Cum se păstrează Semințele de Legume 10 ani
Cum se păstrează semințele de legume: Păstrarea semințelor peste iarnă în cele mai bune condiții asigură o recoltă exemplară, iar astăzi aflăm cum putem conserva semințele de legume de la câștigătoarea Premiului III pentru tomate mari la Festivalul Tomatelor de la Bruxelles 2024.
Luminița Poujade ne dezvăluie tainele păstrării semințelor de legume după o experiență de 10 ani în cultivarea a peste 1.000 de soiuri de roșii din toată lumea și a altor legume pe care le descoperă prin schimburi de semințe cu alți pasionați de legumicultură. Luminița cultivă legume în sere geodezice din județul Timiș și face parte și din grupul Semințe cu Suflet, unde participanții fac schimburi de semințe reproductibile pentru întărirea, păstrarea și distribuirea semințelor de legume românești și internaționale.
Strângerea de semințe de soiuri de legume, plante aromatice și medicinale românești și din alte țări, soiuri vechi de legume și soiuri heirloom din toată lumea, este foarte importantă pentru a duce mai departe diversitatea care ne asigură un ecosistem sănătos și vibrant. Pentru a ne asigura că legumele se păstrează în cele mai bune condiții, depozitarea lor peste iarnă este crucială.
Cum se păstrează semințele de legume peste iarnă
Luminița ne spune că, pentru a păstra semințele de legume, mai întâi trebuie să le recoltăm de la legume sănătoase, preferabil cele mai bune din recoltă. Sfaturile pentru cei care își recoltează semințele de legume sunt inspirate de la colecționarii de semințe francezi și puse în practică în cei peste 10 ani de experiență.
Cum se păstrează semințele de legume: Recoltarea semințelor de roșii din soiuri heirloom
După ce se recoltează semințele de legume, se pun într-un păhărel, cu un pic de zeamă de la roșia respectivă și un pic de apă. Apoi trebuie lăsate măcar o zi, două (depinde de cât e de cald) la fermentat, ca să se ducă gelul care înconjoară sămânța. După aceea, se clătesc bine într-o strecurătoare de ceai sub jetul de apă, și, cu lingurița, se iau și se pun într-un filtru de cafea din hârtie.
Scrieți pe filtrul de cafea cu pixul numele varietății de roșii, îndoiți filtrul și le lăsați la uscat. Semințele se pot păstra chiar și în filtrele de cafea din hârtie, care se lasă la uscat și se întorc de pe o față pe alta ca să asigurăm uscarea completă, dacă nu, după ce sunt bine uscate, în pliculețe zip-lock. Nu se păstrează pe șervețele, pentru că se lipesc, nu se păstrează pe hârtie de copt, pentru că zboară și ocupă prea mult loc.
Cel mai bun loc pentru depozitarea semințelor de legume
Păstrarea semințelor de roșii sub această formă ocupă puțin spațiu, semințele nu zboară, aveți scris și soiul de roșii pe filtrul de cafea sau scrieți pe pliculeț, iar semințele se pot păstra în congelator și peste 10 ani, bine uscate, în pliculețe închise ermetic, într-o cutie de organizare.
Cel mai bun loc pentru depozitarea semințelor este la congelator, așa rezistă până la 10 ani și este cea mai naturală formă – gândiți-vă că iarna, roșiile căzute pe pământ sunt acoperite de zăpadă, iar primăvara, roșiile ies din pământ și își continuă ciclul natural.
Găsește ferme pe YouTube prin abonarea la canalul de YouTube PlatFerma
Acum că ai aflat cea mai eficientă metodă de a păstra semințele de legume peste iarnă, te poți abona la canalul de YouTube PlatFerma, ca să descoperi și alte sfaturi direct de la producătorii locali care fac lucrurile cât mai curat și se asigură că ne păstrăm biodiversitatea, soiurile, și avem mâncare curată care să ne mențină sănătoși. Pe canalul de YouTube PlatFerma o să descoperi vizite la ferme, rețete făcute din produse locale, sfaturi pentru a crește, depozita și folosi produsele locale și multe altele. Vizionare plăcută!
VEZI ȘI: Tomate crescute natural versus tomate crescute forțat