6 Case Tradiţionale Româneşti cu Impact în Arhitectura Modernă

Modernizarea caselor tradiţionale de la ţară poate părea ca prea multă bătaie de cap. Noroc că românul a învăţat să treacă de la necesitate la oportunitate şi investeşte în păstrarea patrimoniului rural. Putem spune cu sufletul împăcat că obiceiurile româneşti sunt adânc înrădăcinate în felul nostru de a fi. Cateodată răzbat de dincolo de iubirea faţă de natură, alteori obiceiurile transpar din dragostea pentru frumos, dar de cele mai multe ori se formează instinctiv atunci când locuieşti într-o casă „pe sufletul tău”.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Arhitectura ţărănească cucereşte prin design intuitiv, simplitate şi funcţionalitate. Exact calităţile căutate la casele moderne.

Nu e de mirare că în România găseşti stiluri arhitecturale, decoruri şi materiale inspirate de natură.

1. Case din chirpici

– cum e casa asta la doi paşi de Bucureşti. Acasă la Alina şi Cirpian, într-o casă tradiţional românească din chirpici, doi tineri iubitori de frumos construiesc viitorul. Consolidată, renovată şi extinsă cât să corespundă nevoilor moderne, minunaţia născută ca veşnicia – la sat- este un exemplu de simplitate şi curaj.

 2. Case tradiţionale renovate

– cum e casa asta tradiţională argeşeană, care se poate lăuda cu păstrarea arhitecturii gospodăreşti. Casa tradiţională din cărămidă, contruită în 1948 şi renovată astfel încât să respecte funcţiile originale, obişnuia să găzduiască un magazin rural. Acum folosită doar ca locuinţă, construcţia cu parter înalt atrage admiraţie şi oferă inspiraţie.

Arhitectura-argeșană-1-1024x767

© Otilia Ignat

 3. Case pictate

– cum e casa „încondeiată” din comuna Ciocăneşti, judeţul Suceava. Nu e singura casă pictată, în jurul ei se ridică altele, la fel de frumoase. Casa pictată din Bucovina decorează comuna muzeu care a primit anul trecut distincţia de  Satul cultural al României 2014.

casa încondeiată din comuna Ciocăneşti, judeţul Suceava, bucovina

4. Case cu elemente tradiţionale păstrate

– cum e căsuța de la Bușteni a Ancăi Ciuciulin. Redactorul-şef al revistei Nunta, arhitect de profesie şi gazda căsuţei din Buşteni se mândreşte cu o pasiune autentică pentru românesc. Ţesăturile tradiţionale şi creaţiile din fier sub semnătura soţului se mulează pe simplitatea şi eleganţa spatiilor albe ca spuma laptelui.

adelaparvu.com-despre-Anca-Ciuciulin-si-casa-ei-cu-decor-traditional-romanesc-6

5. Case tradiţionale din lemn vechi recuperat

-cum e casa asta din lemn vechi recuperat, acoperită cu iarbă. Creată de meşterul Dănuţ Hotea, se înalţă semeaţă pentru a ne aminti ca nimeni nu s-a născut învăţat. De la zilele in care ţăranul român era şi arhitect, şi proiectant, şi meşter, Dănuţ a primit bucuria lucrului făcut cu mâna ta. De la zilele moderne, a primit nevoia care creează soluţii.

Casa din lemn vechi recuperat - Danut Hotea

6. Case moderne de inspiraţie folclorică

– cum e casa asta modernă, a cărei inspiraţie o trădează numele: Prispa. O casă solară inspirată din elementul definitoriul al caselor tradiţionale româneşti, terasa îngustă înălțată de-a lungul peretelui din față (uneori și al celor laterali) la casele țărănești: prispa. Arhitectura sustenabilă, designul pasiv şi folosirea tehnologiei deja existente proiectează Prispa în viitor. Faptul că Prispa produce cu 20% mai multă energie decât consumă o plasează în râvnita ligă eco.

Prispa - casa solara de inspiratie traditionala

© Santonja/CubasCubas I+D+Art Studio

Ne bucurăm să vedem casa tradiţional românească privită acum cu alţi ochi, unii care caută mai mult decât un loc de odihna. Oamenii care-şi dezvoltă viziunea şi schimbă faţa ţării sunt cei care înteleg, respectă şi iubesc moştenirea care le-a fost dată.

Nu-ţi explici dorinţa de a sta la curte, dar o simţi de când te ştii…

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu