Topoloveni și Topoloveana, capricii culinare împlinite cu sufletul împăcat

Topoloveni și Topoloveana, capricii culinare împlinite cu sufletul împăcat

Topoloveni și Topoloveana sunt un brand românesc binecunoscut. Cei din spatele brandului românesc Topoloveni produc faimosul Magiun din prune Topoloveni.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Sonimpex Topoloveni a pornit pe drumul alimentelor funcționale în 2001, când Bibiana Stanciulov a achiziționat Secția de Magiunuri, Deshidratate și Alcool din localitatea Topoloveni, județul Argeș. O rețetă tradițională de magiun fără zahăr datând din anul 1914 a fost re-adusă la viață și acum stă pe masa mea, a ta și a Casei Regale a României. Sonimpex Topoloveni sunt procesatori ai legumelor și fructelor românești:

„Am căutat ca furnizorii noștri să nu aibă culturi intensive realizate prin îngrășăminte chimice, cercetând din primăvară până la momentul coacerii fiecare ingredient. Căutăm soiuri cât mai aproape de ceea ce este românesc pentru a oferi consumatorului toată savoarea regăsită în pământul românesc. Premiile noastre demonstrează de fiecare dată lipsa oricărei urme de demagogie.”

Din ingrediente simple, Bibiana Stanciulov a creat un produs românesc autentic care poate fi ambalat și trimis în orice colț al lumii. Noi preferăm să ne bucurăm de magiunul din prune chiar aici, acasă. Premiile câștigate peste hotare, despre care citești mai jos, sunt ecoul eforturilor unor românce de a păstra o continuitate dulce, simplă și sănătoasă în furtuna de alimente procesate care amenință să ne învăluie.

Sonimpex Topoloveni, Topoloveni si Topoloveana (11)

Capriciile culinare împlinite cu sufletul împăcat oricând dulceața de zmeură Topoloveni se întinde pe clătite calde

Brandul Topoloveni, Furnizor al Casei Regale a României

Faptul că oricine poate cumpăra aceleași produse de care se bucură Casa Regală este minunat când te gândești că secretul este chiar minimalismul ingredientelor. Recunoscut pentru simplitate și naturalețe, brandul Topoloveni produce bunătățuri cum ar fi (și nu numai):

  • Magiun din prune Topoloveni,
  • Magiun din mere,
  • Magiun din dovleac,
  • Magiun din struguri, 
  • Pasta de roșii Topoloveana, din roșii românești,
  • Zacuscă din vinete,
  • Zacuscă din fasole,
  • Zacuscă din ghebe sau ciuperci,
  • Dulceață din Mormodica, în colaborare cu producătorul de castravete amar despre care am scris aici.

Găsești toate sortimentele în magazinul online Topoloveni și Topoloveana aici. Munca celor din spatele brandului Topoloveni ne este descrisă de Bibiana Stanciulov, cea care duce gustul de magiun peste tot în lume. Înainte să pornim în descoperirea poveștii din spatele bunătăților Topoloveni și Topoloveana, ne amintim de gustul magiunului din prune românești în clătite și te încurajăm să urmărești PlatFerma pe Instagram aici:

 Cine produce faimosul Magiun de prune Topoloveni

Sonimpex Topoloveni este un IMM care și-a depășit granițele sediului social din București și pe cele ale puntului de lucru din Topoloveni prin promovarea pe toate meridianele globului a tradiției gastronomice autentic românești. Noi producem “ca locomotiva” Magiun din prune Topoloveni, produs obținut conform rețetei autentice din anul 1914.

Ce alte produse Topoloveana ne dezvoltă identitatea culinară

Autenticitatea, unicitatea și tradiționalitatea rețetei a fost certificat la nivelul UE ca Indicație Geografică Protejată în 7 aprilie 2011.
Am considerat de datoria noastră să dezvoltăm în industria alimentară alimentele funcționale, alimente care sunt benefice unor organe ale corpului uman. Astfel am obținut încă 3 (trei) magiunuri: magiun din mere, magiun din dovleac și magiun din struguri.

Deoarece am considerat ca o datorie a noastră să eliminăm zahărul din toate dulcețurile pe care le procesăm, am obținut dulcețurile din petale de flori, fructe și legume TOPOLOVEANA. Folosim doar ingrediente 100% naturale, adică petale, fructe și legume fierte în sirop natural de măr.

Pentru dulceață am fost obligați să cumpăram siropul de măr din Franța și Germania, deoarece doar acolo am găsit calitatea necesară pentru a obține cea mai delicioasă dulceață 100% naturală.

Legumele le-am procesat sub formă de zacuscă din vinete, zacuscă din fasole, zacuscă din ghebe sau ciuperci, obținute ca în gospodăriile proprii, fără nimic chimic; doar legumele proaspete coapte sau fierte, după caz, în cazane bain marie, la temperatură controlată, sub aceeași eticheta TOPOLOVEANA.

Ni s-a părut tentant să procesăm minunata roșie românească și am obținut pasta de roșii Topoloveana, produs monoingredient, numai din roșii proaspete.

Ce ingrediente conțin produsele Topoloveni

Suntem procesatori ai legumelor și fructelor românești. Ingredientele de bază sunt: prune, struguri, mere, dovleac, cireșe, vișine, căpșune, afine, gutui, zmeură, nuci verzi, petale de trandafir, salcâm, topinambur (napi), momordica (castravete amar), ardei iute, lavandă, vinete, ciuperci, ghebe, fasole boabe, ceapă, ardei roșu, ardei kapia, castravete, roșii.

Am căutat ca furnizorii noștri să nu aibă culturi intensive realizate prin îngrășăminte chimice, cercetând din primăvară până la momentul coacerii fiecare ingredient. Căutăm soiuri cât mai aproape de ceea ce este românesc pentru a oferi consumatorului toată savoarea regăsită în pământul românesc. Premiile noastre demonstrează de fiecare dată lipsa oricărei urme de demagogie.

Recunoașterea Internațională a produselor Topoloveni – Premiile câștigate

Munca și devotamentul nostru pentru sănătatea consumatorului au fost recompensate cu premii internaționale, Două Steluțe Michelin la Institutul International de Gust și Calitate sau Medalii de argint și Bronz la Monde Selection. Ambele institute internaționale funcționează la Bruxelles sub jurizarea celor mai importanți experți în nutriție și gastronomie.

Sonimpex Topoloveni, Topoloveni si Topoloveana (19)

Cea mai importantă recunoaștere a calității noastre o reprezintă cea de Furnizor a Casei Regale a României, pentru toată producția. Interesant este ca am fost certificați atât HALAL cât și KOSHER și la fel de interesant este Codul Operator NATO.

Diploma Sonimpex Topoloveni

Care este modalitatea de producție a produselor Topoloveni?

Conservarea produselor se realizează în mod natural. Pentru magiunuri se elimină apa în mod menajant, la temperatură controlată, fără foc direct, în vase bain marie, astfel încât să se asigure consumul pentru minim 3 (trei) ani. Pentru dulcețuri , concentrarea în sirop natural de măr este echivalent cu dulceața bunicilor noastre care nu foloseau decât fructe și zahăr (noi am substituit siropul din zahăr cu cel din măr deoarece mărul are, în mod natural, pectină).

Prețurile corespund calității deosebite (care presupune foarte multe utilități) și valorilor de calitate ridicată ale ingredientelor.

Când aţi început?

„Afacerea în industria alimentară a început în anul 2001, din dorința de a demonstra că se pot obține alimente funcționale. În anul achiziției Secției de Magiunuri, Deshidratate și Alcool, am găsit acolo strict utilaje nefuncționale , pline de rugină, pe care am fost obligate să le înlocuim.”

Cum v-a venit ideea de Magiun din Prune Topoloveni?

„Inspirația a venit de la declicul mirosului de magiun din prune pe care mi l-am regăsit în “căsuța cu neuroni” din copilărie. Încercăm să obținem cât mai multe alimente funcționale care să satisfacă nevoile și gustul consumatorilor.”

Ce sfaturi ați da cuiva care dorește să parcurgă același drum?

„A fost frumos, elegant și ușor să producem, să inovăm, dar este aproape imposibil să supraviețuiești într-o groapă cu “lei puși pe căpătuială prin furt “( definiția proprie pentru concurenta neloiala nesancționată de autoritățile în drept din Romania). Pentru oricine care intră în “groapa cu lei” și dorește să obțină calitate, este bine să își înregistreze producția ca marcă, pentru a se putea apăra ulterior, dar și a i se recunoaște produsul ca proprietate intelectuală.”

Cum se promovează brandul Topoloveni?

„Topoloveni se promovează la târgurile interne și internaționale, la evenimente gastronomice interne și internaționale, prin Facebook și mass media.”

Unde găsim culturile brandului Topoloveni

Adresa noastră este dată de indicatorul de la km 98  de pe autostrada București – Pitești, Drumul magiunului , Indicație Geografică Protejată.

vezi pe Harta Fermelor

Unde găsim produsele Topoloveni

Pentru locuitorii Bucureștiului am deschis 2 magazine: unul pe strada CA Rosetti, la nr. 26 și unul pe Bulevardul Carol I nr. 57. Puteți comanda telefonic la 0731 144 109, iar pentru toți ceilalți cu domiciliul în Romania, există magazinul online Topoloveni și Topoloveana.

Veți regăsi alimentele funcționale Topoloveni și Topoloveana în hipermarketuri (cu putina atenție deoarece concurența neloială a furat imaginea toponimului Topoloveni și a transcris-o pe eticheta lor sub numele “bunătăți de Topoloveni”. Nu suntem noi producătorii acelor produse și nu garantăm calitatea lor).

Bibiana Stanciulov ne explică neajunsurile creării unui brand ca Topoloveni:

Timp de 5 (cinci) ani am fost singurii producători români care au fost certificați. Aceasta certificare ne-a creat probleme de o gravitate extraordinară în Romania din cauza absenței unei legislații și a relei voințe de a se aplica LEGEA concurenței loiale.

Astfel au apărut pe piața noastră cele mai ciudate “magiunuri” cu ingrediente începând de la pasta de prune importată din Ucraina, pana la prune combinate cu diverse pectine pentru a se obține o pasta omogenă, pastă care nu are nimic în comun cu magiunul din prune. Deoarece au coincis lipsa de corectitudine și incapacitatea autorităților de a asigura protecția proprietății intelectuale, am fost obligați să ne adresăm Justiției.

Descoperă și:

Castravete amar crecut in Romania, judetul Ialomita

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!