De la Plantație la Sucuri Naturale – Sana Plant Extract
Sana Plant Extract din județul Dâmbovița cultivă, în sistem ecologic, lavandă, soc, aronia și mur, pe care le poți cumpăra proaspete sau uscate și din care fac sucuri naturale. În timpul sezonului, îți poți culege singur fructele direct de pe plantație (Pick Your Own).
Povestea plantației de lavandă, soc, aronia și mur de mai jos ne arată cum poți începe fără nimic: fără teren, fără experiență, într-o localitate în care nu cunoști pe nimeni, cu fructe de care lumea fie nu auzise, fie nu credeau că pot fi folosite ca hrană. Plantația de la marginea pădurii este certificată ecologic, iar produsele care ies din mâinile celor care lucrează aici sunt și ele naturale și cu garanția de primă calitate.
Binecunoscutul brand Topoloveni și Topoloveana folosesc fructele de aronia de la Sana Plant Extract pentru dulceața de aronia. De asemenea, fac parte din aceeași asociație ca și Ferma Nasul Roșu. Ne bucurăm să vedem colaborări între producătorii și procesatorii români și să vedem piața românească de produse locale luând avânt.
Ce găsim la plantația Sana Plant Extract?
✅ produse în stare proaspătă sau uscată: flori de lavandă, flori de soc, fructe de soc, fructe de aronia
✅ sucuri naturale: Suc Natural de Aronia, Suc Natural de Soc și Suc Natural de Aronia și Soc.
Cine sunt Sana Plant Extract?
„Plantația este deținută de Sana Plant Extract SRL, iar acționar sunt eu, Melania Cozea. Meseria mea de bază este de inginer în domeniul energetic. Agricultura, în special cea ecologică, a început ca un hobby, dar am constat, în scurt timp, că poate fi mult mai mult. A devenit un nou mod de viață. În prezent, personalul care se ocupă de îngrijirea și dezvoltarea plantației este format din doi localnici, deja stabili în activitatea noastră, angajați permanent.”
Cum și de unde ați început?
„Am început această activitate pornind cu mâinile goale. Fără teren, fără experiență, într-o localitate în care nu cunoșteam pe nimeni. Am început cu niște tipuri de fructe de care nu auzise aproape nimeni și, oricum, nu credeau că se pot utiliza ca produse alimentare. Am început cu agricultura ecologică în condițiile în care este cunoscut că aceasta este mai complicată, costă mai mult, iar piața este încă în stadiu incipient. Ne ocupăm de această activitate suplimentar față de activitatea de bază.”
„În ciuda acestor lucruri, experiența din ultimii 3 ani ne-a arătat că este posibil și că, mai important, este nevoie de plantații certificate ecologic.”
Ce fel de plantație este Sana Plant Extract?
„Avem o plantație de 10 hectare, înscrisă integral în agricultura ecologică. Avem 5000 mp de lavandă, circa 5 hectare de soc, 3 hectare de aronia și circa 5000 mp de mur. Restul este format din drumuri de acces și bazine pentru colectare apelor pluviale. ”
Ce soiuri de plante găsim la plantație?
”Cultura de lavandă și soc au fost primele înființate, în toamna anului 2014. Lavanda este din soiul Angustifolia True și provine din butași aduși de la Ocna Mureș.”
”Socul este din soiul Haschberg și este adus din Ungaria. În anul următor, 2015, am continuat cu plantarea de mur și aronia. Murul este din soiul Thornfree, soi autohton, iar aronia este din soiul Nero, adusă din Polonia.”
”Suntem producători de fructe „negre” care, conform graficului publicat de USDA, se situează pe primele locuri în ceea ce privește cantitatea de antioxidanți.”
”Sana Plant Extract fiind o fermă înscrisă în agricultura ecologică, tot materialul biologic folosit este certificat ecologic sau permis în agricultura ecologică.”
Cum v-a venit ideea și de unde ați început?
”Am pornit la acest drum din dorința de a face ceva productiv, care să ne asigure o activitate suplimentară pe termen lung. Ne-am interesat despre culturile care ar avea potențial la noi în țară și am ajuns la ideea unei plantații de plante medicinale. Apoi, după o discuție cu reprezentanții unui producător de ceaiuri, am aflat că există o piață potențială pentru unele tipuri de arbuști fructiferi care nu prea se găsesc în România, mai ales în cultura ecologică.
Așa am ajuns la primele noastre plante, lavanda și socul. Am vizitat o plantație de soc în nordul Ungariei și am fost impresionați de suprafețele cultivate cu soc și de profesionalismul celor care le dețineau.”
”Plantația am înființat-o în anul 2014, pornind cu un teren abandonat, năpădit de vegetație sălbatică și ocolit de toată lumea. În luna mai am încheiat primul contract de arendă și în toamnă am plantat primele plante de lavandă și soc. Perioada mai-octombrie a fost o perioadă “fierbinte”, în care a trebuit să curățăm terenul și să îl pregătim pentru plantare. Terenul era abandonat de vreo 10 ani, plin de vegetație sălbatică, cu zone mlăștinoase, așa că a fost nevoie de ceva muncă și de finanțare.”
”A trebuit să lucrăm cu un buldoexcavator care să curețe 6 hectare de teren în profunzime în așa fel încât să nu existe riscul ca în sezonul următor să reapară diverse “tufe” de arbuști sălbatici. În zona centrală, mlăștinoasă, a trebuit să facem niște canale de drenaj pentru apele pluviale astfel încât să mai câștigăm ceva suprafață arabilă, dar și pentru a ne pregăti un rezervor natural de apă pentru viitoare sezoane secetoase.”
”După ce am realizat plantația de soc în anul 2014, ca o continuare a acesteia, având disponibilă o suprafață de încă 3 hectare, ne-am gândit la aronia, plantă asemănătoare socului și recunoscută pentru fructele sale care conțin o cantitate impresionantă de antioxidanți, mai exact de 15 ori mai mult decât afinele sau rodiile. Am mers în vizită și în Polonia și am văzut experiența celor care deja cultivau aronia de mai bine de 30 de ani. Deci documentarea a durat câteva luni bune, pe parcursul anilor 2013, 2014 și 2015.”
Care este ciclul sezonier al plantației Sana Plant Extract?
„Activitatea nu se întrerupe nici în perioada de iarnă, reducem numai volumul. Chiar și iarna, în zilele frumoase, ne ocupăm de întreținerea plantației, cum ar fi: tunderea copacilor, stropirea cu zeamă bordeleză, curățarea canalelor de drenare, spargerea gheții din bazinele de colectare (sunt și pești prin bazine, care au nevoie de aer), etc. Practic este o activitate continuă, știut fiind că o astfel de plantație necesită atenție și îngrijire tot timpul anului.”
„Începând cu sezonul de primăvară, activitatea deja se intensifică și culminează cu sezonul de recoltare. Acesta începe în luna iulie, când recoltăm lavanda, și se sfârșește în luna septembrie, când recoltam socul. După aceasta încep lucrările de toamnă-iarnă, pregătirea terenului, tunderea copacilor și a lavandei, pregătirea utilajelor pentru iernat, etc.”
Ce cantitate produceți?
”Cantitatea produsă este de circa 10 tone în prezent, fiind abia în primul an de producție reală, iar cantitatea estimată, având în vedere caracteristicile terenului și a climei, se va stabiliza undeva între 45 și 65 tone/an.”
”Producția este destinată livrărilor cu ridicata și cu amănuntul sub formă de fructe proaspete, dar și prelucrării și transformării acestora în sucuri de primă calitate.”
”Până în prezent, am comercializat produse în stare proaspătă sau uscată: flori de lavandă, flori de soc, fructe de soc, fructe de aronia. Din ajun de Crăciun 2017, am lansat noile produse: Suc Natural de Aronia, Suc Natural de Soc și Suc Natural de Aronia și Soc. Sucul este realizat de fructe proaspete, fără adaos de zahăr, apă sau alte substanțe. Conține doar fructe crescute respectând principiile agriculturii ecologice.”
”Începând cu sezonul de vară 2018, dorim să organizăm în mijlocul fiecărei perioade de recoltare, perioade de „Pick your Own” (Culege-ți singur), astfel încât cei care împărtășesc pasiunea pentru agricultura ecologică și în special pentru produsele noastre, să poată culege cu propriile mâini produsele pe care și le doresc.”
Ce fel de îngrăşăminte folosiţi?
”Îngrășămintele utilizate sunt din cele permise în agricultura ecologică, de tipul: bălegar, humus de râmă, zeolit, dolomită, extrase din plante, zeama bordeleză, etc.”
Cu ce apă udați culturile?
”Plantația are sistem de udare prin picurare, iar apa utilizată provine dintr-un puț cu adâncimea de 40 m. Totodată, avem bazine de acumulare a apei pluviale.”
Cum monitorizaţi culturile și cum le apărați de dăunători
”Culturile sunt monitorizate zilnic prin inspecția acestora. De aceea, în marea majoritate, sfârșitul de săptămână îl petrecem pe plantație pentru a verifica plantele. Ceea ce este foarte important în activitatea noastră este faptul că suntem și credem în producția ecologică.
Este adevarat: costă mai mult, și reclamă mai mult efort decât în plantațiile obișnuite și incomparabil mai mult efort și atenție decât în culturile mari, dar credem că se poate și, cel puțin până acum, nu am fost dezamăgiți. În plus, sunt și satisfacții.”
Când viețuitoarele și oamenii fac parte din același ecosistem
”Ne bucurăm de abundența neobișnuită de gâze și insecte și mai ales de înghesuiala albinelor la florile de lavandă. Credem că prezența acestora este unul din cei mai buni indicator de terenuri ecologice. Ne bucurăm că prin pădurea din vecinătate se aud pasările. Ne bucurăm când vedem iepuri și vulpi ieșind din pădure. De exemplu, toată primăvara și vara trecută am asistat cum își antrenează puiul o familie de șoim călător (Falcon Peregrinus), folosind ca “bază” stâlpii de la gardul plantației. Asistăm și la vizita mistreților sau a vidrelor.”
”Anul trecut a intrat prin gard un pui de căprioară, probabil speriat de tractoare și de oameni. A stat mai mult de o lună, deși era poarta deschisă adesea. L-au speriat câinii și până la urmă a plecat. Și uite așa, împreună cu toate aceste viețuitoare, construim un ecosistem.”
”Dar un astfel de ecosistem are și o viață subterană: râme, insecte, șoareci, cârtițe, melci, păianjeni. Toate acestea reprezinta hrană pentru alții și, cu toții, ajută la dezvoltarea unui mediu sănătos, în care culturile noastre par a se dezvolta fără mari dificultăți.”
”Desigur că apar și perioade în care una sau alta dintre speciile de mai sus se înmulțesc într-un număr prea mare. Pentru a preveni acest lucru, utilizăm zeama bordeleză, zeolitul, macerat de soc și chiar ulei de lavandă. De exemplu, anul trecut s-au extins foarte mult omizile. A fost necesară tăierea parților afectate din plante și arderea acestora.”
Cum păstraţi sau conservaţi produsele?
”Până în prezent, produsele au fost comercializate în sezonul de recoltare. Începând cu anul acesta (2018), vom avea un spațiu de depozitare pentru care vom solicita avizul DSVSA, astfel încât clienții noștri să aibă garanția menținerii calității produselor pe o durată îndelungată.”
Suc Natural de Aronia, Suc Natural de Soc și Suc Natural de Aronia și Soc
”Sucurile noastre sunt sucuri naturale obținute din fructe. Nu utilizăm alte adaosuri. Procesul de fabricare este prin presare la rece și apoi pasteurizare, în vederea menținerii pe o durată cât mai mare de timp. Durata de păstrare este de circa 12 luni.”
”Capacitatea actuală este de circa 1500 l de suc, ambalat la bag in box de 3 l și flacoane de sticlă. Prețurile practicate sunt de 25-30 lei/l, în funcție de modalitatea de ambalare.”
”Produsele realizate de noi au fructul de Aronia ca bază. Pornind de la acesta, am realizat o combinație de suc, 50 % aronia și 50 % soc. Pentru sezonul următor, ne pregătim să adaugăm sucul de mur și de căpșuni, alături de combinații între aronia și acestea.”
Ce greutăţi aţi întâmpinat?
”Au fost mai multe momente dificile, mai mult sau mai puțin intense. Acum, dacă stau să mă gândesc, am avut momente dificile în fiecare an: în primul an, când am văzut cât de dificil și costisitor era să defrișezi și să redai un teren abandonat agriculturii, ne-am gândit foarte serios dacă nu am făcut o eroare și dacă nu ar fi mai bine să abandonăm.
În anul al doilea, am văzut că o parte din plante nu au supraviețuit iernii extrem de umede de după plantare și a trebuit să completăm și chiar să plantăm alte tipuri de arbuști (mur).
În anul al treilea, am văzut ca toată munca (și banii cheltuiți) pentru elaborarea unui proiect de finanțare pe măsura 4.1 a fost în zadar din cauza unor erori legislative existente în ghidurile de finanțare. Am trecut și peste aceste bariere și am privit plini de speranță.
Speranța izvorăște și crește mai ales că, atunci când ne uităm în pozele făcute în urmă cu doi ani, în comparație cu anul acesta, nici nouă nu ne vine să credem când vedem diferențele.”
Ce vă doriți pe viitor?
”Este cunoscut faptul că, pentru a adăuga valoare producției proprii, este necesară procesarea produselor. Pentru viitor, ne dorim o mică făbricuță în care fructele noastre să se transforme în sucuri/nectaruri naturale, utilizate apoi în industria alimentară. Ne dorim să facem sucuri, iaurturi, gemuri etc, ecologice, destinate consumatorilor din România.”
Ce sfaturi și încurajări ați da cuiva care e pasionat de același domeniu?
”Nu puțini au fost cei care ne-au vizitat și au dorit să afle despre experiența noastră din ultimii trei ani. Tuturor le-am spus același lucruri: sunt necesare perseverență, munca și răbdarea și, nu în ultimul rând, bani pentru susținerea activității cel puțin în primii trei ani, până la intrarea pe rod.”
Ce e dincolo de producţie, cum vă promovați?
”Pentru consumatorii de tip individual, am început vânzarea printr-un magazin online și prin colaborarea cu platforme /magazine existente care comercializează produse sănătoase. Pe piața angro, promovarea o facem prin contactarea eventualilor clienți. Lista acestora, procesatori de fructe și plante medicinale, este destul de cunoscută, dar și destul de scurtă.”
Certificările plantației
Certificările plantației Sana Plant Extract (certificatele ecologice pentru fiecare an, alături de autorizația DSVSA, rapoartele de încercare fizico-chimice și microbiologice, conținutul etichetei, etc.).
Unde găsim plantația Sana Plant Extract?
”Plantația se află în județul Dâmbovița, în satul Cătunu, comuna Cornești. Se află în extravilan, la limita pădurii, pe un teren care, înainte de a fi preluat de noi, nu a mai fost cultivat în ultimii 10 ani.”
Website:
Date de contact: sana.plant.extract@gmail.com
Tel: 0752 246 140 / 0730 089 468
/
Descoperă Harta Fermelor din România: