?Ce înseamnă agricultura ecologică și certificarea în România?
Agricultura ecologică și certificarea ecologică devin tot mai ușor de înțeles când te informezi. Am descoperit destule gospodării care folosesc termenii “bio” și “eco” pentru a-și descrie produsele (însă fără să prezinte o certificare în acest sens) încât să ne dorim să aflăm mai multe.
Educația rămâne singura modalitate de a înțelege diferențele dintre o cultură certificată ecologic și o cultură convențională. Așa că astăzi explorăm peisajul ecologic românesc și ne informăm despre agricultura ecologică din România și ce înseamnă certificarea ecologică. La finalul articolului găsești o listă de agricultori ecologici prezenți pe PlatFerma.
Ne informăm de la persoana care predă modulul de inspecție și certificare ecologică din cadrul singurului curs acreditat de agricultură ecologică din România, și anume Dr. Ing. Aurelia Grecu.
Agricultori certificați ecologic pe PlatFerma
Găsești pe PlatFerma secțiunea Eco/Bio, unde sunt doar cei care au certificare ecologică sau sunt în conversie.
Agricultura ecologică în România
Termenul de Agricultură Ecologică în sine este un termen protejat. De aceea, agricultorii pot spune că au produse bio doar dacă au un certificat ecologic în care sunt enumerate toate produsele certificate. Certificatul este valabil un an și se reînnoiește după o nouă verificare a organismelor de control, care eliberează un nou certificat ecologic valabil pentru următorul an.
Ce presupune certificarea ecologică a unei ferme în România?
Dr. Ing. Aurelia Grecu ne răspunde la întrebările cele mai arzătoare despre agricultura ecologică în România.
Ce este agricultura ecologică?”
✅ Este un sistem de producție care susține sănătatea solului, a ecosistemelor și a oamenilor,
✅ Reface și menține fertilitatea solurilor,
✅ Asigură protecția resurselor de apă și a întregii vieți acvatice,
✅ Stimulează activitatea microorganismelor, a florei și a faunei utile,
✅ Reface și protejează peisajului natural,
✅ Promovează valorile materiale și spirituale tradiționale,
✅ Produce alimente sănătoase, fără chimicale.
De ce este nevoie de certificare ecologică?
✅ Pentru a putea comercializa un produs cu marca “produs ecologic”,
✅ Pentru a asigura cumpărătorul că produsul respectiv provine dintr-un sistem de agricultură ecologică,
✅ Pentru a ajuta consumatorii să diferențieze un produs ecologic de unul convențional,
✅ Pentru a fi recunoscut internațional ca produs ecologic,
✅ Pentru a putea exporta în orice țară un produs agroalimentar cu marca “produs ecologic”.
Care sunt etapele de certificare ecologică?
✅ Alegerea (contractarea) unui organism de control și certificare a conformării ecologice,
✅ Înregistrarea activității ecologice (producție, procesare, comercializare, export/import) la Direcția Agricolă Județeană (Departamentul de Agricultură Ecologică),
✅ Parcurgerea perioadei de conversie (producție) – variază în funcție de tipul produsului,
✅ Acceptarea inspecțiilor anunțate și neanunțate din partea certificatorului contractat,
✅ Cunoașterea și respectarea normelor legislative de certificare ecologică.
NOTĂ: Pe găsești o LISTĂ de organisme de control aprobate pentru agricultura ecologică.
Te-ai hotărât să faci agricultură ecologică. Dar cum faci asta?
Te trezești într-o zi cu gândul “vreau să fac agricultură ecologică”. Ce este important să știi este că “în conversie” nu e același lucru cu certificarea în sine. Asta înseamnă că ferma este în perioada de 2 sau 3 ani de conversie înspre o certificare ecologică.
„Certificarea ecologică nu se obține peste noapte, nu este doar o hârtie. Certificarea ecologică presupune multe practici de protecție a mediului, norme de calitate, sănătate și securitate a alimentelor, și mai ales, atente proceduri de trasabilitate. Abia când este certificat ecologic, un produs agroalimentar este recunoscut în toată lumea ca fiind ecologic, până atunci este cel mult tradițional, natural sau <<de la țară>>”, ne explică Aurelia Grecu.
„Fără o certificare ecologică, nu ne putem asigura că produsele nu provin din semințe modificate genetic sau că nu sunt crescute cu pesticide sau fertilizatori sintetici. Ceea ce ne poate demonstra că produsele sunt cu adevarat lipsite de substanțe chimice de sinteză este prelevarea și analizarea produselor la un laborator de analize, unde se identifică dacă au fost folosite pesticide, fertilizatori de sinteză, semințe modificate genetic sau alte substanțe interzise în agricultura ecologică”, continuă Aurelia Grecu.
Pentru ce este bun un certificat ecologic?
Certificatul ecologic certifică:
✅ Originea semințelor și a materialului săditor,
✅ Tipul și proveniența îngrășământului,
✅ Faptul că au fost utilizate metode naturale pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor,
✅ Faptul că nu s-au folosit substanțe chimice de sinteză: fertilizatori, pesticide, erbicide,
✅ Respectarea condițiilor minime de bunăstare a plantelor și a animalelor,
✅ Lipsa utilizării organismelor modificate genetic, a hormonilor de creștere, a antibioticelor, sau iradierea produselor,
✅ Existența unui sistem de control care verifică permanent trasabilitatea prin controale de specialitate și prelevări permanente de probe pentru analize.
NU UITA: Certificatul de confirmare al conversiei NU este același lucru cu certificatul ecologic. El doar confirmă statutul de conversie a culturii.
Produse ecologice românești
Garanția produselor ecologice
Aparent găsești produse ecologice peste tot în ultimul timp. Dar ce îți garantează că produsele sunt cu adevărat ecologice? Aurelia Grecu ne răspunde la întrebări:
Ai nevoie de un curs absolvit ca să faci agricultură ecologică?
„Agricultura ecologică se poate face și fără curs, nu este o condiționare, însă este puțin probabil ca cineva care nu s-a documentat despre condițiile de certificare ecologică si care nu are nici experiență, va știi toți pașii pe care trebuie să îi respecte.”
„După absolvirea unui curs, unii cursanți își dau seama că nu știau nimic corect despre certificarea ecologică, fiind motivați să aplice toate informațiile. Sau, în unele cazuri, decid că nu sunt pregătiți pentru un astfel de sistem de agricultura și își mai acordă timp (un an sau doi) până încep procedura de certificare ecologică. Acest lucru mi se pare extraordinar, pentru că fermierul știe la ce „se înhamă”, știe ce are de făcut și aplică totul cu seriozitate și simț de răspundere.”
„În cadrul acestui tip de curs, ei adună informații despre modul în care se administrează ecologic un teren pentru diferite tipuri de culturi, practici de creștere în sistem ecologic a animalelor, mod de procesare și etichetare a produselor (condiție necesară pentru a putea scoate pe piață un produs ecologic) și nu în ultimul rând, învață ce obligații are de respectat anual, având posibilitatea de a afla secrete din experiența unor fermieri care dețin ferme ecologice, atunci când merg în vizită pe teren. Au posibilitatea să afle, în cele 4 zile de curs, informații care să le permită să se descurce singuri, fără să fie nevoiți să apeleze la un consultant.”
Care este diferența dintre agricultura ecologică și cea tradițională?
„Spre deosebire de agricultura ecologică, despre care am vorbit mai sus, agricultura tradițională utilizează substanțe chimice de sinteză sub forma de fertilizatori, pesticide, erbicide, chiar și semințe care pot fi modificate genetic. De asemenea, agricultura tradițională nu are un sistem de control care să verifice practicile, inputurile folosite, modul de procesare, prelucrare, trasabilitatea produselor, este practic un mod de producție care nu asigură o conformitate a calității produselor. Atestarea unui produs tradițional are la bază utilizarea materiilor prime locale, existenta unei rețete tradiționale, specifică locului de prelucrare, și, de asemenea să poată fi dovedită aplicarea unui mod de lucru tradițional.”
De ce fel de certificări este nevoie pentru o agricultură ecologică?
„De certificarea conform regulamentului european de producție ecologică.”
Care sunt pașii certificării ecologice? – Anual!
✅ Încheierea unui contract cu un organism de certificare (),
✅ Notificarea activității ecologice la Direcția Agricolă Județeană (până pe 15 mai),
✅ Inspecția și certificarea conformității ecologice,
✅ Menținerea certificării ecologice.
Ce urmează după certificarea ecologică?
✅ Menținerea anuală a certificării ecologice.
✅ Dacă se întrerupe un an procedura de certificare, va trebui sa se reia perioada de conversie.
Cât costă certificarea ecologică?
„Există costuri de certificare și, ca orice prestare de servicii, este calculată diferit de fiecare certificator. Costurile nu sunt fixe, pentru că se calculează în funcție de dimensiunea fermei, ce activități sunt, etc.”
https://www.facebook.com/cbmanagement.ro/videos/1867090923510988/
Pe scurt, despre Aurelia Grecu:
Aurelia Grecu este expert ecolog în domeniul protecției mediului, fiind autorizată de Ministerul Mediului și Pădurilor ca și elaborator de studii și evaluări de mediu. Are, de asemenea, experiență în sfera biologiei, agriculturii ecologice și a certificării produselor obținute din agricultura ecologică conform Regulamentului European. Fiind o susținătoare a protecției mediului și a utilizării durabile a resurselor ecosistemelor naturale, se implică în promovarea de soluții ecologice locale, colectarea și diseminarea celor mai sustenabile practici agricole, ca soluții pentru declinul biodiversitătii şi a schimbărilor climatice.
Pentru Aurelia Grecu, agricultura ecologica este o soluție sustenabilă la problemele de mediu, un sector de servicii care are în prim plan respectul pentru oameni, plante, animale și pentru întreaga planetă, țintind la obiective pe termen lung, în scopul de a asigura un viitor „verde” de care să se bucure și generațiile următoare.
Mulțumim Aureliei Grecu pentru răbdarea cu care ne-a răspuns la întrebări.
Mai multe resurse:
Microferma ecologică Biodumbrava (pe PlatFerma aici) ne spune 10 mituri despre alimentele bio.
Asociația Bio România: Care sunt diferențele între produsele etichetate bio, eco sau organic și cele cu inscripția „natural’’
Dacă ai alte întrebări la care cauți răspuns, scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos și vom căuta să completăm cu răspunsuri acest articol.
unde Aurelia Grecu predă modulul de inspecție și certificare ecologică.
Agricultorii certificați ecologic de pe PlatFerma
Agricultori în conversie pe PlatFerma
La Borcan din județul Brașov, are certificat de confirmare a conversiei pentru cultura ecologică de legume, certificat de EcoCert, și face parte din Asociația Bio Romania.
Ferma Nasul Roșu din județul Prahova își așteaptă certificatul care atestă statutul de cultură ecologică în 2019.