Ghidul Cumpărătorului: Cum recunoști Produsele Locale Autentice
În era globalizării, pare din ce în ce mai dificil să găsim produse care să păstreze esența și autenticitatea locurilor din care provin. Totuși, dacă ești bucuros de câte ori descoperi produselor tradiționale românești sau descoperi ceva nou în jurul tău, local, există câteva trucuri prin care le poți recunoaște pe cele autentice.
În primul rând, ar fi bine să cunoști câteva informații despre producătorii locali din zona (eventual ne poți recomanda producătorul tău local) și din țara noastră. Află dacă aceștia respectă metodele naturale de producție și dacă folosesc ingrediente de calitate, de la semințele din care cresc roșii, până la făina pe care o folosesc petru a face o pâine.
Producători locali, produse tradiționale și moderne
Un producător care se respectă va fi mândru să-ți prezinte metodele de producție și să pună la dispoziție informații despre ingrediente pe site-ul său și/sau pe etichetele produselor. Fie că are o abordare modernă, fie una tradițională, un producător local crește plante și animale într-un mod cât mai curat.
Când cumperi direct de la producător, cunoști și omul care îți crește hrana. Ingredientele care formează baza bucătăriei românești sunt cultivate curat peste tot în jurul nostru, trebuie doar să urmăm aromele și informațiile despre producătorii locali.
La ce să fii mai atent(ă) când cumperi produse locale
În al doilea rând, ar trebui să acorzi atenție ambalajului în cazul produselor procesate. Produsele tradiționale românești de la micii producători sunt, de obicei, ambalate într-un mod mai personalizat, doar că își păstrează prospețimea și calitatea.
De asemenea, ar trebui să acorzi atenție etichetei. În cazul produselor (tradiționale sau moderne) românești procesate, ar trebui să fii atent(ă)la ingrediente și la modul de preparare. Dacă informațiile sunt prezentate într-un mod clar și detaliat, atunci probabil produsul este unul autentic.
Cum putem recunoaște hrana autentică?
Hai să vedem la ce ar trebui să fim atenți atunci când cumpărăm produse locale românești.
1. Caută afaceri locale – produsele autentic românești sunt adesea produse de afaceri locale, care sunt angajate activ în comunitatea lor. Caută în piețe, caută la târgui, caută pe internet – rezultatele te vor surprinde plăcut.
2. Caută produse certificate – unul din cele mai bune moduri dea știi că ceea ce cumperi e autentic este să cauți produse certificate de organisme reunoscute de certificare. Acest lucru poate dovedi că produsele au fost cultivate într-un mod responsabil și sustenabil.
3. Verifică originile produselor – hrana autentică este adesea cultivată local, ceea ce înseamană un impact mai mic asupra mediului prin reducerea transportului necesar pentru a ți le aduce acasă, la magazinul de unde te aprovizionezi sau la restaurantul unde iei masa.
4. Cercetează modul de cultivare – dacă nu reușești să îi cunoști personal, mulți producători au fie website-uri, fie pagini de Facebook sau Instagram, unii au YouTube (aici e YouTube-ul PlatFerma), unde poți vedea ce postează, ca să-ți faci o idee despre ce face fiecare la ei în gospodării.
Ce trebuie să știi când cumperi de la un producător local?
Atunci când îți găsești câțiva fermieri locali de încredere, totul este mai ușor. Așa îți asiguri o bază de hrană vie, nutritivă, din apropiere și te mai lași surprins(ă) din când în când cu un fruct cu care experimentează pomicultorul tău local.
Când cumperi direct de la un producător local de legume, de exemplu, trebuie să fii atent(ă) la:
- semințele pe care le folosește, ca să afli despre soiuri și calitățile acestora.
- modul de cultivare – întreabă producătorul despre metodele pe care le folosește pentru a cultiva produsele.
- mărimea afacerii – întreabă producătorul despre dimensiunea afacerii lor – produsele de la afacerile mai mici sunt adesea produse manuaal,ceea ce poate însemna ocalitate superioară.
- certificarea produselor – dacă produsele sunt certificate, înseamnă că ai dat de un producător care se mândrește cu calitatea produselor care îi ies din mâini.
- originea produselor – originea unui produs alimentar local îți spune multe despre locurile și oamenii care le-au îngrijit.
De la un apicultori poți să-ți iei mierea, de la un crescător de capre poți să-ți procuri brânza de capră, îți culegi fructe zemoase direct din lavadă și poate fi distractiv să găsești producătorii locali potriviți ție. Mergi în gospodărie, mergi în vizită la fermă: cunoști oamenii, plantele, animalele, zona – afli poveștile fermierilor, istoriile locurilor. Guști, că nu pleci fără să guști.
De aici, nu rămâne decât să te bucuri de produse, pentru că dacă cumperi frecvent de la aceeași persoană care și produce hrana ta zilnică, se dezvoltă inevitabil și o relație sustenabilă între voi. Și daacă vrei să descoperi mai multe despre bucătăria românească veche și nouă, găsești mai multe în articolul Cele Mai Bune 9 Cărți Cadou pentru Gurmanzi.
Ajută-mă să te ajut: Produsele locale autentice
Dacă fermierilor noștri local le merge bine, ne merge bine și nouă. Dacă nouă ne merge bine, atunci le merge și lor. Ne completăm unii pe alții. Mai sunt și alte moduri de a-ți susține fermierii locali:
1. Cumpără produsele direct de la fermierul local – fie că îl găsești în piață, la el la fermă sau îți livrează acasă ingredientele pentru mesele familiei tale.
2. Participă la programe de abonament tip “Coșul cu legume” – multe ferme locale oferă programe de abonamente prin care cumpărătorii pot primi produse proaspete săptămânal sau lunar, care diferă de la sezon la sezon. Așa dezvolți o relație sustenabilă cu producătorul tău local și vei avea acces la produse proaspete de calitate și la oameni de care depinde hrana noastră zilnică.
3. Întreabă fermierul despre practicile de cultivare – așa vei ajunge să înțelegi felul în care sunt făcute produsele de care te bucuri zilnic, cum de nu-și pierd gustul, că sigur beneficiile consumului de produse locale le știi deja.
4. Participă la evenimentele la care te invită fermierul (piețe, târguri, brunchuri, evenimentele din fermă), este o ocazie minunată de a te cunoaște mai bine cu oamenii care-ți fac hrana și cu alții ca tine, interesați de produse locale aromate.
5. Cumpără produsele care se găsesc în sezon – așa te asiguri de prospețime și gustul acela intens, de fructe în pârg și te asiguri că ai parte de toți nutrienții din legumele proaspete, nutrienți care se disipează odată cu trecerea timpului. O să te bucuri altfel de fiecare schimbare de sezon, să știi că urmează perioada roșiilor sau cea a pepenilor.
6. Implică-te în activități de voluntariat – unele ferme locale oferă oportunități de voluntariat sau de ajutat la activitățile din fermă. Acest lucru poate ajuta la construirea unei relații mai puternice, deoarece ajungi să afli cum e să ai grijă că toată lumea are parte de produse proaspete, de calitate.
În concluzie, cel mai simplu mod de a te asigura că ai acces la produse locale autentice rămâne tot vechea și mult iubita modalitate de a dezvolta o relație sustenabilă, față în față, cu fermierii locali care-ți cultivă și îngrijesc hrana zilnică.
Ca să începi de undeva, poți vedea pe YouTube PlatFerma cum se face brânza la Ferma Hărman din județul Brașov și pe YouTube La Borcan cum se cultivă “buruienile” de iarnă ecologice – salată, spanac, mizuna și alte verzituri.
Las și un soundtrack pentru ideea de reîntoarcere a atenției la hrana de la țară – Eugenia Nicolae și Paula Hriscu le împachetează așa frumos în versuri și le așează în suflet, că mai bine ascultăm și cugetăm: