Ferma Blajinilor: brânzeturi, ouă și carne de la altitudine
Ferma Blajinilor din Fundata, județul Brașov, este o fermă la altitudine, îngrijită de Roxana și Marian Blaj. Produsele Fermei Blajinilor sunt: brânzeturi (caș dulce, caș afumat, telemea, brânză de burduf – adusă vara de la stână), ouă din fermă (sporadic) și carne de vită și găină.
Cine se îngrijește ca aceste produse să fie naturale sunt cei doi soți Blaj. Numele lor de familie a inspirat și numele fermei de familie: Ferma Blajinilor. Marian este antrenor, fost sportiv de performanță și participant la Jocurile Olimpice, iar Roxana este psihoterapeut și antreprenor social în sectorul ONG. Familia e întregită de cei doi copilași: Andu, care are 7 ani și Elisa, de 5 anișori.
Cine are grijă de Ferma Blajinilor
Mă numesc Roxana Blaj și împreună cu soțul și cei doi copii mici (de 2 și 4 anișori) avem o mică fermă în comuna Fundata, județul Brașov, la altitudine de 1200 m.
Ferma noastră este reprezentată în prezent de: 10 vaci (din care 6 cu lapte), plus 5 vițeluși de anul acesta, aproximativ 50 de găini (tinere) și 25 pui de 2 săptămâni, o oaie și un câine ciobănesc, Haiduc. Produsele pe care le punem la dispoziție, în general, sunt ouă, caș proaspăt și caș afumat, carne de vită și găini de maxim 6 luni.
Deși și eu și soțul avem meseriile noastre (locuri de muncă ce ne ajută în prezent să susținem aceasta fermă), iubim, apreciem și “dăm mai departe” natura, așa cum ne este dăruită de bunul Dumnezeu. În acest sens îngrijim terenurile pe care le deținem (în proprietate sau arendate) cu cosit tradițional, îngrășăminte naturale, etc. Deținem și o mica gradină, însă aceasta este în momentul de față doar pentru noi.
Cum a început povestea la Ferma Blajinilor
Am cumpărat un teren în Fundata, pe Roia de Jos, aproape de complexul Cheile Grădiștei, pe care se afla și doua anexe, un grajd și un coteț, făcute de bătrâni din bârne cioplite cu toporul. În primul an, acolo am ținut cele 2 văcuțe pe care le aveam (la vremea respectivă, băiețelul nostru se hrănea cu laptele de la văcuțele noastre).
În următorul an am dezafectat anexa, am tratat și lăcuit lemnul și am transformat-o într-o cabană (am păstrat toate bârnele, podul l-am împărțit în două și așa, acum sunt 2 camere la “mansardă” 🙂 ). Am extins și cealaltă anexă și am mutat animalele acolo.
În prezent, ferma de familie cuprinde:
- 10 văcuțe,
- 3 vițeluși,
- o oaie (crescută cu biberonul de copilașii noștri),
- 48 găini,
- aproximativ 40 pui.
Am avut și prepelițe, însă am avut de a face cu o nevăstuică și am rămas fără. Vara, vacile le ducem în zona Zizin, deoarece este mai multă iarbă, rămânând ca la Fundata să facem fânul. Anul acesta avem 5 vaci acasă cu 3 vițeluși, libere, pe coasta de lângă casă.
Cu ce sunt hrănite animalele la Ferma Blajinilor
Nutrețul este cel oferit de zona de munte, un fân cu calități deosebite (vorba cuiva: “aici, dacă rupi un pumn de iarbă, le poți pune direct în ceai”). Locurile sunt îngrijite permanent, încă dinainte de topirea totală a zăpezii prin împrăștierea gunoiului, târșit, curățat de vreascuri și altele, cu alte cuvinte: tratament (îngrășământ) bio, ecofriendly 🙂
Apoi, după ce începe sezonul, tăiem iarba tradițional, cu coasa manuală, “siripim” fânul, îl uscăm bine, apoi îl strângem și îl transportăm pentru depozitare în locuri special amenajate. Cu aceste ocazii se strâng vecini, se ajută, au loc mici șezători.
Cum trăiesc animalele la Ferma Blajinilor
Animalele locuiesc în grajd, au adăpători, deci au apa la discreție. Dimineața și seara, la ore stabilite, le îngrijim: curățăm bălegarul, resturile de fân; apoi le dăm animalelor fân și tărâțe; mulgem văcuțele sau lăsăm vițelușii să pape singuri de la mamele lor. Atunci când sunt afară, există un recipient permanent cu apă la dispoziția lor, iar iarba au cât cuprinde privirea 🙂
Produsele sunt: brânzeturi (caș dulce, caș afumat, telemea, brânză de burduf de la stână, vara), ouă (sporadic) și carne (de vită și găină).
Ce planuri de viitor se fac la Ferma Blajinilor
Suntem încă în proces de amenajare și “împământenire”. Mai sunt lucruri de definitivat, de aranjat. Viziunea noastră se extinde însă și spre sectorul non-agricol, însă va mai dura câțiva ani pentru a demara proiectele; de asemenea, dorim să ajutăm zona și oamenii prin susținerea economiei sociale.
Ne dorim ca pe viitor, să aducem oamenii de la oraș către noi, să-i readucem în natură și să îi ajutăm să o aprecieze. Intenționăm să organizăm tabere pentru copii în care să abordăm mai multe domenii ca sport, nutriție, dezvoltare personală. Mai avem multe alte idei pe care dorim să le dezvoltăm în viitor în preajma fermei.
Principalii noștri clienți, în afara familiei, sunt tot familii cu copii mici, care apreciază și doresc să își hrănească/crească copiii cât mai natural. Intenționăm să obținem autorizația de produs tradițional pentru brânzeturi.
Suntem niște oameni care iubim natura! Este și muncă fizică destul de susținută, solicitantă, însă aerul curat, liniștea, natura pură nu pot fi niciodată înlocuite de o sală de fitness sau de uleiurile aromatice. Copiii noștri duduie de sănătate, cresc frumos și armonios, nu sunt bolnăvicioși sau speriați de gaze sau noroi. Îmi place să spun că echilibrăm orașul cu natura. Și vorba unui scriitor: copilăria s-a născut la țară.
Atestat de producător Ferma Blajinilor
Unde găsim Ferma Blajinilor
Găsim Ferma Blajinilor în Fundata, județul Brașov. Îi găsim la telefon 0740 757 109 și .
Fundata este un sat între Piatra Craiului și Bucegi, la o altitudine considerabilă. Priveliștea se schimbă spectaculos de la anotimp la anotimp, chiar și de la oră la oră, așa că nu ai cum să te plictisești de aceasta zonă. Timpul se încântă cu plimbări lungi prin sat. Dacă ai condiție fizică și echipament potrivit, ești la doar jumătate de oră de Piatra Craiului, “raiul alpiniștilor”, dar și de Bucegi.