• Toate articolele
  • Anunțuri
  • Cercetare
  • Cooperative Agricole
  • Degustăm!
  • Educație
  • Evenimente
  • Idei și sfaturi naturale
  • În vizită
  • În vizită la fermă
  • Jurnal de Bord PlatFerma
  • Made in Romania
  • Magazine cu produse locale
  • Marketing Agricol
  • Meşteşug şi Design
  • Musafiri pe PlatFerma (Guest Posts)
  • Portret de Fermier
  • Produse Certificate Ecologic
  • Produse în conversie ecologică
  • Produse naturale conservate
  • Proiecte Sociale
  • Restaurante cu produse locale
  • România Online
  • Romania Rurala in Imagini

Gospodăria Cobor, raiul tradițional contemporan

Gospodăria Cobor, construită dintr-un vis Satul Cobor, din comuna Ticuș, județul Brașov, este un loc retras din Transilvania, unde orice pictor ar găsi inspirația și liniștea necesară pentru a chema muzele. Am avut marele noroc de a cunoaște o familie care s-a îndrăgostit de satul transilvănean Cobor într-o plimbare cu bicicleta. Nu a durat mult…

Legumicultura ecologică românească – la nivelul celei europene?

Județul Brașov nu este recunoscut pentru legumicultură ecologică. Dar asta doar dacă nu îl știi pe Lucian de la La Borcan. Și pe el îl știe o mare parte din oraș, în special gurmanzii brașoveni îndrăgostiți de legume ecologice și mai ales cei care au restaurante care folosesc produse locale în Brașov. Am fost cu…

Câte produse locale cumpărăm după carantină: Sondaj

În 7 august 2020 am fost la o locație nou deschisă în Brașov , unde găsim produse locale curate. Vă spun doar pe scurt despre asta, pentru că voi reveni cu un articol amplu despre locație și poveștile din spatele produselor. Mergând la noua locație cu produse locale din Brașov, am început să mă gândesc…

Detaliul neoromânesc – expoziție de artă la castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Bușteni găzduiește expoziția Detaliul neoromânesc în perioada 29 mai – 15 decembrie 2020. Expoziția de la castel este o călătorie înapoi în timpul caselor în stil neoromanesc (cum ar fi Vila Minovici, Școala Centrală din București, Casa Lahovary, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu), ce redescoperă piese de mobilier cu influențe neoromânești, studii…

Vizită video la Ferma Hărman, Brașov

Am fost din nou în vizită la Ferma Hărman din județul Brașov, de asta asta, alături de Lumea Satului, care au realizat un reportaj la fermă. Noi cunoaștem produsele de calitate de la ferma brașoveană și ne-am dorit tare mult să audă cât mai multă lume de ferma care crește animale în Hărman. La Ferma…

Tu cumperi direct de la producători pe timp de pandemie? (sondaj)

Cercetătorii de la asociația Rural Development Research Platform au lansat un sondaj de opinie despre comportamentul consumatorilor în ceea ce privește achiziția de legume proaspete direct de la producători locali în contextul epidemiei COVID 19. Durează 3 minute și îl poți completa mai jos: CLICK AICI să completezi sondajul de opinie despre comportamentul consumatorilor în…

Cum să te (re)îndrăgostești de România

Hai să ne jucăm puțin. Imaginează-ți că România este o femeie neasemuită, pe care vrei să o cucerești. Imediat, România ți-ar atrage atenția prin: Naturalețea cu care-și poartă vestea peste hotare, Frumusețea nealterată a fizicului și a spiritului, Promisiunea unei vieți curate, decorată de cele 4 anotimpuri, Pământul fertil al României, care atrage mulți pretendenți, chiar străini, Moștenirea pe care-o poți…

Ce înseamnă agricultura ecologică și certificarea în România?

Agricultura ecologică și certificarea ecologică devin tot mai ușor de înțeles când te informezi. Am descoperit destule gospodării care folosesc termenii „bio” și „eco” pentru a-și descrie produsele (însă fără să prezinte o certificare în acest sens) încât să ne dorim să aflăm mai multe. Educația rămâne singura modalitate de a înțelege diferențele dintre o cultura certificată ecologic și…

Dragobete 2019: Inimi românești din brânză

Cadou de ziua îndrăgostiților – îți reapar în minte cuvintele astea și încă nici nu s-a făcut bine primăvară! Orice zi a îndrăgostiților sărbătoriți, faceți-o cu bucuria descoperirii și a curiozității. Dincolo de clasicele cadouri stă curiozitatea unei experiențe pe care n-ați mai împărtășit-o și Dragobetele este ziua perfectă în care să vă reconectați la…

Sănătate cu produse românești, de la idee la izbândă | Jurnal de Bord #6

La început de an, ideile care merită transformate în planuri parcă-mi dau mai mult avânt. De exemplu, ideea de a mânca mai sănătos, din surse locale, românești. Dacă nu fac ceva care să transforme ideile în planuri și implementarea lor în obișnuință, parcă toate se duc de râpă. S-a întâmplat prea des să descopăr idei minunate care…

Casa de la Țară – vis împlinit din trăiri oglindite

Casa de la Țară este un proiect făcut cu suflet pentru familia ei de Alina Alexe (și-al ei Decoraktiva). Pe lângă baza și inspirația tradițională românească, Alina a introdus în Casa de la Țară elemente moderne, perfecte pentru o familie tânără din România care vrea să petreacă momente liniștite la țară. Înainte să uiți de unde…

Harta Pâinii – de unde vin rețetele de pâine tradițională

Harta Pâinii, recent lansată de Cosmin Dragomir, inițiatorul gastroart.ro, îți arată istoria pâinii românești și pune în prim-plan rețetele tradiționale de pâine din România. Inițiativa este un deliciu pentru toți iubitorii de gastronomie și subliniază nevoia de a cunoaște istoria unor rețete care au făcut fericiți domnitori și oameni simpli. Dincolo de istoria unor rețete…

Târg de toamnă la Brașov – produse locale direct din gospodărie

Târg de toamnă la Brașov Sâmbătă, 20 octombrie 2018, Hai la târgul de toamnă, în gospodărie! Adoptă un Țăran organizează un târg de toamnă plin de produse de sezon în gospodăria lui Mihai Moraru din Stupinii Brașovului. Începând cu ora 11:30, pe strada Fagurului 70, cartier Stupini, Brașov, ne întâlnim cu producători locali care îți…

Zacusca Party la ferma Nasul Roșu

Zacusca este parte din meniul românesc de când ne știm, dar știi să o prepari? Cunoști deja ferma Nasul Roșu și Epiceria Nasul Roșu dacă urmărești PlatFerma. A venit timpul să-i și vizitezi (vezi vizita noastră la Epicerie aici), ca să vezi cu ochii tăi și să guști cu papilele tale legumele din fermă, dar…

Legume ecologice locale la Bistro de l`Arte (Brașov)

Legume ecologice locale  POP UP cu legume La Borcan Legumele ecologice pe care le găsești mâine la Bistro de l`Arte din Brașov vin din grădina lui Lucian Dragomir (și-al lui La Borcan), de la Vad (județul Brașov). Din povestea lui de pe PlatFerma știm deja că Lucian cultivă legume ecologice care ajung pe mesele brașovenilor prin…

Fotografie culinară: hrană locală și artă fotografică la Brașov

Fotografie culinară De la do it yourself la let me do it for you Fotografia culinară a prins teren și pe meleaguri românești. Dincolo de artă, fotografia culinară spune poveștile simțurilor care participă la orice festin. Aura Petrașcu se joacă cu mâncarea de ceva timp și asta cu scopuri bine-definite, artistice. Aflăm chiar de la ea…

Tomate crescute natural versus cele forțate să se coacă

Acum că a venit vremea roșiilor (tomatelor), este necesar să știm cum să deosebim tomatele crescute natural de cele forțate să crească, astfel încât să ne păzim sănătatea la fiecare îmbucătură. De ceva vreme (prea multă, ce-i drept), găsim în multe locuri roșii forțate să dezvolte culoare. Așa că ne întrebăm cum deosebești tomatele crescute natural de cele…

Șezi, mobilier de lemn inspirat din tradiţiile româneşti

Şezi, de la arhitectură la tâmplărie Cine sunt Şezi Şezi este povestea mobilierului de lemn trecut prin mâinile a doi arhitecţi, Octavia şi Lucian Loiş. Creativitatea și pasiunea sunt dintotdeauna catalizatoare de povești care vor rezista în timp. La fel ca lemnul. Aceasta este povestea unei familii care iubește să se joace, să își imagineze, să…

Care este drumul lavandei de la cultură la produsul finit?

Lavanda în România a devenit profitabilă în ultimul timp datorită celor care au mizat pe „aurul mov” și au cultivat în alții dorința de a avea culturi de poveste. Lavanda o vezi, o miroși, îi simți floricelele plăpânde pe buricele degetelor. Fiecare interacțiune cu planta mov are efecte benefice asupra stării tale de bine. De la…

Săptămâna pe pământ românesc (18-27 mai 2018)

De azi pornim în descoperirea lucrurilor bune care se întâmplă pe pământ românesc și facem acul să strălucească în carul cu fân. De la cele mai recente lucruri de pe PlatFerma, la evenimente cu delicii locale, noutăți din gospodăriile membrilor PlatFerma, magazine cu produse românești, restaurante care folosesc ingrediente de la noi din țară, notăm idei scurte,…

Terra Natura, cereale, făină și vin, certificate ecologic

Terra Natura este o fermă ecologică din județul Timiș, care cultivă cereale ecologice și viță-de-vie ecologică. Culturile sunt transformate și în produse finite, adică făină ecologică și mălai ecologic procesate în moară cu pietre, dar și vin ecologic. Mai găsim și ulei presat la rece, paste făinoase și muștaruri, produse făcute de colaboratorii lor, cu materia primă provenită de la Terra…

Casă de vacanță de vânzare + manual de utilizare

Casă de vacanță de vânzare – trăiește o poveste de dragoste cu natura! —Atenție! Casa a fost vândută și noii proprietari se bucură de propriul început de poveste.— Vezi aici finalul de drum alături de cei care au iubit locurile și oamenii ca în familie. Rar ți-e dat să vezi casă de vacanță de vânzare care vine…

PlatFerma la TEDx Brașov Women – Jurnal de Bord #4

PlatFerma la TEDx Brașov Women – dincolo de dorință TEDx Brașov Women este un eveniment anual, care aduce pe scenă femei care vorbesc despre idei și acțiuni importante pentru fiecare dintre noi. Am urcat pe scena TEDx Brașov Women în 3 noiembrie 2017, la Brașov, pentru a vorbi publicului despre cum putem educa prin poveste. Cea mai bună formă prin care am…

În vizită la stâna de capre de la Ferma Muntean (jud. Brașov)

Am fost în vizită la stâna de capre a familiei Muntean duminică, 22 aprilie 2018. O zi cu soare, petrecută între cele 242 de capre de la Ferma Muntean, la Măieruș, județul Brașov, ne-a făcut să înțelegem se îngrijește o stână și cum se face minunata telemea de capră. Aflăm în curând și povestea Fermei…

Aventură la stâna de capre a Fermei Muntean

Aventură la stâna de capre a Fermei Muntean – vino și tu să vezi ce înseamnă munca la Ferma Muntean din Măieruș, județul Brașov! Update: Așa a fost la stână: Stâna de capre din Pădurea Bogății este locul unde, pe 28 și 29 aprilie 2018, gospodarii de la Ferma Muntean (despre care aflăm în curând toate…

Cum poți oferi timpul cadou, pe încet înainte și înapoi

Cărți și motive tradiționale românești – o combinație care ne amintește că putem încetini timpul. Când ești mereu pe fugă, să te oprești pentru a citi o carte pare o activitate din alte vremuri. Să coși de mână o brățară cu motive tradiționale poate părea un hobby rezervat „celor care au timp”, iar a scrie și citi gânduri…

În vizită la Epicerie Nasul Roșu, București

Epicerie Nasul Roșu din București, Floreasca Epicerie Nasul Roșu este un magazin din București, care dorește să aducă spre vânzare produse alimentare certificate ecologic. În vizita pe care le-am făcut-o într-o sâmbătă la noua locație în care s-au mutat, am observat că pe rafturi se aflau o mulțime de alimente ale multor producători români, alături de legumele…

Bunătăți de Paște 2018 de la producători din România

Coșuri cadou pentru Paștele 2018 și alte bunătăți găsești la producătorii români, ca să ai parte de Sărbători Pascale românești. În prima parte găsești produse de Paște de la producători, în cea de-a doua parte, găsești produsele de la magazinele locale care vând produse românești. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Bunătăți de Paște de…

În vizită la Băcănia Magică, Hărman, județul Brașov

Am fost în vizită la Băcănia Magică (din Hărman, jud. Brașov), la o lună după ce au deschis. Am cunoscut-o pe Alina, cu care am povestit despre produse românești și necesitatea de a avea acces la ele. Alina a locuit în Belgia timp de 7 ani, unde a lucrat la hoteluri de 4 și 5 stele…

Curs de caval în Timișoara – reînvie rădăcinile cu vibrații muzicale

Curs de caval în Timișoara Curs de caval în Timișoara – o gură de aer proaspăt, intercalat cu sunetul vechiului instrument. Cavalul – instrument național – este reînviat de Atelierul IDENTITATE, printr-un curs de caval în Timișoara. Am aflat de la Subcarpați despre cursul de caval și sperăm să reînvie moștenirea lăsată de înaintași cu suflu…

Ferma Nasul Roșu deschide magazin în București

Aprozar de Weekend la viitorul magazin cu produse locale (și nu numai) din București Ferma Nasul Roșu deschide un magazin în București destul de curând. Până atunci, ne invită la Aprozar de Weekend în locația pe care au ales-o pentru magazin în fiecare sâmbătă. Știm că fermierii Nasul Roșu au început să cultive legume pentru familia lor…

De la Plantație la Sucuri Naturale – Sana Plant Extract

Sana Plant Extract din județul Dâmbovița cultivă, în sistem ecologic, lavandă, soc, aronia și mur, pe care le poți cumpăra proaspete sau uscate și din care fac sucuri naturale. În timpul sezonului, îți poți culege singur fructele direct de pe plantație (Pick Your Own). Povestea plantației de lavandă, soc, aronia și mur de mai jos ne arată cum…

Loc de muncă în agricultura ecologică (Brașov)

Loc de muncă în agricultura ecologică în Brașov La Borcan caută să-și extindă echipa cu un om de nădejde care să-i ajute începând cu sezonul de legume care urmează (2018). Acest loc de muncă în agricultura ecologică (legumicultură) vine cu câteva cerințe și cu o listă de beneficii incluse. Vezi mai jos ce ai nevoie ca să lucrezi…

Microgreens România, macro impactul microplantelor

Microgreens România este un brand românesc tot mai ușor de găsit în restaurantele din țară. Microplantele pe care le cultivă sunt plante tinere, comestibile, care sunt folosite atât pentru proprietățile lor, cât și pentru a decora farfuriile și o să vezi mai jos cum arată. Probabil le-ai văzut deja în restaurante, Microgreens colaborând cu profesioniști…

Tricou pictat manual, la borcan – un nou agrotrend

Tricou pictat manual FarmART – ambalat la borcan Cumperi un tricou pictat manual ca să ai ceva inedit, unic, poate chiar personalizat. Dar când cumperi un tricou pictat manual care promovează fermierii români, parcă e un imbold mai mare de mândrie. Pe de o parte susții artistul care pictează, pe de alta, proiectul din spatele artistului, care susține…

Târg cu bunătăți, Brașov, patru ore între zece producători

Târg cu bunătăți, Brașov are cu ce te hrăni Ieri am fost la Târgul cu Bunătăți din Brașov, de la Eliana Mall. Am plecat dintre cei 10 participanți la târg încărcată cu două sacoșe, cu câte cel puțin un produs de la fiecare dintre cei prezenți. Mi-am petrecut 4 ore la târg, stând de vorbă cu…

Târg cu bunătăți la Brașov, Eliana Mall

Târg cu bunătăți la Brașov Între 9 și 11 februarie 2018, Eliana Mall din Brașov organizează un Târg cu bunătăți la Brașov. La târg găsim producători locali care vor fi prezenți cu produse de toate felurile, astfel încât brașovenii să poată afla despre, să poată alege și cumpăra produse locale românești. Orarul târgului este de vineri până duminică (vineri…

Căni Personalizate de poveste la Brașov

Căni personalizate de la Brașov Meșteșug modern, calea spre creativitate și bucurie Talentul local este unul dintre cele mai de preț lucruri pe care le avem. De la meșteșugul de odinioară la meșteșugul modern, ne place să descoperim oameni talentați care plăsmuiesc frumusețe și ne ajută să ne amintim că viața e plină de creativitate.…

BIOLOI, ulei presat la rece bio produs în România

BIOLOI este un ulei presat la rece bio, fabricat în România, din cultură crescută la Măriuța, județul Călărași. Uleiul ecologic este produs din culturi certificate ecologic de floarea-soarelui, cultivate de cei patru oameni dedicați care formează echipa BIOLOI. Foști corporatiști, cei patru prieteni au pornit o cultură certificată de floarea-soarelui din semințe tradiționale românești, pe care o transformă, prin presare la…

Praline de ciocolată și cusături tradiționale românești

Praline de ciocolată făcute local în Brașov decorate cu motive tradiționale românești Cum se naște o colaborare care împletește migala ciocolatierilor locali, a cusăturilor tradiționale românești și sprijinul unui club în care mamele primesc ajutor în a dezvolta o afacere? Pralinele de ciocolată făcute artizanal la Brașov de Luado Chocolate sunt preferatele celor care pun…

Cadouri Crăciun 2017 – Coșuri cadou cu produse tradiționale

Cadouri Crăciun 2017 Cauți cadouri de Crăciun? Producătorii români ți-au pregătit cele mai frumoase cadouri tradiționale de Crăciun pe care să le împarți cu cei dragi sufletului tău. Sunt multe idei de coșuri cadou cu produse tradiționale, hai să le descoperim! Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Găsim coșuri cadou pentru Crăciun la tot mai mulți producători români…

Produse românești prezentate la cel mai mare târg agro-alimentar din lume

Produse românești prezentate la cel mai mare târg agro-alimentar din lume, în Italia Uleiul presat la rece Șomcuta Mare din Maramureș a fost prezent la târgul italian FICO (Fabbrica Italiana Contadina), cel mai mare târg agro alimentar din lume prin reprezentanta României, Nicoleta Mureșan. FICO Eataly World este un parc agro-alimentar permanent care se întinde…

Meniu românesc din ingrediente locale – 1 decembrie la restaurant 7 Green Days, Brașov

Degustăm un meniu românesc din ingrediente locale de Ziua Națională a României! Notă: Din păcate, restaurantul 7 Green Days nu mai există din 2018. Vă invităm să mâncăm împreună, pe 1 decembrie 2017, la restaurantul 7 Green Days din Brașov, la evenimentul „Mănâncă românește”. Trei feluri de mâncare românească și surprize, gătite de legumicultorul-bucătar Lucian Dragomir, servite în…

Tradiții Ineuane, gem natural din fructe românești

Tradiții Ineuane este o marcă românească născută la Ineu, în județul Arad. Paula și Adrian Frugina sunt cei doi soți care, din dragoste de tradiții ineuane, au început să producă diferite sortimente de gem românesc. Folosesc fructe de la producători din zonă, nestropite și alese cu grijă, iar gemurile sunt produse în mod tradițional, în…

Puncte Gastronomice Locale – Mini-Restaurantele Gospodărești

Punctele Gastronomice Locale Familiale ne invită să (re)descoperim produsele locale pregătite în bucătăriile din satele românești. De când a început campania națională care încurajează înființarea acestor puncte în satele din România, ANSVSA a avut foarte multe cereri, întrebări și chiar sugestii privitoare la înființarea Punctelor Gastronomice Locale. Asta ne face să sperăm că primăvara lui 2018 va aduce și…

Conferința TEDx Brașov Women: Fill in the blanks

Conferința TEDx Brașov Women: Fill in the blanks, din data de 3 noiembrie 2017, aduce pe scena Centrului Cultural Reduta din Brașov 8 invitate, printre care se numără și Ada Țeicu, inițiatoarea proiectului PlatFerma. Evenimentul adună împreună opt femei care vorbesc despre lipsurile pe care le avem în anumite arii în diverse categorii, în care de multe ori lipsește puntea care…

Aronia, Elixirul Vieții, cultivată în Satu Mare

Aronia Elixirul Vieții din județul Satu Mare este o mică afacere de familie a cărei poveste dezvăluie puterea dorului de țară și ambiția izvorâtă dintr-o idee venită la timpul potrivit. Povestea Siminicăi și a familiei ei este punctată de dorință și stăruință. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Aronia ecologică și sucul de aronia Din năzuința de…

De ce participă Ferma Nasul Roșu la târguri și evenimente: Mini-interviu

Ferma Nasul Roșu din județul Prahova este una dintre cele mai active când vine vorba de participarea la evenimente în București. Mai jos descoperi un mini-interviu cu Alina Constantinescu, în care vorbim despre participarea la târguri/evenimente și de ce ferma Nasul Roșu a ales să facă asta ca legumicultori români. Așa că mâine (sâmbătă, 14 octombrie 2017), cei…

Abonament legume Brașov: susține producătorul să cultive ce vrei tu

Ce legume crescute ecologic vrei să mănânci la primăvară? Dacă locuiești în Brașov, luna aceasta îți poți alege ce legume vrei să cultive La Borcan pentru tine în primăvara anului viitor printr-un abonament-investiție. În principiu, închiriezi niște straturi de legume de la legumicultorul tău local, pe care Lucian de La Borcan le pregătește încă din…

Jurnal de Bord #3: Natura Trăirilor Românești

Sunt multe motive pentru care cauți produse naturale românești. Legume, fructe, carne, brânzeturi, miere, pește, fructe de pădure și cultură, plante aromatice și condimente, dulcețuri, murături, uleiuri, sucuri, toate aromele pământului proaspete sau puse la păstrare în cămară, toate își au locul pe PlatFerma, în măsura în care le descoperim. De ce continuăm să căutăm?…

Ferme din România pe Instagram

Fermele din România cu cont de Instagram pe care le-am descoperit ne-au deschis ochii la potențialul rețelei sociale în domeniul agricol, al fermelor locale. Avem parte de evenimente rurale și inspirate de hrană peste tot în țară, iar Instagramul este perfect pentru surprinderea unui moment de la târgul la care ai găsit cea mai delicioasă hrană naturală, autohtonă.…

Restaurante din Brașov care servesc produse locale românești

Te întrebi ce restaurante din Brașov gătesc cu produse locale, crescute natural? Noi am aflat că Brașovul deja se poate mândri cu cel puțin 5 restaurante (am mai descoperit unul între timp) care folosesc constant legume românești și alte produse locale. Cum să nu te bucuri când în orașul tău au început să răsară restaurante care au în meniul lor…

Rural Fest 2017, producători locali reuniți la București

Rural Fest 2017 a început azi și durează 3 zile, între 8-10 septembrie în București. Târgul care adună producători din toată țara are deja tradiție în capitală, iar în această toamnă, el va avea loc la Verde Stop Arena (Barbu Văcărescu 162-164) între orele 10:00 și 20:00. Noi suntem entuziasmați să ajutăm să dăm vestea mai departe și să vă…

Degustăm tomate Buniol, soiuri „heirloom” crescute în România

Mă tot uit la coloratele tomate Buniol și unele par a nu fii roșii. Pentru că nu sunt, sunt tomate, tot trebuie să-mi reamintesc. Tomatele de colecție crescute cu ceai de Claudia Rugină în județul Neamț sunt cultivate fiecare din sămânța celei de anul trecut. Scuză-ne întreruperea, dar la finalul articolului găsești o poză din culisele…

Evenimente Septembrie: România Delicioasă Toamna

Evenimentele din septembrie 2017 ne arată că România noastră frumoasă se umple toamna de delicii, pasiuni și meșteșuguri tradiționale. Să descoperim abundența toamnei în târguri și evenimente menite să susțină producătorii români și economia locală. Vrei noutățile PlatFerma?  Înscrie-te la Newsletter! Evenimente Septembrie 2017 Cina în cetate Sibiu, 1 septembrie 2017 Locație: Bistro Jules Parte din festivalul…

Vizită la Ferma Blajinilor, unde munții se revarsă în farfurie

Duminică (20 august 2017) am fost în vizită la Ferma Blajinilor din Fundata, județul Brașov. Orășenii ca noi au mare nevoie să-și reamintească de unde a plecat totul și cum e viața la țară. În loc să ne întrebăm cum se petrec lucrurile în gospodărie, mergem să vedem cu ochii noștri. În loc să rămânem în…

Produs În Arad, expoziție cu vânzare de produse arădene de Zilele Aradului

De astăzi a început târgul Produs În Arad, o expoziție cu vânzare de produse arădene (18-20 august, adică de vineri până duminică, între orele 10:00 – 23:00), cu ocazia Zilelor Aradului (18 – 28 august 2017). Vrei noutățile PlatFerma?  Înscrie-te la Newsletter! Ce găsești la târgul Produs în Arad? ✅ Clătitele de Moneasa; ✅ Langoșii de Drauț; ✅ Plăcinta de…

Manufactura de Brânză – brânză maturată în Mureș

Manufactura de Brânză din Cund, județul Mureș, este locul unde laptele vacilor Bălțată Românească se transformă în brânzeturi maturate trimise în toată țara prin curier. Familia Varga se ocupă de îngrijirea văcuțelor din rasa Bălțată Românească și produce 9 sortimente de brânză maturată. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Manufactura de Brânză de la Mureș Suntem Manufactura…

Vizită la Ferma Hărman, unde joaca-i lucru serios

Am fost în vizită la Ferma Hărman din județul Brașov la sfârșitul lunii iunie 2017. În vizită la fermă am văzut cu ochii noștri cât de multă muncă presupune o gospodărie așa mare și cum se împart treburile între membrii familiei Mureșan. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! După ce ne-au povestit despre cine sunt, ce…

Ferme curate (lângă București) unde cresc legume sănătoase

Găsim în toată țara ferme curate, care fie cultivă legume, fructe sau cereale, fie cresc animale. Pe cele pe care le descoperim, le punem pe PlatFerma, le aflăm povestea în Portret de Fermier și își găsesc cu ușurință locul pe Harta Fermelor din România, pentru că o viață sănătoasă începe cu hrană curată. După ce am…

Ferma Nasul Roșu, fermă vegetală în conversie eco

Ferma Nasul Roșu din Palanca, județul Prahova, se ghidează după #PurSimpluAdevărat, motto-ul care le susține munca și totodată promisiunea pe care o fac celor care cumpără legume de la ei. Au lansat de curând cutia cu legume Nasul Roșu, în două variante, una pentru familie mică de 1-2 persoane, alta pentru o familie mare, de 3-4…

Ferma Hărman, ouă și carne de înaripate, brânzeturi și voie bună

Ferma Hărman este o fermă de familie din localitatea Hărman, județul Brașov, unde fermierii lucrează cu drag pământul și îngrijesc animalele din gospodărie. Locuitorii din Brașov pot să se bucure de produse locale din apropiere și pot vizita ferma ca să se convingă de felul în care sunt îngrijite animalele și cum sunt cultivate legumele.…

Buniol sau o poveste de dragoste cu roșii

Buniol, drag de roșii Buniol înseamnă mărturisirea de dragoste, lecția despre gust și standarde, o experiență neașteptat de frumoasă, admirație, recunoștință. Buniol înseamnă drag de roșii. Claudia Rugină este cea care, alături de părinții ei, Iosif și Maria, se bucură de una dintre cele mai calde și tandre povești de dragoste auzite de mine vreodată. Admirația,…

Topoloveni și Topoloveana, capricii culinare împlinite cu sufletul împăcat

Topoloveni și Topoloveana sunt un brand românesc binecunoscut. Cei din spatele brandului românesc Topoloveni produc faimosul Magiun din prune Topoloveni. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Sonimpex Topoloveni a pornit pe drumul alimentelor funcționale în 2001, când Bibiana Stanciulov a achiziționat Secția de Magiunuri, Deshidratate și Alcool din localitatea Topoloveni, județul Argeș. O rețetă tradițională de magiun fără…

Degustăm căpșune românești de la Acasă la Greaca

ACASĂ LA GREACA AU ÎNCEPUT LIVRĂRILE Seara trecută, în zona Obor, am cunoscut familia Surduleasa senior care cultivă căpșuni în apropiere de București, lângă Giurgiu. Numai zâmbete, o familie senină, foarte voioasă, așteptau clienții să vină să ridice marfa. E prima livrare de acest fel, dar urmează să dezvolte un magazin online și să stabilească mai multe…

În vizită la gospodăria La Borcan din Vad, județul Brașov (Video)

Duminică am fost în vizită la gospodăria La Borcan din Vad, județul Brașov. Pe Lucian Dragomir îl știm de ceva timp, însă am reușit să vizităm doar gospodăria pe care o are în Sânpetru din județul Brașov. La Vad încă nu ajunsesem, însă duminica de 21 Mai ne-a ghidat pașii înspre grădina de legume de la poalele…

Invenția brevetată a unui profesor român revitalizează legumicultura cu 30%

Domnul profesor Dobre Puținelu (80 de ani) din Izbiceni, județul Olt, este un fost profesor de istorie devenit legumicultor-inventator după pensionare. Folarex este îngrășământul natural lichid pe care domnul profesor l-a inventat și brevetat, apoi premiat la marile saloane de inventică din Europa. Vrei noutățile PlatFerma?  Înscrie-te la Newsletter! Gândește-te că Folarex este un produs autohton, românesc, creat de un legumicultor,…

Dealurile Uilei, din Reghin cu dragoste. Pe bune (partea întâi)

DEALURILE UILEI. FRUCTELE MUREȘULUI Dealurile Uilei sunt producători de fructe, din Ținutul Reghinului, adică din satul Uila, județul Mureș. Eu am devenit regina dulceții de zmeură și am fost declarată întocmai, datorită cantității strașnice de dulceață comandată (prima dată am cumpărat un borcan, a doua comandă a însemnat 3 borcane). Voi puteți deveni, desigur, prinți,…

Dulceața de lapte cu cafea din Cămara cu delicatese

Cămara cu delicatese a Cosminei Ceaușu, aflată în Sibiu, Gura Râului, este cămara aceea tainică a bunicii voastre. O știți, n-are cum să n-o știți, întrucât mulți dintre noi am crezut în magiile care se înfiripau în acel loc, în taină. Cămara este locul unde nu orice picior de pământean are voie să calce, nu orice vorbă…

Legume de Țară cu magazin online și livrare în București

Legume de țară din județul Argeș cultivă, din soiuri românești și soiuri tradiționale, o abundență de legume proaspete și naturale în grădină și în solar. Livrează legumele frumos ambalate și își anunță clienții pe pagina lor de Facebook și prin newsletter de câte ori au noutăți. Noi îi știm de când am listat 21 de producători autohtoni…

Dealurile Uilei la targul Kilipirim

DEALURILE UILEI ÎN BUCUREȘTI Dealurile Uilei se află până duminică (19 martie) în București, la târgul Kilipirim din Mall Unirii, aripa Călărași, etajul 2, de la 10:00 la 22:00. DEALURILE UILEI era o mare dorință a noastră, platfermienii, de a-i cunoaște personal și de a le degusta produsele, deoarece foarte mulți dintre voi ne-ați scris că doriți…

Fructe Goji crescute local: Plantație Goji Podeele Mici, judetul Brasov [Video]

Te-ai gândit că găsești o plantație de fructe goji în județul Brașov? Plantația Goji Podeele Mici din județul Brașov este o plantație goji certificată bio unde găsești nu doar fructe goji, ci și alte delicatese din fructe și frunze de goji. Mai mult, găsim arbuști și consultanță pentru înființarea unei plantații de goji. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la…

Nutriționist în vizită la Ferma Măgărițelor: Povestea unui „Superaliment” [Video]

Lapte de măgăriță din județul Bihor Ferma Măgărițelor din județul Bihor este îngrijită de Cristian Cîmpan. Bihoreanul a pornit ferma cu 4 măgărițe și un măgar, iar acum vinde lapte de măgăriță și livrează toate comenzile de lapte proaspăt muls în aceeași zi. Precomenzile se fac cu o săptămână în avans, pentru că cele 45 de măgărițe din fermă nu…

Ferma Blajinilor: brânzeturi, ouă și carne de la altitudine

Ferma Blajinilor din Fundata, județul Brașov, este o fermă la altitudine, îngrijită de Roxana și Marian Blaj. Produsele Fermei Blajinilor sunt: brânzeturi (caș dulce, caș afumat, telemea, brânză de burduf – adusă vara de la stână), ouă din fermă (sporadic) și carne de vită și găină. Cine se îngrijește ca aceste produse să fie naturale sunt cei…

Viața la țară în Gura Râului, la poarta raiului

Viața la țară, prin ochii familiei românești Cosmina Ciaușu soțul ei Mihai, alături de cei trei copii ai lor, au dat Bucureștiul pe viața la țară. S-au mutat în Gura Râului și Cosmina a început să descopere libertatea de a respira, a asculta, a simți natura chiar la „poarta raiului”, în Mărginimea Sibiului. Din Bucureștiul zgomotos, tânăra familie s-au…

Din gospodărie, în farfurie: lanț alimentar scurt (ASAT 2017)

Parteneriatul ASAT se traduce în susținere și încredere ASAT (sau Asociația pentru Sprijinirea Agriculturii Țărănești) au un program minunat de abonamente la coșul cu legume. Pe scurt, în ultimii 9 ani, ASAT este alternativa pe care mulți o caută când vine vorba de procurarea hranei naturale, locale. ASAT este un lanț alimentar scurt, care-ți dă acces…

Gusturi de altădată, legume curate pentru bucureșteni

Gusturi de altădată ne sunt aduse pe masă de Bogdan Nicolescu din grădina lui din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov. Legumele curate și sănătoase, crescute natural, roșiile din semințe de roșii românești, toate aromele sunt înglobate în Gusturi de altădată. Legumele ajung, de-a lungul întregii veri, la aproximativ 100 de familii abonate la coșul cu legume Gusturi de altădată. Vrei noutățile PlatFerma?  Înscrie-te…

Jurnal de Bord #2: Curs acreditat de agricultura ecologica la Bucuresti

Poate ai observat că pe PlatFerma, de câteva zile, avem un banner care promite detalii despre un curs acreditat de agricultură ecologică. Cursul se ține între 11 și 14 februarie 2017 în București. Educația și auto-educația sunt importante în viziunea PlatFermei, tocmai de aceea ne-am dorit să colaborăm cu oameni care împărtășesc aceleași valori ca ale noastre.…

Zorian, ulei de floarea soarelui presat la rece in judetul Iasi

Zorian, Strop de Soare este un ulei de floarea soarelui presat la rece fabricat în satul Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, de fabrica Genovevei Cojocaru. Afacerea de familie cu obținerea uleiului din semințe de floarea soarelui a început cu reîntoarcerea la țară. Tatăl Genovevei a fost catalizatorul a ceea ce urma să devină uleiul presat la rece Zorian, strop…

Primitiv Foods, hrană primitivă din stupină, delicii cu miere

Primitiv Foods, stupina din județul Buzău are o selecție inedită de miere de albine românească. Mutați de la oraș la țară în Subcarpaţii de curbură, cei doi soți, Cristina și Mihai Negoț, ambalează cu drag miere din stupină și delicatese cu miere pentru a le trimite în toată țara. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter! Să aflăm…

Unde gasesti cele mai bune produse crescute natural? (Formular)

Produse crescute natural din toată țara, într-un singur loc La început de 2017, ne facem planuri care entuziasmează! Căutăm produse crescute natural în toată țara din plăcerea de a gusta cele mai aromate bunătăți dezmierdate de soare și încurajate să crească de apă și vreme prielnică. Ne place să aflăm despre identitate hranei, să o…

10+ Sucuri din Mere Naturale Romanesti pe Facebook

Cum se obţin sucurile din mere românești naturale? Unde găsesc sucuri din mere naturale în România? Sucurile naturale sunt sănătoase doar atunci când știm ce conțin și din ce fructe provin. Încercăm azi să compunem o listă a celor mai vizibile sucuri din mere românești pe care le-am putut găsi pe rețeaua de socializare Facebook. Unele dintre ele au…

Miere subcarpatica, aur lichid din stupina stationara de weekend

Stupina Miere Subcarpatica, relaxare de weekend Stupina Miere Subcarpatica e o stupină staționară din județul Dâmbovița care oferă miere polifloră, miere de rapiță, miere de tei și miere de salcâm. Ne întrebăm care miere e mai buna și unii află răspunsul având propria mini stupină. Un singur stup primit cadou acum 4 ani l-a convins pe Liviu să afle…

De Craciun, bradul din Brasov vesteste magia aromelor

De Craciun, de la copil la suflet de copil, toți visăm să descoperim sub bradul verde ce în secret am visat tot anul. În centrul Braşovului se înalță bradul care dă tonul sărbătorilor de iarnă anuale. De departe, luceşte şi te invită să te apropii. Magia sărbătorilor de iarnă se arată când măsori bradul cel…

8 Idei de cadouri de Craciun traditionale 2016

Idei de cadouri de Craciun? Cadouri traditionale romanesti? Care sunt? Unde le gasesc? Idei noi de Cadouri de Crăciun 2017 găsești cu un clic pe poza de mai jos: Era noaptea de înaintea Crăciunului. Liniștea domnea albastră peste culcușurile orașului, căci asta era cea mai de seamă pregătire pentru Moș Crăciun, liniștea, misterul, tăcerile iernatice. Nici vântul nu îndrăznea să se…

Coșul cu Lavandă, sărbătoarea florală a familiei Dârjan [Video]

Coșul cu Lavandă, produse cu lavandă ecologică de la Agro Team Dîrjan din Fetindia, județul Sălaj Coșul cu lavandă este o parte a afacerii Agro Team Dîrjan din județul Sălaj. Prin team Dîrjan spunem Cristina și Adi Dîrjan din localitatea Fetindia, județul Sălaj, doi români vrednici care au decis, după o bună perioadă petrecută în străinătate,…

Două Surori pun la sticlă aromele pământului: Dulcețuri, Siropuri și Zacuscă

Două Surori – Bunătăți de casă din județul Neamț au dulcețuri aromate din fructe de pe câmpiile județului Neamț, siropuri ce păstrează aromele verii sub formă lichidă și zacuscă delicioasă pentru orice cămară.Totul a pornit aproape în joacă, de la o invitație la un eveniment de stradă, unde au mers să vândă gogoșele cu dulceață de casă. Vrei…

Ziua sănătoasă din Iași, cadou de Moș Nicolae

Ziua sănătoasă, sala Magnum, Hotelul Internațional Iași 4 decembrie 2016 Dragii Moșului, Se spune că Moșul vine doar la copiii cuminți. Se spune că Moșul vine doar în decembrie. Se spune că Moșul vine doar noaptea, cu multe cadouri, doar dacă ghetuțele sunt bine lustruite. După cum vedeți, lumea vorbește și se spun multe lucruri despre mine.…

Lușca, produse cu gust românesc, livrare în Năsăud

Lușca – produse cu gust românesc este un brand construit de un tânăr din județul Bistrița-Năsăud. Spunem că este un brand pentru că totul e pus la punct și construit astfel încât să fie baza solidă a unei activități de viitor. Pentru că sportul și nutriția sunt profesiile acestui tânăr fermier, legumicultura a venit ca o urmare…

Acasă la Greaca au căpșune magice

Acasă la Greaca. Soiul românesc de căpșune Magic Acasă la Greaca este tărâmul căpșunilor și al soarelui. Acasă la Greaca este locul în care frații Alina și George Surduleasa au simțit că pot redesena căpșunii de altădată ai lu’ mamaie de la țară și chiar au reușit, în joaca lor serioasă de oameni mari, să ne…

Miere Prisaca, stupină cu recomandare și magazin online

Miere Prisaca din județul Alba este mierea de care am auzit prima dată de la o cititoare PlatFerma din Timișoara. Apoi curiozitatea ne-a împins să aflăm mai multe despre stupina care are vatra în Sebeș, județul Alba, deși au întotdeauna albine și în Bacova, județul Timiș. De obicei, la stupină găsim: Miere pură: miere de tei, miere de…

Stupina Tășală, aurul galben al Iașului

Stupina Tășală, aurul galben al Iașului Stupina familiei Tășala din Iași se află în sat Hodora, comuna Cotnari, județul Iași. Am învățat că nu oricine poate iubi albinele și nu oricine poate ține stupi. Între apicultori și stupii săi se încheagă o relație deosebită, în mare parte bazată pe respect, încredere și responsabilitate. Iubitorii de stupărit…

POEferma, ferma de legume, ferma de animale, stupina

POEferma e ferma din județul Botoșani de care are grijă Constantin, iar din familie fac parte soția Lucica și fii Nicolae și Iosif și, bineînțeles, bunicii. Fiecare are un rol de îndeplinit și aflăm cum decurge viața în gospodăria lor de la Nicolae și Lucica. Emailul primit de la POEferma ne-a bucurat și ne-a entuziasmat, ca de fiecare dată…

Cum să folosești ulei presat la rece în rutina zilnică

Ulei presat la rece – ce este, la ce și cum se folosește ne-am întrebat și noi. Ne mai întrebăm și cum să folosim un ulei presat la rece ca să-i descoperim toate beneficiile. Așa că am rugat-o pe Nicoleta Mureșan să ne spună câteva beneficii ale uleiurilor presate la rece, produse pe care familia ei…

Taranii Dobrogeni, de la idee la grup, asociatie, evenimente taranesti

Taranii Dobrogeni s-au adunat într-o comunitate pe Facebook despre care am auzit nu de mult și am văzut-o crescând. Grupul acum numără peste 40.000 (*editat în 20 decembrie) 50.000 de utilizatori, împărțiți între gospodari și clienți. Am rugat-o pe Ioana Moroșanu, cea de la care a pornit totul, să ne lumineze cu privire la comunitatea pe care a…

Biodumbrava, Microferma Ecologica cu livrare in Bucuresti si in tara

Microferma Ecologică Biodumbrava e o gospodărie aparte, de găsit în județul Giurgiu. Marin Dumbravă crește legume în câmp, dar și în niște minunății de solarii îngropate cu maluri terasate. Ferma are produse ecologice locale, naturale, livrate în două locații din București sau prin curier în toată țara. Maria Dumbravă ne-a povestit cum e viața la Biodumbrava, iar tatăl ei…

PlatFerma, Jurnal de Bord #1: Noi, echipa PlatFerma

PlatFerma s-a născut din dorința nemărginită de a reuni toți fermierii și gospodarii din România într-un loc. Imaginează-ți o pajiște întinsă, suculentă, aromată, de unde poți alege ce e bun în România bob cu bob. Așa am ajuns să construim comunitatea unde mâncarea sănătoasă şi tradiția înflăcărează agricultura, meșteșugul şi turismul. Vrei noutățile PlatFerma? Înscrie-te la Newsletter!…

Pomăria Bădăcin, fructe ecologice din Transilvania

Pomăria Bădăcin este o livadă din județul Sălaj, care întinde ramuri parfumate peste pământul roditor de Bădăcin, sezon după sezon. I-am văzut susținuți de Maria Varga, un nutriționist dietetician din Timișoara care încurajează munca producătorilor locali, devenindu-le client fidel. Ea se aprovizionează cu fructe din livezile lor de câțiva ani, așa că hai să descoperim povestea Pomăriei Bădăcin și să înțelegem mai…

Noua Hartă a Fermelor din România, mulțumită vouă

Fiecare Portret de Fermier are locul bine înrădăcinat pe Harta Fermelor, cum v-am obișnuit. Pagina cu harta care îți arată unde sunt fermele este ca o scenă publică pentru cei care ne trec pragul virtual. Așa că, ce îți povestim mai jos dezvăluie cum am ajuns să facem o nouă versiune pentru Harta Fermelor din România. Majoritatea emailurilor primite conțin următoarea…

Brânzeturi artizanale după rețete italienești: Asociația Curtea Culorilor

Asociația Curtea Culorilor din județul Timiș folosește puterea economiei sociale pentru a crea minunate brânzeturi artizanale cu lapte de la văcuțe din România. În cele câteva clipe libere pe care Adriana le are după ce termină treaba, și-a făcut timp să ne spună despre cum a început totul. Adriana este o italiancă îndrăgostită de România, care și-a găsit…

Traditia romaneasca in strada, la Street Delivery 2016

Traditia romaneasca a ieșit în stradă anul acesta, pentru toată lumea, fără excepție. Mi-a plăcut  Street Delivery; a fost o noutate să văd în stradă meseriile românești de odinioară, toate la un loc, plus oameni și idei din toată țara care te invitau să îi asculți, să te joci, să experimentezi. Vrei noutățile PlatFerma?  Înscrie-te la…

Ulei presat la rece din Șomcuta Mare, Maramureș

Ulei presat la rece din Șomcuta Mare, Maramureș, e deja un brand românesc sănătos. Oamenii din spatele afacerii pun suflet și câte o atenție în fiecare pachet trimis. Un bilețel scris de mână în era tehnologiei ne amintește de omenie, ne ajută să fim mai atenți la detaliile care compun sănătatea noastră corporală și sufletească, ne atrage…

Petrecere Câmpenească Adoptă un Țăran la Brașov

Adoptă un țăran au ținut o petrecere câmpenească sâmbăta trecută, o petrecere unde abia am avut timp să descopăr oamenii faini, mâncarea delicioasă, preferințele celor care trăiesc autentic. Eu una am mâncat brânză maturată de la gospodăria lui Willy Schuster, Bio Moșna, o tocană aromată preparată de bucătarul Adrian Neag, am băut apă de izvor din Dumbrăvița, am tras…

La Borcan, Întreprinderea Agricolă care Livrează „Hrănătate”

La Borcan sunt produse crescute cu grijă în grădina lui Lucian Dragomir, cel care atât de frumos semnează emailul: „ţăran responsabil„. Din 2017, Lucian are și certificat de confirmare a conversiei spre agricultura ecologică, așa că folosește doar semințe certificate ecologic. A ales calea aceasta pentru că a avut experiențe neplăcute în trecut, când semințele…

Prima ie românească tricotată. ONIBON

O ie românească tricotată e ceva inedit. Ia românească este un limbaj universal pentru români. Se oglindește zestrea străbună în pânza aceasta dragă, se depășesc hotare purtând-o și se transmite dragoste și apreciere pentru ce a fost și pentru ce avem. Ia românească interiorizează strigătul acela vechi al satului, chiotul durerii și-a bucuriei sincere pentru…

Dor de Verde, aprozar din Iaşi, aprozar online

Dragă Iaşule, Pe când te făceai tu mai verde şi mai frumos astă primăvară, pe când îţi era usturoiul mai proaspăt şi ridichile mai iuţi şi neastâmpărate, pe când grădinile începeau să cocheteze curajos soarelui, ţi-am poposit printre potecile şi ungherele tale luminoase, precum ţi le ştiam. Venisem cu dor şi cu drag,  aşa cum…

Cămara cu delicatese: Dulcețuri și poveşti din Mărginimea Sibiului

Dulceață sibiană de poveste Între munţii noştri semeţi şi impunători, traversaţi de râuri năprasnice şi înspumate se află pitit, binevoitor şi cinstit, locul unor oameni gospodari şi frumoşi.  „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” – nu e tocmai pe un picior de plai, dar absolut pe o gură de rai, se trăieşte o…

Mobila pictată în Sibiu reînvie poveşti tradiţionale

Mobila pictată are farmecul unicităţii. Dincolo de atenţia la detalii, o mobilă de bucătărie pictată poate schimba complet încăperea unde prepari hrana zilnică. Gândeşte-te cum ar fi să găteşti pentru tine, familie şi prietenii aici, în spaţiul de sub grindă, luminat de o poveste. Am mai văzut mobilă pictată cu dăruire, dar bucătăria asta e o minune.…

Dichisar, târg tradițional de Martie

La începutul lunii martie, am vizitat târgul Dichisar organizat în București, târg modern și înzestrat cu toată dibăcia mâinilor dichisite. Dacă înainte, termenul de târg se referea la așezare omenească, oraș, şi de asemenea la sensul de piață, un loc aflat la încrucișare de drumuri, în care, cine dorea, făcea schimb de mărfuri, acum, târgul se referă, în…

Scrisoare către noi, de la Baba Dochia

           Dragii babei,    Vă scriu din timpuri îndepărtate, de pe meleaguri ce-altădată erau acoperite de păduri vii și spirite magice. Vă scriu din vremurile satului românesc ce-și ducea traiul laolaltă cu apa, focul, cerul și pământul, cu natura și cu toate tradițiile ce dau culoare poveștilor voastre astăzi.    Vă…

Nunta Românească Modernă Inspirată din Tradiţie

În tradiția românească, nunta reprezintă ceremonia sfântă, cu rol de încununare a unirii dintre mire și mireasă, a bucuriei dragostei dintre ei, lângă alaiul vestit pentru voioșia și jocul său. Nunta este privită cu smerenie, căci, e o taină care sărbătorește tradiția străveche, unește cerul cu pământul, apropie divinul de robul lui Dumnezeu. Vrei noutățile PlatFerma?  Înscrie-te la…

Grădina din Gura Siriului, Grădină Urbană Comunitară în Bucureşti

Grădina din Gura Siriului poate să te pună în încurcătură la început. Nu e vorba de o grădină din satul Gura Siriului, ci de o grădină urbană comunitară independentă de la marginea Bucureştiului. Numele grădinii reflectă locaţia ei, strada Drumul Gura Siriului din sectorul 3 al capitalei. Pregătiţi de vizite, tinerii de la Grădina din Gura Siriului împart…

Scrijele de Fructe ca la Bunica, Gustarea Sănătoasă Autohtonă

Poţi lua Scrijele de Fructe ca la Bunica în drumeţii, la serviciu, la grătar, ca desert la mesele în familie, oriunde te pândeşte ronţăiala. Acum, că de fiecare dată când auzi de scrijele, gândul îţi zboară la bunici, nu e întâmplător. În copilărie, feliile subţiri de fructe coapte pe sobă erau o gustare sănătoasă ce făcea deliciul momentelor de răgaz.…

Pâine la ţest şi ţăstul pentru pâine pe vatră

E bine că nu se vorbeşte despre pâine la ţest, e prea puţin cunoscută. Dacă oricine ar avea acces la ea, nu ar mai fi o comoară. În multe locuri rescunoscut ca ţăst, alte ori prezentat ca ţest, clopotul care acoperă vatra pentru a găti cele mai îmbietoare mâncăruri face şi una dintre cele mai aromate pâini. Sub ţăstul minune…

România rurală interbelică în Fotografii Vechi Româneşti

România rurală interbelică e cu atât mai fascinantă cu cât a fost surprinsă nu doar în texte, ci şi în fotografii. Legătura noastră cu bunicii şi străbunicii se întăreşte o dată cu înţelegerea vieţii simple pe care au trăit-o. Dacă am fi fost atunci acolo, am fi văzut totul cu ochii noştri, în culori. Fotografii au pus destulă…

Ferma lu` Moş Ghiţă, Sursă de Inspiraţie Pentru Tineri Ţărani

Ferma lu` Moş Ghiţă din judeţul Neamţ e îngrijită de Oana si Edi Andraş, doi orăşeni uşor trecuţi de pragul de 30 de ani. Ultimii 5 ani i-au petrecut la ţară, unde au ajuns să iubească provocările şi să dea sens moştenirilor primite. Unul a moştenit dragostea pentru pământ, celălalt a moştenit puterea de muncă. Împreună trăiesc visul românesc, al…

Restaurant Tradiţional, Reţete Vechi şi Suflu Nou: La Ceaun

Într-un restaurant românesc ajungi pentru mâncare şi atmosferă, dar şi pentru senzaţia de familiaritate. În centrul Braşovului găseşti un restaurant care serveşte mâncare tradiţională pregătită zilnic la ceaun. Masa servită în tihnă e acompaniată de şindrilă şi ştergare, iluminată de becuri suspendate de tavanul de lemn. Locul ăsta are un nume simplu, descriptiv, bine ales: La Ceaun. Începând cu ora prânzului, poţi gusta ciorbe…

Reţeta Mujdeiului Însângerat din Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas din Sighişoara pare a avea o bucătărie încăpătoare, unde azi îl vizităm pe Vlady. Pentru că Vlady are reţeta Mujdeiului Însângerat. O reţetă de poveste, cu poveste, care ne aminteşte de copilărie, de simplitatea unui lucru bun, bine făcut. O reţetă de mujdei pe care o putem face împreună cu copiii, folosind ingrediente româneşti,…

Bucătăria Oanei Grecea, Gândită ca Studio TV Pentru Reţete Video

Oana Grecea a construit un stil de viaţă şi muncă în jurul pasiunii pentru gătit. S-a mutat din capitală într-o comună din judeţul Ilfov, a construit o casă unde să-şi îngrijească familia şi a transformat gătitul de rutină în motivul de a avea o bucătărie utilată ca pentru un studio TV. Casa în care locuieşte cu soţul…

Perina Pufoasă în Formă de Casă, Inspirată de Arhitectura Ţărănească

Perina este cea care susţine visele, e mai mult decât un obiect, e un loc. Locul unde aşezi capul în fiecare seară. Dar mai e şi obiectul decorativ care stârneşte o inexplicabilă dorinţă de a exprima sentimente prin forme, culori, texturi de materiale şi inspiraţie. Printre miriadele de feluri în care o perină poate salva decorul,…

Restaurant Pescăresc Ancorat in Pescaturism: Ivan Pescar

Ce e mai potrivit decât un restaurant pescăresc în Tulcea pentru a aduce bucătăria deltaică în prim-plan? Un restaurant pescăresc al unui mare campion la canotaj de unde pleci cu dor de peşte proapăt prins şi suveniruri din Delta Dunării. Cei care vor merge la restaurantul Ivan Pescar din Tulcea îşi vor implica toate simţurile în a…

Ţest pentru Pâine, Instrument de Bucătărie Secular în Mâinile unui Student

Când afli că cineva a pornit o afacere plecând de la un ţest pentru pâine, poate te gândeşti „şi eu aş putea să fac asta„. Chiar dacă nu a avut pregătire şi nu a fost la cursuri despre „cum să începi o afacere cu ţesturi pentru pâine” , un tânăr student „s-a împiedicat” de un ţest pentru pâine cu…

21 de Producători Autohtoni pe Facebook

România (încă) produce din seminţe propri, pe un pământ extrem de fertil, cu tehnici şi obiceiuri străvechi şi respect pentru natură. Spre deosebire de ţările lumii care încearcă din răsputeri să se reîntoarcă la o agricultură numită acum bio, ţăranii din România încă folosesc metode regenerative ale solului şi o fac instinctiv, ajutaţi de moştenirea…

Verighetele Care Ancoreaza Mirii in Traditia Romaneasca

Cine caută verighete gravate cu motive tradiţionale româneşti poate descoperi o lume întreagă a decoraţiunilor şi accesoriilor pentru nunţi inspirate de tradiţia românească şi e uşor să te pierzi în hăţişul detaliilor. Verigheta uneste toate elementele nunţii şi căsniciei într-un simbol simplu, e singura care rămâne şi după ce mesele s-au strâns şi pantofii de…

Locomotiva Hora Înveseleşte Călătoria cu Trenul Spre Mare

Când cauţi şi gaseşti după vechea zicală, poţi vedea cum totul se pune în mişcare. Am căutat să cunosc multitudinea de interpretări a tradiţiei româneşti şi să o văd schiţată peste tot în România. Când spun că totul se pune în mişcare, ma refer în special la Locomotiva Hora. Inaugurată miercuri, 1 iulie 2015, locomotiva care urneşte Trenul…

Leagănul din grădină te scuteşte de statul la coadă în parc

Un simplu leagăn are forţa să te transpună înapoi în copilăria pură şi lipsită de griji într-o clipită. Când ai în grădină un leagăn încrustat cu motive tradiţionale româneşti, sentimentul de libertate e împins de la spate de mândria specifică locului copilăriei. Fie că îţi faci singur un leagăn sau te bucuri de munca altora, e uşor să…

5 Semne că Turismul Românesc Autentic Înfloreşte

În fiecare din noi există dorinţa de a explora. Cine s-a bucurat aflând cel puţin un loc magic în România, a participat activ la dezvoltarea turismului românesc. Descoperim zilnic cele mai incitante locuri ascunse și abia aşteptăm să le povestim prietenilor ce am găsit unde nu ne aşteptam. România abundă în locuri unde turismul autentic românesc prinde rădăcini, nu numai aripi. Travel…

6 Case Tradiţionale Româneşti cu Impact în Arhitectura Modernă

Modernizarea caselor tradiţionale de la ţară poate părea ca prea multă bătaie de cap. Noroc că românul a învăţat să treacă de la necesitate la oportunitate şi investeşte în păstrarea patrimoniului rural. Putem spune cu sufletul împăcat că obiceiurile româneşti sunt adânc înrădăcinate în felul nostru de a fi. Cateodată răzbat de dincolo de iubirea faţă de…

Cum trăiesc Românii la ţară: România rurală în fotografii

Cum te simţi când mergi „la ţară”? Liber, plin de energie, simţi că-i cunoşti pe cei care te salută curioşi pe uliţă. Trăieşti dorinţa de a te retrage aici, într-o zi, între dealuri colorate şi cerul schimbător. Poate chiar visezi cu ochii deschişi la un hamac atârnat între doi meri, unde greierii înlocuiesc sirena ambulanţei şi…

Agricultura Tradiţională cu Potenţial: De la percepţie la realitate

Ce au în comun lavanda românească, bivolii şi tehnologia digitală? Dincolo de agricultura tradiţională, pâmântul are multe de oferit când intervine un ochi curios şi o mână bine intenţionată. Fermieri norocoşi care descoperă puterea tehnologiei îşi uşurează viaţa la fermă folosind aplicaţii pe telefon. De exemplu, una dintre cele 5 aplicaţii pentru mobil recomandate de Agricultura la…

Main Menu