Biodumbrava, Microferma Ecologica cu livrare in Bucuresti si in tara

Biodumbrava, Microferma Ecologica cu livrare in Bucuresti si in tara

Microferma Ecologică Biodumbrava e o gospodărie aparte, de găsit în județul Giurgiu. Marin Dumbravă crește legume în câmp, dar și în niște minunății de solarii îngropate cu maluri terasate. Ferma are produse ecologice locale, naturale, livrate în două locații din București sau prin curier în toată țara. Maria Dumbravă ne-a povestit cum e viața la Biodumbrava, iar tatăl ei este el care se ocupă activ de fermă, Marin Dumbravă.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Ce găsim la Ferma Ecologică Biodumbrava?

„Suntem o fermă ecologică atestată de Austria Bio Garantie. Producem toată gama de legume (doar legume de sezon), plante aromatice (mentă, cimbru) și fructe precum căpșuni, mure, zmeură, coacăze. Semințele sunt fie semințe certificate ecologic (majoritatea Demeter), fie semințe de la banca de semințe (soiuri românești). Se pune accentul atât pe soiurile românești (în special la roșii, castraveți), cât și pe plante cu valoare biologică foarte mare (kale, mangold). ”

Recolta din câmp și solar îngropat

„Recolta este majoritară în câmp și pe valuri de pământ, dar tata are și un solar îngropat pentru răsaduri. Apa provine de la un puț de mare adâncime și ajunge la plante prin sistem de irigare prin picurare. De curând fratele meu (care este inginer agronom) a achiziționat niște panouri fotovoltaice pentru un proiect de cercetare care implică irigarea.”

ferma-ecologica-biodumbrava-1

Ferma Ecologică Dumbrava din județul Giurgiu

„Ca tratamente, acestea și le face tata din macerate de urzică, tătăneasă și alte plante cultivate în gradină special pentru acest scop (are niște rețete proprii pe care le îmbunătățește de la an la an). Ca îngrășământ se folosește găinaț (avem câteva găini pentru ouă și acestea sunt singurele animale, deoarece suprafața fermei este micuță) și cel din frunze, compost (avem câțiva pomișori care din păcate nu prea fructifică toți fiind atacați în fiecare an de tot felul de boli și dăunători, iar tratamentele din macerate nu ajută prea mult în cazul unui atac puternic).”

 

Apetisantele produse ecologice Biodumbrava, cu circuit închis

„Totul este cu circuit închis, toate produsele fiind cultivate în gradină. Îngrășămintele și tratamentele se fac cu macerate din plante tot din gradină, “ierbicidarea” se face manual, cu sapa.”

Produsele ecologice de la Biodumbrava

Ne bucură să vedem tot mai mulți producători care își diversifică gama de produse. Legumele proaspete de vară și toamnă se transformă în bunătățuri preparate cu aceeași grijă: vegeta de casă (sau biomix), zacuscă, sosuri pentru paste, ketchup din roșii și ardei, legume congelate sau murături.

„Pe lângă produsele proaspete avem și câteva produse tradiționale sau semi-procesate printre care: roșii cherry uscate în ulei de măsline, condimente (pudră) din sfeclă roșie, kale, broccoli, morcov, etc (gama biomix), sosuri pentru paste și ketchup din ardei și roșii, sucuri presate la rece din frunze (kale, măcriș), zacuscă din vinete și ardei copți la foc de lemne și produse congelate (kale, ardei, vinete coapte, roșii, căpșuni, mure, zmeură, etc), murături.”

Toate legumele sunt din grădină, ingredientele care nu se găsesc în grădină sunt alese să fie cât mai sănătoase: ulei de măsline ecologic, sare de la salină (bolovan de sare), oțet balsamic, zahăr ecologic (pentru dulcețuri).”

Cum a început povestea Biodumbrava

„Am început inițial să producem pentru familie. Apoi, producând mai mult decât puteam noi consuma, am dat prietenilor și familiei. Ei ne-au încurajat să producem pentru a vinde, pentru că legumele erau mult mai gustoase decât cele existente pe piață.”

„Munca fizică în gradină este considerabilă. Avem aproximativ un hectar cultivat în care avem un solar îngropat pentru răsaduri și un alt solar pentru câteva legume mai pretențioase, dar majoritatea culturii este în camp și este nevoie de multă muncă fizică pentru a da cu sapa, a smulge buruiana manual și încă câte.”

Ce i-a determinat să continue

„Astfel că în 2010 am înființat firma. Inițial am încercat să vindem în piață, dar ni s-au stricat legumele pe tarabă, deși aveau același preț cu cele luate de la engross-uri. Eram hotărâți să renunțăm.”

„Asta până am întâlnit-o pe Laura, prima noastră clientă care a venit la fermă (la 15 km de București, în comuna Joița). Ea avea un stadiu avansat de cancer și tratamentul de la o clinică din America o obligă să mănânce doar ecologic. Noi eram la acea vreme cam singurii din zona Bucureștiului și ne-a rugat să nu renunțăm, ca sa aibă de unde cumpăra legume curate.”

cultura-de-varza-rosie-ferma-ecologica-biodumbrava

Varză roșie de la Ferma Ecologică Biodumbrava

„Atunci a fost ca un semnal de alarmă și parcă ne-a deschis cineva ochii. Am zis că vrem să facem asta pentru sănătate în primul rând, de aici și motto-ul nostru “sănătate prin alimentație“. De atunci am avut clienți cu diverse alergii alimentare, cu tot felul de tratamente și cure, dar și persoane interesate să le ofere copiilor sugari o diversificare a alimentației cât mai corectă.”

„Mama, fiind medic de familie, știe ce presupune o diversificare a alimentației la sugar și cât de important este ca aceasta să se facă cât mai corect și cu produse cât mai curate. Am fost primii (din câte știm noi) care am introdus într-o cultură organizată varza kale sau mangold și am testat și plantația de varză pak choi (soi chinezesc) sau red mustard (soi japonez). În fiecare an căutam să adăugăm ceva nou. Încercăm să promovăm plante uitate dar foarte sănătoase precum măcrișul, păpădia, iarba grasă, etc.”

„Ne dorim în primul rând aprecierea clienților noștri pe care îi vedem ca aliați în promovarea mâncării sănătoase, nu simpli cumpărători. La realizări mai putem menționa și premiul primit în noiembrie 2013 în cadrul galei Celebrating Life al revistei Ce se întâmplă doctore?”

„Ca planuri de viitor, ne dorim să putem continua aceasta activitate, din păcate ne este din ce în ce mai greu din cauza lipsei forței de muncă și a volumului mare de muncă fizică.”

Unde găsim Ferma Ecologică Biodumbrava

Ferma Ecologică Biodumbrava se găsește în comuna Joița, județul Giurgiu.

vezi pe Harta Fermelor

Găsim ferma pe site-ul propriu (care e și magazin online) și pe Facebook.

Livrare produse din Ferma Ecologică Biodumbrava

„Comenzile se dau pe site și se livrează în București, în fiecare săptămână, în ziua de joi. Avem două puncte de livrare: în Drumul Taberei și la Băcănia Veche. Se pot face și livrări la domiciliu prin curierat oriunde în țară.”

În vizită la Ferma Ecologică Biodumbrava

„Dacă dorește cineva să viziteze ferma este așteptat cu cea mai mare plăcere în orice zi (mai greu joi, când se fac comenzile și este nebunie mare) cu o singura condiție: de a da un telefon înainte pentru a fi siguri că este cineva acolo (câteodată mai sunt drumuri de făcut prin oraș și ar fi păcat să vină cineva acolo și să găsească poarta închisă). Promovarea o facem prin pagina de Facebook, prin participarea la târguri și prin cea mai veche metodă: cea din gură-n gură :)”

Până una, alta, vă lăsăm cu o alergătură cu găinile de la Biodumbrava, și cu rugămintea de a spune apropiaților povestea fermei. Dă un share sau trimite pe email povestea de care te-ai bucurat și împarte sănătate și bucurie oriunde mergi.  Nu uita să mulțumești pentru hrana zilnică celor care o cresc cu multă muncă, dedicație și studiu permanent.

Descoperă și:

legume-si-fructe-romanesti-din-ograda-lui-luca-judetul-dambovita

.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!