Puncte Gastronomice Locale – Mini-Restaurantele Gospodărești
Puncte Gastronomice Locale Familiale sună ca o invitație de a (re)descoperi produsele locale pregătite în bucătăriile din satele românești. De când a început care încurajează înființarea acestor puncte în satele din România (adică în 2017), ANSVSA a avut foarte multe cereri, întrebări și chiar sugestii privitoare la înființarea Punctelor Gastronomice Locale.
Speram pe atunci că primăvara lui 2018 va aduce și primele puncte înființate, de unde se pot prelua impresii pentru a construi o structură solidă pentru viitor. Asta se putea întâmpla numai după finalizarea procesului de evaluare și înregistrare a Punctelor Gastronomice Locale. În 2019 s-au adus completări în direcția legislației punctelor gastronomice locale (detalii găsești mai jos în articol), iar în februarie 2021 despre cum au profitat punctele gastronomice locale de lunile de restricții.
Puncte Gastronomice Locale Familiale
Scopul unui Punct Gastronomic Local
Proiectul demarat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are ca scop dezvoltarea comunităților locale și a turismului local. Interesul gurmanzilor a născut în autorități dorința de a forma un cadru legislativ care să susțină produsele locale.
Proiectul contribuie la sedimentarea dorinței și a interesului național pe care-l manifestăm tot mai mulți atunci când vine vorba de produsele noastre locale și tradițiile gastronomice românești. Ne place să descoperim nu doar gusturi locale, ci și locurile din România unde să trăim toată experiența turismului local.
Citește și:
Regulile Punctelor Gastronomice Locale
Membrii familiilor din gospodăriile care vor avea un Punct Gastronomic Local Familial sunt cei care vor găti și vor servi produsele autohtone. Regulile pentru a intra în hora gastronomiei locale familiale ne ajută să ne asigurăm că produsele sunt proaspete și gospodarii din locația respectivă (sau membrii familiei lor) sunt singurii care pregătesc preparatele. De asemenea, starea sănătății acestora va trebui verificată periodic, acestea fiind unele dintre condițiile de bază ale Punctelor Gastronomice Locale.
Meniurile din Punctele Gastronomice Locale vor fi alcătuite dintr-o gamă restrânsă de mâncăruri (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert), specifice zonei în care își desfășoară activitatea.
Pentru turiștii români și turiștii străini, punctele gastronomice locale vor însemna accesul la produsele specifice zonelor geografice românești, dar și întâlnirea directă cu producătorii și/sau vizitarea satelor românești.
Produsele și preparatele din Punctele Gastronomice Locale
Produsele autohtone care se vor regăsi în Punctele Gastronomice Locale provin din mediile locale. Meniurile din aceste puncte diferă de cele din restaurante. Produsele vor fi parte dintr-un meniu restrâns, care obligatoriu va fi preparat și servit în aceeași zi.
Aflăm din broșură că:
„Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic își desfășoară activitatea.”
Broșura pregătită pentru campania ANSVSA ne spune ce înseamnă asta:
„Laptele: direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne;
Produsele lactate: din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (cășării);
Ouăle: direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă;
Peştele: direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui;
Vânatul: de la un centru de colectare a vânatului;
Mierea: direct de la stupine, sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii.”
Condiții pentru înființarea unui Punct Gastronomic Local
✅ Să deții o gospodărie într-unul din satele românești,
✅ Să fii înregistrat sub o formă juridică,
✅ Să pregătești în calitate de proprietar, tu sau membrii familiei tale, mâncarea gătită din meniul gospodăriei,
✅ Să-ți verifici periodic starea de sănătate,
✅ Să folosești materii prime numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor,
✅ Să pui accentul pe produse autohtone din zona în care îți desfășori activitatea (asta înseamnă că nu ești obligat să produci singur materia primă, ci doar să te asiguri că ea provine din surse autohtone, înregistrate sanitar-veterinar).
Cum înființezi un Punct Gastronomic Local
✅ Te înregistrezi sub o formă de organizare juridică (Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială),
✅ Obții documentul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor (pentru că din acel moment vei depăși cadrul consumului privat),
✅ Pregătești dosarul (care trebuie să conțină și schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului și copie după actul de identitate),
✅ Depui o cerere tip pentru înregistrarea (Cererea tip poate fi descărcată de pe site-ul ANSVSA sau poate fi obținută de la sediul DSVSA-urilor judeţene),
✅ Aștepți inspectorii DSVSA într-o vizită la locul de preparare al alimentelor, pentru o evaluare a unității, iar ei îți vor spune dacă acesta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate (găsești normele în anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004). Dacă locația nu îndeplinește normele, vei fi notificat cu privire la deficiențele constatate, dar și termenele de remediere,
✅ Oferi mâncare gătită proaspăt în noul tău Punct Gastronomic Local.
Citește și despre punctele gastronomice locale din județul Brașov:
Legislație Puncte Gastronomice Locale
În 2019 a fost adusă o completare la legislația punctelor gastronomice locale, adică la Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, care definește punctele gastronomice locale:
„Puncte gastronomice locale – unități reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară şi servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct
către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane; produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderență din producția primară de la nivelul exploatației proprii, precum și de la producătorii locali sau din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.”
Aceeași completare din 2019 mai precizează următoarele:
„Carnea de suine și de ovine obținută din sacrificarea animalelor pentru consum propriu poate fi utilizată la obținerea preparatelor culinare care sunt servite în hrana turiștilor, în următoarele condiții:
1. animalele au fost crescute numai în exploataţia proprie;
2. animalele sunt identificate şi înregistrate conform legislației în vigoare;
3. exploataţia proprie deţine cod de exploataţie;
4. medicul veterinar oficial a efectuat examenul animalului viu, înainte de tăiere, precum și al cărnii și al organelor, după tăiere, iar rezultatul acestor examinări este corespunzător;
5. medicul veterinar oficial înregistrează aceste examene într-un registru special, menţinut de către proprietar la nivelul punctului gastronomic.
De asemenea, poate fi utilizată la prepararea alimentelor care sunt servite în hrana turiştilor şi carnea provenită de la păsări şi lagomorfe crescute şi sacrificate în exploataţia proprie”.
Unde găsim Puncte de Gastronomie Locală
Vom găsi Puncte de Gastronomie Locală în satele din toată țara, acolo unde se va pune accentul pe mâncarea gătită tradițional, doar din produse locale provenite din surse înregistrate sanitar-veterinar. Ar fi frumos să știm un număr total de puncte gastronomice locale sau vreo listă cu puncte gastronomice locale, dacă știi tu, lasă-ne un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos.
Am găsit, în schimb, un Îndrumar de bune practici Punct Gastronomic Local – ANSVSA realizat de Asociatia Gastro Local Brașov.