Locomotiva Hora Înveseleşte Călătoria cu Trenul Spre Mare
Când cauţi şi gaseşti după vechea zicală, poţi vedea cum totul se pune în mişcare. Am căutat să cunosc multitudinea de interpretări a tradiţiei româneşti şi să o văd schiţată peste tot în România. Când spun că totul se pune în mişcare, ma refer în special la Locomotiva Hora. Inaugurată miercuri, 1 iulie 2015, locomotiva care urneşte Trenul Soarelui a plecat de pe Peronul 14 al Gării de Nord din București înspre Constanţa.
Unde vara este în toi şi turiştii caută să se bucure de nou, Locomotiva Hora aduce aminte de autenticitate.
Artistul vizual Carmen Nistor, Căile ferate Române CFR Călători şi brandul românesc de vopsele şi lacuri Policolor au pus idee lângă talent şi au creat o oportunitate de a se mândri cu unicitatea noastră. Locomotiva cu motive tradiţionale româneşti a fost pictată doar cu pensula în Depoul Bucureşti. Carmen Nistor a lucrat timp de 3 săptămâni la locomotivă, transpunând motive tradiţionale româneşti stilizate în pătrăţele roşii, negre şi verzi pe metalul locomotivei vopsit alb.
Artista poate spune cu mândrie că “a pornit Hora”.
Ne prindem şi noi în joc?
Simbolurile româneşti au fost transpuse pe locomotivă în culori tradiţionale, care dau viaţă nu numai litoralului românesc în 2015, ci şi Bucureştiului şi traseului de 2 ore pe care îl parcurge. Dacă dimineaţa la ora 8 eşti în Bucureşti şi te gândeşti să mergi la mare, poţi ajunge până la 8:50 la gară şi la ora 10:50 să debarci la mare.
Locomotiva Hora plimbă Trenul Soarelui între capitală şi mare
Şi dacă trenul ar avea “iuţeală maximă 60 km pe oră”, ai avea timp să admiri peisajul românesc şi să anticipi mirosul de mare în nări.
În jur de 150 de metri pătraţi pictaţi de o parte şi de alta a locomotivei 148 vor circula mândri pe traseul Bucureşti Nord – Constanţa toată vara. Ştiam că cel mai bun drum spre mare e cel cu trenul, îmi amintesc din copilărie. Pe vremea aia, mersul cu trenul la mare îmi dădea mari emoţii – pe o parte era tristeţea despărţirii de familie, pe cealaltă parte bucuria aventurii. Sentimentele se echilibrau.
Ceea ce nu ştiam e că “CFR Călători este deschisă proiectelor cu implicare în viața comunității prin care trenul este promovat ca mijlocul de transport cel mai prietenos cu mediul înconjurător“, a declarat Iosif SZENTES, Directorul general al CFR Călători.
Acum mă bucur să văd că drumul spre mare e presărat cu simboluri care te ţin înrădăcinat. Cu ajutorul internetului, locomotiva va fi urnită din anonimat de fiecare turist care o apreciază şi va fi toată vara un punct de referinţă în discuţiile despre litoralul românesc.
Pictarea locomotivei cu simboluri româneşti e parte a campaniei “Redescoperă culorile României“, iar Carmen Nistor este ambasadorul campaniei cu proiectul ei Moving Art – HORA, galeria de Artă în mişcare. De pe Wall Street am aflat că “La finalul sezonului estival, locomotiva Hora va intra în componenţa trenurilor care vor circula pe Valea Prahovei, promovând în continuare simbolurile tradiţionale.”
Aşteptăm selfie-urile la locomotivă. Chiar Carmen Nistor a dat startul cu “Selfie la munca. Cu telefonul lipit cu banda adeziva de un stalp.” Chiar dacă atunci nu a fost prezent niciun fotograf să documenteze procesul, artista e călită în demensuri “Do-it-yourself”.
După ce a ales motivele tradiţionale, le-a stilizat astfel încât să să curpindă în horă perechi de dansatori. Fiecare dansator este o stilizare a unui costum popular din zonele tradiţionale ale României.
Şi cele peste 60 de ore petrecute cu pensula în mână la Depoul de Călători Bucureşti au fost acompaniate câteodată de melodia “Trenule, maşina mica”, ce răsuna constant în urechile artistei. Munca în sine a fost minuţioasă, de la căutarea şi documentarea începută cu 4 luni înainte până la ultima mişcare a pensulei şi dincolo de ea, spre promovarea proiectului şi împrospătarea informaţiilor în timp real pe Facebook.
Îi mulţumim lui Carmen Nistor pentru iniţiativă şi ambiţie, noi, românii.