Grupul Țăranii Dobrogeni

Taranii Dobrogeni, de la idee la grup, asociatie, evenimente taranesti

Taranii Dobrogeni s-au adunat într-o comunitate pe Facebook despre care am auzit nu de mult și am văzut-o crescând. Grupul acum numără peste 40.000 (*editat în 20 decembrie) 50.000 de utilizatori, împărțiți între gospodari și clienți. Am rugat-o pe Ioana Moroșanu, cea de la care a pornit totul, să ne lumineze cu privire la comunitatea pe care a reușit să o strângă pe Facebook.

Emailul a sunat cam așa:

Dragă Ioana,

Am aflat de grupul tău de pe Facebook, Țăranii Dobrogeni, de la Pro Tv, când ne-am regăsit în aceeași știre. (Mulțumim Mădălina Bucur și Ilknur Pintilie, Pro Tv)

Din luna mai și până acum, grupul pe care l-ai creat a crescut și s-a organizat, aveți un logo frumos și se apropie prima serbare a Țăranilor Dobrogeni (am văzut pe grup că “duminică, 23 oct 2016, se petrece țărănește la Ferma La Maci, Ciocarlia, începând cu ora 9 dimineața.”)

Spune-ne, cum ți-a venit ideea de a crea acest grup pe Facebook? De ce l-ai creat, care este scopul lui?

Căutam de foarte mult timp un loc unde să găsesc de toate: pui, ouă, brânză, dulcețuri, făină și altele, naturale, tradiționale. Eram sătulă de ceea ce găseam în supermarketuri! Pe 8 aprilie se discuta pe un grup de mămici: „ce bine ar fi dacă am avea și noi un grup de producători la fel cum sunt în alte părți ale țării” !

Și atunci am zis … păi fac eu un grup! Așa de mult căutam și îmi doream să găsesc ocazia pentru așa ceva! Zis și făcut! L-am denumit Țăranii Dobrogeni (idee proprie). L-am creat și în maxim o lună aveam deja 10.000 de membrii, semn că nu doar eu căutam produse naturale! Ideea a prins foarte bine, neașteptat de bine !

Știm că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Ce sperai să se întâmple atunci când ai creat grupul Țăranii Dobrogeni? Ce s-a întâmplat, de fapt? Ce ai descoperit și cum a fost drumul până acum?

Grupul a luat o amploare neașteptat de mare, nu mai făceam față la mesajele și felicitările primite! Marea adunare a producătorilor dobrogeni, toți la un loc, pe un grup pe Facebook 🙂 După primii 10.000 membri, am început să fiu invitată la emisiuni și pentru reportaje (Pro TV, TvNeptun). Drumul nu a fost ușor, ore în șir petrecute în fața calculatorului!

Ce ai văzut că se întâmplă atunci când oamenii cu aceeași pasiune pentru gust și sănătate se întâlnesc online?

Am întâlnit zeci, sute de oameni minunați, toți având același scop: să-și procure hrană cât mai sănătoasă! Oameni minunați, de la care am învățat multe lucruri! Cu unii am legat prietenii strânse și ne ajutam reciproc!

Grupul Taranii Dobrogeni

Grupul Taranii Dobrogeni

Câți membri are grupul și cum este organizat?

Ieri,14 oct 2016 , după 6 luni de la crearea grupului, ne-am strâns 40.000 de membrii, un lucru incredibil! N-am crezut că voi reuși să creez o comunitate în adevăratul sens al cuvântului! Ca în orice grup, avem și niște reguli: toți trebuie să fie producători/procesatori, postările trebuie să conțină musai poze cu produsele, detaliile de conținut, preț și modalitatea de achiziție. Fără reguli ar fi un haos!

Care sunt condițiile pentru a deveni parte din Taranii Dobrogeni, ce informații sunt necesare?

Oricine este primit în grup! Este foarte ușor de intrat prin Join Group! Dar la fel de ușor poți fii și eliminat dacă nu respecți regulamentul. Contăm foarte mult pe bunul simț și respect!

Aveți o listă cu țăranii dobrogeni care au produse naturale?

După 6 luni am reușit să mă delectez cu produse de la aproape toți producătorii. Mi-am făcut o lista cu ei, am păstrat legăturile și revin cu comanda când doresc.

gospodaria-timofte-madalina-tulcea

Arome din gospodăria Mădălinei Timofte, din Tulcea

Ce fel de oameni fac parte din grupul Țăranii Dobrogeni? 

Avem tot felul de producători: de legume, fructe, brânzeturi, carne, dulcețuri, siropuri, făină, ulei, prăjituri, săpunuri naturale, etc. Sunt produse pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.

Cum se realizează vânzarea prin intermediul grupului?

Vânzarea se realizează prin mesaj direct la producător. Apoi livrarea se face în funcție de cum au decis dânșii: la domiciliul sau direct la producător acasă.

Cum reacționează lumea (gospodari și gurmanzi) care află despre Țăranii Dobrogeni?

Lumea este la fel de entuziasmată ca și noi de descoperirile de pe acest grup! Prin vară am fost și în vizite la câțiva dintre producători, să le vedem fermele, animalele, modul de preparare a produselor, dar și să vedem peisajele și tradițiile locale! Cei de pe grup au fost foarte încântați să vadă poze cu ce am vizitat noi (mai ales cei plecați în afara țării).

Care au fost cele mai frumoase lucruri care s-au întâmplat de când există Țăranii Dobrogeni ca grup?

Lucrul cel mai minunat de până acum este evenimentul care urmează: Serbarea Țăranilor Dobrogeni! Sperăm să fie un succes! Va fi o ocazie nemaipomenită să ne cunoaștem și real, nu doar virtual.Vom avea producătorii, muzică, dansuri populare, jocuri pentru copii și țarcuri cu animale (capre, oi, o vacă, un măgar, iepurași, porci, găini). Sperăm ca pe viitor să facem mai multe astfel de evenimente taranesti la care lumea să fie alături de noi!

Dă-ne un sfat pentru cei care vor să găsească produse locale, unde ar trebui ei să caute și ce informații le-ar fi necesare ca să se asigure de calitate?

Sfat pentru cei care vor să găsească produsele țărănești? Să intre în grupul nostru, să răsfoiască printre postări sau să pună o întrebare referitor la ceea ce caută. Vor găsi aici de toate!

*Fotografiile sunt de pe grupul Facebook Țăranii Dobrogeni.
serbarea-taranilor-dobrogeni

Primul Eveniment Serbarea Țăranilor Dobrogeni

Mulțumim Ioanei pentru curiozitatea ei, în primul rând. Curiozitatea față de producători și hrana pe care aceștia o îngrijesc până ajunge la noi a dus la nașterea acestui grup pe Facebook. Dincolo de grupul online, s-a născut Asociația Țăranilor Dobrogeni, pe care îi încurajăm să se dedice în continuare muncii pe care-o fac, pentru că există oameni ca Ioana care-i aduc în atenția altor gurmanzi curioși. E o plăcere să savurăm cu ÎNCREDERE câștigată produse locale îngrijite de mâna țăranilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu