Farmacia Naturii din județul Bacău și pernuțele terapeutice [Video]

Farmacia Naturii din județul Bacău și pernuțele terapeutice [Video]

Farmacia Naturii cultivă în sistem ecologic plante aromatice în județul Bacău. Fermierul Iuliana Barbu ne-a răspuns cu drag la câteva întrebări despre proiectul ei de suflet, Farmacia Naturii. Loredana Larissa Sofron, ne prezintă Portretul de Fermier al Iulianei Barbu, ne povestește despre plantele pe care le cultivă și felul în care produsele Farmacia Naturii sunt îngrijite de la răsad la produs finit.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Noutatea vine de la pernuțele fitoterapeutice, pentru care, așa cum declară în video-ul postat mai jos, doamna Iuliana Barbu dezvoltă un brevet. Finalul articolului e presărat cu detalii de contact și încununat cu un interviu video, așa că să purcedem la drum prin poveste!

Farmacia Naturii, culturi ecologice de plante aromatice

Iuliana Barbu și-a dedicat întreaga activitate agriculturii ecologice, mai întâi prin studiu, apoi prin practică. În prezent cultivă în sistem ecologic plante aromatice pe care le comercializează sub formă de ceaiuri și pernuțe terapeutice prin intermediul Farmaciei Naturii. Și pentru că nu pune la dispoziție doar produse, ci și consultanță pentru consumatori și viitorii producători, doamna Barbu ne-a detaliat ce însemnă agricultura ecologică, care sunt plantele esențiale pe care le cultivă la Pâncești, județul Bacău, dar și despre importanța acestora în viața noastră.

,,Să se bucure pământul de lucrarea mâinilor mele”

ceaiuri-ecologice Farmacia Naturii

Ceaiurile ecologice în mâinile Iulianei Barbu

Pe doamna Barbu am cunoscut-o la un târg pe când vorbea cu clienții ce-i poposeau la tarabă. De atunci am început să aflu câte ceva despre activitatea dumneaei și tot mai multe despre avantajele consumului de ceai. Am contactat-o și i-am povestit despre PlatFerma și despre oamenii de ispravă care își doresc să rămână ancorați în spiritul românesc cu tot ceea ce înseamnă el: viața în vatra satului, munca pământului și dragostea de tradiții. A reacționat cu bucurie văzând că un astfel de proiect adună oameni care lucrează pământul nu neapărat pentru bani, ci mai cu seamă din dragoste pentru natură și semenii săi.

“Eu trăiesc în prezent, iar pentru viitor mi-aș dori să se bucure pământul de lucrarea mâinilor mele. Să vă povestesc cum a pornit totul: în timpul adolescenței mi-am început pregătirea pentru menirea în lume. Și nu oricum, ci căutând în știință unelte de lucru pentru viitor, asemenea agricultorilor ce își ascut secerile pentru noua recoltă. Am urmat cursurile de agricultură la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.”

“După o bună perioadă de formare prin instituții de stat, pe lângă oameni cu înaltă pregătire profesională, în anul 2001 am deschis Farmacia Naturii, cu sediul la Bacău care are obiect de activitate plantele medicinale. Inițial activitatea presupunea doar consultanță și comercializare, însă mi-am dat seama că este nevoie și de cercetare și producție. De aceea am început să și cultiv plante în sistem ecologic. În prezent lucrăm o suprafață de 2 hectare, dar mai facem și achiziții.”

7 plante esențiale cultivate la Pâncești, județul Bacău

“Sănătatea este și trebuie să rămână o prioritate pentru fiecare. Din acest motiv cultivăm și recoltăm din flora spontană doar plante ecologice. Suntem certificați din anul 2005 la Ministerul Agriculturii și avem o gamă varietată de plante, evident nu pe suprafețe mari, dar 7 sunt esențiale:

  • Cimbrișorul – antibioticul săracului

  • Salvia – planta ce salvează vieți

  • Melisa – planta memoriei și întineririi

  • Isopul – planta ce curăță de rele

  • Cimbrul – planta fericirii

  • Busuiocul – regele plantelor

  • Menta – planta cu o sută de virtuți

“Cultivăm plantele pe malul Siretului într-un microclimat bine ales, la Pâncești. Din anul 2007 am încercat să facem un transfer de informaţie şi cunoştinţe către micii producători, să îi învăţăm să producă bio pentru că nu poţi obține un produs bun, sănătos, echilibrat, dacă lucrezi un sol bolnav. În acest sens, am scris o carte care se numeşte “Sănătate şi arginţi”, care cuprinde metode de cultivare şi folosire a celor şapte plante binecuvântate. Am ales şapte din tot amalgamul, pentru că acestea sunt cel mai uşor de cultivat şi sunt la îndemâna oricărui român”.

galbenele Farmacia Naturii

Cultură de gălbenele

Ce produse găsim la Farmacia Naturii

Ceaiuri ecologice, pernuțe terapeutice, săculeți și comprese, condimente și pulberi din plante, acestea sunt principalele produse pe care le găsim la Farmacia Naturii. Evident, fiecare categorie cuprinde diverse sortimente, dar fiecare dintre ele respectă principiile agriculturii ecologice.

„Cred că este foarte important să definim ce însemnă agricultura ecologică pentru că mulți afirmă că ceaiuri se găsesc peste tot și toate sunt făcute din plante, deci ce rău pot să facă? Nu este chiar atât de simplu și diferențe notabile există și le sesizează mai ales cei care au grijă să pună pe masă alimente sănătoase. Ei bine, termenul de agricultură ecologică se referă la procesele și metodele ce respectă mediul înconjurător de la stadiul de producţie, până la manipulare şi procesare. Producţia ecologică nu se ocupă doar de produse, ci şi de întregul sistem folosit pentru a produce şi comercializa către consumatorul final. De aceea este important să avem grijă de noi și prin ceea ce alegem să consumăm.”

recoltat-lavanda-farmacia-naturii

La recoltat de lavandă pe câmpurile din Pâncești

Totul începe cu o cană de ceai!

Pe site-ul Farmacia Naturii ceaiurile sunt descrise astfel: Licoarea pe care o bei, din diverse motive (de cele mai multe ori pentru a redobândi sănătatea pierdută), este mai mult decât crezi! Este sudoarea muncii unor oameni cuminți și răbdători ce stau în soare, în vânt și praf pentru a îngriji plăntuțele. Este lumina soarelui ce mângaie și hrănește. Este limpezimea apei din bobul de rouă, este dăruirea strămoșilor care și-au transformat trupul trecător în pulberea aurie a pământului.

Pentru mulți pot părea doar simple cuvinte înșirate pentru a crea ideea de vânzare, însă adevărații consumatori de ceai știu că informația este importantă și de aceea aleg să achiziționeze produsele care au un traseu de cultivare și producere ce poate fi verificat.

“Consumul de ceai este foarte important. Unele analize și statistici sugerează faptul că un consum regulat de ceai înseamnă o cheltuială suplimentară de energie de 100 kcal în 24 de ore. Alte studii relevă că indicele masei corporale (BMI), proporția talie-șolduri și densitatea grăsimii corporale, sunt mai bune la consumatorii de ceai. Este demostrat faptul că ceaiul este benefic pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni – bineînțeles, nu toate ceaiurile sau băute oricum, pentru că este nevoie și de sfatul specialiștilor, iar pe cei bolnavi îi sfătuiesc să consulte un fitoterapeut pentru a stabili o schemă de tratament”.

farmacia-naturii-plante-ecologice-ceai-ecologic

Culturi ecologice sub soare

Unde ajung ceaiurile

Produsele Farmacia Naturii ajung aproape în toată ţara, pot fi achiziționate şi online. Sunt mai multe orașe unde oamenii sunt mai receptivi şi poate pe locul 1 se situează Bucureştiul, urmat de Târgu-Mureş, Arad sau Braşov.

Pernuțe fitoterapeutice din plante, o idee din copilărie

Cine nu-și amintește cu drag mirosul fânului proaspăt cosit? Cred că am găsit cu greu un răspuns negativ, mai ales dacă ne gândim la imaginea zilei însorite de vară în care paiele sunt adunate în căpițe. Mergând pe această idee, pernuțele fitoterapeutice ar putea fi soluția optimă de a fi mai aproape de natură indiferent de anotimp. Însă, pe lângă acest rol, ele contribuie la tratarea și prevenirea unor boli. În acest sens, la Farmacia Naturii găsim pernuțe antigripale, pernuțe antistres, pernuțe antibacteriene, pernuțe antialergice, pernuțe antimigrenă sau pernuțe antireumatice.

„În lumea satului românesc, locuitorii făceau saltele din flori de fân, care degajau un miros ce te făcea să te simți parte integrantă a naturii. Cumva de aici și inspirația mea. Beneficiile acestor pernuțe sunt de neimaginat pentru că plantele încorporează energii subtile de la pământ, de la apă și de la soare și ni le transmit. Acțiunea pernuțelor se bazează pe degajarea mirosurilor din uleiurile volatile din plante care sunt preluate de cele circa 10 milioane de celule receptoare ale mirosului și de la acestea, prin nervii olfactivi, informația se transmite la creier, care o definește.”

Pernuțele sunt cusute chiar de doamna Iuliana Barbu, deci clienții se pot bucura că produsul este realizat integral de Farmacia Naturii.

„Practic vorbim despre aromaterapie care urmărește ameliorarea sau vindecarea diverselor boli, pe calea aromelor și a parfumurilor. De aceea este important să cunoaștem efectul aromelor, astfel încât atunci când confecționăm o pernuță să folosim exact plantele indicate pentru afecțiunea de care suferim. Pernuțele terapeutice înseamnă multă muncă manuală, începând de la recoltarea plantelor, uscare, amestecare, cusut și decorare. Totul se face cu multă atenție, migală și cu multă dragoste.”

Viitorul, încotro?

Întrebată care sunt planurile de viitor, aceasta a răspuns cu motto-ul din 2014 al Zilei Mondiale a Alimentației: Hrănim lumea, având grijă de Pământ. „Cred că atrage atenţia asupra importanţei fermelor de familie şi a micilor fermieri. Pentru că atât securitatea alimentară, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pot fi asigurate cu ajutorul lor. Decizia de a-ți dedica viața muncii într-o fermă ecologică nu trebuie să se rezume doar la pasiunea pentru plante, animale și pământ, sau doar la dorinţa de a câştiga bani, ci trebuie să fie o acţiune mică, dar concretă față de economia globală.

Unde găsim produsele

Produsele ecologice pot fi achiziționate direct de la magazinul propriu din orașul Bacău sau prin comenzi telefonice și online.

  • Magazin în Bacău – Str. Erou Gheorghe Rusu, Nr. 4 (în spatele Casei de Cultură “Vasile Alecsandri”)

certificat-farmacia-naturii-din-judetul-bacau-1

Certificat de conformitate Farmacia Naturii

Mulțumim Iulianei Barbu și Loredanei Larissa Sofron pentru povestea minunată a culturilor ecologice din județul Bacău. Hai să aflăm detalii din interviul video pentru Lumea Satului:

Dacă ți-a plăcut ce ai citit despre Farmacia Naturii, dă vestea mai departe. Poate ai un prieten, un vecin, un coleg care caută ceaiuri ecologice, și care ar aprecia să afle despre Iuliana și plantele aromatice pe care le cultivă în sistem ecologic. Așa reușim să facem gospodarii români mai vizibili, să ne bucurăm de roadele muncii și să le mulțumim pentru sănătatea familiei noastre cu o strângere încurajatoare de mână.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!