
Cum faci Mai Mult PROFIT ca Producător Local de Alimente
Prea mulți producători local fac profit doar “cât să supraviețuiască”, cum tot auzim pe la știri. Așa o fi? Dacă ne uităm și în alte locuri, vedem afaceri agricole și de creștere a animalelor care folosesc tehnologia ca să-și crească veniturile – cum sunt cele 3 idei despre cum să faci mai mult profit ca producător local de mai jos.
Oportunități moderne de a face bani cu o gospodărie la țară
Până nu demult, puteai să-ți faci reclamă organică și plătită la produse, acum poți să faci bani din gospodăria ta folosind social media. Putem spune că seamănă metaforic cu tehnologia panourilor solare – acum poți să infuzezi tu surplusul din energie înapoi în rețea și să fii plătit pentru asta.
Deadline-ul producătorului este dat de termenul de expirare al produsului, cu care nu poți negocia cum ai face-o cu un șef. De multe ori am auzit de la producători că nu vând cât produc și mereu caută metode noi de a-și vinde produsele perisabile. Dacă te gândești la diferite soluții, îți dai seama că e mai simplu de atât.
Soluțiile se găsesc la alți producători – trebuie doar să te uiți și să vezi (apoi să studiezi, să colaborezi și să implementezi). Așa sigur îți schimbi viața. Dacă ești deschis să înveți ce și cum fac alții, poți să găsești cea mai potrivită formulă de soluții pentru tine – o croiești din ce înveți și atunci ți se potrivește ca o mănușă (de grădinărit, faci treabă bună cu ea).
Auzim știri care ne spun că România este codașă la câștiguri și fruntașă la consumul de alimente (nesănătoase), din care oricum aruncăm mult prea mult. Produsele locale crescute curat ni se par “scumpe” pentru că le comparăm cu produsele egale în frumusețe și lipsite de nutrienți, ba mai rău, cu produsele fast-food. Nu mai e ca și cum ai compara mere cu pere, acum comparăm mere cu mec.
Dincolo de rușinea unor producători de “a face profit”, stau creativitatea și curajul de a încerca și învăța lucruri noi (podcastul despre rușine al MindArchitect e mină de aur pentru o reflecție mai adâncă).
Profitul văzut doar ca lăcomie împiedică lumea să considere profitul o investiție și sunt destui producători care folosesc rușinea ca scuză pentru a accepta un “lasă, că merge și așa”.
Exemplele de succes însămânțează curajul
Fără exemple care-ți arată că da, se poate să crești un business fain în agricultură, fără a învăța unii de la alții, riscăm să susținem scuzele, nu adaptabilitatea. Cu toții ne găsim scuze în diferite momente ale vieții – și ai nevoie de oameni care te înțeleg, oameni din comunitate, să-ți amintească de faptul că rușinea asta nu e a ta (e doar felul în care am crescut în societate), dar efectele ei s-ar putea să fie ale tale, cu bune și (mai ales) rele.
Producătorii care au succes au și o perspectivă financiară sănătoasă și sunt dispuși să încerce noi metode de promovare – sau, altfel zis, curioși să-și pună ouăle în mai multe coșuri, diversificându-și sursele de venit.
Cum face profit un producător local?
Unii producătorii locali de mâncare folosesc instrumente online moderne ca să găsească probleme la soluțiile cu care se confruntă. Când ești producător local și ai reușit să faci o afacere din producerea și vânzarea hranei curate, ba chiar ai pus-o la borcan ca să adaugi valoare produselor perisabile, poți spune că ai mai făcut un pas în a învăța cum să faci profit din mâncare curată în România.
3 Idei pentru Producătorii Locali – Cum să vinzi mai mult
Valoarea adăugată semnifică profit pentru producătorul local, și înseamnă și o economie locală mai câștigată. Asta duce la oameni mai colaborativi în comunitățile din care fac parte, la o unitate mai mare și alegeri în folosul tuturor.
Când tu, ca producătorul, alegi să colaborezi cu cei din comunitatea ta, lanțul alimentar scurt se întărește și “unde-s mulți, puterea crește”. Așa că uite 3 idei de interacțiune cu posibili clienți care sunt gândite să îți aducă bani:
1. Vinzi mai multe produse locale pentru că lumea te susține
Îți faci cont de advertiser pe o platormă de afiliere pentru magazinul tău online – ca sa le dai mai multe sanse celor care te sustin sa-ți promoveze produsele. Fă astfel încât oamenii care cumpara de la tine să poată recomanda mai departe produsele tale și să îi recompensezi cu un comision.
Nu mă așteptam să găsesc pe platforma de afiliere vreun producător din România. M-am bucurat, în schimb să găsesc cărți, multe librării online – asta înseamnă că lumea citește mai mult. E important și ce citești – cărți proaspete, românești – ca Ierburi Uitate și Curatorul de Zacuscă, poate chiar cărți intrigante cum sunt Inteligența Culinară sau Dilema Omnivorului, cărțile sunt un alt fel de a afla cum stă treaba în lume (și un cadou bun pentru gurmanzi și pasionați de hrană – wink wink).
Cel mai tare m-a surprins să regăsesc pe platformă Aronia Charlottenburg – sunt producători locali de fructe de aronia și procesatori de produse din aronia. Au o plantație de peste 15 ha de aronia și produsele sunt certificate ecologic. Am gustat gemul de aronia bio, sucul de aronia și sucul de afin siberian – sunt adevărate delicii sănătoase.
2. Vinzi mai multe produse locale cu ajutorul social media
Profiți de magazinul pe care ți-l oferă Facebook și Instagram și pune link la produsele de pe site-ul tău direct în aplicații (de exemplu, cum au făcut Ulei presat la rece Șomcuta pe Instagram și Ferma Hărman pe Facebook.
Producătorii curioși îți arată prin exemplu personal cum să folosești social media ca să vinzi produsele de la fermă – încă de acum ceva ani, când abia am găsit 21 de producători autohtoni pe Facebook, lucrurile au evoluat și producătorii au putut folosi tot mai multe instrumente ca să se apropie de gurmanzi, să vândă produse și să le reamintească oamenilor că hrana trebuie să rămână sănătoasă.
3. Vinzi mai mult decât crezi că ai cu un canal de YouTube
Crești și (în final) monetizezi un un canal de YouTube cu informații interesante despre ce și cum produci – cum face Lucian Dragomir cu canalul de YouTube La Borcan, în timp ce Fermierul Adrian are zeci de mii de urmăritori, iar Ferma Emigranți în Grădină a crescut destul de rapid în ultimele luni.
Mulți oameni nu cred că ÎNȚELEG cum e să produci în gospodărie pentru a vinde. Nu vedem lucrurile astea, și unii producători ne mai arată pe conturile lor de social media fragmente din viața la fermă, doar că realitatea începi s-o vezi abia când vizitezi gospodăriile și cunoști producătorii. La unii dintre ei putem intra și virtual în gospodării, la alții putem doar să mergem în vizită la fermă.
Ca să facă profit, producătorul local de alimente trebuie să fie inventiv și să folosească cele mai potrivite instrumente de marketing online. Canalul de YouTube Romanian Homesteading (Orășean la Țară) arată felul în care cresc ei animale și aici e un video despre caprele alpine franceze cu 4 iezi de la Ferma Hărman. Iar aici poți vedea vizita PlatFerma la Ferma Hărman de lângă Brașov:
Pe YouTube avem ocazia să vedem mai mult din viața la țară sau chiar despre outdoor living (cum e canalul lui Cezar Machidon), care are și o grădină de legume (aici e un video despre cum și-a organizat grădina de legume pentru 2022).
Este o bucurie să vezi inițiativă creativă în rândul producătorilor din România, să știi că producătorii locali fac profit, pentru că-l investesc înapoi în comunitate și în viitor, vânzând hrană curată.
Tu ce idei de a face mai mulți bani cu ferma ta ai implementat?
Spune-le și altor producători în secțiunea de comentarii de mai jos!