Ferma Nasul Roșu din judetul Prahova, ferma vegetala in conversie eco

Ferma Nasul Roșu, fermă vegetală în conversie eco

Ferma Nasul Roșu din Palanca, județul Prahova, se ghidează după #PurSimpluAdevărat, motto-ul care le susține munca și totodată promisiunea pe care o fac celor care cumpără legume de la ei. Au lansat de curând cutia cu legume Nasul Roșu, în două variante, una pentru familie mică de 1-2 persoane, alta pentru o familie mare, de 3-4 persoane. Cutia conține legumele de sezon care cresc în ferma vegetală și se livrează pe bază de abonament.


Vrei noutățile PlatFerma?
Înscrie-te la Newsletter!


Cine are grijă de Ferma Nasul Roșu

Alina, Dan, Ioana și Tudor Constantinescu, împreună ne numim Nasul Roșu pentru că vrem să aducem zâmbetul pe fața celor care ne consumă produsele și o lacrimă în colțul ochiului pentru că-și amintesc de gustul #PurSimpluAdevarat.

Suntem o familie de doi corporatiști și doi mici navetiști la București. Ne-am hotărât să cultivăm legume pentru noi în momentul în care a venit pe lume primul copil, acum 10 ani. În timp am învățat, eșuat, învățat din nou și acum am ajuns să fim familiarizați cu tehnica culturii ecologice de legume. Mica noastră fermă a intrat anul acesta în conversie eco, urmând să primim certificarea ecologică în 2019.

Ce cultivă familia la fermă

Cultivăm tot felul de legume și verdețuri, toate de soi, nu folosim hibrizi pentru că am căutat ca legumele să aibă gustul bun al copilăriei noastre la țară în detrimentul perioadei de valabilitate pe raft. Vrem să punem pe masa clienților noștri produse cât mai proaspete, culese chiar în dimineața livrării.

Puteți comanda produsele noastre direct pe site, nasulrosu.ro.

Cât de mare e ferma Nasul Roșu?

Avem o mică fermă vegetală de un hectar. Nu suntem străini de agricultură, amândoi suntem medici veterinari, însă viața ne-a purtat către alte meleaguri profesionale. Dan este student în primul an la Master Horticultura Eco la Facultatea de Horticultură din București, iar eu, Alina, mă specializez în marketingul produselor eco.

Vrem să ajutam comunitatea eco să câștige amploare, este o bătălie greu de purtat cu produsele industrializate, însa nișa eco devine din ce în ce mai relevantă.

rosii din ferma Nasul Rosu

Roșii din ferma Nasul Roșu

Ce produse găsim la ferma Nasul Roșu

Cultivăm un hectar pe care avem legume și verdețuri în spații protejate și aer liber, urmează să plantăm condimente, hrean și plante medicinale. Avem și o pădure tânără de salcâm pe care am dedicat-o celor 8 stupi pe care îi avem în gospodărie.

Cultivăm aproape toate legumele, în afară de rădăcinoase, care nu se înțeleg bine cu solul nostru. Încercăm să aducem pământ de împrumut. La fiecare legumă avem câteva soiuri de diferite culori, dimensiuni, arome și gusturi. La tomate avem peste 40 de soiuri plantate.

rosii diferite soiuri Ferma Nasul Rosu

Diferite soiuri de roșii

De unde provin semințele cultivate?

Ne producem propriile semințe din exemplarele cele mai frumoase din soiurile cultivate. Am avut un randament foarte bun la răsărire, ceea ce ne-a încurajat să mergem mai departe.

Avem soiuri dragi pe care le creștem an de an și soiuri noi pe care le testăm și introducem în cultură dacă se adaptează la sol, climă și sistemului ecologic. Facem schimburi de semințe cu alți entuziaști, chiar și unii din afara țării.

Cum îngrijesc cultura de legume din fermă

Avem o fermă în conversie eco, ceea ce înseamnă că nu folosim substanțe chimice de sinteză, îngrășăm cu gunoi de grajd, udăm cu apa din puț săpat la al doilea strat freatic, alungăm dăunătorii cu diverse macerate din plante, iar monitorizarea este zilnică, adică mergem și vedem ce se întâmplă în grădină.

Ce cantități produce Ferma Nasul Roșu?

Greu de spus, căci în sistemul ecologic predictibilitatea este dificilă. Sunt ani buni și ani slabi, ceea ce este sigur este că producția este mult mai mică decât în cazul culturii convenționale, unde se folosesc hibrizi productivi și multe substanțe chimice care ajută planta, dar nu ne ajută pe noi.

Albinele din stupina fermei

Avem 8 stupi care ne ajută la polenizarea florilor legumelor, intenționăm să creștem numărul lor atât cât se poate în fiecare an. Albinele provin de la o mănăstire, de la călugări pasionați de apicultură de la care am învățat multe, și nu numai despre albine. Credem că suntem norocoși că putem obține miere de la aceste albine îngrijite cu drag de către soțul meu.

Albinele noastre vizitează salcâmii, teiul bătrân al vecinei, florile de camp de iunie și de august, ciulinii de septembrie , iar ciclul se reia cu primele flori de primăvară, cele ale pomilor fructiferi.

Din 2017 vom avea disponibilă pentru vânzare mierea de salcâm, de tei și miere polifloră de iunie și de august.

De ce ați început să cultivați legume la fermă?
Am început motivați de nașterea primului copil pentru că nu am știut cu ce să o hrănesc sănătos, așa că am cultivat pentru ea la început. Ne-a plăcut și am continuat.
Care au fost greutățile întâmpinate?
Greutățile vin din faptul că sunt multe lucruri pe care nu le putem controla pe deplin: vremea, seceta, dăunătorii, compoziția și consistenta solului, etc. Am învățat noi și copiii noștri respectul față de om și natura, vrem să facem lucrurile bine și sincer.
Sfaturi pentru fermieri de la Ferma Nasul Roșu
Cine dorește să încerce, să facă legumicultură pe suprafețe mici, pas cu pas, pentru că va întâlni pe parcurs multe situații la care nici nu s-a gândit și pe care le poate gestiona mai ușor dacă nu are de îngrijit o suprafață mare.
Unde găsim ferma Nasul Roșu

Ferma Nasul Roșu se află în Palanca, județul Prahova, pe site-ul Ferma Nasul Roșu, pe Facebook Nasul Roșu și la numărul de telefon: 0751 041 300. Ferma este înregistrată la Ministerul Agriculturii ca aflată în perioada de conversie la agricultura ecologică și își așteaptă certificatul de la EcoCert care atestă acest lucru în 2019.

vezi pe Harta Fermelor

Pozele sunt preluate de pe Facebook Nasul Roșu.

Descoperă și alți producători în:

portret-de-fermier

Poveștile gospodăriilor din România

9 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu