Primitiv Foods, hrană primitivă din stupină, delicii cu miere
Primitiv Foods, stupina din județul Buzău are o selecție inedită de miere de albine românească. Mutați de la oraș la țară în Subcarpaţii de curbură, cei doi soți, Cristina și Mihai Negoț, ambalează cu drag miere din stupină și delicatese cu miere pentru a le trimite în toată țara.
Să aflăm povestea stupinei și cum au ales cei doi soți să prezinte mierea lor neprihănită termic sau chimic în fața lumii. La stupina Primitiv Foods găsim atât miere crudă, cât și delicatese cu miere care conving prin alăturarea ingredientelor naturale.
Miere crudă:
- miere de salcâm,
- miere de rapiţă,
- miere de floarea soarelui.
Dinamica stupinei și minunatele ingrediente de care dispun fie din propria grădină, fie de la producători locali, le-a permis să experimenteze arome a căror bază este nelipsita miere de albine românească din stupina Primitiv Foods, dar și din a altor apicultori locali. Delicatesele cu miere naturală de albine deschid apetitul oricărui gurmand:
Delicatese cu miere:
- miere cremă cu nuci,
- miere cremă cu alune de pădure,
- miere cu roşcove şi alune de pădure,
- miere de salcâm cu mentă,
- miere de salcâm cu lavandă.
Cine aduce pe masa noastră hrană primitivă (Primitiv Foods)
După cum obişnuim să ne spunem, suntem o echipă de orăşeni de la ţară sau de ţărani de la oraş, echipă formată momentan din Cristina şi Mihai Negoţ.
Ideea de Primitiv Foods a venit în timpul vizitelor noastre la ţară, unde am descoperit o lume care încă ştie să mănânce şi să se poarte sănătos. Aceşti oameni cultivă plante medicinale din care fac ceaiuri, cultivă fructe şi legume curate pe care le conservă, creând nişte produse delicioase, sănătoase şi practic primitive, dar nu în ultimul rând, crează fericire.
Din dorința de a ne implica şi a oferi produse neprihănite, am decis în 2014 să ne mutăm la ţară, undeva în Subcarpaţii de curbură, în Pătârlagele, jud Buzău.
Câte familii de albine au Primitiv Foods și în ce locuri merg în pastoral
Aveam deja 5 stupi pe care îi primisem în dar de nuntă de la un verişor, am mai achiziţionat 30 de familii şi ne-am apucat de treabă. Am început să ne documentăm tot mai mult despre albine şi miere. În plimbările din pastoral am întâlnit oameni de la care am învăţat multe lucruri şi încă dorim să învăţăm cât mai mult pentru a putea oferi un produs de calitate.
Activitatea am început-o în 2014. În 2015 ne-am apucat să ambalăm mierea şi să o oferim spre vânzare, am făcut şi câteva mixuri pe bază de miere dintre care cel mai apreciat a fost mierea cu roşcove şi alune de pădure, un fel de ciocolată tartinabilă. Am prins încredere, iar anul acesta, în urma unei asocieri, avem posibilitatea să oferim mierea de la 200 de stupi, pe care îi vom duce în pastoral la rapiţă şi salcâm 1 în partea de sud a judeţului Buzău.
Apoi, înapoi acasă, la salcâm 2 şi 3, iar la tei o să încercăm din nou Tulcea, deoarece mierea de tei din această zonă a fost foarte apreciată, iar la final, floarea soarelui. În 2016 l-am întâlnit pe domnul Viorel care are stupina în zona Insula Mică a Brăilei de la care am achiziționat miere de amorfă, şi căutăm să colaborăm cu alţi apicultori care îşi fac treaba bine şi curat, stupine staţionare care au nevoie de ajutor la extras şi la vânzare, pentru a putea aduce sortimente noi din alte zone.
Cum se păstrează sau conservă produsele Primitv Foods
Deoarece dorim să oferim o miere naturală neprihănită termic, extragerea se face folosind doar furculiţa de descăpăcit şi centrifuga, apoi o trecem printr-o sită cu ochiuri mari pentru ca mierea să mai conţină mici particule de polen şi ceară.
Apoi este ambalată cu ajutorul unui maturator înainte de cristalizare pentru a nu fi necesară o intervenţie termică. Mierea este un produs uşor de păstrat deoarece nu este perisabilă. Noi o ferim doar de căldură, de umiditate şi de razele soarelui.
Ce sortimente de produse apicole găsim la Primitiv Foods
Sortimentele pe care le avem momentan sunt împărţite în două grupe:
- Miere crudă: miere de salcâm, miere de rapiţă, miere de floarea soarelui,
şi
- Delicatese cu miere: miere cremă cu nuci, miere cremă cu alune de pădure, miere cu roşcove şi alune de pădure, miere de salcâm cu mentă, miere de salcâm cu lavandă.
De unde şi cum își procură Primitiv Foods ingredientele şi uneltele
În primul an a fost suficientă cantitatea de alune culeasă din curtea proprie, apoi am început să cumpăram de la livezi din ţară, iar anul acesta o să încercăm să colectăm din pădurile din zonă.
Nucile vin din curte şi din livezile din zonă, roşcovele de la plafar, iar menta și lavanda de la o plantaţie din satul vecin.
Cât despre unelte, centrifuga, tava de descăpăcit şi furculiţele le-am achiziţionat de la târguri apicole, iar spre bucuria noastră şi a albinelor, în 2016 am reuşit să schimbăm cutiile stupilor cumpărate de la producători din zonă şi asamblate de noi.
Cum au grijă de stupină Mihai și Cristina
Echipa care are grijă de albine este formată din 2 oameni, care în primăvară stimulează stupii pentru a intra puternici în sezonul de cules, au grijă de stupi pe toată perioada pastorală şi îi pune la iernat. În timpul extrasului şi ambalatului, echipa se măreşte. Deoarece volumul de muncă este mare într-un timp scurt, toată familia sare în ajutor.
Prețuri practicate de stupina Primitiv Foods
Preţurile încep de la 15 lei pentru un borcan de 250 g, care poate fi cărat uşor în deplasări scurte sau lungi pentru cei ce doresc energie la pachet, de la 20 la 30 lei pentru un borcan de 500 de grame (aici intră şi delicatesele), iar de la 30 la 35 lei pentru un borcan de 1 kg.
Cum va promovaţi şi cine cumpără cu bucurie produsele apicole?
La început, neavând o cantitate prea mare, clienţii noştri au fost prietenii şi rudele. Când producţia a crescut, am început promovarea printr-o şi un catalog pe care l-am trimis în format electronic tuturor celor care doreau să ne recomande mai departe, iar site-ul este în lucru.
În 2016 am mers şi la primele târguri. Colaborăm şi cu o asociaţie (Amurtel) care distribuie în Bucureşti legume bio din grădina proprie, care ne-a prezentat clienţilor dumnealor. Anul acesta dorim să mergem la mai multe târguri şi să găsim în Bucureşti şi Braşov magazine interesate de produse sănătoase.
Ce greutăţi aţi întâmpinat?
Cel mai greu a fost să găsim locuri pentru a duce stupii în pastoral şi achiziţionarea mijlocului de transport. Am trecut prin câteva peripeții până să construim noua cameră de procesare a mierii. În plus, am trecut de la vânzarea pe baza certificatului de producător la SRL.
Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat şi cum vă ajută asta azi?
Lucrând cu albinele am învăţat să avem mai multa răbdare, că o bună organizare îţi uşurează munca, iar cu voie bună reuşeşti să duci lucrurile la bun sfârşit.
Care sunt planurile de viitor care vă înflăcărează?
Învăţând acum de ceea ce avem nevoie cu adevărat, am contruit o cameră de ambalare şi un depozit nou mai spaţios. În timp, vrem să mărim linia de produse şi să prezentăm alţi producători locali din zona noastră.
Majoritatea oamenilor cred că succesul unei afaceri apicole este desfacerea în străinătate, dar noi credem că există un număr mare de români care nu au acces la o miere de calitate, de aceea ne încăpățânăm să livrăm miere de calitate în România. Dorim să venim cu o alternativă la produsele din marile magazine, care de obicei au produse procesate termic sau chimic.
Marii ambalatori amestecă mierea de la noi cu miere non UE pentru a reuşi să ajungă la preţuri mai mici, toate acestea în detrimentul calităţii. Ştim că o să fie frustrant să depăşim ideea preconcepută a unora care cred că mierea bună se găseşte doar în stare lichidă, iar cea cristalizată este contrafăcută. Dar cu răbdare, o să trecem peste toate dificultăţile. Şi românii merită tot ce e mai bun, mai ales că în România avem unele din cele mai curate zone din Europa, astfel mierea de aici este una de calitate superioară.
Încercăm să ne gândim şi la cei care nu apreciază neapărat gustul de miere, dar totuşi doresc un dulce sănătos. Așa am ales să oferim delicatese cu miere, de la cel cu roşcove care nu mai are gust neapărat de miere până la cele cu alune de pădure, nuci, mentă şi lavandă pentru cei ce doresc într-o singură linguriţă mai multe beneficii şi gusturi.
Unde găsim stupina Primitiv Foods
Găsim stupina Primitiv Foods în Pătârlagele, jud Buzău, pe strada Tudor Vladimirescu nr 3. Pe Mihai Negoț îl găsim la telefon: 0731515216, pe e-mail: mihainegot.smp@gmail.com și pe .
*Fotografiile sunt primite de la Mihai și Cristina de la Primitiv Foods. Mulțumim! <3
Tag:delicatese cu miere, miere crema, miere crema cu alune de padure, miere crema cu nuci, miere cu roscove si alune de pădure, miere de floarea soarelui, miere de rapiță, miere de salcam, miere de salcam cu alune de padure, miere de salcam cu lavanda, miere de salcam cu menta, miere de salcam cu nuci, miere din stupina, Mihai Negoț, Primitiv Foods, stupină
2 Comments
Pe oamenii astia i-am cunoscut vara trecuta, in padurea Babadag, cand si-au adus albinele la tei.
Atata daruire si onestitate zace-n ei, incat am ramas profund impresionata. Le-am vorbit despre Platferma, indemnandu-i sa ia cumva legatura cu voi, fiindca produsele lor chiar merita promovate. Ma bucur sa ii vad in sfarsit aici 🙂
Mulțumim, Valeria, și noi ne bucurăm să îi avem pe PlatFerma și îți mulțumim mult pentru recomandare!