Invenția brevetată a unui profesor român revitalizează legumicultura cu 30%

Invenția brevetată a unui profesor român revitalizează legumicultura cu 30%

Domnul profesor Dobre Puținelu (80 de ani) din Izbiceni, județul Olt, este un fost profesor de istorie devenit legumicultor-inventator după pensionare. Folarex este îngrășământul natural lichid pe care domnul profesor l-a inventat și brevetat, apoi premiat la marile saloane de inventică din Europa.


Vrei noutățile PlatFerma? 
Înscrie-te la Newsletter!


Gândește-te că Folarex este un produs autohton, românesc, creat de un legumicultor, brevetat și premiat internațional. Folarex este îngrășământul natural lichid inventat de unul de-al nostru, un profesor de istorie a cărei elevă de-aș fi fost, m-ar fi învățat cel puțin perseverența și încrederea în munca depusă, prin puterea exemplului.

(Încă) nu-l cunosc personal pe domnul profesor Puținelu, și totuși povestea oglindită în diferite surse îl recomandă pentru a-i încerca îngrășământul de care este atât de mândru. Cum noi nu suntem agricultori aici la PlatFerma, dar vă susținem și încercăm să vă înțelegem provocările, ne bazăm pe opiniile, experiența și experimentele voastre.

Tocmai de aceea, vrem să știm de la tine, gospodarul care încearcă îngrășământul lichid al domnului profesor și experimentează în propriile culturi, dacă Folarex face ceea ce promite. Domnul profesor nu are bugetul marilor corporații pentru a-și face reclama, și totuși, calitatea produsului i-a dus mereu clienții înapoi, an de an.

Așa că adaugă CODUL “platferma2017” (la secțiunea Mențiuni) în formularul de comandă de pe www.Folarex.ro (clic aici) și ai 10% reducere.

Încearcă-l și spune-ne ce efect a avut asupra culturii tale într-un comentariu la acest articol.

Fertilizator Folarex

Fertilizator Folarex

Ce este și ce nu este Folarex

Pe brevetul de invenție scrie că Folarex este un îngrășământ natural complex concentrat. Mai jos găsești atât modul de utilizare, cât și termenul de valabilitate și condițiile de păstrare. Acum să vedem ce este, de fapt, acest lichid pentru a cărui recunoaștere profesorul a parcurs sute de kilometri cu mașina proprie până la Geneva și Bruxelles, trecând prin aventuri de neuitat.

Făcut din gunoi de la diferite animale de curte (de la cal până la porumbei), fermentat câteva zile, decantat și pus la păstrare în recipient de plastic, Folarex i-a adus profesorului din Olt recunoaștere pentru invenția lui care înlocuiește îngrășămintele și fertilizanții chimici. Lichidul revitalizează culturile vegetale cu „resturi naturale fermentate”, gunoi de grajd, pe limba românului.

Din acest interviu aflăm cât de naturală este invenția brevetată a domnului Puținelu (după aplicarea pe plante, albinele nu sunt deranjate sau afectate) și cum a ajuns domnul profesor să breveteze îngrășământul natural lichid.

„Eu, în afară de meseria mea de profesor, am fost nevoi să practic și legumicultura, pentru a completa veniturile familiei, care era formată din șase persoane, dintre care trei copii. Și m-am legat de legumicultură”, spune domnul profesor în interviu.

Ca mulți antreprenori din zilele noastre, și dânsul a plecat de la o nevoie personală. A început să observe provocările legumiculturii. A ales să găsească o soluție în loc să se plângă. Soluția lui simplă, naturală, rezolvă probleme atât pentru propria grădină, cât și pentru gospodăriile din toată țara.

Domnul profesor Dobre Puținelu

Domnul profesor Dobre Puținelu

Cum a inventat domnul profesor un îngrășământ natural

A început cu 3000 de fire de legume în Izbiceni, acasă. A trecut prin folosirea substanțelor chimice ca azot sau potasiu, apoi s-a hotărât să-și facă propriul îngrășământ (primitiv în comparație cu cel de acum). L-a folosit și a fost mulțumit de rezultate. După ieșirea la pensie, s-a documentat și a pus în practică în propria grădină. Ca un om de știință care se îndoiește de presupunerile sale până nu observă în practică rezultatele experimentelor, domnul profesor aplică disciplina academică în soluționarea naturală a unor probleme cu care se confruntă ORICE gospodar.

Domnul profesor Puținelu atrage prin simpla poveste oameni care doresc să-i susțină munca. Susții ușor ideile bune dacă te convingi singur de rezultatele lor. Așa a ajuns vestea la cineva care l-a ajutat creându-i un site, www.folarex.ro, unde poți comanda îngrășământul natural direct de la dânsul. Noi îl putem ajuta pe domnul Puținelu să vă revitalizeze culturile în felul următor:

Adaugă codul “platferma2017 (la secțiunea Mențiuni) în formularul de comandă de pe site-ul www.Folarex.ro (clic aici) și ai 10% reducere.

Domnul profesor de istorie povestește, în 2 minute și jumătate, despre mândria lui simplă, naturală, lichidă (și îi zic numele pentru ultima oară): Folarex. Parcă îl aud: Fo-la-rex 🙂

Profesor ești toată viața, chiar dacă îți ești singur elev. Disciplina și setea de cunoaștere nu ți-o ia nici vârsta pensionării, nici neajunsurile din jur. Câteodată se întâmplă să privești la neajunsurile astea din jur și să le transformi în oportunitatea de a crea ceva atât de folositor, încât e musai să împărtășești și altora.

Noi am auzit mai demult de domnul profesor Dobre Putinelu din diferite surse, iar acum a venit timpul să-l cunoaștem cât de cât prin rezultatul muncii lui, îngrășământul natural al cărui nume până acum îl știi. AICI găsești povestea profesorului în detaliu, drumul parcurs din noroc în noroc făcut cu mâna omului, aventura de la Geneva și aflăm că :

În 2011, Dobre Puţinelu a trimis probe din produs la Bucureşti spre a fi analizate de specialişti. Rezultatele au fost încurajatoare, iar specialiştii au arătat că produsul creat la Izbiceni reduce ph-ul solului, reduce pericolul infestării solului cu buruieni, poate înlocui în totalitate îngrăşămintele chimice, stimulează dezvoltarea organelor florale şi nu este toxic pentru oameni sau animale. Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea au precizat că Folarex creşte producţia cu până la 30 la sută.

După ce te-ai convins să încerci îngrășământul natural al domnului profesor, nu uita că ai reducere dacă faci așa:

Adaugă codul “platferma2017 (la secțiunea Mențiuni) în formularul de comandă de pe site-ul www.Folarex.ro (clic aici) și ai 10% reducere.

Despre produs – îngrășământ natural lichid recomandat a fi aplicat la culturile de legume în spatii protejate, pe câmp, în plantații pomicole, viticole și la cereale sau plante tehnice. Din rezultatele analizate până acum, susține creșterea producției cu aproximativ 30% la culturile de legume și fructe, iar la culturi cerealiere (cel mai nou studiu, 2016) a sporit producția cu 72% pentru cultura de ovăz comparativ cu producția nefertilizata (AICI găsești studiile cantitative).

Buletin de încercare Folarex

Hai să luăm câteva avantaje economice:

 • reduce la jumătate folosirea tratamentelor chimice prin crearea unei imunități naturale;
 • se reduc cheltuielile cu tratamentele chimice prin crearea unei imunități naturale;
 • termen lung de păstrare a fructelor, fenomenul de depreciere fiind înlocuit cu un proces de stafidire fără a afecta gustul
 • se poate administra atât înainte de semănat și plantat, cât și pe perioada vegetației
Și avantaje legate de fertilitatea solului și reacția plantelor:
 • menține și accentuează gradul de fertilitate al solului;
 • protejează solul prin menținerea pH-ului în limite normale;
 • grăbește apariția, dezvoltarea și polenizarea florilor;
 • grăbește apariția fructelor, maturizarea și coacerea acestora cu cel puțin 2-3 zile mai devreme;
 • poate fi administrat în orice anotimp și în orice condiții de temperatură și umiditate;
 • fructele au un aspect comercial  plăcut și un gust caracteristic soiului;
 • coacerea uniformă a fructelor
Mai sunt și avantaje legate de lipsa toxicității:
 • nu prezintă niciun fel de pericol de toxicitate pentru toate vietuițoarele, inclusiv albine;
 • se elimină în totalitate îngrășămintele chimice;
 • se reduce poluarea mediului (sol, apă, aer), prin utilizarea ingredientelor naturale;
 • cantitate redusă de deșeuri, ca rezultat al procesului de producție;
 • înlătură pericolul infectării solului cu semințe de buruieni, prin procesul de filtrare;
 • asigură protecția împotriva manei
Mod de utilizare – pentru legume, pomi, viță de vie

Se pun 200ml la 15L de apă, tratamentul repetându-se la 7 zile. Se poate stropi de la 4 frunze și este compatibil cu fungicide și insecticide. Temperatura de păstrare: 5-20 C;Termen de valabilitate: 2 ani de la data îmbutelierii.

Mod de utilizare – cereale și plante tehnice

Se pun 3-5L la hectar în mașina de ierbicidat și se fac 3-4 tratamente pe recoltă, fiind de asemenea compatibil cu fungicide și insecticide. Temperatura de păstrare: 5-20 C; Termen de valabilitate: 2 ani de la data îmbutelierii.

Adaugă codul “platferma2017 (la secțiunea Mențiuni) în formularul de comandă de pe site-ul www.Folarex.ro și ai 10% reducere.

About PlatFerma

Descoperim detalii suculente despre hrana autohtonă. Scrie-ne părerea ta despre oricare gospodărie în comentarii!