Puncte Gastronomice Locale – Mini-Restaurantele Gospodărești

Puncte Gastronomice Locale – Mini-Restaurantele Gospodărești

Punctele Gastronomice Locale Familiale ne invită să (re)descoperim produsele locale pregătite în bucătăriile din satele românești. De când a început campania națională care încurajează înființarea acestor puncte în satele din România, ANSVSA a avut foarte multe cereri, întrebări și chiar sugestii privitoare la înființarea Punctelor Gastronomice Locale.

Asta ne face să sperăm că primăvara lui 2018 va aduce și primele puncte înființate, de unde se pot prelua impresii pentru a construi o structură solidă pentru viitor. Asta se va întâmpla numai după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a Punctelor Gastronomice Locale.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Puncte Gastronomice Locale Familiale

Scopul Punctele Gastronomice Locale Familiale

Proiectul demarat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are ca scop dezvoltarea comunităților locale şi a turismului local. Interesul gurmanzilor a născut în autorități dorința de a forma un cadru legislativ care să susțină produsele locale.

Proiectul contribuie la sedimentarea dorinței și a interesului național pe care-l manifestăm tot mai mulți atunci când vine vorba de produsele noastre locale și tradițiile gastronomice românești.

Regulile Punctelor Gastronomice Locale

Membrii familiilor din gospodăriile care vor avea un Punct Gastronomic Local Familial sunt cei care vor găti și vor servi produsele autohtone. Regulile pentru a intra în hora gastronomiei locale familiale ne ajută să ne asigurăm că produsele sunt proaspete și gospodarii din locația respectivă (sau membrii familiei lor) sunt singurii care pregătesc preparatele. De asemenea, starea sănătății acestora va trebui verificată periodic, acestea fiind unele dintre condițiile de bază ale Punctelor Gastronomice Locale.

Meniurile din Punctele Gastronomice Locale vor fi alcătuite dintr-o gamă restrânsă de mâncăruri (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert), specifice zonei în care își desfășoară activitatea.

Pentru turiștii români și turiștii străini, punctele gastronomice locale vor însemna accesul la produsele specifice zonelor geografice românești, dar și întâlnirea directă cu producătorii și/sau vizitarea satelor românești.

Produsele și preparatele din Punctele Gastronomice Locale

Produsele autohtone care se vor regăsi în Punctele Gastronomice Locale provin din mediile locale. Meniurile din aceste puncte diferă de cele din restaurante. Produsele vor fi parte dintr-un meniu restrâns, care obligatoriu va fi preparat și servit în aceeași zi.

Aflăm din broșură că:

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.

Broșura pregătită pentru campania ANSVSA ne spune ce înseamnă asta:

Laptele: direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne;

Produsele lactate: din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (căşării);

Ouăle: direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă;

Peştele: direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui;

Vânatul: de la un centru de colectare a vânatului;

Mierea: direct de la stupine, sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii.

AICI găsești BROȘURA Campaniei ANSVSA – Puncte Gastronomice Locale

Condiții pentru înființarea unui Punct Gastronomic Local

✅ Să deții o gospodărie într-unul din satele românești,

✅ Să fii înregistrat sub o formă juridică,

✅ Să pregătești în calitate de proprietar, tu sau membrii familiei tale, mâncarea gătită din meniul gospodăriei,

✅ Să-ți verifici periodic starea de sănătate,

✅ Să folosești materii prime numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor,

✅ Să pui accentul pe produse autohtone din zona în care îți desfășori activitatea (asta înseamnă că nu ești obligat să produci singur materia primă, ci doar să te asiguri că ea provine din surse autohtone, înregistrate sanitar-veterinar).

Cum înființezi un Punct Gastronomic Local

✅ Te înregistrezi sub o formă de organizare juridică (Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială),

✅ Obții documentul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor (pentru că din acel moment vei depăși cadrul consumului privat),

✅ Pregătești dosarul (care trebuie să conțină și schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului și copie după actul de identitate),

✅ Depui o cerere tip pentru înregistrarea (Cererea tip poate fi descărcată de pe site-ul ANSVSA sau poate fi obținută de la sediul DSVSA-urilor judeţene),

✅ Aștepți inspectorii DSVSA într-o vizită la locul de preparare al alimentelor, pentru o evaluare a unității, iar ei îți vor spune dacă acesta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate (găsești normele în anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004). Dacă locația nu îndeplinește normele, vei fi notificat cu privire la deficiențele constatate, dar şi termenele de remediere,

✅ Oferi mâncare gătită proaspăt în noul tău Punct Gastronomic Local.

Unde găsim Punctele Gastronomice Locale Familiale

Vom găsi Puncte Gastronomice Locale în satele din toată țara, acolo unde se va pune accentul pe mâncarea gătită tradițional, doar din produse locale provenite din surse înregistrate sanitar-veterinar.

Descoperă Harta Fermelor din România:

 

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!