5 Semne că Turismul Romanesc Autentic Înfloreşte

5 Semne că Turismul Românesc Autentic Înfloreşte

În fiecare din noi există dorinţa de a explora. Cine s-a bucurat aflând cel puţin un loc magic în România, a participat activ la dezvoltarea turismului românesc. Descoperim zilnic cele mai incitante locuri ascunse și abia aşteptăm să le povestim prietenilor ce am găsit unde nu ne aşteptam.

România abundă în locuri unde turismul autentic românesc prinde rădăcini, nu numai aripi.

Travel Girls, Diva în Bocanci, Adela Pârvu, sau Monumente Uitate sunt doar câteva exemple care pun România pe hartă și semnalează că turismul românesc autentic înfloreşte.

Gazdă şi oaspete în propria ţară

Se spune despre români că fac cu uşurinţă haz de necaz. Vacanţele cu buget mic fac întotdeauna deliciul poveștilor bune. De obicei, locurile inedite din România le descoperi auzind de la unul, de la altul, ascultând cu urechea sau urmărind descoperirile celorlalţi pe internet. Casele tradiţionale româneşti, îndrăgite până la sacrificiu personal, sunt puse cu drag la dispoziţia oaspeţilor români sau străini.

© TravelGirls.ro

© TravelGirls.ro

Cine preia iniţiativa descoperirii României

Locurile inedite în România rurală se găsesc, doar să ştii unde să cauţi. Loredana şi Narcisa, de la îndrăgitul şi premiatul blog de călătorii TravelGirls.ro, cutreieră ţara în lung şi-n lat,  aflând și destăinuind locuri unde turismul înfloreşte timid. Tinerele promovează turismul românesc autentic cu fiecare articol şi fotografie.

Au şi de ce.

Descoperim pe blogul lor o biserică fortificată veche de 700 de ani transformată în guesthouse care îşi face umil simţită prezenţa în Axente Sever, o comună presărată cu case săsești în apropierea Sibiului. Cu altă ocazie, fetele au fost musafiri la Casa Moşului din Cârţişoara, o localitate la poalele Transfăgărăşanului. Aici au găsit omenia regală pe care românii o oferă oaspeţilor care le calcă pragul. Fetele pot demonta cu uşurinţă zvonurile nefondate că România nu are ce oferi, probabil şi pentru că privesc dintr-o perspectivă proaspătă.

Doar cei care şi-au bătut ţara în lung şi în lat ştiu că România e o ţară superbă, că cele mai multe drumuri sunt practicabile, că cei mai mulți oameni sunt buni, preţurile sunt de cele mai multe ori corecte şi că nu îţi ajunge o viaţă să descoperi tot ce are România de oferit.

Bucureştenii care vor să evadeze din capitală au la dispoziţie o felie din România curată servită pe dealurile satelor Șirnea, Peștera și Măgura, din județul Brașov, lângă Moieciu. Înainte de a ne spune cum ajungem acolo, fetele ne informează că „ai să întâlnești turiști ce călătoresc împreună cu copii mici, bicicliști de toate vârstele și de toate națiile care străbat traseele pe două roți, montaniarzi care pleacă în traseu în Piatra Craiului, alpiniști care vin la cățărat în Cheile Zărneștilor și pasionați de fotografie„.

Mulţumită acestor oameni care descoperă bucuria simplităţii, România inspiră.

România zâmbeşte prin tradiţie

Adela Pârvu e jurnalistul care ne împărtăşeşte cu drag și voie bună idei de decoraţiuni care te fac să cazi pe gânduri, apoi să te aduni şi să construieşti. Pentru tine şi pentru alţii. Prin intermediul blogului ei am aflat, cu amănunte motivante, ce înseamnă să salvezi trei case tradiţionale din Câmpulung Moldovenesc.

Povestea ne trece prin truda găsirii celor 5-6 modele de case tradiționale tipice zonei Ocolul Câmpului, apoi prin pierderea uneia dintre cele trei case bătrâneşti iniţial salvate, din cauze uşor de înţeles, dar necesar de îmbunătăţit.

Decorate cu obiecte originale, pe care stapâna pensiunii le-a adunat de-a lungul anilor în speranţa de a deschide un muzeu tradițional, aceste trei structuri tradiţionale adunate sub numele Casa Poveste prevestesc avalanşa de sentimente încercată la faţa locului.

Diva in Bocanci bate poteci de urmat

Diva în Bocanci place tocmai datorită perspectivei proaspete:

A călători nu e sinonim cu a ne lua o vacanţă. Nu e o întrerupere în viaţa noastră de zi cu zi, ci un mod de a trăi. Nu călătorim după ce ne-am rezolvat toate probleme, când avem suficient de mulţi bani, ca metodă de recompensă, ca pretext să ne cheltuim banii sau să scăpăm de oameni, să avem poze cu care să ne lăudăm şi subiecte de discuţie pentru următorul an. ”

Călătoriile prin inima ţării (fotografia de mai jos surprinde un moment din aventura trăită între Bran şi Ţigăneşti) necesită spirit de aventură, puţină pregătire şi o listă de lucruri necesare pe care trebuie să le ai la tine. Din experienţele fetelor adunate în Tips & Tricks  învăţăm cum alegem bocancii potriviţi şi cum să îi întreţinem sau cunoaştem diferite tipuri de munțomani și aflăm ce poți învăța de la fiecare.

Călători în propria ţară suntem toţi. Chiar dacă de multe ori uităm să ne bucurăm de suflete şi locuri.

Monumentele Uitate care taie răsuflarea

Monumente Uitate, regăsite şi clasificate se găsesc peste tot în România. O echipă de tinere a realizat cea mai completă hartă virtuală care prezintă monumente existente, dar şi dispărute, de pe teritoriul ţării. Oamenii aceştia pasionaţi au creat „o bază de date amplă, dinamică și în continuă dezvoltare, dar și o platformă de promovare a reședințelor nobiliare extraurbane din România.”

Conacul de la Deveselu, de exemplu, este în prezent doar o ruină. Semnalează locul unde un restaurant-han cunoscut drept Hanul Haiducilor se afla altădată. Două rânduri de copaci ghidau călătorii până la hanul din care au mai rămas doar scheletul şi amintirea.

Eleganţă de inspiraţie folclorică

Ina, mămică de cei doi copii şi blogul Folklorique.co.uk, este mândră să fie româncă. Promovează inspiraţia românească în articole despre ia românească printre cele de inspiraţie intenaţională. Locuieşte în Glasgow, Scoţia, şi este pasionată de folclor în miriadele lui de forme.

La fel ca Nata Albot, care scrie despre Moldova din Montreal. Unele incursiuni în viaţa din Canada ne pot învăţa despre expoziţii captivante, unde fermierii locali îşi promovează produsele, după cum fiecare ştie mai bine. Şi cei care sunt dispuşi să înveţe au parte de explorarea fermelor Canadiene, unde oamenii merg pentru emoţii. Din vizitele Natei la fermele din Canada aflăm despre prima fermă pe acoperiş din lume sau despre graiul românesc auzit între rânduri de căpşuni:

Supraveghetorii îți arată rândul și nu-ți permit să sari de pe un rând pe altul. La căpșuni e prăpăd. Dacă nu vii mai dimineață, riști să te pomenești cu câmpul plin de oameni. Şi fără căpșuni. Deseori gustul căpșunilor este îndulcit de grai românesc, auzindu-se pe ici, pe colea. Le place la ai noștri să se conecteze cu pământul. Și asta nu le-o poate fura nicio depărtare de casă.”

Acum, cele 5 Semne că turismul autentic românesc înfloreşte poate îmbărbăta şi cele mai cinice atitudini:

1. Bugetul de vacanţă limitat, în parteneriat cu accesul uşor la internet, face din unii români exploratori de urmat.

2. Locul pensiunilor cu aspect îndoielnic este înlocuit de structuri tradiţionale înrădăcinate în istorie, cu personalităţi unice.

3. Vestea frumuseţii meleagurilor româneşti găseşte ecou în urechile românului, reflectată în curiozitatea străinilor.

4. Toţi reinterpretăm tradiţia în felul nostru. Aşa înţelegem că ea co-există cu tehnologia modernă.

5. Bucuria autentică ce te cuprinde când eşti întâmpinat cu bucurie și omenie.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu