Din gospodărie, în farfurie: lanț alimentar scurt (ASAT 2017)

Parteneriatul ASAT se traduce în susținere și încredere

ASAT (sau Asociația pentru Sprijinirea Agriculturii Țărănești) au un program minunat de abonamente la coșul cu legume. Pe scurt, în ultimii 9 ani, ASAT este alternativa pe care mulți o caută când vine vorba de procurarea hranei naturale, locale. ASAT este un lanț alimentar scurt, care-ți dă acces la produse locale, crescute natural.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Pentru anul 2017, mai sunt locuri disponibile în parteneriatele ASAT din:

Dacă dorești să te înscrii în ASAT, te invităm să urmărești pagina de Facebook a asociației ASAT (clic aici), unde anunță  toate detaliile despre întâlnirile de prezentare care urmează.

Chiar mâine (15 februarie), la Timișoara, se ține o prezentare despre hrana sănătoasă direct de la țărani. Norocoșii timișoreni pot participa la eveniment de la ora 18:00 la 20:00 la Reciproc pe strada Mărășești, nr. 14.

Dă clic pe poză ca să vezi evenimentul de pe Facebook din 15 februarie 2017

Timișoara, 14 februarie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ
Mii de consumatori au dezvoltat un demers alternativ de procurare a hranei sănătoase, bazat pe asumarea riscurilor și beneficiilor unei agriculturi naturale

„În ultimii 9 ani, peste 2000 de consumatori au dezvoltat relații directe cu mici producători locali, evitând legumele care străbat mii de kilometrii distanță. Consumatorii s-au asociat în grupuri de sprijin, care susțin ferma unui țăran, dispus să cultive în mod natural și transparent. Consumatorii împart între ei în mod egal costurile de producție, iar țăranul împarte cu membrii grupului cultura pe care o realizează în condiții naturale. Beneficiile și riscurile sunt asumate de ambele părți, din nevoia de a susține dezvoltarea pe termen lung a gospodăriei. Inițiativa poartă numele de ASAT și a început în Timișoara.

Prin participarea la ASAT, achiziționez de 9 ani o mare parte din legumele necesare consumului săptămânal. Sunt mulțumit de colaborare, avem posibilitatea de a discuta direct cu producătorul despre tipul de legume pe care să le cultive, despre semințe, diversitatea culturilor. Totodată, am sentimentul pozitiv că pot susține un alt fel de a face agricultură. ASAT reprezintă pentru mine și contribuția pe care o pot aduce ca și copiii mei să aibă acces la o alimentație sănătoasă, realizată la nivel local, ne spune Iosif, consumator ASAT Timișoara.

În 2007, când vorbeam pentru prima dată despre agricultura susținută de comunitate, această idee părea aproape imposibil de implementat în România. Părea foarte dificil de implementat un demers care se bazează pe încredere, solidaritate și dezvoltarea unei relații echitabile între consumatori și micii producători locali. Parteneriatele ASAT implică asumarea riscurilor și beneficiilor unei producții naturale, iar consumatorii care au participat la acest demers au înțeles mai bine dificultățile acestui tip de agricultură. Treptat, tot mai multe persoane au fost interesate de a participa în ASAT, unele dintre acestea devenind inclusiv volunari pentru promovarea demersului. Astfel, a fost posibilă dezvoltarea inițiativei și în alte orașe precum București, Cluj-Napoca, Sibiu și Odorheiu-Secuiesc, spune Mihaela Vețan, președinte al asociației ASAT.

Pentru anul 2017, mai sunt locuri disponibile în parteneriatele ASAT din Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu și Odorheiu-Secuiesc. Persoanele interesate sunt invitate să urmărească pagina de facebook a asociației ASAT pentru a afla date despre întâlnirile de prezentare din perioada următoare.

Reamintim că ASAT este un model de economie solidară, dezvoltat prin implicarea voluntară a consumatorilor și a producătorilor care doresc să faciliteze accesul la o alimentație sănătoasă pentru cât mai multe persoane. Parteneriatele ASAT nu reprezintă o schemă de livrare la domiciliu a produselor. ASAT este un lanț alimentar scurt, bazat pe relația directă dintre un grup de consumatori și un producător local.”

Descoperă unul dintre partenerii ASAT:
Branzeturi artizanale românesti dupa retete din Italia de la Asociatia Curtea Culorilor

Asociația Curtea Culorilor, județul Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu