Săptămâna pe pământ românesc (18-27 mai 2018)
De azi pornim în descoperirea lucrurilor bune care se întâmplă pe pământ românesc și facem acul să strălucească în carul cu fân. De la cele mai recente lucruri de pe PlatFerma, la evenimente cu delicii locale, noutăți din gospodăriile membrilor PlatFerma, magazine cu produse românești, restaurante care folosesc ingrediente de la noi din țară, notăm idei scurte, ca să avem parte de bucurie cum doar veștile bune pot aduce. Să purcedem!
Ce e nou pe PlatFerma:
Am publicat povestea Terra Natura, ferma ecologică din județul Timiș unde găsești cereale ecologice și viță-de-vie ecologică. Culturile sunt transformate și în produse finite, adică făină ecologică și mălai ecologic procesate în moară cu pietre, dar și vin ecologic. Mai găsim și ulei presat la rece, paste făinoase și muștaruri, produse făcute de colaboratorii lor, cu materia primă provenită de la Terra Natura.
ATENȚIE! Urmează multe linkuri folositoare.
Ce urmează săptămâna viitoare (21-27 mai 2018), dar și weekendul acesta(18-20 mai):
Evenimente cu delicii locale
Ulei presat la rece din Șomcuta, Maramureș, de găsit la MAMA Fest în Baia Mare (19-20 mai 2018), unde sunt doar produse făcute de mame pentru noi toți.
Aprozar de Weekend (19 mai 2018) cu verdețuri, sparanghel, căpșune, sos Hot Gipsy, quiche și alte bunătăți la Epicerie Nasul Roșu (magazinul fermei Nasul Roșu).
Atelier cusături brățară tricoloră/Ziua Porților Deschise la Casa Junilor din Brașov (19 mai 2018), de la ora 11.
La Târgul Cetății din Târgu Mureș (18-20 mai) găsim uleiurile Luna Solai, Rubarbă, produse Valeputna Gourmet,dulcețuri, siropuri și zacuscă naturale Mica Ilincă, pâine de Cluj, ouă de prepeliță și lista e lungă (peste 70 de producători și mici artizani din județele Mureș, Alba, Harghita, Covasna, Suceava, Sibiu, Brașov, Cluj și Bacău).
Să ne împrietenim cu Albinele la Comana, județul Giurgiu (20 mai 2018), unde se sărbătorește de Ziua Mondială a Albinei. De la ora 14.00, Bee Man (artistul Dragoș Neagoe, pasionat de apicultură) împarte din pasiunea lui cu copiii mici.. și mari!
Afterwork Zen & Magic (pentru doamne și domnișoare) la Băcănia Magică (Hărman, județul Brașov) cu masaj, bunătăți sărate, elixiruri cu superalimente și vin roșu/rose BIO (24 mai 2018).
Face to Face, eveniment cultural la Cincșor, Transilvania (20 – 26 mai), a II-a ediție a Reședinței Internaționale de Artă Vizuală Cincșor 2018. „Prin tema propusă – FAȚĂ ÎN FAȚĂ – reședința de artă vizuală are ca focus transformările profunde ale satului transilvănean – exodul sașilor precum și reconfigurarea identităților individuale sub presiunea transformărilor economice și ale migrației. Iniţiativa răspunde nevoii susținerii bisericilor fortificate din Transilvania și sporirii atractivității lor prin crearea unei platforme de dialog pentru arta contemporană între artiştii români şi cei străini. Participă artişti plastici din SUA, Germania, Norvegia, Suedia şi România.”
Noutăți de pe pământ românesc
Legume de Țară pregătesc livrările pentru săptămâna viitoare (în București și Ploiești): cireșe, căpșuni, socată, morcovi, pătrunjel și păstârnac baby și multe alte bunătăți. Aici ai detalii.
Ferma Hărman (județul Brașov) au (cu programare): lapte și brânzeturi din lapte de capră, ouă de găină, rață, și prepeliță, apoi mai au pui, găini, cocoși, rațe și salam ne/iute din carne de capră și porc. Aici ai detalii.
Goji Bio Brașov au bucuria florilor de goji și, în curând, primele fructe de goji bio de anul acesta. Vezi cum arată floarea de goji.
Ograda lui Luca îți arată ce să faci în atelierul de ciupercărie la Grădina Istorică din București. Detalii aici.
Magazine cu produse românești
De acum găsești la magazinul Cămara Mariei din Constanța și sparanghel crescut în România de Agrinatura Comana și căpșuni de la Ferma La Maci.
La Magazinul Țăranilor Dobrogeni din Constanța acum găsești brânzeturile maturate (cașcaval negru cu cărbune) de la Manufactura de Brânză din Cund, jud. Mureș.
Am descoperit recent:
- Nod Verde, un nou magazin cu hrană din pământ odihnit, în Cluj. Au „produse locale de la gospodari și fermieri din Cluj și din împrejurimi. Sprijinim producătorii din zonă și îți punem la dispoziție hrană sănătoasă adusă de aproape.”
- Magazinul Nord Natural din Pojorâta, județul Suceava, magazin cu produse locale din Bucovina, inițiat de un ONG, a cărui profit merge spre proiecte sociale. Au pe site o listă a producătorilor cu care lucrează.
Restaurante care folosesc ingrediente românești
Bistro de l`Arte din Brașov sărbătoresc producătorii locali cu meniul scris pe tablă în fața localului, „în onoarea tuturor producătorilor locali cu care colaborăm și cu gândul la gusturile uitate. Supă de usturoi de Târgoviște cu jințită de la Ferma Cațean, Ciorbă de salată de Vad cu papară din ouă de la Șinca și creste cu slănină din Odorhei; Chiftele de cartofi de Stupini cu păstrav afumat de la Valea Strâmbei și sos de lămâie cu leuștean din piață; Cremă de păsat de moară cu coastă afumata de porc din Odorhei; Chiftele de rață cu sos din mere de Viișoara și bundas kenyer cu pită de casă de Covasna.” – aici vezi postarea.
MAIZE farm to table (din București), primul restaurant românesc cu produse din fermă își caută colegi noi (bucătar, barman și ospătar).
Unde am mai fost
Ne-am mai și plimbat. La Moeciu (jud. Brașov) am descoperit cea mai frumoasă casă bătrânească încă în picioare. Am vizitat Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi, o recomandăm cu drag.
Te-am amețit cu atâtea linkuri? Poate ne-a dus valul de data asta. Ne vedem săptămâna viitoare, cu alte noutăți. Rămâi la curent cu ce descoperim dacă ne inviți în căsuța ta de email.
Ai o fermă/un eveniment de care vrei să aflăm?
Scrie-ne!
Descoperă Harta Fermelor PlatFerma: