POEferma, ferma de legume, ferma de animale, stupina
POEferma e ferma din județul Botoșani de care are grijă Constantin, iar din familie fac parte soția Lucica și fii Nicolae și Iosif și, bineînțeles, bunicii. Fiecare are un rol de îndeplinit și aflăm cum decurge viața în gospodăria lor de la Nicolae și Lucica. Emailul primit de la POEferma ne-a bucurat și ne-a entuziasmat, ca de fiecare dată când vedem ce impact are PlatFerma asupra multor gospodari români, încă înainte de a avea propriul Portret de Fermier și loc de cinste pe Harta Fermelor.
POEferma pe PlatFerma
„Am aflat despre proiectul vostru de pe Facebook, de la un prieten ce a dat share. Cred că este o inițiativă foarte bună la nivel local. O astfel de atitudine de a promova produse locale poate aduce cu adevărat prosperitate întregii nații.”„Sper din toată inima să reușiți să promovați cât mai mulți producători, să treziți aceasta conștiință a cumpărătorului care poate pune valoare pe ceea ce consumă zi de zi și să nu mai fie atât de atent doar la prețul unui produs, ci să fie atent la originea și condițiile în care acel produs a fost obținut.”
Ce produse găsim la POEFerma
Lucica: „Din dorința de a oferi familiei noastre produse alimentare cât mai bune, am început să ne organizăm această mică fermă în care avem: un solar pe 50 metri pătrați pentru roșii, ardei, castraveți și vinete, o mică cultură de cătină, o livadă cu 150 pomi pe rod (meri, peri, cireși, vișini), o alee cu trandafiri pentru dulceață, straturi cu ceapă, pătrunjel și mărar, fasole păstăi și cam tot ce mai are nevoie o gospodină în bucătărie.”
POEferma, o fermă de legume, fermă de animale și stupină
Lucica: „Semințele de legume le păstrez din producția proprie, nu producem cantități industriale ci puțin și de calitate. Soțul Constantin se ocupă de ferma de animale, care pasc în țarcuri în aer liber, pe pășunea de lângă casă, și de albinele care-i ocupă foarte mult timp în perioada de vară.”
Cum sunt îngrijite culturile la POEferma
Lucica: „Nu folosim îngrășăminte chimice, doar gunoi de grajd, udăm cu apă din iazul propriu, iar zona din care albinele culeg este aproape de pădure, cu țărani care încă mai prășesc pământul, nu folosesc erbicide să-l ucidă.”
Povestea PoeFerma a început în oraș …
Până acum ne-a povestit Lucica Poenariu, acum e rândul lui Nicolae Poenariu, fiul, să ne spună despre gospodăria lor.
Nicolae: „Tot timpul părinții mei au cochetat cu creșterea animalelor sau grădinăritul, tot timpul mergeam la bunici și îi ajutam la tot ce se putea pe lângă casă sau pe câmp. Tatăl meu a avut pe rând o fermă micuță de vreo 100 curci, 40 de prepelițe japoneze, 60 de găini, 40 de porumbei porumbei. Avea un teren micuț în oraș, lângă atelierul de tâmplărie și avea grijă de el în timpul liber, ca o pasiune, între întâlniri cu clienții sau livrări de comenzi. Toate aceste le creștea doar pentru consumul nostru și nu a vândut niciodată comercial.”
…și a continuat la țară
„După încetarea totală a activității comerciale în domeniul tâmplăriei, cu vreo 2 ani în urmă, tatăl meu s-a retras într-o zona superbă la doar 15 minute de Botoșani, lângă părintii lui la Bucecea. De peste 20 de ani avem un iaz artificial în care am crescut doar pentru noi și pentru plăcerea pescuitului: crap românesc, crap chinezesc, caras, crap fitofag, chiar și păstrăv vreo 2 ani. Apropierea de un pârâu mic cu apă curată, care vine din Siret și curge tot timpul anului, a făcut posibilă toată această aventură.”
Iazul de la POEferma și oportunitățile din jur
„Pe malul Iazului a construit apoi o casă, bunicul ținea acolo stogurile de fân pentru animale pentru iernat, apoi a construit o seră de legume, apoi a plantat o livadă de vreo 100 de pomi roditori (meri, peri, pruni, caiși, gutui, nuci, cireși, vișini ) apoi a încercat dintr-o pasiune neclintită pentru albine să extindă mica stupină de vreo 25 de familii pe care a îngrijit-o împreună cu bunicul. Toate aceste au fost doar pentru consumul familiei noastre și niciodată nu a urmărit vreun profit.”
„După o modernizare și cercetare făcută de fratele meu în acest domeniu, amândoi au reușit să facă un design de stup cât mai eficient și practic și s-au apucat de lucru. Au făcut mai întâi stupii, apoi au început să cumpere și să înmulțească familiile existente. A reușit să ajungă în câțiva ani la 200 de familii de albine și o producție de miere de albine considerabilă și mai mult decât suficientă pentru familia noastră.”
„Mai nou, tatăl meu crește și porci vietnamezi, iepuri, 7 fazani, o pereche de păuni, 7 oi, 7 capre și tocmai ce a pus pește proaspăt de la Prut în iaz. De toate aceste se ocupa DOAR tatăl meu zi de zi, mama încă lucrează la stat și face naveta de câteva ori pe săptămână, iar fratele meu vine de la Cluj cât de des poate să îl ajute cu mutatul stupilor în diferite zone mieliflore sau la diferite operațiuni apicole la care nu are cum sa facă față singur.”
„Eu (Nicolae) sunt plecat de 5 ani din țară și îl pot ajuta din păcate doar financiar sau cu sfaturi și când ma duc acasă câte 2 săptămâni pe an. 🙁 Asta a fost alegerea mea și calea pe care am mers și m-a ajutat să văd lumea TOATĂ! Până acum am reușit. Am văzut tot felul de ferme peste tot în lume, povești de succes și povești eșuate, lucruri inimaginabile până atunci și mulți oameni minunați, dedicați pasiunii lor și dispuși să facă orice le stă în putință să își atingă scopul: de a crea un produs bun de care să fie mândri și pentru care să își ia recompensa cuvenită.”
Cum a decurs povestea PoeFerma
Nicolae Poenariu ne povestește cum a ajuns familia să se ocupe de agricultură.
Nicolae: „Am avut tot timpul bunici la țară (în comuna Vârful Câmpului și Bucecea din județul Botoșani) și petreceam acolo vacanțele de vară sau mergeam în weekend. Luam de la ei: ouă, carne (pui, vițel, miel, oaie, iepure, rață), lapte, brânză, faină, fructe, legume. Așa că știu ce gust trebuie să aibă o roșie crescută în condiții optime și culeasă la punctul maxim de coacere și o roșie tare, fără gust și fără miros, cumpărată de pe o tarabă de undeva din piață sau supermarket. Știu ce gust au laptele proaspăt muls și laptele acru sau smântână de casă, deci știu despre ce vorbesc.”
Nicolae: „Părinții mei sunt amândoi ingineri de profesie și au lucrat în domeniul tehnic până după ’89. Apoi s-au reprofilat destul de ușor, tata și-a deschis și a deținut un atelier de mobilă (uși, geamuri, mese, dulapuri, absolut orice) de lemn masiv și mama a intrat în sistem la Casa de Pensii BT. Au fost niște ani minunați în care nu am dus lipsă de nimic. Ne-au ajutat pe mine și pe fratele meu să mergem la facultate la Cluj, să terminăm cu bine școala și să avem o educație cât de bună.”
Copil de gospodari, călător prin lume
Nicolae: „Deși călătoresc în toată lumea în fiecare lună, sunt foarte atent la ceea ce mănânc și mă preocupă acest lucru, nu doar pentru că sunt gurmand și îmi place să gătesc, dar și ca respect pentru propria-mi persoană și sănătate. Puțin și bun este întotdeauna de preferat decât ceva ieftin și de calitate foarte scăzută. Recent am fost acasă, unde am stat aproximativ 10 zile și am mâncat doar produse de acolo. Am slăbit 3 kg cu ușurință. Nu era nevoie să slăbesc, dar e un fapt de remarcat. Fără să țin post, doar am mâncat cât mi-a trebuit și am încercat produse noi : zer proaspăt după ce este scoasă brânza (care e dulce la fel ca laptele normal), lapte de capră nefiert, borș de putină de la bunica.”
Viitorul la POEferma
Nicolae: „Asta e tot ce îmi doresc pentru familia mea acum, să poate să facă ce le face plăcere și să le aducă bucurie și un venit care să le asigure un trai fără griji. Pentru a ajunge acolo au nevoie de o motivare și încurajare din partea mea și a VOASTRĂ, a celor care consideră că POEferma merită!”
Garanția produselor din fermă
Nicolae: „Calitatea tuturor produselor de la mica fermă este indubitabilă și sunt dispus să fie orice produs supus oricărui fel de teste pentru a dovedi acest lucru.”
Unde găsim POEferma
Unde găsim produsele POEferma
„La solicitarea prietenilor și a colegilor, desfacem produsele noastre oferind după necesitățile fiecăruia un coș cu legume/produse lactate proaspete și un fagure de miere. Fiind la început de activitate, deocamdată nu am optat pentru desfacerea produselor pe piață, ci livrăm noi la domiciliu sau clientul poate veni direct la fermă și alege singur produsele preferate din grădină.”
În vizită la POEferma
Lucica: „Zona este superbă și pentru o ieșire de agrement cu copiii care se vor bucura văzând în aer liber minunata coadă a păunului, iezii, iepurașii și tot ce mai avem. Nu vă dezvălui toate secretele noastre, aștept pe cei interesați să savureze un fagure la gura stupului, să se convingă de ce am povestit și… mai vorbim!”