Tomate crescute natural versus tomate crescute forțat

Acum că a venit vremea roșiilor (tomatelor), este necesar să știm cum să deosebim tomatele crescute natural de cele forțate să crească, astfel încât să ne păzim sănătatea la fiecare îmbucătură. De ceva vreme (prea multă, ce-i drept), găsim în multe locuri roșii forțate să dezvolte culoare. Așa că ne întrebăm cum deosebești tomatele crescute natural de cele forțate să se coacă?

 

Am aflat cum să deosebim tomatele coapte natural, nechimizate, de cele pe care vrei să le-arunci imediat ce le tai și vezi ce-i înăuntru. Tomatele naturale sunt coapte bine la mijloc și Lucian Dragomir (povestea gospodăriei lui, La Borcan, e pe PlatFerma aici) mi-a explicat care e diferența dintre un hibrid și o tomată crescută natural, cu munca mâinilor din poza de mai jos.

O las pe Oana Coantă să explice, că le spune așa ușor de înțeles și folosește tomatele locale la Bistro de l’Arte din Brașov, un restaurant-exemplu, care folosește produse de la fermieri locali (vezi mai multe pe PlatFerma aici):

„Tomatele lăsate să se coacă natural au mijlocul bine copt. La cele tratate, dacă le tăiem în două și nu au semințe, iar în lojele seminale găsim un țesut gelatinos de culoare verde și urme de semințe neevoluate, este dovada că avem un hibrid și că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenți, pentru că fructul nu a avut timp să-și formeze sămânța și a fost grăbit să se maturizeze.”

Atunci când secționăm fructul și găsim în pulpa exterioară a roșiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturări forțate care a dus la crearea unui țesut celulozic în pulpa lui. Cepul de la bază rămâne lemnos și verde, puternic pronunțat în fruct, asta fiind un alt indiciu al faptului că tomata a fost forțată să se coacă.

Clic aici sau pe poză să ajungi pe Instagramul PlatFerma:

 

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *