Verde Bun Iaşi, de la Coş cu Legume la Şcoală de Fermieri

Verde Bun Iaşi, de la Coş cu Legume la Şcoală de Fermieri

Verde Bun sunt ieşenii care, pe lângă îngrijirea legumelor naturale, te pot învăţa să fii fermier şi îţi educă copii despre mâncarea delicioasă ce rezultă din grădinărit. Oameni faini, care nu stau locului când sunt atâtea lucruri faine de făcut.

Verde Bun devine cunoscut pentru calitate, perseverenţă şi atenţie la detalii. Te surprinde să vezi cum îşi inspiră clienţii, inspiră fermieri şi tineretul să ducă un stil de viaţă care mulţumeşte, care te face fericit. Au ales să convingă tinerii să li se alăture în cucerirea gurmanzilor prin calitate, bunătate şi simţ estetic. Au ales să se implice în educaţie şi să aplice ceva ce nu înveţi la şcoală.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Verde Bun a crescut să fie un nume care înseamnă naturaleţe şi grijă, creştere şi inspiraţie.

  • Naturaleţe, pentru că legumele Verde Bun sunt crescute ciclic, natural, verificat.
  • Grijă, pentru că legumele sunt îngrijite în detaliu. Afacerea cu legume, la fel.
  • Creştere, pentru că Verde Bun investeşte în educaţie. Educaţia practică.
  • Inspiraţie, pentru că Verde Bun investeşte în ce e frumos. Sănătatea e frumoasă.
Săculeţi cu nuci Verde Bun

Săculeţi cu nuci Verde Bun

Legume Sănătoase, din Pământ Curat de Voineşti

Verde Bun sunt de la Voineşti, din judeţul Iaşi, unde, în anul 2008 au început primele livrări adunate într-un coş cu legume. Livrează la domiciliu şi la birou în Iaşi, în timp ce se preocupă de menţinerea calităţii şi educaţia pentru sănătate. Acum comunitatea Verde Bun ajută fermierii să înveţe din experienţa pe care au adunat-o. Familia Ivaşcu (Cristina şi Claudiu) s-au hotărât să producă legume sănătoase cand s-a născut cel de-al doilea copil, Maria, care acum are 7 ani. Cristina îşi bazează stilul de viaţă pe principiul de căpătâi al familiei ei: “Este foarte important pentru noi să le asigurăm copiilor o alimentaţie sănătoasă.”

Cei doi au în sânge curiozitatea şi înclinaţia naturală spre frumos. Claudiu Ivaşcu este inginer horticultor, peisagistul de la Belle Jardin, despre portofoliul cărora a scris Adela Pârvu cu migală. Tot pe blogul Adelei găsim povestea detaliată a începuturilor Verde Bun.

Cristina ne-a explicat ce fac, cum fac şi de ce:

“Ne simţim foarte bine ştiind că putem ajuta oamenii să aibă un stil de viaţă mai sănătos. Am observat că oamenii sunt mult mai atenţi cu mâncarea, de unde cumpără şi ce cumpără, ceea ce e foarte bine. Noi dorim să producem puţin şi calitativ, mai ales că ne adresăm şi persoanelor care au copii mici şi au trecut pe difersificare. Ceea ce facem noi e din suflet. Ca sa produci sănătos nu poţi să produci cantităţi mari.”

Sănătate

Alimentaţia bazată pe substanţe hrănitoare de calitate. De vreme ce lista “fără” devine tot mai lungă, e important să ne amintim de felul natural, local, ciclic de a ne hrăni. Verde Bun verifică totul: de la sol, apă, seminţe, răsaduri, totul este verificat. “Fără nitriţi, fără nitraţi, fără apă poluată, fără metale grele, fără seminţe compromise.”

Responsabilitate

Grija se extinde dincolo de legume. Responsabilitatea e un factor la care începe tot mai multă lume să se gândească.

“Dorim doar să vă explicăm care este diferenţa dintre un fermier responsabil şi altul pe care îl interesează producția mare si atât. Dumneavoastră sunteți cei care hotărati de unde cumparaţi, dar trebuie să vă informaţi ce seminţe au fost folosite, în ce pământ sau mraniţă au fost plantate, cu ce apă au fost udate plantele şi ce îngrăşământ a fost folosit.”

Seminţe româneşti Verde Bun

Seminţe româneşti Verde Bun

Prospeţime

Din grădină şi din sere, Verde Bun culeg legumele în ziua în care pregătesc coşul. Prospeţimea e strâns legată de unele detalii la care nu mulţi se gândesc.

“Tot ce producem este făcut în pământ curat, fără nici un aport de îngrăşământ chimic sau pesticide. Este o mare responsabilitate să creşti legume naturale şi am vrea să ştiţi care este diferenţa dintre produsele noastre şi cele de la piaţă chiar de la fermieri. Nu dorim să generalizăm, dar mulţi producători folosesc îngrăşământ chimic că “doar nu vede nimeni”, mulţi producători pun îngrăşământ proaspăt de la animale la salată sau spanac chiar dacă e plin de uree, nitraţi sau nitriţi. Niciodată să nu cumpăraţi spanac daca vizibil au fire de lână pe frunze. E clar că nu e fermentat bine si conține, pe lângă vitamine, şi multi nitraţi. Multi fermieri udă cu apă de prin pârâuri chiar dacă unii vecini aruncă apa de la rufe sau gunoi.”

Educaţie

Proiectul – Melcul Verde – grădini şcolare comestibile la Iaşi, a comasat eforturile Verde Bun, Cercul de Donatori Iaşi şi profesori de la 2 şcoli din oraş, Liceul Miron Costin şi Gradinita Școala Paradis. Copii din clase primare si gimnaziale au învăţat să grădinărească şi s-au distrat de minune. Cristina ne-a povestit în detaliu proiectele în care se implică.

În loc să se concentreze să cultive mai mult, Verde Bun se extind unde pot face o diferenţă.

“Noi credem în viitorul copiilor noştri şi mă îndrept şi spre educaţia unui stil de viaţă sănătos.Verde Bun vreau să fie un simbol al sănătăţii, nu al cantităţii. De aici şi implicarea în multe programe educaţionale: ateliere de grădinărit la gradiniţe şi şcoli, parteneri şi sprijin în programul Grădini Şcolare”Melcul Verde”, unde a fost un succes şi a avut impact imens asupra copiilor; partener în atelierele slow food – simţuri: gust, pipăit cu legume. Am avut plăcerea să fiu unul din sponsorii cărţii Alexandrei (Copilul Verde), ”Pofta de poveşti”, premiată în America. Am avut plăcerea să lucrez cu Adela Pârvu, unde am ajutat cu legume la o seră pentru Vise la Cheie de la Pro Tv. Anul trecut înainte de Crăciun, am ajutat cu legume diferiţi bucătari care au participat la concursuri internationale de gătit. Mare a fost plăcerea să ştiu că plantele aromatice au fost folosite de bucătari din Japonia, Suedia sau Franţa. Mai facem şi ateliere pentru adulţi: grădini urbane, unde tinerii au învăţat să planteze plante aromatice într-un mod sănătos şi corect.”

Verde Bun Iaşi şi copii care învaţă să pună murături

Colaborare fără chimicale

Brânza tartinabilă de la Caprele Irinucăi s-a alăturat roşiilor Verde Bun în vară. Combinaţia roşii + brânză e parte din viaţa tuturor celor crescuţi cu produse naturale. Căpriţe crescute pe păşune dau laptele cel mai bun, pe care Irinuca îl transformă în iaurt, caş, urdă, brânză, şi brânză tartinabilă. Colaborarea cu Verde Bun vine natural, cele doua afaceri de familie având ca scop livrarea de sănătate într-un mod plăcut. În sezonul când paşunile sunt pline de iarbă grasă din care se înfruptă caprele Irinucăi, produsele se împart în 5 categorii: lapte proaspăt de capră, iaurt de băut din lapte integral, caş dulce din lapte integral crud şi cheag, urdă dulce şi brânză tartinabilă din lapte pasteurizat.

Ferma de capre a Irinucăi se găseşte în satul Sorogari, Comuna Aroneanu, judeţul Iaşi (vezi pe Harta Fermelor).

Branza tartinabila de la Caprele Irinucai cu rosii Verde Bun

Brânză tartinabilă de la Caprele Irinucăi + roşii Verde Bun

Cu dovlecei de la Verde Bun, roşii din propria grădină şi multă pasiune pentru arome, Alice din Ţara Bucatelor a făcut o mâncare de roşii şi fideluţe de dovlecel la cuptor care te îndeamnă la gătit şi la adunat prieteni cu care să împarţi aromele.

http://tarabucatelor.ro/2015/08/mancare-de-rosii-si-fidelute-de-dovlecel-la-cuptor

Mâncare de roşii şi fideluţe de dovlecel la cuptor.

Coş cu Legume Verde Bun

Coşurile variază, cum le-a lăsat natura. Sezonul dictează conţinutul coşului, ca să ne hrănim natural, ciclic, cum ne-a fost lăsat. Ca să ştii exact ce conţine coşul cu legume Verde Bun, apelează cu încredere la www.VerdeBun.ro sau scrie-le un mesaj pe Facebook.

Consultanţă în horticultură durabilă

Cristina continuă lista de lucruri care-i încap în program, de te face să te întrebi când are timp pentru toate:

“Pe lângă activitatea de la ferma noastră mai asiguram montajul şi consultanţa în horticultură durabilă. Avem persoane din Bicaz, Iaşi, Focşani, Piatra Neamţ, Botoşani, Suceava, Rădăuţi cărora le-am montat solarii şi le-am asigurat răsaduri de legume din semiţe bio, consultanţă şi mentenanţă lunară. Ei îşi doresc să mănânce sănătos chiar de la ei de acasă, pentru că de la noi era mai greu să se aprovizioneze.”

Fii Fermier Verde Bun!

Pe lângă interesul şi pasiunea pe care-o au în comun fermierii, comunitatea Fii fermier Verde Bun pune la dispoziţie pământ (cu arătura de toamnă inclusă), sfaturi despre tehnologia fiecărei legume şi uneltele necesare. Fermierii fac schimburi de seminţe şi se inspiră unii de la ceilalţi ca împreună să ne hrănească sănătos. Aflăm pe facebook că “seminţele vor fi de la Ecoruralis- în sprijinul ţăranilor (Asociaţie care oferă seminţe de legume tradiţionale româneşti în mod gratuit), iar asistenţa la seminarii va fi din partea Asociaţiei Române de Permacultură, şi ţinem să le mulţumim.”

Cristina ne spune care-i sunt planurile:

“Vreau să formez o comunitate unde să dau în arendă 50 mp de teren tinerilor din zona urbană unde să-şi semene, cultive, ingrijească, recolta legume sănătoase, totul sub stricta observaţie a noastră, Verde Bun. Sper să se lege prietenii, schimburi de seminţe şi sfaturi, ajutor(claca) la treburile grădinii; vom realiza schiţa terenului cu modul rotaţiei culturilor şi plasarea corectă între soiuri.

Fiecare tânăr fermier va avea ca scop să-şi creeze lădiţa de compost, să nu arunce nimic, să respecte pământul şi vremea capricioasă de vară şi să înveţe anumite artificii de menţinere a umidităţii şi multe alte idei. Cred că acest proiect va avea succes, mai ales că în prima etapă voi da în arenda cel putin 20-25 de loturi a cate 50 mp. Dacă va avea impact, voi mai scoate încă 20-25 de loturi la arendare.”

Primele loturi trasate de la Fii Fermier Verde Bun

Primele loturi trasate de toamnă, la primăvară vor fi toate 26 de loturi gata – Fii Fermier Verde Bun

Pasărea din cenuşă renaşte

Ca să nu vedem doar rezultatul muncii, ideilor, colaborărilor, Cristina ne mai aminteşte şi de greutăţile prin care trec:

“Întreţinerea legumelor este anevoioasă, multe lucrări le facem manual. Să vedeţi cum arată rosiile pârjolite ca după incendiu, cum un sfert dintre ele le dăm la păsări de curte pentru că sunt atinse de mană sau prea gaurite de omizi. Salata de rucola şi spanacul sunt găurite de insecte, semn ca nu sunt tratate chimic. Stropim plantele cu soluţii din zeama de urzici şi usturoi, parcă am fi ‘’vracii satului’’. Probleme sunt şi mari şi mici, dar noi suntem optimişti. Spre exemplu, anul trecut, a treia zi de Crăciun, centrala pe lemne s-a fisurat şi au îngheţat răsaduri de busuioc, cimbru, roşii pe tufă, spanac, salate … toată munca noastră din octombrie, noiembrie şi decembrie s-a dus pe apa sâmbetei. Atunci am zis că închidem, nu ne mai trebuie nimic … dar în prima zi din an am început să facem iaraşi planuri şi să mai dăm o şansă copilului nostru Verde Bun.”

Lădiţă cu iarbă pentru serviciu de la Verde Bun

Lădiţă cu iarbă pentru serviciu de la Verde Bun.

Idei Năstruşnice de la Verde Bun:

Verde Bun îţi aduce la birou o lădiţă cu iarbă pe care să îţi relaxezi picioarele. Lădiţa are dimensiunile 45 cm x 35 cm x 6.5 cm şi ajunge la 35 lei. Lădiţa are inclusă folie de protectie şi dren din nisip şi udarea se face de trei ori pe săptămână. Până la biroul unde angajaţii se relaxează pe covor de iarbă mai e doar o idee şi-un pas. Ştim cu toţii diferenţa între a alerga desculţ prin iarbă şi a păşi zilnic pe asfalt. Lădiţa asta e un fel de conexiune, un obiect care aminteşte de natură, pe care te invită s-o vizitezi mai des.

Sfaturi Verde Bun

Un nou proiect aduce Verde Bun din Iași în fața celor interesați de agricultura naturală, Sfaturi Verde Bun.

Verde Bun e uşor de găsit pe Harta Fermelor

Verde Bun sunt de găsit în Voinești, județul Iași, sau pe site-ul VerdeBun.ro, pe Facebook Verde Bun, la numărul de telefon 0746 211 313 și la email contact@verdebun.ro

vezi pe Harta Fermelor

Caleidoscop de roşii sănătoase în grădina Verde Bun

O plimbare virtuală prin grădina Verde Bun ne arată o mulţime colorată de produse. Roşiile Verde Bun ne amintesc de momentele în care am cules fructul de roşie şi l-am savurat pe loc, cu picioarele pe pământul în care a crescut. Mai multe poze din grădină sunt pe Facebook Verde Bun.

Ne place să auzim poveştile celor care ne hrănesc. Aşteptăm pe email (po)veşti de la fermieri români responsabili care au grijă ca legumele şi fructele să crească natural.  Ne place să aflăm despre cei care cresc animale de curte şi de păşune, despre cei care îşi deschid casa de la ţară musafirilor şi îi hrănesc din gospodăria proprie. Trimite-ne un email (platferma[@]gmail[.]com) dacă şi tu eşti sau ştii pe cineva a cărui muncă merită promovată.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!