la ferma Hărman. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Ferma Hărman, unde familia lucrează împreună Suntem familia Mureșan: Anca și Mio și copiii Diana (aproape 7 ani) și Radu (2 ani) și părinții mei (Mimi și Titi). Nu suntem o fermă în adevăratul sens al cuvântului, „Ferma” cred că se trage de la diversitatea animalelor și nu de la numărul acestora. Ne situăm în localitatea Hărman și dispunem cam de 5000 metri pătrați unde creștem diverse animale (găini, rațe, bibilici, prepelițe, iepuri și capre). Mutarea de la oraș la fermă Suntem o gospodărie care producem în primul rând pentru familia noastră. De fapt, de aici a început totul, provocarea de a ne produce cât mai multe alimente în gospodăria proprie. Apoi am realizat că putem produce mai […]
Buniol sau o poveste de dragoste cu roșii

Buniol, drag de roșii Buniol înseamnă mărturisirea de dragoste, lecția despre gust și standarde, o experiență neașteptat de frumoasă, admirație, recunoștință. Buniol înseamnă drag de roșii. Claudia Rugină este cea care, alături de părinții ei, Iosif și Maria, se bucură de una dintre cele mai calde și tandre povești de dragoste auzite de mine vreodată. Admirația, bucuria și respectul față de roșiile pe care le cultivă sunt, în mod categoric, impresionante. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Roșii heirloom/heritage Prin pasiunea ei față de roșii, Claudia și-a propus să ne educe și să ne învețe de ce gustul, autenticitatea și calitatea produsului contează atât de mult: Mi-am dorit să scot roșiile din contextul clasic și aici mă refer la cumulul de imagini care prezintă roșiile doar în mediul rural, în decoruri rustice. Am reușit din ambele puncte de vedere. Reacția degustătorilor ne-a întrecut orice așteptare, iar ședințele foto pentru prezentarea colecției pun în valoare ideea de produs curat. Buniol este mai mult un proiect personal în agricultura sezonieră, cu vizibile amprente sufletești, care are în vedere cultura de roșii, cuprinzând peste 120 de varietăți. Roșiile provin exclusiv din cultură de câmp, iar majoritatea acestor varietăți sunt heirloom/heritage (în traducere: soiurile tradiționale ale […]
Legume de Țară cu magazin online și livrare în București

Legume de țară din județul Argeș cultivă, din soiuri românești și soiuri tradiționale, o abundență de legume proaspete și naturale în grădină și în solar. Livrează legumele frumos ambalate și își anunță clienții pe pagina lor de Facebook și prin newsletter de câte ori au noutăți. Noi îi știm de când am listat 21 de producători autohtoni de urmărit pe Facebook. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Acum le aflăm povestea, degustăm cu ochii și la final, aflăm datele de contact și cum fac livrările. Cine cultivă și livrează Legume de Țară? Suntem o mână de oameni, la propriu. Suntem 5. Mama și tata, fratele, soțul și eu (Valentina). Mama și tata au vândut apartamentul din Pitești și s-au mutat la casă în Albota (la 10 km distanță de oraș). Și-au dorit mereu o mică gradină, așa cum au avut la țară în Teleorman. Noi (soțul și cu mine) le-am propus să își mărească grădina … de vreo 10 ori :). Ei au zis ok, deși erau sceptici: cum să producem legume și să le vindem pe internet? Cine va cumpăra?! Cu îndoieli legate de ce și cum să producem, cu emoții de cum și când vom vinde, am pornit la drum. Am cumpărat teren în sat, […]
Fructe Goji crescute local: Plantație Goji Podeele Mici, judetul Brasov [Video]
![Fructe Goji crescute local: Plantație Goji Podeele Mici, judetul Brasov [Video]](https://platferma.ro/wp-content/uploads/cache/images/remote/i0-wp-com/Plantație-Goji-Podeele-Mici-180788261.jpg)
Te-ai gândit că găsești o plantație de fructe goji în județul Brașov? Plantația Goji Podeele Mici din județul Brașov este o plantație goji certificată bio unde găsești nu doar fructe goji, ci și alte delicatese din fructe și frunze de goji. Mai mult, găsim arbuști și consultanță pentru înființarea unei plantații de goji. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! La casa bunicilor din partea mamei, în comuna Augustin din județul Brașov, Adrian Nicolae și-a regăsit dorința de a trăi sănătos și a conduce o afacere de producție și consultanță cu fructe goji și arbuști care colorează câmpul în perioada de coacere. Goji, acele fructe care cresc în arbuști și sunt binecunoscute în medicina chinezească, se lăfăie acum și pe două hectare în județul Brașov. Cu semințe aduse din China, bucureșteanul mutat la sat a înființat o plantație și se gândește cum să omologheze în România soiul de goji pe care îl folosește. Fructele și frunzele de goji sunt folosite pentru a creea delicii sănătoase. Să vedem ce fel de produse găsim la Plantația Goji Podeele Mici: fructe goji proaspete (în august, când se coc), ceaiuri din fructe și frunze goji uscate, mix de goji uscate cu miere, cremă de miere cu goji, pulbere de goji (+ alte delicii: […]
Ferma Blajinilor: brânzeturi, ouă și carne de la altitudine

Ferma Blajinilor din Fundata, județul Brașov, este o fermă la altitudine, îngrijită de Roxana și Marian Blaj. Produsele Fermei Blajinilor sunt: brânzeturi (caș dulce, caș afumat, telemea, brânză de burduf – adusă vara de la stână), ouă din fermă (sporadic) și carne de vită și găină. Cine se îngrijește ca aceste produse să fie naturale sunt cei doi soți Blaj. Numele lor de familie a inspirat și numele fermei de familie: Ferma Blajinilor. Marian este antrenor, fost sportiv de performanță și participant la Jocurile Olimpice, iar Roxana este psihoterapeut și antreprenor social în sectorul ONG. Familia e întregită de cei doi copilași: Andu, care are 7 ani și Elisa, de 5 anișori. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Cine are grijă de Ferma Blajinilor Mă numesc Roxana Blaj și împreună cu soțul și cei doi copii mici (de 2 și 4 anișori) avem o mică fermă în comuna Fundata, județul Brașov, la altitudine de 1200 m. Ferma noastră este reprezentată în prezent de: 10 vaci (din care 6 cu lapte), plus 5 vițeluși de anul acesta, aproximativ 50 de găini (tinere) și 25 pui de 2 săptămâni, o oaie și un câine ciobănesc, Haiduc. Produsele pe care le punem la dispoziție, în general, sunt ouă, caș proaspăt și […]
Gusturi de altădată, legume curate pentru bucureșteni

Gusturi de altădată ne sunt aduse pe masă de Bogdan Nicolescu din grădina lui din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov. Legumele curate și sănătoase, crescute natural, roșiile din semințe de roșii românești, toate aromele sunt înglobate în Gusturi de altădată. Legumele ajung, de-a lungul întregii veri, la aproximativ 100 de familii abonate la coșul cu legume Gusturi de altădată. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Crescute din semințe românești de roșii, fructele vlăstarilor de roșii plantați cam pe timpul ăsta vor înnobila mesele celor abonați la coșul de legume Gusturi de altădată. Ierburi Uitate a pomenit roșiile românești cu Gusturi de altădată, hai să aflăm și noi povestea legumelor și a fructelor din semințe românești de roșii, multiplicate de la an la an. Cine pune pe masă Gusturi de altădată Eu sunt Bogdan Nicolescu, am 36 ani. Am pornit la drum cu grădina de legume acum 3 ani, când agenția imobiliară unde lucram atunci s-a închis. Am ridicat inițial un solar pe terenul de la Tâncăbești al socrilor mei, acum am ajuns la 3 solarii. Mă ocup, în principiu singur, de tot ce înseamnă producție și distribuție. La munca la solar mă mai ajuta mama și unchiul meu. Când și când, la săpat și la cositul buruienilor mă mai ajută niște băieți […]
Primitiv Foods, hrană primitivă din stupină, delicii cu miere

Primitiv Foods, stupina din județul Buzău are o selecție inedită de miere de albine românească. Mutați de la oraș la țară în Subcarpaţii de curbură, cei doi soți, Cristina și Mihai Negoț, ambalează cu drag miere din stupină și delicatese cu miere pentru a le trimite în toată țara. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Să aflăm povestea stupinei și cum au ales cei doi soți să prezinte mierea lor neprihănită termic sau chimic în fața lumii. La stupina Primitiv Foods găsim atât miere crudă, cât și delicatese cu miere care conving prin alăturarea ingredientelor naturale. Miere crudă: miere de salcâm, miere de rapiţă, miere de floarea soarelui. Dinamica stupinei și minunatele ingrediente de care dispun fie din propria grădină, fie de la producători locali, le-a permis să experimenteze arome a căror bază este nelipsita miere de albine românească din stupina Primitiv Foods, dar și din a altor apicultori locali. Delicatesele cu miere naturală de albine deschid apetitul oricărui gurmand: Delicatese cu miere: miere cremă cu nuci, miere cremă cu alune de pădure, miere cu roşcove şi alune de pădure, miere de salcâm cu mentă, miere de salcâm cu lavandă. Cine aduce pe masa noastră hrană primitivă (Primitiv Foods) După cum obişnuim să ne […]
Miere subcarpatica, aur lichid din stupina stationara de weekend

Stupina Miere Subcarpatica, relaxare de weekend Stupina Miere Subcarpatica e o stupină staționară din județul Dâmbovița care oferă miere polifloră, miere de rapiță, miere de tei și miere de salcâm. Ne întrebăm care miere e mai buna și unii află răspunsul având propria mini stupină. Un singur stup primit cadou acum 4 ani l-a convins pe Liviu să afle tot mai multe despre apicultură, așa că azi ne bucurăm de povestea stupinei Miere Subcarpatică. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! La început a fost dorința de a se retrage la sfârșit de săptămână într-o activitate de sfârșit de săptămână care să îmbine pasiunea cu utilitatea și sănătatea. În stupina de hobby staționară pe care-o îngrijește, 24 de familii de albine carpatina roiesc de zor pentru a produce miere, aurul lichid care-i înlocuiește nu doar zahărul în dietă, ci îi întărește sistemul imunitar. De preț e stupina care nu doar dă viață ecosistemului din care face parte, ci duce mai departe o îndeletnicire crucială pentru viața pe pământ: apicultura. Stupina Miere Subcarpatică Mă numesc Liviu Rotaru, și împreună cu soția mea Adelina, deținem o mini stupina de 24 familii de albine în localitatea Vârfuri, județul Dâmbovița, o localitate pitorească, în zonă de deal împădurit. Este o stupina de hobby staționară, […]
Coșul cu Lavandă, sărbătoarea florală a familiei Dârjan [Video]
![Coșul cu Lavandă, sărbătoarea florală a familiei Dârjan [Video]](https://platferma.ro/wp-content/uploads/cache/images/remote/i1-wp-com/Cosul-cu-lavanda-judetul-Salaj-4084657088.jpg)
Coșul cu Lavandă, produse cu lavandă ecologică de la Agro Team Dîrjan din Fetindia, județul Sălaj Coșul cu lavandă este o parte a afacerii Agro Team Dîrjan din județul Sălaj. Prin team Dîrjan spunem Cristina și Adi Dîrjan din localitatea Fetindia, județul Sălaj, doi români vrednici care au decis, după o bună perioadă petrecută în străinătate, să se întoarcă pe plaiurile natale pentru a face ceva constructiv. Acel ceva este chemarea pământului, agricultura fiind preocuparea în care aveau să investească. Și nu orice fel de agricultură, ci cea ecologică! Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Deocamdată au reușit să proceseze doar produse din lavandă, dar perspectivele se anunță mult mai îndrăznețe, urmează nucul, alunul și cireșul. Despre activitatea de astăzi, minunatele produsele din lavandă ecologică, dar și despre planurile de viitor, ne-a povestit Cristina Dîrjan. Să cunoaștem familia Dîrjan “Avem o afacere de familie bazată pe producția și procesarea unor culturi în conversie ecologică. Am fost plecați în străinătate, dar întotdeauna am avut în gând să ne întoarcem în țară să facem ceva, nu știam exact ce. Acel ceva s-a dovedit a fi agricultura, în special cea ecologică, care după ideile noastre, ar fi de viitor. Primul pas a fost achiziționarea […]
Lușca, produse cu gust românesc, livrare în Năsăud

Lușca – produse cu gust românesc este un brand construit de un tânăr din județul Bistrița-Năsăud. Spunem că este un brand pentru că totul e pus la punct și construit astfel încât să fie baza solidă a unei activități de viitor. Pentru că sportul și nutriția sunt profesiile acestui tânăr fermier, legumicultura a venit ca o urmare naturală a interesului pentru disciplina vieții sănătoase. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Ce produse cu gust românesc găsim la Lușca Început în primăvara acestui an, proiectul unui nutriționist tânăr de a crește legume cu gust s-a transformat într-o producție cu care se mândresc. Simplul fapt că au decis să continue și anul viitor ne spune că au decis să continue și să (re)descopere plăcerea simțurilor folosite într-o grădină îngrijită cu drag. Așa că să ne pregătim să încercăm produsele Lușca, mai ales că știm că fac livrare la domiciliu pe raza orașului Năsăud. La Lușca găsim: 5 tipuri de legume: varză, roșii, ardei, vinete, castraveți; 3 tipuri de zacuscă: zacuscă picantă cu vinete, zacuscă picantă cu fasole și zacuscă picantă cu hribi; zarzavaturi și murături. Cum a început povestea produselor cu gust românesc Mă numesc Onigoae Dan, am 26 de ani, sunt profesor de […]
Acasă la Greaca au căpșune magice

Acasă la Greaca. Soiul românesc de căpșune Magic Acasă la Greaca este tărâmul căpșunilor și al soarelui. Acasă la Greaca este locul în care frații Alina și George Surduleasa au simțit că pot redesena căpșunii de altădată ai lu’ mamaie de la țară și chiar au reușit, în joaca lor serioasă de oameni mari, să ne aducă pe masă, căpșunele. Acasă la Greaca cultivă căpșune din soiul românesc Magic. Mi se părea mie ceva magic la mijloc! Dar și pretutindeni 🙂 Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Nu, acesta nu este sezonul căpșunilor. Dar cu siguranță este sezonul în care ne place să aflăm vești bune, iar Acasa la Greaca este un start grozav pentru vești bune! Deci, fiți cu ochii pe calendar și, în timp ce toți în jurul vostru se gândesc unde își petrec revelionul, voi o să fiți de-a dreptul exotici, gândindu-vă la căpșunele dulci-acrișoare, cel mai bun gust din lume, la mirosul de vară și nopți dogoritoare, la fructele roșii, proaspete, vii, curajoase și totodată timide, privind printre florile lor micuțe, albe. Suntem doi frați, Marian și George Surduleasa și Acasă la Greaca este ferma noastră de familie, a fost un vis al nostru mai vechi de deveni […]
Miere Prisaca, stupină cu recomandare și magazin online

Miere Prisaca din județul Alba este mierea de care am auzit prima dată de la o cititoare PlatFerma din Timișoara. Apoi curiozitatea ne-a împins să aflăm mai multe despre stupina care are vatra în Sebeș, județul Alba, deși au întotdeauna albine și în Bacova, județul Timiș. De obicei, la stupină găsim: Miere pură: miere de tei, miere de rapiță, miere polifloră, miere de munte și miere de salcâm. Delicii cu miere, cum ar fi Miere cu Goji, Miere cu Merișoare, Miere cu Nucă, Miere de Salcâm cu Semințe, Miere cu Migdale, Miere cu Susan. Produse apicole: polen și propolis și combinații care îmbină plăcerea cu imunizarea: miere cu polen, miere cu propolis, polen natural de albine sau tinctura de propolis. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Mierea naturală te face să te simți ca o zeitate, oricine ai fi. Culturile vechi au folosit mereu miere de albine naturală pentru a-și hrăni corpul și a vindeca boli. E minunat să ajungi la înțelegerea esenței mierii, munca în echipă a albinelor care, îngrijite și plimbate în pastoral de stupari, rafinează gusturi, arome și sortimente de miere pentru că asta le este menirea. Este absurd să folosești mecanic miere fără sursă de proveniență doar pentru că mierea “face bine”, de aceea cunoașterea unor noțiuni de bază […]
Stupina Tășală, aurul galben al Iașului

Stupina Tășală, aurul galben al Iașului Stupina familiei Tășala din Iași se află în sat Hodora, comuna Cotnari, județul Iași. Am învățat că nu oricine poate iubi albinele și nu oricine poate ține stupi. Între apicultori și stupii săi se încheagă o relație deosebită, în mare parte bazată pe respect, încredere și responsabilitate. Iubitorii de stupărit din Iași se numesc Tiberiu și Irina Tășală, alături de copiii lor Ioana și Tiberiu. Ne-am mutat în Moldova, sat Hodora, comuna Cotnari, județul Iași în anul 2005, după ce copilăria și adolescența ne-am petrecut-o la malul mării, Năvodari. Bunicii mei (Irina) sunt din Moldova, așa că am hotărât să ne apropiem mai mult de rădăcinile mele. De formație suntem învățător – Irina și consilier juridic -Tiberiu. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Care este povestea lor – de la mare la stupii de pe colinele Iașilor În curte cultivăm legume și fructe necesare familiei noastre: grădină de zarzavaturi, pomi fructiferi de diverse soiuri, viță de vie nobilă, căpșuni, zmeură, mure, coacăze. Tiberiu a terminat Liceul agricol cu profil apicultură. În anul 2013 a achiziționat 15 familii de albine pe care a început să le deplaseze în pastoral astfel: rapiță, salcâm, tei, fâneață, floarea soarelui. […]
POEferma, ferma de legume, ferma de animale, stupina

POEferma e ferma din județul Botoșani de care are grijă Constantin, iar din familie fac parte soția Lucica și fii Nicolae și Iosif și, bineînțeles, bunicii. Fiecare are un rol de îndeplinit și aflăm cum decurge viața în gospodăria lor de la Nicolae și Lucica. Emailul primit de la POEferma ne-a bucurat și ne-a entuziasmat, ca de fiecare dată când vedem ce impact are PlatFerma asupra multor gospodari români, încă înainte de a avea propriul Portret de Fermier și loc de cinste pe Harta Fermelor. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! POEferma pe PlatFerma „Am aflat despre proiectul vostru de pe Facebook, de la un prieten ce a dat share. Cred că este o inițiativă foarte bună la nivel local. O astfel de atitudine de a promova produse locale poate aduce cu adevărat prosperitate întregii nații.” „Sper din toată inima să reușiți să promovați cât mai mulți producători, să treziți aceasta conștiință a cumpărătorului care poate pune valoare pe ceea ce consumă zi de zi și să nu mai fie atât de atent doar la prețul unui produs, ci să fie atent la originea și condițiile în care acel produs a fost obținut.” Ce produse găsim la POEFerma Lucica: „Din dorința de a oferi familiei noastre produse alimentare […]
Biodumbrava, Microferma Ecologica cu livrare in Bucuresti si in tara

Microferma Ecologică Biodumbrava e o gospodărie aparte, de găsit în județul Giurgiu. Marin Dumbravă crește legume în câmp, dar și în niște minunății de solarii îngropate cu maluri terasate. Ferma are produse ecologice locale, naturale, livrate în două locații din București sau prin curier în toată țara. Maria Dumbravă ne-a povestit cum e viața la Biodumbrava, iar tatăl ei este el care se ocupă activ de fermă, Marin Dumbravă. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Ce găsim la Ferma Ecologică Biodumbrava? „Suntem o fermă ecologică atestată de Austria Bio Garantie. Producem toată gama de legume (doar legume de sezon), plante aromatice (mentă, cimbru) și fructe precum căpșuni, mure, zmeură, coacăze. Semințele sunt fie semințe certificate ecologic (majoritatea Demeter), fie semințe de la banca de semințe (soiuri românești). Se pune accentul atât pe soiurile românești (în special la roșii, castraveți), cât și pe plante cu valoare biologică foarte mare (kale, mangold). ” Recolta din câmp și solar îngropat „Recolta este majoritară în câmp și pe valuri de pământ, dar tata are și un solar îngropat pentru răsaduri. Apa provine de la un puț de mare adâncime și ajunge la plante prin sistem de irigare prin picurare. De curând fratele meu (care este inginer agronom) a achiziționat niște panouri […]
Pomăria Bădăcin, fructe ecologice din Transilvania

Pomăria Bădăcin este o livadă din județul Sălaj, care întinde ramuri parfumate peste pământul roditor de Bădăcin, sezon după sezon. I-am văzut susținuți de Maria Varga, un nutriționist dietetician din Timișoara care încurajează munca producătorilor locali, devenindu-le client fidel. Ea se aprovizionează cu fructe din livezile lor de câțiva ani, așa că hai să descoperim povestea Pomăriei Bădăcin și să înțelegem mai bine munca în livadă. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Mihaela și soțul ei, Tudor Pop, se bucură de fructe proaspete pe care le îngrijesc cu drag. Livezile înființate de ei poartă roade din soiuri de piersici, cireșe, zmeură, nuci și mere. Începând încă din anul 2014, cei doi soți distribuie fructele și în cadrul ASAT Timișoara și ASAT Cluj. Mailul primit de la ei ne-a impresionat prin dorința de a participa activ, cu fructe delicioase, la sănătatea țării. Am aflat de la Mihaela și Tudor despre soiurile de fructe pe care le au la Pomărie, despre cum îngrijesc livezile și cultura de zmeură, cum au moștenit iubirea de pământ de la părinții care încă au grijă de livada tradițională sau despre soiurile pe care le-au înșirat ca mărgăritarele pe câmp, în bătaia soarelui. „Dorim să facem parte din acest grup frumos al producătorilor şi vă solicităm […]
Brânzeturi artizanale după rețete italienești: Asociația Curtea Culorilor

Asociația Curtea Culorilor din județul Timiș folosește puterea economiei sociale pentru a crea minunate brânzeturi artizanale cu lapte de la văcuțe din România. În cele câteva clipe libere pe care Adriana le are după ce termină treaba, și-a făcut timp să ne spună despre cum a început totul. Adriana este o italiancă îndrăgostită de România, care și-a găsit menirea în ajutorarea celor cu posibilități limitate, dar curioși și dornici de muncă. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Povestea de dragoste dintre Adriana și țara noastră a început ca voluntar pentru dezvoltarea de proiecte sociale. Ne-a povestit nu doar cum produc 10 tipuri de brânzeturi artizanale, ci ne-a răspuns și la restul întrebărilor, care urmează firul: “cine, ce, unde, cum când, de ce”. Așa am aflat că au și o grădină unde cresc legume. Când vor fi mai multe fete la asociație, se gândesc să pună legumele și la vânzare, dar până atunci, brânzeturile artizanale le ocupă tinerelor tot timpul. Să aflăm câteva lucruri despre cum se produc brânzeturile artizanale, din ce lapte și după ce procedee. Să pornim, deci, prin povestea care a creat Asociația Curtea Culorilor și ne-a deschis pofta de brânzeturi artizanale. Cine face (parte din) Asociația Curtea Culorilor Adriana poate fi simplu descrisă ca o italiancă […]
La Borcan, Întreprinderea Agricolă care Livrează „Hrănătate”

La Borcan sunt produse crescute cu grijă în grădina lui Lucian Dragomir, cel care atât de frumos semnează emailul: “ţăran responsabil“. Din 2017, Lucian are și certificat de confirmare a conversiei spre agricultura ecologică, așa că folosește doar semințe certificate ecologic. A ales calea aceasta pentru că a avut experiențe neplăcute în trecut, când semințele plantate i-au îmbolnăvit solul, a pierdut cultura și a trebuit să schimbe pământul în solar. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Întreprinderea agricolă La Borcan din judeţul Braşov are trăsături de basm pentru gurmanzii îndrăgostiţi de agricultura tradiţională. Diversitatea reflectată în evantaiul de legume, atenţia pentru detaliile care compun ciclurile de viaţă ale plantelor şi siguranţa cu care Lucian ne povesteşte despre alegerile lui ca ţăran responsabil îl recomandă pentru degustare. Noi am fost, am vizitat (vezi vizita în grădina La Borcan aici), am degustat, am aflat povestea, şi vă îmbiem să încercaţi şi voi, dacă sunteți din Brașov. Pentru 2018, cultura La Borcan conține următoarele: tomate, 12 soiuri roșii, roz, galbene, negre, tigrate; ardei gras, ardei kapia, gogoșar, ardei iuți; morcovi clasici, baby morcovi, și morcovi mov; fasole, 6 soiuri; mazăre; spanac; dovlecei, 7 soiuri: dovlecei albi, dovlecei galbeni, dovlecei verzi, dovlecei patichon, dovlecei negri, dovlecei dungați; vinete, 2 soiuri: suple […]
Cămara cu delicatese: Dulcețuri și poveşti din Mărginimea Sibiului

Dulceață sibiană de poveste Între munţii noştri semeţi şi impunători, traversaţi de râuri năprasnice şi înspumate se află pitit, binevoitor şi cinstit, locul unor oameni gospodari şi frumoşi. „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” – nu e tocmai pe un picior de plai, dar absolut pe o gură de rai, se trăieşte o poveste. Ştiu, de obicei, ne place să ascultăm poveşti. Dar cum ar fi totuşi să trăim într-o poveste? Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! … A fost odată, o fată consânzeană şi-un mândru flăcău, trei băieţandri, o pisică şi patru căţei care au luat drumul inimii munţilor şi-au hotărât să se aşeze chiar în Mărginimea Sibiului, satul Gura Râului, sau, aşa cum Cosminei Cosânzeana îi place să zică, Gura Raiului. Cosmina Ciauşu povesteşte că, în prima seară acolo, primul lucru care ne-a tăiat respiraţia a fost liniştea şi cerul plin de stele. Pentru că au ales să trăiască în poveste, au ştiu că asta însemna transhumanţa familiei din oraş, zona de confort şi plină de supermarketuri, la zona de sat. Un tablou total diferit, însă mult mai plin de iubire şi dăruire. De fapt, nu e nici un tablou. Este viaţă însăşi, simplă şi firească, […]
Grădina din Gura Siriului, Grădină Urbană Comunitară în Bucureşti

Grădina din Gura Siriului poate să te pună în încurcătură la început. Nu e vorba de o grădină din satul Gura Siriului, ci de o grădină urbană comunitară independentă de la marginea Bucureştiului. Numele grădinii reflectă locaţia ei, strada Drumul Gura Siriului din sectorul 3 al capitalei. Pregătiţi de vizite, tinerii de la Grădina din Gura Siriului împart natura şi locul de camping cu turişti români şi străini care vor să experimenteze beneficiile naturii la marginea Bucureştiului. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Dacă locuieşti la curte, orice petec de pământ din jur poate părea o oportunitate de creştere, la propriu. De la a avea un cămin la a avea o grădină urbană comunitară independentă sunt câţiva paşi ce trebuie urmaţi. Interesant e că urma paşilor se vede dacă te uiţi în urmă. Să urmărim povestea grădinii de cartier care s-a transformat în grădină urbană comunitară independentă unde se practică permacultura. „Trebuie să plătim tribut şi mamei natură. În rest, se ocupă ecosistemul, pentru fiecare invadator există un prădator natural.” Cine îngrijeşte Grădina din Gura Siriului Doi tineri au început incursiunea în fascinanta lume a permaculturii din pasiunea pentru natură şi respect pentru viaţă. La marginea cartierului Titan din Bucureşti, unde înainte se deschideau orizonturi de teren agricol şi […]
Ferma lu` Moş Ghiţă, Sursă de Inspiraţie Pentru Tineri Ţărani

Ferma lu` Moş Ghiţă din judeţul Neamţ e îngrijită de Oana si Edi Andraş, doi orăşeni uşor trecuţi de pragul de 30 de ani. Ultimii 5 ani i-au petrecut la ţară, unde au ajuns să iubească provocările şi să dea sens moştenirilor primite. Unul a moştenit dragostea pentru pământ, celălalt a moştenit puterea de muncă. Împreună trăiesc visul românesc, al orăşenilor mutaţi la ţară. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Ne-am făcut o idee sănătoasă despre munca zilnică în gospodărie la Ferma lu` Moş Ghiţă. Dincolo de entuziasm şi speranţă, se află experienţa. Ea vine odată cu acceptarea unei stări de fapt menţionată mereu în înţelepciunea populară: „Ne-am obişnuit cu ideea că natura îşi ia tribut”, mărturiseşte Oana. Presărată cu întâmplări haioase şi învăţăminte servite de experienţă, povestea Oanei şi a lui Edi ne ghidează prin hăţişurile (re)întoarcerii la ţară. Inspiraţi de alţi tineri care au ales viaţa la ţară, Oana şi Edi Andraş sunt acum, la rândul lor, sursă de inspiraţie. Ce produse are Ferma lu` Moş Ghiţă „Iniţial am vrut să producem doar pentru noi, să ne asigurăm hrana de zi cu zi. Însa treptat ne-am dat seama că sunt şi alţii care doresc să mănânce sănătos şi chiar unii dintre prieteni ne-au rugat să punem […]
21 de Producători Autohtoni pe Facebook

România (încă) produce din seminţe propri, pe un pământ extrem de fertil, cu tehnici şi obiceiuri străvechi şi respect pentru natură. Spre deosebire de ţările lumii care încearcă din răsputeri să se reîntoarcă la o agricultură numită acum bio, ţăranii din România încă folosesc metode regenerative ale solului şi o fac instinctiv, ajutaţi de moştenirea know how-ului din moşi-strămoşi şi inteligenţa naturii. O combinaţie între seminţe tradiţionale româneşti, mediu curat, tehnici de îngrijire regenerative şi răbdare ar fi ideală. Dar surprinzătoarea Românie ne oferă o mixtură inegalabilă de viaţa la ţară şi lifestyle urban. De la moştenirea tradiţională la branduri nişate pe cultură ecologică cu seminţe internaţionale, pământurile României sunt o grădină în care prosperă o mixtură biologică inedită. Noi putem, fiecare, pentru prima dată în istorie, să ghidăm descoperirile înspre un viitor capabil de regenerare prin alegerile pe care le facem. Depinde de noi dacă pământul va rodi sălbatic sau contaminat, dacă vom mânca hrană sau otravă. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! O schimbare binevenită Cum se dezvoltă brandurile ţărănesti de sub umbrela brandului de ţară? Organic. La fel ca produsele naturale de care au grijă ţăranii. Fermierii construiesc, voit sau mai puţin voit, branduri româneşti. Ţăranii construiesc branduri care spun povestea fiecărei ferme de familie. Căutăm să aflăm cum […]